Šta je novo?

Samsung Galaxy S10/Plus

Uopste mi se ne svidja taj novi koncept prodaje novih premium modela sa “poklonom” na pocetku.

Ne bi li naglasili koliko su premium, odvale cenu za koju znaju da slabo sta mogu prodati, i onda dodaju neki poprilicno vredan poklon ne bi li ljude motivisali da ih kupe. Kupci se ili vode time da ce poklon prodati i time umanjiti cenu ili da su prosto dobili nesto od 150-200eur da su telefon zapravo manje platili. Uglavnom zavrse sa necim sto im bas i ne treba.

Vrednost ovih poklona primetno vremenom raste, pokloni cak nekad vise nemaju ni neke veze sa samim telefonom, nisu ni iste marke kao telefon.

Nesretni Huawei u Ch uz novi P30 Pro daje Sonos One box od 250 eur, nidje veze...

U Belgiji uz P30 Pro ide i Sonos i bežični punjač pride ;)

Drakenzen, samo za sd855 verziju, za Exynos se jos razvija, navodno je malo teze, mada citam d asamsung radi sa googlom software koji ce biti kao update za s10 seriju

S druge strane Xs nov kosta koliko i pre 6-7 meseci, polovan ide 10-20% ispod toga, a tako ce i ostati do izlaska novih modela.

Meni je prosto neverovatno da neko da 800eur za neki polovan telefon?! Ko ima 800 valjda ima i 1000, a ne da kupuje mačku u džaku.
Kupovina polovnih telefona je po meni imala smisla do trenutka kad si mogao da prežališ ako se zahebeš, ali da daš 800eur i ustanoviš da te je neko zavrnuo, to je hazard samo takav.

Da se upisem u temu. S10e je morao biti moj. [emoji4]

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Čestitam Srele, pametan izbor...i da te posluži bar pola godine za promenu [emoji56][emoji6]

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Nije ti dugo trebalo. [emoji23] Cestitke! [emoji4]
Obavezno kad se slegnu utisci baci neko poredjenje, pre svega sa Mix 3 a onda i sa Mi8, Pixelima i ostalim cudima koje si koristio u poslednje vreme. [emoji1787]

Nije bolje, Apple te cene zato zadrzi narednih 12 meseci i time cuva i vrednost polovnih telefona.

Npr, M20 Pro je krenuo po 1000, tri meseca kasnije on se prodaje u radnji po 750. Pa taj polovan vec tesko moze da se proda po 500-600, izgubis 50% za par meseci.

S druge strane Xs nov kosta koliko i pre 6-7 meseci, polovan ide 10-20% ispod toga, a tako ce i ostati do izlaska novih modela.

Neverovatno je, ali za entuzijaste koji telefone menjaju svake godie, ili cesce, Apple je postao jeftinija varijanta.

Kakva logika, bolje da košta 1000 ali da drži cenu nego da košta 500 i da mu cena pada kako bi trebalo. Još je to jeftinija varijanta hahaha. Za cenu XS Maxa bi trebalo da tri godine, svake godine, kupuješ najskuplji telefon. A ovako doplaćujes po 200-300 svake godinei još misliš da si odlično prošao. Sjajno!

Interesantno je i to... ja lepo kupim S5 za 300e, kroz 2 godine doplatim 100e i kupim S7, sada 100e i S9....
kako sam ja to izgubio na vrednosti, Lazo?

alfaunits, a kupis kineza za pola godine ga cekicem razbijes pa kupis novog jer niko nece da da ni 50e za njega, zato treba kad vec mozes kupiti brend pa ces ipak moci uz razumnu doplatu uzeti novi model.

Nije bolje, Apple te cene zato zadrzi narednih 12 meseci i time cuva i vrednost polovnih telefona.

Npr, M20 Pro je krenuo po 1000, tri meseca kasnije on se prodaje u radnji po 750. Pa taj polovan vec tesko moze da se proda po 500-600, izgubis 50% za par meseci.

Neverovatno je, ali za entuzijaste koji telefone menjaju svake godie, ili cesce, Apple je postao jeftinija varijanta.
Lazare, matematika ti izgleda slabo ide, iako je ovo vrlo osnovna matemaitka. Kada platis uredjaj 1000e i dobijes poklon 250e (koji prodas ako ti ne treba), a nakon toga prodas uredjaj za 500e, ti si izgubio 33% na vrednosti, a ako prodas za 600e izgubio si 20% vrednosti.

S trece strane, Iphone za godinu dana nema gotovo nikakav napredak, osim u chipsetu, eventualno nesto malo poboljsaju, nije ni cudo da se proslogodisnji model prodaje za prakticno istu cenu, dok Android iz godine u godinu moze biti drasticno bolji od prethodnog, zavisi od proizvodjaca i modela.

Jedini Iphone koji je doneo neko drasticno poboljsanje u odnosu na prethodni je Iphone X sa promenom dizajna starog ~10 godina i prelaskom IPS-a na Oled.

Poslednja izmena:
U cemu je npr. drasticno bolji Mi9 od Mi8, ili S10+ od S9+, ili One plus 6t od 6, itd, itd....

Tacno tako, ni u jednom taboru nema price o "drasticnom" poboljsanju.
Sve je na kascicu.

Nesto sto bi po meni moglo da drasticno promeni igru je baterija. Ali kako bi onda svake godine dodavali po 200mah i govorili o 5% boljoj autonomiji.

Svi proizvodjaci su se izbezobrazili i testiraju cene do kojih su potrosaci spremni da plate.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Pa ako je nesto napredovalo, i to zahvaljujuci kineskim proizvodjacima, onda su to baterije. Bukvalno bilo koji mob sa SD cipsetom i 4k+ mAh je stavio tacku na to pitanje. [emoji4]

Mi 9 u odnosu na Mi 8-chipset, ogromna razlika u dizajnu, dodata wide angle kamera, dodat 48mp senzor (iako su zapravo losije fotke nego na Mi 8, jer GCam na Mi 8 kida).

S10+ u odnosu na S9+, velika promena u dizajnu, chipset, dosta veca baterija i bolja autonomija.

OnePlus 6t-velika promena u dizajnu, dosta veca baterija, 64GB vise po istoj ceni, za 5 meseci prakticno isti/veci napredak od Iphone-a za godinu dana.

Dok recimo, sto se dizajna tice, stavicu u spojler jer je uznemirujuca slika:
Screenshot_2019-03-31-22-23-14-358_com.android.chrome.png10 godina izmedju ova dva telefona, napredak u dizajnu prednje strane je taj sto ovaj 10 godina noviji ima za nijansu manje bezele. Inovacija :)

Pominjes cipset a znamo gde je bionic, takodje iP 7 od pre 3 godine.
No, ako bismo se manuli iPa, i pogledali s9+ i s10+, ne vidim toliko unapredjenje da se proda teleron doda 500eura i kupi novi.
Mislim na obican svet, ne na IT entuzijaste.
Napredak je mizeran za duplo vise novca, i to je stvar, sta je toliko drasticno razlicito da bi neko dao svoj telefon i masno doplatio.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Edit: Da se ogradim jer sam i sam porucio S10+ ali isto tako spadam u IT entuzijaste pa mi nije problem za tehniku uvek da izdvojim novac.

Poslednja izmena:
To sto na Benchu ljudi smatraju da se napredak gleda u odnosu na koliko se moze prodati polovan telefon prosle generacije u odnosu na ovaj, je posebna prica, svaka tema o telefonima se svede na to da "ne vredi prodati proslogodisnji model i uzeti ovogodisnji model".

Blagi uzas. Cast izuzecima.

Nesto mi srce bat samo tako poslednja tri dana. Nista dirao nisam. Drain tokom noci ide i sa 100 na 95/94....

Edit: Je l' bi poboljsalo ukidanje svih pozadinskih trajanje baterije?

Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока
7a947eafc734458e4d708a5a7a6627b7.jpg

Poslednja izmena:
Mi 9 u odnosu na Mi 8-chipset, ogromna razlika u dizajnu, dodata wide angle kamera, dodat 48mp senzor (iako su zapravo losije fotke nego na Mi 8, jer GCam na Mi 8 kida).

S10+ u odnosu na S9+, velika promena u dizajnu, chipset, dosta veca baterija i bolja autonomija.

OnePlus 6t-velika promena u dizajnu, dosta veca baterija, 64GB vise po istoj ceni, za 5 meseci prakticno isti/veci napredak od Iphone-a za godinu dana.

Dok recimo, sto se dizajna tice, stavicu u spojler jer je uznemirujuca slika:
Pogledajte prilog 26799910 godina izmedju ova dva telefona, napredak u dizajnu prednje strane je taj sto ovaj 10 godina noviji ima za nijansu manje bezele. Inovacija :)

Mozes li da nam objasnis u cemu je gromna razlika u dizjnu izmedju mi8 i mi9 i 6 i 6t

Nesto mi srce bat samo tako poslednja tri dana. Nista dirao nisam. Drain tokom noci ide i sa 100 na 95/94....

Edit: Je l' bi poboljsalo ukidanje svih pozadinskih trajanje baterije?

7a947eafc734458e4d708a5a7a6627b7.jpg
Kažem ja, sačekajte 10-15 dana pre nego što krenete da delite čarobne sot slike itd [emoji56]

Interesantno je i to... ja lepo kupim S5 za 300e, kroz 2 godine doplatim 100e i kupim S7, sada 100e i S9....
kako sam ja to izgubio na vrednosti, Lazo?

Jako si ti mnogo izgubio, pre svega u onome sto se danas zove “korisnicko iskustvo”.

Sreca je da vecina ljudi ne razmislja tako, inace nikad nikakav napredak ne bi imali. Nije lepo da se pravis kako ispadas pametan kupujuci stare telefone, jer da nema gomile onih koji kupuju nove, ne bi ni ti mogao da dodjes do tih povoljnih polovnih.

Inace, trpate mi u usta nesto sto nisam rekoa. Rekao sam da je bolje sto Apple trazi 1000eur za novi model bez ikakvih poklona i onda tu cenu drzi dosledno narednih godinu dana. Time postuju svoje verne kupce koji su prvi dan kupili telefon. Jasno i transparentno, zna se koliko kosta, kome je OK, OK, kome je skupo, skupo, ne mora da kupi.

S druge strane neki proizvodjaci prvo daju neke bezvezne poklone, posle sakom i kapom spustaju cene telefona, praveci od prvih kupaca, ili onih koji uspeju da kupe po punoj ceni, majmune. Bukvalno svako plati drugu cenu, kako koga izvacare.

Poslednja izmena:
@AleksandarN ne radujem se ja uopšte samo sam dobro upućen u samsung procese. Što se rešenja tiče, vrlo jednostavno...better battery stats tema, isprati prvi post.

Jako si ti mnogo izgubio, pre svega u onome sto se danas zove “korisnicko iskustvo”.
Naprotiv. Uzeo sam PROVEREN fon, kada je prelezao decije bolesti, cimanja, nasli sve sto moze da se izvuce, i kada je cena ok.
Svi flagships mi prodju relativno brzo od izlaska kroz ruke, cisto da vidim osecaj.

Igram ae svakim iPhonom. Nijada nisam MANJE zazalio odluku od kupovine starog modela.
Stari model ne znaci polovan :)

Daj mi prvo neko resenje ili savet pa se raduj koliko hoces :D

Ja sam rešio to vrlo lako... Skinem ga ujutru da punjača [emoji41]
Pisali su o tome da ima drain 10 posto - sveo sam ga na 3-4 sa upaljenim BT

Послато са SM-G975F уз помоћ Тапатока

meni jos uvijek potrosi tacno 3% preko noci, kupljen prije 20-25 dana, cak sam sada instalirao onu aplikaciju sto pokazuje stanje baterije ledicama oko prednjih kamera.

Gasi wifi i 4g eto resenja. Mora imati neki drain tokom noci.

Blago vama imate 4g, u bosni ni 3g neradi nego ako setas oko telekoma, ali iz mog iskustva 4g dere bateriju, proslo sam ljeto na moru kupio onu turisticku karticu 80kn, 7 dana neograniceni internet 4g da mogu jahati po netu, viber, i slicno ,koristio xioami mi max kao pomocni tekefon samo za to, a p20 pro slikamnje, i sl. taj mi max koji mi je drzao bateriju u sarajevu po 3-4 dana na 4g izgura dan, i ostane 30%,

Poslednja izmena:
Ja svakom telefonu odmah presaltam na 3g sa 4g. Lepo radi i 3g a manje trosi batt mnogo

Je l' vam bolji FP sad posle ovog update-a?

Nazad
Vrh Dno