Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako vas ne mrzi da citate, u ovom tekstu se vidi da DOCSIS 3.1 nije samo puki upgrade od 3.0 već znacajno unapredjenje postojece HFC mreže. U suprotnom bi odavno sve bilo na optici odavno, ali bi se javili problemi u smislu nedostatka opreme na tržištu... ludnica :)

https://blogs.cisco.com/sp/the-benefits-of-docsis-3-1

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk

U novembru mi ističe ugovor za Trio gold. Daju li nešto za stare korisnike zvanično ili mora da se cenka?

Ako vas ne mrzi da citate, u ovom tekstu se vidi da DOCSIS 3.1 nije samo puki upgrade od 3.0 već znacajno unapredjenje postojece HFC mreže. U suprotnom bi odavno sve bilo na optici odavno, ali bi se javili problemi u smislu nedostatka opreme na tržištu... ludnica :)

https://blogs.cisco.com/sp/the-benefits-of-docsis-3-1

Ja kolko videh (neka me ispravi neko ako gresim) SBB ne unapredjuje na 3.1 nego na 3.0. Druga stvar, HFC nikad nece i ne moze biti isto kvalitetan kao GPON i svaka prica gde nekog ovi iz SBB-a ubedjuju u to je prodavanje magle. Prica da bi sve bilo na optici odavno nego je problem nedostatak opreme je totalno smesna, kako Telekomu nece nedostajati opreme? Nego optika kosta i treba ozbiljna investicija a to SBB bas i ne zanima, buduci da su napravili monopol i da se vec sad ponasaju prema korisnicima komotno receno kriminalno, a poslovna politika im je "ne ulazi nista, uzmi sve"

U novembru mi ističe ugovor za Trio gold. Daju li nešto za stare korisnike zvanično ili mora da se cenka?

Prema starim korisnicima su tek blagonakloni i darezljivi :d Ako se ne budes cenkao i pretio da ces da odes kod nekog drugog sigurno neces dobiti nista i nikakve benefite, a pitanje je sta ces i dal ces uspeti da izvuces bilo sta sa obzirom kako se ponasa bagra :smash:

Poslednja izmena:
@Duca89

https://sbb.rs/a44249/podrska/vesti-i-informacije/SBB-najavljuje-prve-GIGA-gradove.html

Kod:
 SBB danas već može da podrži brzine interneta do 1Gbps, kroz postojeće kablove, do domova i biznisa svojih korisnika i nastavlja da unapređuje svoju HFC – hybrid fiber coax mrežu. [B]Daljim razvojem Docsis 3.1 tehnologije na postojećoj mreži, SBB će imati mogućnost pružanja brzina interneta do čak 10Gbps.[/B]

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Ja kolko videh (neka me ispravi neko ako gresim) SBB ne unapredjuje na 3.1 nego na 3.0. Druga stvar, HFC nikad nece i ne moze biti isto kvalitetan kao GPON i svaka prica gde nekog ovi iz SBB-a ubedjuju u to je prodavanje magle.

Da si barem bacio pogled na text, video bi koliko nemaš pojma :) 3.0 je u SBB mreži već godinama... 3.1 ne može da parira GPONu, sigurno, ali će doneti znacajna unapredjenja na postojećoj opremi... a nešto i ne vidim da Telekom prelazi na optiku tako sto skida bakarne parice...

Legacy tehnologije su puno koštale, i sigurno niko ne želi da ih se odrekne, dok ne bude stvarno morao... na kraju, gro korisnika neće nikada ni iskoristiti tu brzinu... a za neke bih voleo da uvedu i FUP :D

^ Upravu si... Dok god ima korisnika kao sto si ti, nije ni cudo sto se SBB ponasa kako se ponasa, i sto daje na kasicicu i fura pricu kako je HFC cudo tehnologije. Ovim ja zavrsavam svaku dalju raspravu sa tobom ;)

@Duca89

https://sbb.rs/a44249/podrska/vesti-i-informacije/SBB-najavljuje-prve-GIGA-gradove.html

Kod:
 SBB danas već može da podrži brzine interneta do 1Gbps, kroz postojeće kablove, do domova i biznisa svojih korisnika i nastavlja da unapređuje svoju HFC – hybrid fiber coax mrežu. [B]Daljim razvojem Docsis 3.1 tehnologije na postojećoj mreži, SBB će imati mogućnost pružanja brzina interneta do čak 10Gbps.[/B]

Moja greska... Ali i dalje ne verujem da ce 3.1 da cini cudo i da je to bolja opcija u kombinaciji sa HFC-om, nego da su radili GPON. Ko zna, mozda me SBB demantuje stvarno bih voleo to (mada cisto sumnjam)

Poslednja izmena:
Pa ne mozes bas da završiš raspravu sa “dok su korisnici kao ti”... Valjala bi ipak kakva bolja argumentacija :)

SBB se, kao i sve “for profit” kompanije na planeti trudi da zaradi sto više za svoje shareholdere, istovremeno trošeći sto manje novca na operativne i razvojne troškove.

U tekstu koji sam linkovao se to lepo vidi. Da nije došlo da uspešnog razvija 3.1, veruj mi, danas bi SBB provlacio optiku na sve strane... jer bi na neki način morali da odgovore na pritisak konkurencije sa VDSL i optikom. Ovo je alternativa koja će i dalje traziti ulaganja, značajnije manja, a dovesti do procentualno većeg profita, nego u slučaju kompletnog prelaska na pasivnu optičku mrežu.

Opet kažem, 3.1 donosi DAA:
https://blogs.cisco.com/sp/evolving-your-network-with-cloud-native-technology

To je velika novost, koja konačno rešava većinu problema na coaxu... Analogija bi bila dovlacenje optike do DSL IPANa, i korišćenje bakarnih parica samo u poslednjih stotinak meteri do korisnika, a svi znamo da nam je to donelo 100+ mbit/s na DSLu...

Ja sam se cenkao. Dali su mi trio gold extra paket po ceni trio gold uz 24 meseca ugovor. Sto se mene tice prezadovoljan sam i hvala im. Bukvalno jedina zamerka koju imam na SBB je ta prokleta Arenasport. Sve ostalo je za toplu preporuku.

Za to i ne treba cenkanje :) Ne dozvoljavaju manju cenu, samo istu ili veću. Papreni su da bih im davao toliko

Dozvoljavaju i manju cenu, ali nedovoljno manju. Ja sam podneo zahtev da vratim fiksni u mts, i odmah su me zvali iz sbb-a sa "ponudom". Prvo standardno nude to sa većim paketom, pa onda trio gold za 3000 dinara na 12 meseci i na kraju 24 meseca. Verujem da se moglo još cenkati, ali nisam bio zainteresovan. Pritom operaterka koja me je zvala je prilicno drska i laže za medalju, ne znam kako očekuju sa takvim stavom da zadrže korisnike.

Za to i ne treba cenkanje :) Ne dozvoljavaju manju cenu, samo istu ili veću. Papreni su da bih im davao toliko

Ok.

https://sbb.rs/Binary/10621/sbb_standardni_akcijski_cenovnik_08_2018-final.pdf

QD8mK7k.jpg

Placam skuplji paket po ceni nizeg -> Placam jeftinije skuplji paket. Treba mi skuplji paket. Stedim mesecno 700 rsd. Tokom ugovorne obaveze stedim 16800 rsd. Umesto sest meseci, dobio sam da skuplji paket placam jeftinije svih 24 meseca, sto nije redovna ponuda. Ne znam sta nije jasno... Ako mislis da sam jos treba da trazim neki popust to niti bih trazio niti bih prihvatio. Ovo je vise nego fer ponuda.

Poslednja izmena:
Kako ide taj monopol SBB? Nisam upoznao nikoga da od operatera može da bira samo SBB
Ма овде нико не схвата шта значи монопол. Сви мисле да је монополиста онај ко има највећу и можда најповољнију понуду па се раширио и покрива велики део градова. Монопол би био да неко забрани осталима да узимају друге телевизије или интернет а то не постоји. Основа је то да ко први заузме неки део града, други избегавају да улазе ту само зато што би имали мало корисника и не би се исплатило. Да постоји монопол, не би у мојој згради било 4-5 понуда, плус је Орион оптика ту негде али су мало неозбиљни а нема ко да их погура.
Монопол?

Наравно да не дају. Ако си рецимо користио голд екстра, тешко да ће да понуде да пређеш на голд а плаћаш пола УО као силвер. Ако идеш на јефтинији пакет, нема попуста, максимум који могу да дају је да плаћаш исто а узмеш већи пакет па другу половину УО плаћаш пуну цену а када прође УО, опет на следећи ... све док не дођеш на Шћекин ниво, онда нема даље. Само деру без попуштања. ;)

Drugari, mala pomoc

vec 20-ak dana imam trio gold, naime desava mi se cesto da mi se diskonektuje sa wi-fi? Upaljene su mi i obican i 5G wifi, isto ime, ista sifra?
Neki savet?

Reče mi komšija koji radi u SBB-u, da će SBB možda morati da proda Sport Klub kanale, jer navodno drže monopol na sportske kanale, pa ih pritiskaju. Nešto slično se desilo Telemachu u Sloveniji.

Situacija im se menja iz dana u dan.

Nadam se da će naći neko rešenje za novonastalu situaciju.

Po kojem zakonu je zabranjeno da neko ima biznis? Telekom ima monopol, pa ko je njima zabranio da imaju arenu?

Ja sam samo preneo ono što mi je on rekao.

Ovo za GIGA gradove mi je rekao da će navodno uskoro početi da dele nove box uređaje koji će sliku dobijati preko interneta i da će onda navodno imati još više prostora za HD kanale.

Po kojem zakonu je zabranjeno da neko ima biznis? Telekom ima monopol, pa ko je njima zabranio da imaju arenu?

Niko nikome ne brani da ima ''biznis'' ovde se radi o tome što ne postoji zdrava konkurencija koja bi usled rada smanjila račune korisnicima. Poenta je da su se kablovski operateri podelili u ''klanove'' i niko nikom ne ulazi u vitalne reone( reoni od finansijskog značaja).

Tako se dešavalo da tamo gde je KDS nije bilo moguće da se pojavi drugi operater tipa SBB jer je to značilo da se mora ulagati u opremu koja im nije bila isplativa, ali je mogao MTS pošto je imao infrastrukturu u vidu ADSL tehnologije.
Dakle interni dogovor zarad profita na račun korisnika je monopol i tu je korisnik oštećen. Da je ovo normalna država znaš li kad bi mogli operateri da vršljaju bez penala a sa ovakvim cenama i korisničkom politikom...

Sto se tice ove GIGA mreze, bas me zanima koliko ce im trebati da pokriju i druge gradove tj. da puste i tamo. A pitam se i kolika ce cena biti.

Da li moze da se traži prebacivanje telefonskog broja nazad u MTS u sred ugovorene obaveze?

Sent from my H8216 using Tapatalk

Vežbali se na NS, :) jednom kad završe BG, ostali su relativno sitni... verujem da će brzo...

Kaže da će od nove godine kada završe BGD ići po nekoliko gradova ali nemaju još konkretan spisak kojih.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno