Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Nemam mreznu na macbooku, samo 4 usbc, a 3 su zauzeta za monitore i napajanje...

Imam ja mrezu razvucenu po stanu svaka soba ima na 2 mesta dovedene cat6, ali bih izbegao kablove po svaku cenu.

Krevet je za goste, mora i oni negde da prespavaju kad dodju :)

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Jeli može ruter da se prebaci bar u dnevnu sobu (tamo gde je TV)? Ovako mi izgleda da je više namenjen komšijama nego tebi :)
Ili ako ne, da se npr. u radnoj sobi postavi Unifi AP (lepo estetski izgleda i rešava problem sa wifi u tom delu).

Poslednja izmena:
Optika je dovedena do ulaznih vrata, ja kablove ne zelim da vidim po stanu a nisam siguran da ce kroz buzir tako lako proci do dnevne...

Lakse cu da postavim ripitere, a i dalje ne verujem da je ovaj ruter toliko los, pa u spavacoj sobi imam 1 crtu, to je 5m udaljeno i 3 zida...

Poslednja izmena:
Je l' postavljaju/daju i utp kabl koliko je potrebno do tv-a ili to nabavljamo mi?

Optika je dovedena do ulaznih vrata, ja kablove ne zelim da vidim po stanu a nisam siguran da ce kroz buzir tako lako proci do dnevne...

Lakse cu da postavim ripitere, a i dalje ne verujem da je ovaj ruter toliko los, pa u spavacoj sobi imam 1 crtu, to je 5m udaljeno i 3 zida...

Kazes da postoje po dva UTP kabla do svake sobe, a gde je koncentracija kablova tj. gde svi završavaju? Ako je to u predsoblju kod telekomovog rutera, ja bih postavio jedan (ili više) wireless rutera (koji rade u AP rezimu) u neku od soba i povezao ih kablom na telekom ruter i na taj nacin pokrio stan. Naravno moze i repeater, ali ovo bi bilo bolje resenje.

Uvedoh optiku pre neki dan, Box 3 net 400/160, Q2 ruter, na 5ghz maksimalna brzina kao na slici, na 2.4 dosta losiji rezultat. Koristicu samo 5ghz pa mi to i nije vazno. Moje pitanje glasi, jel nas trpaju ispod Nat-a? Uspesno sam forwardovao portove, pokazuje da su otkljucani ali utorrent i dalje kaze da mi je port blokiran pa mi to malo smrducka
dcac6c0c78c9a4588b43b037a38f0384.jpg

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Koja kategorija su kablovi?
Da li su dovoljni njihovi ili da uzmem neke bolje?

Dovoljni.
Ne idu oni dok ne provere da li sve radi maksimalnom brzinom.

Moje pitanje glasi, jel nas trpaju ispod Nat-a? Uspesno sam forwardovao portove, pokazuje da su otkljucani ali utorrent i dalje kaze da mi je port blokiran pa mi to malo smrducka

Cao,
Svakako je ukljucen NAT, a sto se tice Torrent-a, mozes na ruteru rucno da napravis port forward rule - sto si i uradio kako kazes, ili da ukljucis opciju UPnP. Medjutim, ono sto moze da bude problem je takozvani CG NAT ili ti dupli NAT, u kojem slucaju ti forwardovanje portova ne pomaze nista.
Ja sam na istom paketu kao i ti, i nisam iza CG NAT-a. Ukoliko ti jesi, pisi im sa zahtevom da te skinu sa CG NAT-a.

Najlaksi nacin da proveris da li je ukljucen CG NAT je da proveris da li WAN IP adresa tvog rutera ima IP adresu iz CG NAT opsega 100.64.0.0/10
Postoje i online alati za testiranje, pa moze i to da iskoristis.Na primer :
https://ip.bieringer.de/cgn-test.html

Vise o CG NAT-u mozes procitati na internetu, a sjajan tekst na srpskom imas na sledecoj adresi :
http://www.umrezen.in.rs/networking/carrier-grade-nat-cgnat-kod-domacih-provajdera/

Uvedoh optiku pre neki dan, Box 3 net 400/160, Q2 ruter, na 5ghz maksimalna brzina kao na slici, na 2.4 dosta losiji rezultat. Koristicu samo 5ghz pa mi to i nije vazno. Moje pitanje glasi, jel nas trpaju ispod Nat-a? Uspesno sam forwardovao portove, pokazuje da su otkljucani ali utorrent i dalje kaze da mi je port blokiran pa mi to malo smrducka

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Da li je ovaj test radjen preko wifi ili kablom?

Koji to telefon moze preko kabla da se poveze? :D

Kupiš USB>LAN adapter :d :d

Slažem se da je sa screenshot-a više nego očigledno da je Speedtest sa mobilnog... vidi se i WiFi ikonica.

Inace nisam toliko lud, al sam putovao do mora, vozio 13h pa sam sludjen bio kad sam gledao temu :)

Inace ja imam isti paket kao on al meni brzine max 70/30 ( paket 400/160 )

Kada sam prijavio to ovaj sto je dosao mi prodaje price kako je to max koliko wifi moze, a na kablu dobijemo isto :)

Doduse kod mene je onaj ruter bez 5hz pa cu da trazim sada taj q2...

Jedva cekam da opet dodje da mu pokazem ovaj ss.

Ultimo, ne mozes porediti 2.4GHz koji ide do 60Mbps i 5GHz koji ide do 1000Mbps. Osim toga, nazalost, WiFi nije u nadleznosti provajdera jer realno ne mogu da uticu na to. Trazi Q2 ONT, naravno ako imas 5GHz telefon i/ili laptop, I radice ti ok.

Inace ja imam isti paket kao on al meni brzine max 70/30 ( paket 400/160 )

Kada sam prijavio to ovaj sto je dosao mi prodaje price kako je to max koliko wifi moze, a na kablu dobijemo isto :)

Doduse kod mene je onaj ruter bez 5hz pa cu da trazim sada taj q2...

Jedva cekam da opet dodje da mu pokazem ovaj ss.

Naravno na 2.4 ti nece raditi full brzinom na 5 hoce.
Evo full brzina na 5Ghz.
61a1a3aeee429bd09c03e9e697b34025.jpg

Jel ima neko jos osim Mirijevaca u Beogradu da je dobijao ZTE opremu? Koliko sam saznao, Mirijevo je bilo pilot projekat da se isproba ZTE, pa smo zakljucani na kombinaciji ZTE OLT - ZTE ONT. E sad kukam jer su izgleda samo delili ZTE F660, koji ima samo 2.4GHz opseg (doduse izvlaci i do 120MBps). Hauwei ruter tj ONT nije kompatibilan sa ZTE OLT koliko shvatam, i to proizvodjaci rade namerno da bi zakljucali operatera na svoju opremu. Ima li nade da cemo dobiti i ZTE ONTove sa 5GHz opsegom? Jel neko obavesten iz Telekoma zna nesto i aktivan je na forumu?

Čemu onda paketi 100+, ako daju rutere sa max 50mb.?

Послато са Le X820 уз помоћ Тапатока

Ko kaze da daju rutere sa max 50? Ja sam na starom 2.4 izvlacio 110 recimo?

Ljudi, pre mesec dana mi je uvucena MTS optika, BOX3 paket 100/20, dobio sam Huawei wireless ruter. Koristim laptop, Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230, Win10. Laptop mi je na metar i po od rutera i nema nikakvih fizickih prepreka. U isto vreme bude jos 2-3 telefona u kuci nakaceno. Radim na Bibu casove, pa brzinu testiram sa Ookla prema japanskim serverima. Prvih dana mi je brzina bila 80/12, ping 270, oko 22h po nasem vremenu (to je u Japanu cik zore). Ovih dana u isto vreme brzina padne do 10/2.5, secka mi slika i zvuk.
Je l' to normalno da toliko varira brzina?

Poslednja izmena:
Ljudi, pre mesec dana mi je uvucena MTS optika, BOX3 paket 100/20, dobio sam Huawei wireless ruter. Koristim laptop, Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230, Win10. Laptop mi je na metar i po od rutera i nema nikakvih fizickih prepreka. U isto vreme bude jos 2-3 telefona u kuci nakaceno. Radim na Bibu casove, pa brzinu testiram sa Ookla prema japanskim serverima. Prvih dana mi je brzina bila 80/12, ping 270, oko 22h po nasem vremenu (to je u Japanu cik zore). Ovih dana u isto vreme brzina padne do 10/2.5, secka mi slika i zvuk.
Je l' to normalno da toliko varira brzina?

Nije osim ako ne koristiš u kući nešto što guši protok, u protivnom pozovi tehničku podršku.

Dobio sam ponudu za optiku u vidu prospekta na masnoj hartiji. Prilažem sliku dela ponude:mts_ponuda.jpg
Šta im znače ove dve brzine na jednom paketu? Pored jedne stoji sličic a za wifi, a pored druge nešto što bi predstavjalo optiku, jel tako? Da li je ova veća brzina desno samo u periodu akcije, a kasnije spuste na ovu levu ili leva brzina jeste maksimum na wifi-ju? Ako spuštaju brzinu nakon akcije koja je poenta?

Levo ti je brzina koju mozes da ostvaris ukoliko nemas teh. mogucnosti za optiku, sto znaci da su to brzine za ADSL i VDSL.

Dobio sam ponudu za optiku u vidu prospekta na masnoj hartiji. Prilažem sliku dela ponude:Pogledajte prilog 272846
Šta im znače ove dve brzine na jednom paketu? Pored jedne stoji sličic a za wifi, a pored druge nešto što bi predstavjalo optiku, jel tako? Da li je ova veća brzina desno samo u periodu akcije, a kasnije spuste na ovu levu ili leva brzina jeste maksimum na wifi-ju? Ako spuštaju brzinu nakon akcije koja je poenta?
Ovo levo ti je preko ADSL ili VDSL brzine koje nude, a ovo desno su opticke brzine

Ako sam i ja dobro shvatio...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Prvih dana mi je brzina bila 80/12, ping 270, oko 22h po nasem vremenu (to je u Japanu cik zore). Ovih dana u isto vreme brzina padne do 10/2.5, secka mi slika i zvuk.
Када почне да сецка, искључи све остале потрошаче а провери и да ли имаш незване госте. Пробај и кабл јер је wireless несигурна конекција, загушена околина, неки незвани гост ... ако кабл добро ради, онда да се тражи начин да и wireless буде ОК.

Nazad
Vrh Dno