Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako svaki radni dan nema nikog kod kuce od 08-16h sta mi je bolje,drzati klime ukljucene ili ih ukljucivati oko 15h preko wi-fi-a??

Huawei mate 10 lite

Sto se tice konfora a i potrosnje definitivno nema razloga gasiti klime. Kad je upalis klima mora da radi jace da bi ti ugrejala prostor, bice bucnija. Ukljuci klimu i ne razmisljaj.

Kolki prostor amber greje kad se ne gasi uopste?
Meni je 300w potrosnje za 65m².

Tapatalk from Poco loco

Ja klime ne gasim osim ako dnevna ne dodje do 23-24, sve ispod toga ukljucene na 21-22c, dve LGC za 90m2.

Moje iskustvo sa invertor klimom od dve letnje i jedne zimske sezone da je najveći komfor bez realnog uticaja na potrošnju kad se klima ne gasi.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

A kakva je trajnost klime u tom slučaju, da li se vise haba kompresor ili ne? Koliko godina bi trebalo da u proseku radi klima do zamene?

meni su u proseku klime trajale desetak godina.
nakon toga mi vise nije zao da je promenim.

Jel kompresoru bolje da se vrti na minimalnom broju obrtaja non stop ili da se zalece ko mazga kad posle 12h upalite klimu prvi put i kada se kompresor hladan pokrece?
Ne brini, samo je upali i ne razmisljaj vise.
Ljudi i dalje imaju problem da prihvate to da ne moraju nista da diraju, cackaju, pale, gase...

Tapatalk from Poco loco

Moja žena spada u tu grupu. Vazda sakrivam daljinski od klime.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Pogresno radis, izvadi baterije i kazi da je neispravan daljinac :D
Klimi nista ne fali da radi non stop, to sto se pali-gasi kompresor nista ne menja, on i tada radi sa minimalnom snagom i to je nikakvo opterecenje za ceo sistem. Vise se haba kada su minusi i radi u maksimum na primer zato treba pravilno dimenzionisati klimu da do toga ne dodje.

Poenta invertera je da on moze maksimalno da uspori rad kompresora i da prilagodjava snagu,a i narocito zimi je bolje da bude topao na radnoj temperaturi.
leti i vredi gasiti, zimi zaista nema razloga.

Inace ljudi gase ili pale klime najcesce zato sto drze ili previsoke ili preniske temperature.
Cim imas potrebu da je ugasis temperatura nije dobro setovana, smanji je ili povecaj a ne gasi.

Poslednja izmena:
Moja žena gasi iz opasku "kome da greje kad nismo kod kuće, a deca u vrtiću". Inače LT održava temperaturu ne u stepen već u decimalu!

Greje zidove i odrzava temperaturu. Osim ako ne ides vise dana van kuce, nema svrhe gasiti vec na ovakvim spoljnim temperaturama.

Sve je to meni jasno, nego koristim klimu (12LMCA) za grejanje stana koji je poslovni prostor, ne boravi se stalno, a solidna je izolacija (60 cm zid od pune cigle, sestokomorni PVC prozori, niskoemisiono troslojno staklo). Jedino sto zbog rasporeda prostorija mi ne pokriva ceo prostor. Inace prosle zime mislim da je nisam nikada ni ostavljao nocu, dnevno je radila po 7-8 sati i nije bilo hladno u stanu, mozda je padala temperatura do 19-20 stepeni, a za 1 sat mozda dostigne 22-23 stepena. Nije neki komfor ali nije bilo ni strasno. Jedino mi je smetalo sto nema nedeljni tajmer, pa ako ne radim vikendom treba 2 dana da greje da bi u ponedeljak bilo toplo, ovako bih navio svakog dana po malo da odrzava temperaturu

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Gasenjem se nista ne stedi, ona posle mora da radi jace da bi postigla gubitke.

Trenutno napolju 5 stepeni,llc podesena na 25 i duvanje na low,kuca od 63kvm i toplo svugde skoro isto,dnevna 25,ostatak prostorija stepen,dva manje,potrosnja 360w...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Da li na ovim Fujitsu klimama (LLC, LUC, LT) ima pomeranje krilaca za usmeravanje duvanja levo i desno ali sa daljinskim, bez pipanja unutrasnje jedinice rukama i zavlacenja prstiju unutra?
Da li je ono LT sa twin a LUC obicni kompresor?

Ja sam pomislio da bi mi AMBER bas odgovarala, pre svega zbog l/d podesavanja krilaca daljinskim a onda svojim kvalitetom, inverterskim pogodnostima i kultirom rada (naivno misleci da ce kao najbolji model biti bas sve extra), kad ono prvi utisci kazu da ne radi konstantno pri cemu ne smanjuje toplotu koju izbacuje vec gasi, obaška slabu modulaciju od ocekivane...

Gree Amber nesto "frlja", Fujitsu LUC "smrdulje", meni je to sve recimo "neprihvatljivo".

Ajde da se maknemo malo od Fujitsu i Gree klima...
Ajde da zanemarimo malo, barem delimicno cenu i odnos cene i onog sto se dobije...

Mene zanima koja bi to bila klima, koji proizvodjac(i) a da klima ima super fino i kulturno hladjenje tokom celog leta, danju i narocito nocu i po potrebi grejanje ako u stanu prestane centralno grejanje zbog kvara i sl. i dogrejevanje povremeno u medju periodu (pre i posle grejne sezone).
Kad je upalis da duva dok ne ohladi (ugreje) pa da smanji duvanje, utisa i lepo odrzava temperaturu hladjenja ili grejanja pri cemu smanji potrosnju i da ne duva ventilator "u prazno" kao sto on/off radi, a kad duva nocu i pomera mlaz duvanja gore/dole da je bas tiha, da ne krcka i ne klikce...
To je klima kakva meni treba i koju bi uzeo.
Sta ispunjava ove zahteve (jesu li preterani?), koji proizvodjac(i), koji model(i)?
Navedite vi sve modele od raznih proizvodjaca, pa i one skupe modele, da se zna ali budite sigurni da je to zaista to.

Poslednja izmena:
Trenutno napolju 5 stepeni,llc podesena na 25 i duvanje na low,kuca od 63kvm i toplo svugde skoro isto,dnevna 25,ostatak prostorija stepen,dva manje,potrosnja 360w...

Koliko imate debelu vanjsku izolaciju na fasadi kad jedna LLC pokriva tu kvadraturu.
Ili zidovi još nisu rashlađeni.

Kod mene u dnevnom i spavaćoj ista temperatura a još klime nisu upaljene za grijanje tako da zidovi još nisu rashlađeni, ovih dana je najavljena niža temperatura pa će se klime uskoro paliti.
Zato pretpostavljam da je i kod tebe tako.

Zeha
Imam dvije Tošibe jednu Daiseikai drugu Suzumi Plus ako zaista gledaš klimu onda je Daiseikai ono što se može nazvati top klima Suzumi plus je isto odlična klima radi savršeno to je ono što mogu ja preporučiti.
Imam i Hitachi klimu ali ih kod vas koliko sam upratio nema u ponudi pa nema smisla da o njoj komentiram.

Poslednja izmena:
Imam 5cm stiropora sa severa i juga,drveni prozori koji odlicno dihtuju,tavan vuna 10cm,sa njom primarno mi je da grejem 16kvm(dnevna) koja je spojena vratima sa jos jednom identicnom sobom j kojoj je lec7(palim kad zahladi),u ostatku kuce(spavaca i kuhinja) se nalazi TA od 3kw.

@Zeha
Ako hoćeš top klimu a pare nisu problem, gledaj Tošibu Daiseikai.
Nemam Tošibu, ali po onome što sam pročitao po forumima, po meni nema bolje u smislu kulture rada i modulacije. Pri tome mislim na Daiseikai, dok Suzumi nije loša (takođe iznad proseka), a jeftinije Tošibe su đubre. Daiseikai 10-ka je dovoljna za 40kvm izolovanog prostora. Za veću površinu ili manjak izolacije tu su 13-ca i 16-ca.
Što se tiče Fujitsu klima, LT ima dvostruki kompresor, LU nema. LT me je ogrejao i na -19°C bez da se pomučio. Klima mi je non-stop u eko modu, a spoljašnju ne čujem (kad sam unutra). Greje 30kvm direktno i još 10kvm indirektno (hodnik) i moram reći da NIJE za manji prostor od ovoga, jer jako duva i snažno greje. Kad postigne temperaturu, spušta snagu do 200W (iz utičnice), a ako prostor traži manje toplote od tih 900W klima se ugasi. Pozicija za montažu je JAKO bitna, tako da gledaj da izbegneš ćoškove, kao i da imaš na umu da na grejanju (treba da) duva na dole, pa joj treba "čistina" ispred nje, u pravcu duvanja. Ako to ispoštuješ, održavaće zadatu temperaturu u decimalu. To važi za svaku klimu, a preciznost održavanja temperature zavisi i od softvera i kvaliteta senzora, što je kod japanskih klima uglavnom odlično odrađeno. Što se tiče "smrduckanja", smrdeće ako je ne pereš. Tu je zahtevnija od starih kineza koje sam prao jednom u nikad, tj ne trpi aljkave vlasnike. Ako se redovno pere u letnjoj sezoni, nema ništa da smrdi.

@zeha
Panasonic su jako tihe na održavanju, NZ9 npr. ima samo 19 dB(A) u održavanju.

Poslednja izmena:
Kakva je modulacija kod NZ9?

Kod mene ap25vg za sad jako fino radi, nije joj modulacija bas sjajna, ali je tiha i dobro odrzava zadatu temp.

Mislim da oko 250 W troši kad guzelja na minimumu, možda spusti do 200, imam dve na istom brojilu, pa me mrzi da ih gasim samo da bih to kontrolisao, za mene sasvim ugodno, pa se ne zanimam mnogo oko toga.

Ima i muzubiši srx serija, tu bi kupio i pre panasonik i tošibe, pored preformansi i izgeda, spoljna elektronika je komplet u zaštiti od korozije i vlage a sedmica samo 130.000rsd

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Svaka krštena klima ima zaštitićenu elektroniku od korozije i vlage.

Nema plastificiranu PCB i drugu elektroniku

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Ajde koje jos klime kulturno rade i ne moraju biti bas od 1500e ... :d
Mislim lepo je znati, mozda uleti neka šestica na Loto-u ... :D

Nadji staru Nocriu negde ili LT. Za te pare nema bolje.

Zeha je pitao za neku alternativu Fujicuu. :) Koliko se matora Nokrija, i LT čuju na minimumu (low-quiet)?

Poslednja izmena:
Evo još jedan video koji sam snimio kod sebe u 8 mjesecu na održavanju unutarnje zadate od 24c za 47 m2 dobroizoliranog prostora.

Potrošnja iz utičnice je konstantna oko 88W namještena na automod znači nije na fiksnu brzinu i pri tome ima na izlazu iz unutarnje 13.5C.
Prošlu zimu sam objavljivao koliko troši za tu istu kvadraturu na grijanju potrošnja je smiješna.

Taj isti Daiseikai 8 10-tka kod nas se trenutno može dobiti za 965€.

Evo video kako klima radi na hlađenju.
https://www.youtube.com/watch?v=Bk_NL5zgJc8

mitar1982 dali je to nova Nordic Etherea. ??

Jeste, mada je Panasonic menjao oznake, pa se sada zove NZ25TKE, ali mislim da su specifikacije ostale identične.

Pokušao sam malopre da je ulovim na minimumu, ali nema šanse, spoljna temperatura je oko 3 °C, pa troši trenutno oko 400 W.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno