Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je grejac tacne ikako moguce namestiti da se pali na neki daljinski, da li je to moguce
 
Naravno da jeste, npr. može preko 'pametne' utičnice da se poveže.
Najjednostavnije je, naravno, kad je isti fabrički ugrađen, ili postoji opcija za isti. Ja jedino nisam uspeo nigde da iskopam kako isti funkcioniše na mojim klimama.
 
Meni su 3 klime povezane direktno na sukoe, nemaju uticnice, stavio bih grejac na sve tri, ali hocu da regulisem koliko ce grejaci raditi i da ih palim po potrebi, zbog potrošnje i svega, postoji li neki drugi nacin osim tajmera i prekidaca,koja he jaci a grejnog kabla dovoljna ja sam mislio 40w po metru
 
Kako slabo 40W/m!? Takvi grejni kablovi drže odmrznute oluke na -30 C.

@mrbakero
Pa imaš maltene neograničene mogućnosti, zavisi koliko novca i kako želiš to da rešiš. Poenta je da ne ulažeš previše u nešto što će da košta više nego što ćeš uštedeti u tebi razumnom roku.
Možeš da montiraš razvodnu kutiju pored klime odakle ćeš izvući napajanje za grejni kabl. Kako ćeš da rešiš upravljanje je na tebi, najjednostavnije je koristiti samoregulišući grejni kabl uz običan prekidač, uključiš kad želiš, a on sam pojačava snagu kako padaju temperature. Možeš da ugrađuješ i tajmere i termostate. Možeš koristititi neka od smarthome rešenja, ima tema o tome, Shelby ili tako nešto se zovu uređaji.

Šta treba da greju kablovi? Samo tacnu od klime, ili tacnu i odvod/oluk? Ima li klima integrisan izvod za grejni kabl?

Pogledajte prilog 271915
 
Poslednja izmena:
Kod klima koje vec imaju grejač tacne kako je regulisano paljenje i gašenje grejača, da li radi non stop ili se pali kada je defrost?

Sent from my MI MIX 3
 
Ovo i mene interesuje. Nigde nisam našao detaljan opis funkcionisanja za svoje modele. Ovo je opis za severnoameričko tržište.

2f47eefd16da2754ccef64ebb13dd5c8.jpg
 
Neznam da li imaju integrisan izvod za kabal, a sluzice samo za tacnu tj odledjivanje iste, klime su Fujitsu Luca i Fujitsu Leca 2 kom
 
Fujitsu valjda ima izvod za grejače samo na B (Nordic) modelima.

Ovo se ne pominje u uputstvu za LUCA i LECA modele.

Znači, montiraj razvodnu kutiju sa prekidačem /tajmerom/termostatom, ili kako god, i napravi napajanje za kabl.
1f3ab528e77e8f8c226933eaf86bf8d3.jpg
 
Prizemlje? Koliko prozora? Msm da ti se ne isplati davati tolike novce ako je već izolacija loša sem ako ne planiraš da kupiš neku A++ koju bi kasnije prebacio negdje drugdje.

Prizemlje, prozori su ogromni, cela istočna strana je u staklu.
To jeste cilj, ulaže se samo u ono što može negde drugde da se prenese
 
Pozdrav svima,
Kupio bih inverter klimu, Fujitsu ASYG12LMCE/AOYG12LMCE, da li možete da mi preporučite u PM dobrog majstora (teritorija Beograda, tačnije NBG), ili čak radnju gde bih mogao da ujedno kupim i da oni ugrade klimu?
Hvala svima.
 
Da li neko ima savet u vezi dileme šta uzeti
Midea MB-09N8D6
i
Midea MB-12N1D0

i jedna i druga će mi završiti posao u prostoriji, to nije sporno, nego zbog minimalne razlike u ceni sam više za 12000BTU nego za 9000BTU, ali je ova 9000BTU noviji model..
 
Ljudi,

Da li je neko uzimao samo spoljnu jedinicu za grejanje bazena recimo ? :)
 
U teoriji izvodljivo.
U praksi nisam cuo.
Kakav bi izmenjivac koristio?

Razmisljao sam o slicnom kao sto imaju gasni kotlovi za toplu vodu,tamo je doduse voda-voda medijum ali predpostavljam da bez problema drzi i pritisak od klima uredjaja. Potrazicu podatke "susaca" od unutrasnje jedinice pa na osnovu toga naci neki "pandan" i probati ....


Pogledajte prilog 271997
 
Za razliku od bojlera koji bi trebalo grejati na 60+ stepeni obična klima bi trebalo da može lepo da ugreje vodu za bazen sa temperaturama izmenjivača koji postiže. Uz to može da ima jako visok cop, jer bi grejala na visokim spoljnim temperaturama. Ja sam malo razmišljao o bojleru koji radi na principu toplotne pumpe, ali to je još uvek skupa egzotika. Koristi se CO2 kao rashladni medijum, ne uspeh da nađem korisne podatke o COP-u i uštedi.
 
Ljudi,

Da li je neko uzimao samo spoljnu jedinicu za grejanje bazena recimo ? :)

Viđao sam takve namenske jedinice u zalivskim zemljama. Ima ih koji greju bazene, a ima ih čak češće i da hlade bazene. Leti je tamo pretoplo, te bi se bazeni na Suncu veoma neprijatno ugrejali. A zimi opet zna danima da bude 15-20C, pa ih onda greju.
Međutim, te toplotne pumpe izgledaju veoma veoma ozbiljno. Za manje bazene, izgledaju kao jače spoljne jedinice naših klima, tipa 24-ke. Ili čak i jače, one što su im ventilatori prema gore okrenuti. Na njima piše nešto tipa "water temperature system...". Googlaj npr. swming pool heat pump.

A lokalne individualne kuće npr, najčešće imaju rezervoare na krovu za sanitarnu vodu. Dolazi cisterna tipa jednom nedeljno i puni. Ti rezervoari imaju pored sebe nešto identično spoljnoj jedinici naših klima, što rashlađuje vodu u rezervoaru.

Za 1m[SUP]3[/SUP] vode, da se zgreje za 1C, treba nešto tipa 1.2kWh. Ne zvuči puno, ali to je samo 1 kubik, i samo jedan step po Celizijusu.
 
Pa ja bas ne verujem da je planirao grejati bazen na spoljnjih 35, već je to planirao za zimu.

Leti je veći problem da se voda u bazenu ne pregreje jer se onda muti i stvara bakterije

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Za 1m[SUP]3[/SUP] vode, da se zgreje za 1C, treba nešto tipa 1.2kWh. Ne zvuči puno, ali to je samo 1 kubik, i samo jedan step po Celizijusu.

1 kubik je 1000 litara, nije puno za bazen, ali jeste puno vode za grejanje. :) Nikad nisam razmišljao koliko vode ima u bazenu, npr. neka "kućna" varijanta 8x4x1,5 metar ima celih 48 kubika vode. Uz pomenutu količinu energije zagrevanja po kubiku lako je zaključiti da treba ozbiljna mašina za grejanje tako nečega. Koliki bi mogli da budu gubici toplote u zavisnosti od spoljne temperature?
 
Zavisi koja je temperatura okruženja, ali voda se generalno jako sporo hladi (inertna je) i trebalo bi lako da se održava temperatura. Recimo da bi se sprečio gubitak toplote dovoljno je na površinu spustiti tanak najlon.

Druga stvar je što nije potrebna visoka neka temperatura već oko 24 stepena

Mada mislim da za grejanje vode u bazenu najbolje neki solarni panel i sl. jer bi trošio beznačajnu količinu energije a radio bi i zimi bez problema.



Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Tu su ti najjeftiniji i najrentabilniji solarni paneli

Послато са уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima !
Treba mi hitno savet za kupovinu inverter klime do max 60k. Koristio bih je i zimi i leti. Stan je mali, ima 40kv tako da mislim da mogu lepo da se ugrejem. Iskljucivo me interesuju sa gasom R32 i po mogucstvu wi fi. Treba mi predlog od bar 3-5 modela klima sta mi savetujete. Skicu stana sam okacio cisto da vidite gde moram da je stavim, jer nemam izbora. Hvala puno !

https://ibb.co/LCY0LpY
 
Spavacu sobu skoro da neces ugrejati klimom, hodnik hoces malo, kupatilo nimalo.
Pre bi klimom terasu ugrajao da je zastaklis nego spavacu i kupatilo.
Midea Mission, Gree Viola, ugradnja je dodatna stavka od 70-100e (zavisno od servisera).
Ne zaboravi gumene podloske ispod spoljnje da smanji buku, samostalno izolovane cevi, duze od 3m, vakumiranje cevi...
 
Uz efikasnost, i ekološke karakteristike, zbog toga što postoji velika mogućnost da i Srbija uvede eko-namete na emisione gasove (ako već nema), pa će u slučaju potrebe za dopunom klime itekako biti bitno da li je R32, ili R410A. U Norveškoj je već sad akciza/namet na R410R preko 100 EUR/kg. Sigurno zoxor zna da li i u Srbiji već postoje slični nameti.

Pogledajte prilog 272063
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno