Šta je novo?

Lemilica i pribor za lemljenje (koji i gde kupiti)

Delovala mi je veće pa nisam bio siguran. Hvala.

Edit: Sada gledam feedback za ovu ploču na Aliexpress-u i vidim da prima celu matičnu. Mora da hvata više od 13cm.
32b7e484378de333682f70eb56d631ed.jpg

Poslednja izmena:
Delovala mi je veće pa nisam bio siguran. Hvala.

Edit: Sada gledam feedback za ovu ploču na Aliexpress-u i vidim da prima celu matičnu. Mora da hvata više od 13cm.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180206/32b7e484378de333682f70eb56d631ed.jpg[/][/QUOTE]

U pravu si, može da se nagazi 21cm, možda i 22-23, mada je to baš na granici da plastika nije skroz na šipci.

Drugari treba mi pomoc u odabiru lemilice.Naime,vec 5-6 godina petljam s elektronikom (RC heliji,automobili,zamena kondenzatora na plocama...) i to sam sve radio nekom kineskom lemilicom koja je jos tad kostala 1000 din.Ali sada bih da krenem malo ozbiljnije da se bavim popravkom elektronike pa me zanima koju biste mi (baznu sa duvaljkom pozeljno) lemilicu preporucili.Nek bude budzet ~300e ali bih dao i vise ako ne postoji nista dobro do ove cifre.

za 300e bez duvaljke imas izbora i izbora. ako bas insistiras na duvaljci onda je to druga prica skroz.
Mada i ja lupam. Imas novu duvaljku u ponudi
https://www.elementa.rs/proizvod/56125/bazna-lemlilica-na-topli-vazduh

Ako uzmes to onda imas ogroman izbor jer ti ostaje 250e za lemilicu.
Ako hoces nemce, onda imas par ersa stanica tipa icon pico, a pojavila se i nova weller stanica we1010. kostace samo 22-23000 sa porezom. Nisam imao prilike da je vidim posto je jos nema u prodaji, ali izgleda fino. Iz nekog razloga je 70w, a ne 80, ali nije to previse bitno. Mislim da ce to biti odlicna kupovina.

Najverovatnije ću tako i da uzmem odvojeno.Ali gde bi mogao da uzmem kod nas ovu we1010?Koliko vidim,nema je nigde kod nas,ima samo wt i wx 1010 ali one koštaju daleko više.

- First order of the WE 1010: CW 8
- First shipment of the WE 1010: end of CW 10

Racunaj kod nas krajem marta, mozda do sredine aprila :D

Od prvog maja mi krece kirija za lokal,ako do tad ne dodje kod nas ovo cudo sta onda da gledam?Sto vise gledam,to se vise zbunjujem jer ima 1000 modela,kopija pa neki cak i kopiraju i kopije... :D

ono sto imas odmah da uzmes je ersa pico u istom rangu

Hteo bih da kupim lemilicu za lemljenje kablova slušalica. Nisam siguran koja snaga bi odgovarala za ovako tanke kablove. Uzgred, da li postoji neki elegantniji način da se skine lak sa žica slušalica od paljenja?
Bilo bi dobro da lemilica može da se upotrebi i za druge namene u domaćinstvu. Vi bolje znate za šta bi sve bila korisna, što meni trenutno ne pada na pamet, pa da u skladu sa tim uzmem odgovarajuću. Opcionalno, ako bih hteo da sastavim neko pojačalo za slušalice da ne bude previše jaka (mada sam još u školi lemio nekom budžom komponente na ploču - vrh je sigurno bio širi od 1 cm).
Tip
Ako bi obična bez regulacije temperature odgovarala, uzeo bih takvu. Pisali ste da se za Wellerove lako nabavljau delovi. Za koje još marke ovo važi? Vidim da se Ersa Mulititip 25 dosta hvali.
Vrhovi
Na EEVblogu jutjuber kaže da se koriste posebni vrhovi za bezolovni tinol. Verovatno onda ima više onih za onaj sa olovom. Takođe, koja širina bi bila poželjna (uzeo bih onaj kao ravan šrafciger)?
Tinol
Takođe kaže da se žica sa 63% kalaja topi na fiksonj temperaturi za razliku od onog od 60%, što je verovatno bolje za početnike. Ne znam samo da li može da se nađe kod nas. Koje marke preporučujete osim Stannola i Elsolda?
Pasta
Ono što sam pročitao da valja je Cinol i Stannol. Da li kalafonijum ima istu namenu kao pasta ili se više koristi za čišćenje vrhova?
Čišćenje
Neki kažu da mokri sunđer više oštećuje površinski sloj glave, pa je bolje koristiti mesinganu žicu. Da li je ovo tačno?

Poslednja izmena:
Bezolovno lemljenje zahteva malo vise temperature jer se tinol topi na visim temperaturama. Generalno se vrh malo vise trosi za leadfree i zato su vrhovi posebni. Ersa ima seriju LF, dok se kod wellera podrazumeva da su za bezolovno i druge i ne nude. Nemoj time da se opterecujes jer ces dugo koristiti olovni tinol.

Za tinol nemam pojma sta je taj rekao i kakva mu je logika iza toga. Za svaki postoji temperatura topljenja i naznacena je na pakovanju. Kada kupis pakovanje, trajace ti 100god i stalno ces koristiti konstantnu temperaturu.
Pastu uzmi bilo koju, ona se koristi samo za kalajisanje zica i jos retko u nekim drugim situacijama. Nesto napredniji je flux, ali otom potom.
Zica je bolja od sudnjera. Slicna je cena pa nema razloga da ne predjes na suvo ciscenje.

Hvala na odgovoru. Sad mi je mnogo jasnije. Samo još neko da mi odgovori koji od sledećih modela bi najbolje odgovarao za ono što sam naveo.
Weller SP40NK, 40W, 482°C je na popustu. Vrh je dleto 6,3 mm. Trebalo bi da odgovara i onaj od 4,5 mm.
Weller SP25N, 25W, 400°C sa vrhom od 4,5 mm, dleto. Da li bi ova bila bolja od prve za sitne kablove?
Ima po sajtovima i modela sa okruglim krajem drške, SP25 i SP40 i malo su jeftinije, verovatno stariji modeli. Ne piše koji vrhovi idu na njih. Na zvaničnom sajtu ih više nema.
Ersa 30S, 30W, 380°C sa dletom od 3,1 mm.
Ersa Multitip 25, 25W, 450°C, dolazi sa konusom. Izgleda da vrha 0172KD od 3.1 mm nema u prodaji.
Šteta što nema nigde + serija, pošto ima raznih vrhova za njih.

Multitip 25 definitivno. Ona ide do 100W u piku kada se stavi na nesto veliko sto odvlaci toplotu. To radi preko PTC koji ne dozvoljava da se ohladi i zalepi na lemnu povrsinu. Ne samo to nego ne dozvoljava ni pregrevanje. Bukvalno je po ceo vikend ostajala upaljena bez da je bilo problema u ponedeljak (svakako ne preporucujem da se ovo radi).
Weller SPxx i SPxxN su iste lemilice, samo sto su N nove, sa diodama. Isti su vrhovi na njima. Na svim lemilicama u ovom rangu i ovog tipa je izbor vrhova ogranicen. Ja dajem prednost ersi zbog cene za ono sto nude. Mislim da su weller stanice bolje, ali rucke do 50w su bolje kod erse.
Ako imas specificnu potrebu za vrhom, pogledaj sta ko nudi. Bukvalno 3 vrha za ersu i po 4 za weller. Na osnovu toga vidi sta ti odgovara.
Weller SP25N ima jos ograniceniji izbor vrhova jer zahteva vrhove sa navojem i kod nas je izbor na tipa 2 vrha, tako da nju ne bih preporucio. Ne treba je pomesati sa SPI27 koja je ok, ali skuplja.

Baš sam razmišljao danas kako se samoreguliše temperatura na štapnim, ali evo mi odgovora za Multitip. PTC deluje kao elegantno rešenje. Ispravka - vrh 0172KD može da se nađe samo nisu stavili nulu ispred ako nekog zanima.
Za Weller mi nije bilo jasno koja je sa navojem a koja sa šrafom sa strane. Ima SPxx, SPxxN i SPxxNK. Verovatno zna da bude veselo kad treba da se promeni ona sa navojem.
Nisam baš srećan sa izborom vrhova ni kod jedne.
Onda verovatno Multitip, još kada bi mogla da se naruči sa dletom a ne konusom da ne plaćam i to dodatno.

SP25 je stara; sp25n je nova; sp25nk je kit u kome se dobijaju dva dodatna vrha i komad tinola. sve tri koriste iste vrhove, one sa navojem na dnu i usravljuju se u grejac.
na sp40 se vrhovi srafe sa strane.
na celoj SPI seriji se srafe sa strane.

Multitip moras da kupis sa konusom i onda vrh posebno.

Uz SP40NK takođe idu dva dodatna vrha, ja je uzeo za teren kad je bila na akciji u mikroprincu i zadovoljan sam, drži se dobro, diode su izuzetno korisna stvar za rad van radnog stola. Za bilo kakav ozbiljniji rad, ovih 40W je minimum, zato bih SP25 izbegao u svakom slučaju

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Ja uzeo neku kinesku sa ebay, plava, ima termostat, ceo onaj vrh se odvija od drske nije zasrafljena na vrhu kao kod nekih modela, zadovoljan sam, lemim kablove neke i led, uzeo sam i vrhove da se ima, cena mislim oko 8$ otprilike samo lemilica, nisam hteo da dajem vise, mada i ova trpi lepo torturu.

Sent from my P8000 using Tapatalk

Stigao mi je DIY kit lemne stanice sa Aliexpresa, kopija Hakko T12, placeno 20$.
U sustini se radi o jeftinoj lemnoj stanici koja nudi mogucnost regulacije temperature i podrzava brzo izmenljive T12 vrhove. Kit dolazi bez kucista i bez napajanja, otud i niza cena.
Prednost u odnosu na obicne lemilice je mogucnost povezivanja na 24V 3A napajanje cime se dobija snaga od 70W, sto je ono sto mi nedostaje na trenutnoj Ersi Multitip 25, za vecinu moderne elektronike gde su mase velike postala je nedovoljna.
Uz lemilicu stize jedan klasican konusni spic i jedan "noz" vrh. Napajanje imam viska od laptopa, kuciste cu sutra budziti pa cu baciti sliku i iskustva kada sve sklopim.

Danas se pozabavio sklapanjem, relativno bezbolan proces ali mi je trebalo dobrih sat vremena za sve. Plocicu sam ugradio u kuciste od neispravnog GPRS terminala za fiskalnu kasu.
Ostaje da napravim/odstampam neku ukrasnu masku napred i da na poledjinu stavim DC konektor koji se srafi na kuciste, trenutno je neka improvizacija radi probe.
Lemilica radnu temperaturu daleko brze od Erse, probao sa napajanjem od 24V 2,5A(za punu snagu je potreban 24V 3A) i na prvu loptu sam zadovoljan dobijenim.

Prilozi

• IMG_4958.JPG
    IMG_4958.JPG
    550.4 KB · Pregleda: 251
  • IMG_4959.JPG
    IMG_4959.JPG
    607.6 KB · Pregleda: 211
Od kog materiala su vrhovi i da li su univerzalni ili samo za taj model ?

Za 20 dolara imas verziju sa oled ekranom i mikrokontrolerom na aliju u kucistu. Lemilica je inace odlicna sklopio sam desetak ali verzije sa oled ekranom.

Možeš li link da postavis?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrhovi su klasicni T12, imas ih brdo na aliju.
Vidim da ima za par dolara vise, ali tek sada kada si pomenuo :D

Taj quicko je odlican ali je bez napajanja sto i nije neki problem. Sada je 24$ ali bude popust do 20$. Sastavljao sam i KSGER i QUICKO i one neke trece ni ne secam se vise. Ako nekom treba odgovoriti na neko pitanje slobodno, sastavljao sam i one male 616dev kontrolere za T12.

https://www.aliexpress.com/item/MIN...6a-46b1-ba33-5111da360b1c&transAbTest=ae803_3

https://www.aliexpress.com/item/616...5d-45d1-95ad-73819a5d5242&transAbTest=ae803_3

HTB1hpW4mvBNTKJjy0Fdq6APpVXaE.jpg

HTB1z4AzXdfvK1RjSspoq6zfNpXa7.jpg

https://www.aliexpress.com/item/FEO...a5-4b43-a21e-c719c207d42e&transAbTest=ae803_3

HTB1t92iB2iSBuNkSnhJq6zDcpXaz.jpg

Sto se tice vrhova meni je najbolji T12-D16 u obliku srafcigera, D12 je premali a D24 mi je prevelik, mada svaki ima neku svoju namenu a ako ne znas koji ces uzmes D.

Kad se uzima kod QUICKO moze u poruci da se trazi koji vrh hoces i koje boje da je drska.

Poslednja izmena:
Kakve su ove lemilice naspram hako 936 klonova(baku,atten..)?

Sent from my PRA-LA1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno