Šta je novo?

Google obustavlja podršku za Huawei.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja iskreno jedva čekam da padnu cene za p30 pro pa da uzmem po jedan i za brata i devojku [emoji23]

P30 Pro

@DukeLander

Pa to negde ide jedno s drugim...jer ako ti Huawei postavi 5g telekom infrastrukturu oni će imati kompletnu komunikaciju na dlanu...to je kao da Pentagon hoće da pravi novi HQ a Kinezi imaju najbolju ponudu na tenderu...i onda u temelje, zidove, armaturu, vodokotliće i ogledala ugrade gratis špijunsku opremu :)

telefoni su ovde samo kolateralna šteta...

Evropa je nešto ležernija što se tiče 5g jer Britanija, Nemačka i Francuska tvrde da neće slediti američki potez, ali i to je pitanje šta će biti nakon malo prijateljskog ubeđivanja...
Nemacki telekom vec uveliko koristi i dalje implementira huawei 5g tehnologiju. Ogromne pare su u pitanju, telefoni su ovde najmanje bitni...

TuturuTu on 6X

Telefoni nose mnogo vise para od centrala.
Ali obe stvari su bitne.

I da prodaju P30 Pro za 300-350e razbili bi se od prodaje, ne bi mogli da naštancuju tolike telefone.

Ja se ne zezam, sad bih kupio i akcije Huaweia da mogu, idealna prilika, ko zna koliko su pale samo zbog objave ovih vesti.
A onda kad prođe sve, uživam u životu [emoji3]

P30 Pro

Pa to i jeste deo problema, ne mozes jer ne postoje. Oni su drzavna firma.
Da su oni na berzi, mnoge stvari bi morali da rade drugacije i mnogo manje bi bilo razloga za delovanje.

Poslednja izmena:
Srecom pa je Google na berzi, ne zavise od drzave, ne moraju da slusaju naredjenja. Ili ipak...?

Ma nacice foru ali sve je to bezveze, hocu da mi radi sve kako treba bez budzevina

Ta fora je interesantna samo zaluđenicima u IT, ostalih ~90% kupaca to(custom romovi, ako si na to mislio) ne interesuje. Mada mislim da ce se to sve resiti na obostranu korist.

Sve je ovo zbog ogromnog rasta kompanije koja dolazi iz Kine. Sto ne diraju Samsung? Pa zato sto su iz J. Koreje a oni su saveznici. Uterivanje demokratije, prosto.

Samsung je prihvatio da ne sme da se mrda mnogo ispred Apple-a i Qualcomm-a.

Ako se dobro sećam Samsung ima fabriku visoke tehnologije u SAD u koju je milijarde uložio.

Послато са HTC U12 life уз помоћ Тапатока

Je l' moguće da neko priča o berzama i poštenju američkih kompanija posle svega što se izdešavalo sa tržištem nekretnina koje nikada pre toga nije puklo? Nema boljeg primera za to kako oni rade na tržištu.

Što se tiče Huaweija, ne mogu da tuže Gugl, jer svaki pravni sistem poznaje raskid ugovora zbog uticaja faktora na koji nijedna strana ne može i nije mogla da utiče, a koje nije bilo moguće predvideti u trenutku zaključenja ugovora. Ovakva odluka američke države je najklasičniji mogući primer takvog faktora, tako da Huawei nema osnov da tuži Gugl, već će eventualno moći da goni samu američku državu pred nadležnim telima.

Može to da se zaobiđe, ubaci se u Huawei Store opcija da instaliraš Google Play Store i posle sve standardno. Što ne bi prešli na AOSP sa ovakvom opcijom, nije ništa teško korisniku da na taj način instalira gapps.

Ne štite oni samo Apple nego komplet IT industriju. Huawei ovim tempom definitivno može da totalno uništi konkurenciju za par godina i pokupuje intelektualnu svojinu. Posle više nema nazad.

Btw, upoznao sam dva inženjera koji su radili za Huawei u zapadnoj Evropi. Ukratko, svako ko se bavi ili planira da se bavi tim poslom, poslednje što želi je da mu takvi likovi budu poslodavci.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Trenutni korisnici postojećih telefona su bezbedni, jer kako funkcioniše anglo saksonsko pravo, dovoljno je da jedna osoba tuži Google zbog obmane (tipa kupio Huawei jer je imao Google aplikacije a ne iPhone) i da ga dobije (tamo sve zavisi od sudije, dovoljno da padne neki levak) i pravi se presedan. Na osnovu te presude dallje svi mogu da tuže google i da ga dobiju. Zato trenutne modele i njihove vlasnike niko neće dirati. Po meni, ako zbog panike krene pad cena huawei uređaja, sačekajte i za male pare pazarite p30 ili p30 pro.

Znači, ništa od Android Q? Barem da otključaju bootloadere, pa da se igramo, ali mislim da od toga nema ništa i da će svoju priču da guraju (novi OS, blabla truć...). RIP.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Sudbina Nokie sto ze zapadnog trzista tice ?

Pa ljudi u Kini imaju i najbolju prodaju, tamo moze da se zivi i bez Gugla.
Pokvareni Ameri znaju odakle preti najveca opasnost. Zasto ne sankcionisu OP ili Xiaomi?
Uz toliko sabotiranja i bez prisustva na odredjenim trzistima oni se i dalje ravnopravno bore za prevlast na trzistu. Ne moze se protiv Kine. Sto pre to skapiraju bezmozgasi sa zapada to ce im biti lakse.

Poslednja izmena:
Ne sankcionišu OP i Xiaomi zato što su to privatne firme i rade tržišno za razliku Huawei koja je državna firma i koja je obilato subvencionisana te iste države što je protivno tamo nekih zakona o konkurenciji, drugo je da su bootloaderi Huawei telefona zaključani zato da se ne bi dobio uvid u to šta je unutra, tj koliko su patenata pokrali a nisu za njih platili a onda su taj nezakonito stečen novac uložili u 5G i druge napredne tehnologije što isto tako nije lepo. Možete biti subjektivni i da mrzite sve američko ali je činjenica da su Kinezi veliki plagijatori ili po našem lopovi i da ih stiže kazna. Ko bi to normalan dozvolio ? Greška USA je samo što kasno reaguju.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Trenutni korisnici postojećih telefona su bezbedni, jer kako funkcioniše anglo saksonsko pravo, dovoljno je da jedna osoba tuži Google zbog obmane (tipa kupio Huawei jer je imao Google aplikacije a ne iPhone) i da ga dobije (tamo sve zavisi od sudije, dovoljno da padne neki levak) i pravi se presedan. Na osnovu te presude dallje svi mogu da tuže google i da ga dobiju. Zato trenutne modele i njihove vlasnike niko neće dirati. Po meni, ako zbog panike krene pad cena huawei uređaja, sačekajte i za male pare pazarite p30 ili p30 pro.

Zar to sto je p30 pro najjaci model na koji se nece odnosit ova odluka ,nece uticati na to da drzi cene sto duze ,a ne da padaju?

@Liverpoll Molim te, ne budi smešan, xiaomi, lenovo, ZTE, oppo i op su tu jer ugrađuju qualcomm čipove, pogledaj Samsung, u USA ne može da prodaje svoj SoC već samo qualcomm i njihove modeme. Nije da branim Huawei ali Tramp se ponaša kao vlasnik firme a ne predsednik države, sve ovo oko špijunaže su gluposti, samo je čist interes u pitanju, zato me i nerviraju, a ovamo glume demokratiju.
Danas će biti ovo, sutra će biti Iran, prekosutra nešto treće...boli njih za demokratiju.

P30 Pro

Poslednja izmena:
Citam komentare i nije mi jasno..."pokvareni Ameri i sl "....Ne znam da li ste upoznati, ali Google nije humanitarna organizacija, radi na trzisnom principu. Imaju ugovore sa Huawei i ostalim proizvodjacima telefona....Onog momenta kada procene, iz bilo kog razloga, da im ta saradnja ne odgovara, mogu da prekinu ugovor. Isto bi i Huawei uradio kada bi uspeo da napravi sopstveni OP...Da li bi onda i Kinezi bili pokvareni? Meni je potpuno logicno da Google sa ovakvim brojem korisnika, jos vise zategne i da smanji broj firmi sa kojima ima android ugovore, ukoliko naravno proceni da im to donosi vise novca. Da li je dobra procena ili ne....to uvek trziste pokaze, u velikom kao i u malom biznisu.
A sto se Kineza tice, nije valjda da ste toliko naivni i da mislite da su oni toliki filantropi....I tu su pare i uticaj moci na prvom mestu.....Tako da.....nemojte preterano da se radujete, ko god da, jednog dana, zameni "pokvarene Amere" nece biti mnogo bolji prema ostatku sveta

Amerika ima 300 miliona ljudi pa znamo koliko je nezgodno kad i tolika zemlja ima dominaciju u svetu.

E sad, zamislite uzasa da je zemlja od 1.5 milijarde dominantna. Kad kompanije postanu toliko mocne onda ih cepaju i dele, a kako bi Kinu pocepali na 5 delova da ne bi imali monopol u svemu? Tolika zemlja prosto ne bi trebalo ni da postoji jer moze da ima prevelik uticaj na svet i trzista.

Citam komentare i nije mi jasno..."pokvareni Ameri i sl "....Ne znam da li ste upoznati, ali Google nije humanitarna organizacija, radi na trzisnom principu. Imaju ugovore sa Huawei i ostalim proizvodjacima telefona....Onog momenta kada procene, iz bilo kog razloga, da im ta saradnja ne odgovara, mogu da prekinu ugovor. Isto bi i Huawei uradio kada bi uspeo da napravi sopstveni OP...Da li bi onda i Kinezi bili pokvareni? Meni je potpuno logicno da Google sa ovakvim brojem korisnika, jos vise zategne i da smanji broj firmi sa kojima ima android ugovore, ukoliko naravno proceni da im to donosi vise novca. Da li je dobra procena ili ne....to uvek trziste pokaze, u velikom kao i u malom biznisu.
A sto se Kineza tice, nije valjda da ste toliko naivni i da mislite da su oni toliki filantropi....I tu su pare i uticaj moci na prvom mestu.....Tako da.....nemojte preterano da se radujete, ko god da, jednog dana, zameni "pokvarene Amere" nece biti mnogo bolji prema ostatku sveta

Hahahaha, sigurno je Google rekao "mnogo nam dobro ide, ajde da prekinemo saradnju i budemo uskraćeni za plaćanje licence za 400 miliona uređaja..." Ovde je Google na najvećem gubitku, ne prave oni security update za svakog proizvođača ponaosob, pa sad kao nećemo Huaweiu jer nam ne odgovara, ovde su svesno izgubili ogroman novac od plaćanja licence i to ne zato što su želeli, već zato što im je tako nametnuto od strane Trampa.

P30 Pro

@Liverpoll Molim te, ne budi smešan, xiaomi, lenovo, ZTE, oppo i op su tu jer ugrađuju qualcomm čipove, pogledaj Samsung, u USA ne može da prodaje svoj SoC već samo qualcomm i njihove modeme. Nije da branim Huawei ali Tramp se ponaša kao vlasnik firme a ne predsednik države, sve ovo oko špijunaže su gluposti, samo je čist interes u pitanju, zato me i nerviraju, a ovamo glume demokratiju.
Danas će biti ovo, sutra će biti Iran, prekosutra nešto treće...boli njih za demokratiju.

P30 Pro

Xiaomi i OnePlus mogu da budu mirni, jer oni ne proizvode telekomunikacionu tehnologiju ZTE i Huawei da. Da je sve ovo samo zbog mobilnih telefona, bilo bi dobro, ali nije.

Da je samo do opreme ne bi se toliko nameračili na telefone, već bi ih zabranili kod sebe, kao i tu 5g opremu, i to je to. Ali ne, ovde im smeta jer Huawei ima rast od 50% u prodaji od početka godine, dok svi ostali padaju, najviše iPhone.

P30 Pro

Huawei je pre svega velika telekom kompanija, pa tek onda proizvođač telefona...čitava frka je zapravo nastala zbog 5g jer je tu Kina odmakla Americi...tako da Amerika tu nema mnogo prostora za ustupke i dogovore, jer misle da ta 5g bitka još nije izgubljena i da se Kina mora nekako prestići...

Tvrdi se da će pitanje trgovine sa Kinom i uopšte odnosa sa Kinom biti ključna tema američkih izbora naredne godine, tako da je teško očekivati neko popuštanje u skoroj budućnosti...

Kina drzi batinu u ruci, oni imaju ogromnu kolicinu drzavnih obaveznica SAD, koje kada bi pustili, tj vratili toliku kocinu dolara u Ameriku, izazvali bi hiper inflaciju. Kina to nece uraditi jos neko vreme jer bi i sama Kina bila na velikom gubitku, ali im nadju neki modalitet da svoje gubitke svedu na minimum onda ce povuci obarac. Kinezi su mudar i nadasve jako strpljiv narod, nece oni ishitreno reagovati u nijednoj situaciji, ali ce njihov odgovor biti jako efikasan.
Ovo je kratkorocno jak udarac za huawei, mozda cak i srednjerocno, ali dugorocno mozda se ispostavi da je ovo kraj za Googl-e. Ako huawei razvije svoj ekosistem i OS,a na putu je, to ce dugorocno osetno smanjiti uticaj koji google ima, a kinu moze da pogura ka dominaciji i na tom polju. I ja licno mislim da je ovo ocajnicki potez SAD zbog 5G. Ovo bi mozda unistilo huawei da je on samo proizvodjac telefona, kako to nije ovo ce ih samo malo usporiti, rezultat ovog trgovinskog rata ne moze da bude promenjen, Ameri ce na srecu ostatka sveta izgubiti jer su mnogo vise ranjivi nego sama Kina, gore sam napisao i zasto.

Ovo za nas potrosace moze biti jako dobro jer cemo moci da kupimo Huawei telefone po znatno manjim cenama, ali zaista dzukacki potez googl-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno