Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ima vise Tempa, budi specifican, ako nije za sve? Mada je cudo i da je toliko trajalo!

Moji u Nisu ne moraju da peru lavabo nedelju dana skoro. Kada sam bio klinac, namerno smo ostavili >15 dana, nula kamenac.
U BGu ja moram da perem lavabo nakon svakog pranja ruku....

Само да се допуним, мени се каменац јавља у кухињи у судопери а пошто се ту јелте перу судови и иде врућа вода из бојлера а бојлер није чишћен безброј година, типујем да је каменац из њега. Лавабо у купатилу, где нема воде из бојлера али где и не могу да видим да ли има белих трагова јер је бео перем месечно. ;)
Баш ћу да оперем судоперу и мало трошим само воду из водовода да упоредим.

Ima vise Tempa, budi specifican, ako nije za sve? Mada je cudo i da je toliko trajalo!

Moji u Nisu ne moraju da peru lavabo nedelju dana skoro. Kada sam bio klinac, namerno smo ostavili >15 dana, nula kamenac.
U BGu ja moram da perem lavabo nakon svakog pranja ruku....
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1402225929880519&id=283163968453393

Krenuo danas do Tempa, i pade mi na pamet da prvo proverim na njihovom FB-u. Dobro je da sam pogledao - džabe bih išao.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ja koristim Dolce Gusto u Beogradu (Crveni krst) sa česmovačom - na rezervoaru uopšte nema naslaga kamenca. Preko leta sam išao u Jagodinu i poneo ga sa sobom, posle nekih 20-tak dana je imao gomilu naslaga kamenca. Na NBG-u je slična situacija sa kamencem, prave se naslage.

Inače mi je beogradska voda mnogo ukusnija nego jagodinska.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Dobra tema o vodovodu :)
Mi iz Vojvodine ne smemo ni da se javimo, kamenac nam je kao član porodice. boja - uglavnom žuta :D

Ako su ti kucne instalacije starije od cetvrt veka predlazem da pozoves nekog da ti ocisti kamenac (to zuto sto ti je).

6 godina stare instalacije.
Nije uvek žuta, ali bude često :)
Kad smo sređivali kuću za useljenje rekli nam da uzmemo najjeftinije baterije za kupatila, jer ćemo za dve godine ionako da ih menjamo :D

Кад се већ помиње Војводина, одем ја једном давно код другара у Кекенду па у купатило да оперем руке пре него замезимо ... а оно вода има боју као пиво. Кажем другару да има проблема са водом ... нашта се они само насмејаше и показаше ми неки филтер у коме спреме воду за прање судова а купују за пиће. Чесмовача се не пије.

Tema je aparati za kafu i kafa, o vodovodu na nekom drugom forumu.

Da li je jos neko primetio da vec koji mesec, nova garda barista u Koffeinu, pregreva espresso? D59B je bas prijatan, bilo za poneti, bilo on site, Koffein izgleda 20*C topliji, ne smem da probam 10 minuta bukvalno onaj za poneti :)

I FYI, rekose mi da najverovatnije dobijaju Etiopiju ovih dana u D59B (verovatno i Koffein onda), nakon dosta duge pauze!

Zdravo narode, hteo bih da kupim Moka pot ali se uopste ne razumem u to.. Jel ima veze proizvodjac/marka ili je sve to isto? Ako moze neka preporuka gde kod nas moze da se kupi u Beogradu i koji model?

Preporuka za Bialetti Brikka jer ima mali tegić na vertikalnoj cevčici. Taj tegić pravi mali pritisak pa je kafa sličnija espresu nego regularnoj moka pot kafi. Možeš kupiti u Coincasa prodavnica kod nas.
848118cd6cc7c67a2895d82c12b18567.jpg

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

A ako ti se ne daje toliko para za Bialetti, na KP možeš da nađeš Tognana za po 1000. Bilo ih je jedno vreme u Metrou za par stotina više.

Takođe u većim marketima možeš da pronađeš set 500g kafe i moka pot, za oko 2000.

Ja sam našao Tognana u takvom setu, ali sam ga kratko koristio jer me smaralo da ga čistim i sušim posle svake kafe.

Imam Bialetti Brikku i običan moka pot. Zbog tog ventila na vrhu, po meni nisu za poređenje. Još od prve upotrebe Brikke, običan nisam koristio.

Međutim, Aeropress je genijalna naprava za pripremu kafe. Za ljubitelje espresa, za Aeropress postoji dodatak pod nazivom Prismo.

Znaci Brikka Bialetti je najbolje sto moze da se nabavi kod nas a da nije preskupo?

Postoji li bialetti brikka samo za jednu kafu? Ili je u toj verziji najmanja samo za 2 kafe?

Kupih pre par nedelja Delonghi Dedica EC685M i mojoj sreci nema kraja. Odlican aparat, mali, lepo izgleda, svasta moze da se podesava (duzina espresa, temperatura vode, upozorenje za ciscenje od kamenca...). Progledao sam sto se tice espresa, do sada sam obicno kupovao kafu (najvise koristim Tschibo Black&White) i stavljao u one refil kapsule za Dolce Gusto aparat. Problem sa tim kapsulama je sto nikako ne moze da se napravi pravi pritisak, uvek malo curka sa strane pa je i espreso malko razvodnjen. Sad je skroz druga prica. I mleko za kapucino se lako pravi. Dolce Gusto aparat je super stvar, nasao sam par kafa koje stvarno volim ali su mi malo skupe jer dnevno popijem 4-5 kafa pa mi traje sve 3-4 dana.

Ima jedna fora za DG, koju sam skoro tek shvatio. Mozda sam je i pomenuo...
Nakon sto se napuni kapsula i utapka sto ujednacenije kafa, vrlo malo vode se nalije (otprilike kasicica/dve). Neverovatno koliko bolje ispadne espresso.

Imaju te malise neverovatno dobar pritisak, a plus koliko su jeftini u stvari.

P.S. Imam jos visak kafa u Nisu za DG, ako neko hoce da kupi. I sinoc sam bio u Tempo u Nisu usput, bilo je crvenakape jos.

Koje kapsule su se najbolje pokazale za refil, moze neki link ovde ili na pm, kao i kojom kafom punite? Ja najcesce pijem cortado, ako je nekom orjentacija...

Mi smo uglavnom ove uzimali:
https://www.ebay.com/itm/Capsule-Do...103449?hash=item2f20674bd9:g:F30AAOSwP65beC6e
(ja sam od tog sellera bas, neki od drugih, ali to je taj oblik)
U proseku jedno 50 kafa jednom kapsulom moze da se napravi, jer posle toga ne drzi dobro. Neke puknu odmah :D, neke traju i 200.

Imas i metalnih, koje bas dugo traju, ali su 50$ ;)

Najbolje kafe za njih su komercijala (Lavazza, Tchibo, Rioba). Ali mozes i uzimati svezije kafe iz przionica, ako ti odgovaraju, C&F kafe odlicno rade za ove refill (Cafe Factory).
Za one "specialty" iz skupljih przionica treba malo vise iskustva i truda za svaku kafu :)

Ja koristim one najjeftinije plastične sa Alija, od kraja februara koristim 2 iste kapsule i još uvek im ništa ne fali. Dnevno 2-4 kafe. To je otprilike 250-300 kafa po kapsuli. Nailazio sam na neke komentare da se ljudima raspadaju posle pedesetak korišćenja.

Što se kafa tiče, isprobao sam skoro sve što može da se kupi na buvljaku i Lavazza (bilo koja, a omiljena mi je Qualita Oro) se pokazala kao najbolja. Imaju mi najlepši miris, najukusnije su i najviše kreme prave. Probao sam crvenu Amigos kod koje uopšte nema kreme, a trenutno pijem neku crvenu Segafredo sa kojom imam problem da ne smem da je utapkam previše jer se napravi veliki pritisak u kapsuli, pa se malo otvori u toku pripreme i krene da pršti voda.

Poslednja izmena:
Gde se moze kupiti Tschibo black & white u Beogradu?

Na Đermu i na Kaleniću ga ima, a verovatno i po drugim pijacama.

Ja Tchibo nalazim na Bajloniju.

^ Ha, super što si mi rekao, nisam ni znao da ima kod nas, meni burazer iz Nemačke donosi kad dolazi.

Koje kapsule su se najbolje pokazale za refil, moze neki link ovde ili na pm, kao i kojom kafom punite? Ja najcesce pijem cortado, ako je nekom orjentacija...

Ja sam koristio i ove obične koje ti preporučuje, a sada koristim malo bolju verziju. Ona ima još jedan deo koji ima rupice po celoj površini, pa voda ravnomerno ulazi u kapsulu.

Ako hoćeš iz ovih kapsula da dobiješ cortado ukus, mislim da ćeš morati da mleko da ubaciš.

Ja sam koristio i ove obične koje ti preporučuje, a sada koristim malo bolju verziju. Ona ima još jedan deo koji ima rupice po celoj površini, pa voda ravnomerno ulazi u kapsulu.

Ako hoćeš iz ovih kapsula da dobiješ cortado ukus, mislim da ćeš morati da mleko da ubaciš.
Jel mozes link za te da posaljes?

Liči na te.
Ja uzeo na kp, ali sad ne mogu da nađem da ih neko prodaje.

Sent from my moto g(6) using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno