Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam bas razumeo kako to neko dodje da drugome sredi kucu, a on se premislja?
Ako se troskovi prebijaju kroz buduce zakupnine, kucu je sredio vlasnik, a ne zakupac.

Zamislite da npr. neko uvede zakonsko pravilo da zakupac moze da bira da li ce zakupninu platiti standardnim putem, ili ce taj novac uloziti u nesto sto ostaje u stanu i kada on ode.
Hehe, pa vlasnik nikada coravog dinara ne bi video.
Ja da sam zakupac, i da mi neko da takav izbor, prvo bih ugradio te prozore i izolaciju, pa lepse ormare, pa bolju kucnu tehniku, i tako redom, postepeno.
Ako bi to dovoljno potrajalo, stigli bismo i do umetnickih slika i dizajnerskih lustera, jer bas me boli patka da pare dam vlasniku, ako umesto toga mogu sebi da poboljsam kvalitet zivota. Na kraju bismo dosli do toga da mogu da se uselim u rupu, a da malo po malo dodjem do vile, za istu zakupninu, naravno, jer tako to izgleda zamislja prosecan zakupac.

Dajte da se uozbiljimo, ako neko izabere sebi stan bez dobrih prozora i izolacije, podrazumeva se da je to uradio zbog nize zakupnine. Niko sebi ne bira losije, ako moze da uzme bolje po istim troskovima. Neko moze da filozofira da je to bilo iz razloga lokacije, pogleda, itd, ali cinjenica je da zakupnina za dva identicna stana od kojih jedan ima izolaciju/pvc, a drugi ne, nije ista.

I ako onda ti sebi popravljas taj stan umesto da platis zakupninu, svima je jasno da uslugu cinis sebi, a ne vlasniku.
Sta vlasnika briga, ne zivi on tu, nego ti. On moze da bude zainteresovan za tako nesto jedino ako na taj nacin moze da ti poveca zakupninu, pa izracuna da mu se isplati da ima jednu vrstu beskamatne pozajmice.
Ako zakupnina ostaje ista, dajte molim vas...ne kazu za dz da su dobar i glup rodjena braca.

Pa vidi on ce ovde pustiti sina da zivi jednog dana , a sobzirom na to da i nema bas neku penziju i da stan prosle zime nije izdat bas iz tog razloga jer ljudi ne mogu da ga zagreju onda mu ovo dodje i vise nego dobitak jer on sa svojom penzijom ili ovih 100e mesecno ne bi nikad skupio dovoljno za menjanje stolarije. A to sto i mesas slike i stolariju koja je bila u polu raspadu to ne tvoj problem. Ovako posto ja planiram jos mozda god dana da budem ovde kada ja izadjem moze da ga izda nekome za 130-150e,a ne meni koji sam dao toliko para odjednom,tako da kako god da ga okrenes sam mu ucinio uslugu jer nisam stavljao slike i dizajnerske lustere vec ulozio u "izolaciju" koju ce i on sutradan moci da iskoristi.

Sustina je u tome da ce razuman covek sam da bira u sta ce ulagati svoje pare, a nece mu to birati zakupac.
Nekada se interesi mogu poklopiti, ali "ja da mu sredjujem stan, a on se buni" je jedna vrlo besmislena, i neistinita izjava.

Pa dobro nije situacija tako crno bela.
Njemu treba 100€ a izolacija mu ne treba,
A tebi treba jeftin stan dok ne bude spreman tvoj...
I tako se vi nadjete u dogovoru.
Ali zaista nema smisla ni da se kritikuje takav stan jer kao što vidite i takav neko traži

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Pici sneg, vlaga ubija klime, rade defrost naizmenicno bas cesto. Kad god pogledam izmenjivac na sve 4 on beo :(

Baš tako, ajde ovaj gree što je u lođi i sa severne strane tek je 2gi defrost za danas uradila (ali to je i zato što više spava nego što duva). Ali tcl je redovan, na svakih 40min ode u DF koji traje ~7 minuta. Njemu je svakako gore jer je na južnoj strani gde vetar trenutno ubija i još sa krova garaže koja je na 4m od njega na istoj visini kao i on nanosi dodatan sneg po njemu. Da stvar bude još grđa, dodatno vetar sa čempresa koji su opet u tom nivou i sličnoj udaljenosti skida sneg i lepi po njemu...

No što da mu činim, neka se snalazi. ;-)

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Sustina je u tome da ja ako izdajem shupu koju nekad izdam a nekad ne izdam jer niko ne moze da se ugreje unutra , dodje neko da mi sredi tu shupu i sa parama koje ja nemam da bih kasnije mogao lakse da je izdam a ne da mi stoji po 5-6 meseci bez stanara. Doduse ovo nije supa veliki i pristojan prostor ali 6 meseci nije bio izdat verovatno iz tog razloga o kojem sad pricam,nisu mogli ljudi da zagreju prostor.
Zadnji stanari su koristili krekavesu i grejao je na brikete i plus struju placao 15.000 da bi zagrejao i nije uspeo da zagreje ceo stan, vodi gazda evidenciju o potrosnji struje pa ima par godina unazad i pokazivao mi je covek kako je to izgledalo stanarima pre mene, zato on ne moze da veruje da ja uspevam da se grejem na jednu klimu.

Da ne ispadne da klima greje jace nego krekavesa i grejalice koji su oni koristili , oni su grejali ceo sprat a ja polovinu.

FJ LMCE brzo nakupi leda po izmenjivaču, bar kod mojih. Mada nisu natkrivene, veje direktno na klime

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Meni vise smeta sto mi na LU duze traje odledjivanje, a nisam pratio kod koje se vise pali.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Na LT bije sneg, sva je bela, ali i dalje radi. U kući 23C. Ali kad uđe u defrost cenim da neće manje od 10min

Upalim ti ja grejac nekih 1h pre pocetka defrosta , cevi upakovane u izolaciju , od 3m - 120w a veci deo je u cevima , kad je krenuo defrost i pocela da tece voda cev je pocela da se pusi , bem ti sunce :D
Doduse trajalo je to kratko jer je voda sa izmenjivaca ledena ali mnogo znaci grejac u ovakvim situacjama .

Kakav mazohizam za klime, -2.5c, 92% vlage. Nocria se beli ali kida. Zadnji defrost je bio pre sat vremena i za sada joj ne pada na pamet da radi opet. Nema zime :)

Tapatalk from Poco loco

Kakve veze ima grejac sa defrostom, nisam rekao da ne greje niti da je ista zaledilo? Sta ce grejac da pomogne, manje ce da se ledi izmenjivac?? Kako lupate i dizete te kineze u nebesa a posle se cudite kad vam potrosnja velika a ti grejaci vucu kao ludi. Uzmite grejalicu pa se grejte a ne da grejete klimu spolja. Sou.

Samo ti zalivaj vrucom vodom svog japanca i cuti [emoji23]

Uzeo bih jos jednu devetku za deciju sobu. Fujitsu 09LMCE nema kod nas? Vidim da imaju LMCA.
Eventualno vredi li ici na 09LUCA?

Kolika je soba? Izolacija, orijentacija, koliko spoljnih zidova ima? Meni se čini da je onaj Daikin ftxb35c dobio preporuke za manje sobe. A nije skup kao 9-ka LU. @nexteen ti se šunjaš po onim žeMskim forumima, šta kažu za Daikin? Ima li i on mana?

Japanac voli da se zaliva :D
To sto mi zalivamo je nas problem, prvih nekoliko sezona nisam ni crevo skidao, zaledi crevo, kaplje na sve strane, sve ok. Nikad nisu stale, ni na -23c koliko je bilo 2012-te. Kako bi Kinezi radili na tim temperaturama i koliko bi ti grejaci pojeli struje mozemo samo da nagadjamo.
@vrobec
09 LU se ne isplati kao ni bilo sta drugo od Fujitsu trenutno a da je mala klima. Koliko m2, izolacija, stolarija? Mozda Daikin devetka 25 nesto oznaka ili Midea Mission 12?

Daikin 12 navodno jako nežno greje, pa za skoro iste pare bolje uzeti 12 nego 9.

Da, moze i to. Sad gledao, od izbora ima:
FUJITSU ASHG09LLCA - 43k, ja je imam kod klinca u 13m2, odlicno se pokazala. Dogreva i dnevnu i pomaze LGC-u.
DAIKIN FTXB25C / RXB25C - 51800din, kazu da je ok za male prostore.
MIDEA MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW MISSION - 48k.
ESKIMO 12HRDN1 - 36500din, imaju je par forumasa pa nek napisu kako se pokazala do sad posto im je ovo prva sezona grejanja. Pravi je Midea i kazu da je ok za te pare.

Kolika je soba? Izolacija, orijentacija, koliko spoljnih zidova ima? Meni se čini da je onaj Daikin ftxb35c dobio preporuke za manje sobe. A nije skup kao 9-ka LU. @nexteen ti se šunjaš po onim žeMskim forumima, šta kažu za Daikin? Ima li i on mana?

Evo ovako. Plava boja oznacava buducu klimu u prostoriji grubo 15m2, sa tim da bi se vrata drzala otvoreno da topao vazduh izadje i na hodnik. Izolacija 10cm stirodur (tavan i spoljni zidovi), PVC stolarija.

Pogledajte prilog 264668

Poslednja izmena:
Kakve veze ima grejac sa defrostom, nisam rekao da ne greje niti da je ista zaledilo? Sta ce grejac da pomogne, manje ce da se ledi izmenjivac?? Kako lupate i dizete te kineze u nebesa a posle se cudite kad vam potrosnja velika a ti grejaci vucu kao ludi. Uzmite grejalicu pa se grejte a ne da grejete klimu spolja. Sou.
Ajde ti malo promeni taj seljacki ton i prestani da govoris ljudima koje ne znas da lupetaju. I kome ti Kinezi vuCu mnogo struje, gde si ti to video?
I naravno da grejaci i te kako uticu, jer klima onda ima manje da odledjava, samo malo izmenjivac i to je to, unutra suva.
Nemoj izmisljati stvari o klimama koje ni u prodavnici video nisi.
Pricas negativno o Kinezima, a onda spomenes 2 losija Kineza od onih koje ovde spominjemo, a ovog bas jeftinog Kineza preporucujes bez ikakvog znanja o istom, zato sto je majstor koga si ovde reklamirao, poceo iste da diluje.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Japanac voli da se zaliva :D
To sto mi zalivamo je nas problem, prvih nekoliko sezona nisam ni crevo skidao, zaledi crevo, kaplje na sve strane, sve ok. Nikad nisu stale, ni na -23c koliko je bilo 2012-te. Kako bi Kinezi radili na tim temperaturama i koliko bi ti grejaci pojeli struje mozemo samo da nagadjamo.

Lepo doktore, ne znas koliko i mozemo samo da nagadjamo, ali znas da je mnogo i da "vucu kao ludi"? Genijalno. Pravi si soumen. :)

Vuku oko 50ak-60ak W. Da rade po ceo dan 24h (a ne rade) dobijes da za mesec dana potrose 24x30x0.05kW sto iznosi oko 36kW (ako imas dvotarifno brojilo, 2/3 je u visoj i 1/3 u nizoj tarifi 24/12kWh). To je neki maksikum, ne potrose ni pola od toga, jer ne rade 24/7/30. Ali pomazu u defrostu i pomazu da se tacna nikada ne zaledi. Pa ti sada ubaci u racunicu nekoliko kilovati mesecno i tvoje izlazenje na -10C sa dzezvom i dezurstvo oko skidanja lula itd... pa vidi sta se isplati vise. Prekini da lupetas, molim te. Kad vec ne mozes da shvatis kako nesto funkcionise, ne dovodi u zabludu druge koji prate ovu temu. Shvatili smo odavno da si ogorcen, zavidan na kineze (ne i na drugu tehniku, vec samo na kineske klime) i da na raznim mestima i raznim nacinima pokusavas da ih oblatis. Nemoj, nije lepo. A i lepsi ces zivot imati, ako energiju koju ulazes u ovaj sou usmeris ka edukaciji, recimo. ;-)

Ah, da i ovo za -24C.. Rade i cajnizi na tim temepraturama, samo sto im je cop isto kao i kod dzepeniza, a to je ispod 1 ili jedva preko 1.

Poslednja izmena:
Evo ih, kao opareni skaču, to je taj Kineski lobi :D
Amber gledam svaki dan i nije me nešto preterano oduševila, 12 i 18. Čovek traži klimu za manju sobu i to mu je preporuka pa neka bira. Šta tebe briga šta ja predlažem, el ovo tvoja tema, forum? To za seljaka kaži tvom tati koji te je vaspitao.
A ti drugi poseti pravog doktora, biće da ti je neophodan.

Evo mene slobodno banujte da ne citam ove uvrede bar neko vreme.

Nemam nameru da sa bilo kim, pa ni sa tobom komuniciram na tom nivou. Poyy

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno