Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa trazili izvod racuna sa paypala, ja posaljem sve dokaze i oni naravno ne prihvate. Posle sveg drndanja kažu mi da prihvataju samo dokaz iz banke. A šta je PayPal nego banka? A što mi trazis dokaz sa paypala ako znaš da neprihvatate? Drugo, kada I'm posaljem dokaz, čekaš 24h na odgovor, u mom slučaju da nisu prihvatili. Nije ni cudo što je trajalo 10 dana.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

A di ti je tu pecat?! :d

Ne generalizujem vec prenosim svoje iskustvo sa DHL-om u Srbiji. DHL se hvali svojom kvalitetnom i ekspresnom uslugom a u stvarnosti to ne postoji ovde. Godinama vode istu politiku i isto rade u eri interneta i sveopste digitalizacije. Traze 200 dokumenata da im posaljes kao da uvozis podmornice ili nuklearne reaktore, sve nesto cekas... Negde sam cak procitao da hoce da digitalizuju sistem i organizaciju posla s ciljem da carinski posupak traje svega 1 sat, ali takve promene su uvek bolne za zaposlene pa i dalje teraju po starom, da su to uveli mozda ne bi imale smisla lopovske cene njihovih nazovi usluga...
nešto ti brkaš. to što oni traže dokumenta nije do njih nego do carine i države [emoji1212]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Posta ne trazi ni jedan jedini dokumenat vec ti postar donese na vrata za smesne pare. Ne znam u kojim je relacijama DHL Srbija sa drzavom ali ocigledno nesto treba da menjaju...

Pa ti mesas babe i zabe, posta ne trazi, niti ima ovlascenja da trazi bilo kakvu dokumentaciju, onaj koji ima zakonsku mogucnost je carinik.
A ti mesas preko koga ti stize posiljka i sta je cija nadleznost.
A itekako ti traze dokumentaciju kad za tim ima potrebe iako ide sve preko poste.

Milion puta sam iz inostranstva narucivao sve i svasta sto mi je postar samo doneo na kucnu adresu bez ikakve papirologije i maltretiranja, niti mi je carina trazila papire niti posta u ime carine. DHL uvek trazi, maltretira, kasni s isporukama i papreno naplacuje. Ovde neki kao da rade za DHL... brane ga do poslednjeg slova a cekaju navodno nedelju dana ekspresnu isporuku koju duplo placaju. Pa sam DHL vidi da to nije normalno poslovanje pa zeli da digitalizuje ceo proces...

Aj probaj da narucis drona iz inostranstva sa HD kamerom, aj probaj auto dijsgnostiku profi ne one obed2 elm igracke preko obicne poste pa se javi da li ti carina trazi dozvole.
I cemu taj glupi odgovor kad se kaze neka istina ti ili neki rade za tu i tu firmu.
To citam godinama po forumima i bas je klinacka fora.
Cim kazes istinu rafis za njih.
Svasta.
Evo ja sam nahvalio jupies dakle rafim za njih?
Veruj imam dobro placen posao i ne bi se menjao sa njima nikako jel mislim da je crnacki posao za malu kintu.
Ako treba dokaz mogu ti dati TN da vidis i sam da sam dobio paket za 4 dana 1-5.03

Milion puta sam iz inostranstva narucivao sve i svasta sto mi je postar samo doneo na kucnu adresu bez ikakve papirologije i maltretiranja, niti mi je carina trazila papire niti posta u ime carine. DHL uvek trazi, maltretira, kasni s isporukama i papreno naplacuje. Ovde neki kao da rade za DHL... brane ga do poslednjeg slova a cekaju navodno nedelju dana ekspresnu isporuku koju duplo placaju. Pa sam DHL vidi da to nije normalno poslovanje pa zeli da digitalizuje ceo proces...

To sto si imao srece pa ti carina nije rebnula nista je samo - sreca. A i oni ce radije da pogadjaju vrednost robe nego da traze dokaz. Sto je mozda bolje i brze, a mozda i gore jer znaju da promase tj. precene vrednost robe.

Zakon je isti za sve - samo je fora sto ga DHL sprovodi doslovno, za sve trazi dokaz, a carina nema ni kapacitete ni volju da to radi u 100% slucajeva.

DHL jesu opste poznati deraci - nije to nista novo a njihove usluge su uglavnom namenjene pravnim licima kojima nije problem da plate to jer dalje deru svoje klijente kojima ti delovi dalje idu (primer serversko trziste).

Ja takodje govorim istinu, meni je DHL paket vec deset dana na carini. Na dva maila DHL mi ne odgovara sta se desava. Naplatice mi svoje globarine kao sto me je i postarina do Srbije kostala. DHL unapred trazi 200 papira iako je neko mozda narucio igracku, privatni avion ili fensi drona... Inace ne bih ni koristio DHL ali je prodavac imao samo tu opciju slanja.

To sto si imao srece pa ti carina nije rebnula nista je samo - sreca. A i oni ce radije da pogadjaju vrednost robe nego da traze dokaz. Sto je mozda bolje i brze, a mozda i gore jer znaju da promase tj. precene vrednost robe.

Zakon je isti za sve - samo je fora sto ga DHL sprovodi doslovno, za sve trazi dokaz, a carina nema ni kapacitete ni volju da to radi u 100% slucajeva.

DHL jesu opste poznati deraci - nije to nista novo a njihove usluge su uglavnom namenjene pravnim licima kojima nije problem da plate to jer dalje deru svoje klijente kojima ti delovi dalje idu (primer serversko trziste).

Carina me je svaki put rebnula bar za pdv osim jednom. Samo kazem da mi carina nije trazila papire kao DHL razne izjave, LK, fakture... niti posta u ime carine unapred. Sve ovo govorim iz pozicije fizickog lica i kao korisnik kurirskih sluzbi.

...
.

opet brkate babe i žabe. nije zakon isti za sve. prvo proučite zakon pa vidite razliku između DHLa i pošte.

Zakonom se drugačije tretira roba u poštanskom saobraćaju od robe u saobraćaju kurirskim službama!!! što DHL jeste

znači ništa DHL ne dere i radi kako on hoće već sve po zakonu i kako propisi [emoji1212] nalažu. niko vas ne tera da vam DHL radi špediciju slobodno angažujte drugu firmu i siguran sam da nećete bolje proći [emoji41]

Spedicija ce manje vise isto da vas kosta radio dhl ili bilo ko drugi umesto vas, jedino ako sami znate tu imate ustedu.

posle duže vremena poručujem nešto i naplatiše mi carinu iako nije prešlo 50€

niko ti nije naplatio carinu!!!
naplaćen ti je samo PDV 20%

pdv, svejedno nikad mi pre nije bilo naplaćivano ništa
pre su mi samo donosili na vrata i to je to

Nije svejedno, pdv po zakonu ide na sve nebitno koja je vrednost robe, carina na 50+€.
A to sto ti nikad nije naplaceno, u BG carini svesno propustaju vecinu malih paketa tj pisama malih gabarita i vrednosti.
Prodje tako svesno bar 50% posiljaka, dok u NS i NI carini zbog manjeg obima posla skoro sve se oporezuje prema zakonu cak i na 1$ ili €.
To sto ti je neko omogucio da ne platis ovoj drzavi pdv ti docekujes tako sto ti od 10 puta nista ne naplate i jedanaesti ti naplate i ti kukas na tu drzavu.
Zelis li da ti svaki paket oporezuju u skladu sa zakonom i carinskim propisima?
Bolje da im kazes hvala, jer ljudi iz NS i NI birado voleli da im 1 naplate a 10 ne naplate.

Pozdrav zeleo bih da narucim uredjaj iz amerike i racunao sam sa "USPS" bi me izaslo 118e sve ukupno (133.5 dolara (99$ uredjaj i 34$ usps)) (zelim da kupim JDS Labs atom headphone AMP), uredjaj je veoma lagan i na kraju ako imate iskustva koliko bi me izaslo sa spedicijom? racunao sam na 118e 10% i na sve to na kraju 20% me izadje 160e valjda carina i pdv... Koliko bi me jos izasla spedicija?

ako je usps nema špedicije. ako je UPS onda ima.

za usps to što si napisao su i najverovatnije stvarne dažbine

Vidi na americkipostar imaju kalkulator

Sent from my iPhone X using Tapatalk

To sto ti je neko omogucio da ne platis ovoj drzavi pdv ti docekujes tako sto ti od 10 puta nista ne naplate i jedanaesti ti naplate i ti kukas na tu drzavu.

i upravo iz istog razloga na forumu ima znatno više žalbi na DHL nego pohvala jer ko se ne informiše prvo pa ga DHL oguli dođe da se žali a ko zna šta radi pa naruči robu ispod 50€ i DHL mu to lepo isporuči brzo i bez ikakvih dažbina neće doći da se hvali svaki put...

Nije tačno da će radije da pogađaju vrednost robe... Meni su tražili invoice da bi pravilno ocarinili robu.

Naravno da ce radije da pogađaju što i rade u 95% slučajeva a to sto su tebi jednom tražili dokaz nikako nije pravilo, poručiš par stotina pošiljki u zadnjih 10 15 godina ili pročitaš celu temu i izvučeš pravilo [emoji6]

Sent from my MI MIX 3

ako je usps nema špedicije. ako je UPS onda ima.

za usps to što si napisao su i najverovatnije stvarne dažbine

Jeste USPS je (imaju u ponudi USPS i UPS) i zaista nema uospte spedicije? Ako je tako onda za 160e i zaista jeste realna cena ovog uredjaja jer u ostatku evrope toliko i izadje (give or take, od 130-160e al i da narucim iz evrope jos vise bi me izaslo na kraju)... Kakva je procedura kada stigne preko USPS? plz odgovarajteee poludecu treba mi ovo cudo od pojacala ! :D

Jako sam se opeko jer sam jednom prilikom isto narucio "overwatch league" jaknu i odrali me ko jarca. Platio 100e shipping i jaknu da bi na kraju platio spediciju 5k dinara kao i carinjenje 5.5k dinara i bukvalno platio za jos jednu jaknu. Ne bih zeleo da mi se to desi sa ovim pojacalom jer ce biti leseva. :/

USPS stiže regularnom poštom. procedura je čekaj dok ne stigne [emoji12] i plati šta traže [emoji849]

USPS stiže regularnom poštom. procedura je čekaj dok ne stigne [emoji12] i plati šta traže [emoji849]

Ne brinem se za kad ce stici jer imam osiguranje koje uzmem od JDS Labs i ako ne stigne ili ce da posalju nazad pare ili ce da posalju drugi... A kako mislis plati sta traze? je l ce traziti naknadno spediciju ili ne? To me zanima jer sam platio spediciju kad sam narucio recimo preko fedex 20$ shipment i jos 70$ spediciju i gluposti kad je stiglo na carinu.
Meni je najbitnije da li se brise spedicija iz jed(b)nacine...? Nije mi problem da platim i 50e za carinu sveukupno ionako bi me ispalo isto da narucim iz EU jer i u EU sam uredjaj kosta koliko bih platio carinu dodatno (160e).

Ako treba, platices samo carinu i pdv ili samo pdv ako tako carina trazi.
Nemas spediciju, ne brini.

fedex, dhl, ups i slične kurirske službe moraju da za >50€ naplaćuju usluge špedicije. pošte ( ne kurirske službe!) koje su u sistemu međunarodnih pošta to ne moraju, one rade po pojednostavljenom carinskom postupku i jedinstvenoj carinskoj tarifi!

sa kog sajta naručiti sočiva? ako se uopšte isplati? video sam u temi link ka https://soczewkikontaktowe.istore.pl/en_US/index
imate li jos neku preporuku
da li je problem sa carinom, kao sto sam negde citao da se vode kao "medicinska pomagala"...
koliko dana treba da stignu? pretpostavljam da je brže nego ostala roba iz Kine....

www.eoptika.rs

Из Мађарске је пакетић стигао за 3 дана у БГД, био још 6 дана на царини али нису оцаринили нити наплатили било шта.
Сочива су знатно повољнија него овде.

Pošte i ne rade carinjenje, samo transport i isporuku pošiljki i naplatu i svojih i troškova koje obračuna carina. U transport je kao jedna tačka uključena carinska ispostava koja carini. Za građane u najvećem broju slučajeva po skraćenom postupku (jedinstvenoj tarifi), i onda ide brže nego preko špeditera. A i jeftinije.

Poslednja izmena:
Je l normalno da status "za carinu" stoji malo preko nedelju dana? To je onaj drugi po redu status od kad paket stigne u Srbiju. Novi Sad je u pitanju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno