Šta je novo?

Intel Coffee Lake

Pogotovo sto je za 60Hz monitor koji vecina i dalje koristi dovoljan quad core bez HT, eno u sta da kupim podforumu covek hoce da upari i5 8400 i 1050 Ti, pitam se sto..

Solidan quad core za 60Hz monitor, 6/6 ili 6/12 za 144Hz i grafike ispod 1080Ti, za sve losije od toga bi ulaganje u GPU bila mnogo bolja investicija, za gaming, nego bespotrebna kupovina procesora.

Evo ja sam upario RX 470 sa i5 8600, a pre toga sam imao i3 3240. Prema svim testovima WoW koji je jedina igra koja me zanima kao ne dobija puno sa više od 2 core-a.
Drugar je imao i5 4460 i R9 380. Isto samo WoW. On je slučajno naleteo na dobru ponudu od poznanika za 8700K (nije ciljano išao na to)

Obojica smo osetili primetni skok fps-a. ne pričam o nekih 20-30% nego 50% i više.
Doduše verovatno je do WoW-a koji nije optimizovan za grafičke kartice i iskorištenje istih nego više koristi CPU ali eto. I to je gejming ;).

i3 3240 je relativno slab 2/4, ne quad core. i5 4460 je slabiji quad core, bustuje na 3.2GHz za all-core, a uglavnom se koriste sva jezgra. Ja sam presao sa i5 4570 na Ryzen 1300X(dobio Ryzen sa pokrivljenim pinovima dzabe, ziveo Bench forum :D), kloknuo na 3.9GHz, ogroman skok u odnosu na i5 koji je bustovao na 3.4, nesto bolji IPC plus skok zbog brze memorije.

Sad ga drzim na stock, 3.5GHz, turbo sam iskljucio jer sa svojim 75Hz monitorom nemam nekog benefita od tih ~12% poboljsanja u odnosu na 3.925GHz, osim u vecoj brojki na ekranu :)

Ne kazem ja da fps nece biti veci,
nego koliko je taj veci fps potreban? Neke igre uz veci fps imaju manji input lag, pa i koristi da se ima fps veci od refresh rate-a. Koje monitore ti i drug koristite i koji je(otprilike) bio prosecan fps pre i posle nadogradnje? Koji je, otprilike, bio fps pri dropovima, ako su postojali?

Imam WoW, po gradovima gde je ogroman broj ljudi mi je fps zakucan na 75 u konfi iz potpisa. Nisam neki igrac, nisam isao u one vece raidove, ne znam gde je najnizi fps, pa da probam..

Za potrebe jakog single-threada zbog emulacije i mmo-ova, moze se uzeti "otkljucan" i3, eventualno "otkljucan" i5 sa 6 jezgara kao neki kompromis :)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena od urednika:
@ivanbass1

Upgrade CPU-MB-RAM izvršen. i5 8600 i LC CosmoCool 120mm. Moram priznati da onaj intelov stock cooler stvarno izgleda bedno.
Ono što je mene zanimalo je World of Warcraft, da li će biti osetne razlike.
Sa starim procesorom u Dalaranu na određeneoj poziciji zavisno od broja drugih igrača fps na DX11 je bio 50-58fps dok je na DX12 bio 43-49fps (grafic settings 7)
Sa novim procesorom Dalaran ista pozicija fps na DX11 78-88fps dok me je DX12 iznenadio jer daje više 90-100fps-a i to sa grafic settings na 10
Edit: u 1080p rezoluciji

Ja više nego zadovoljan i spreman za novu expanziju i raiding (ako posao dozvoli - real life kicks in :) )

Za drugara ne znam tačne brojke, svoje sam pratio pre upgrade-a jer sam hteo da vidim da li ću primetiti (nisam očekivao toliki skok)
Monitor je 60Hz. Dropovi su išli ispod 35fps-a, u raidovima sa još manjim settings podešavanjem detalja su padali ispod 20 a u trenucima kad se opali heroism i svi krenu da ljušte magije spelove i efekte dešavao se i drop ispod 10fps (osetan slide show) - ovo poslednje nije svaki fight i traje 30tak sekundi u fajtu od 10tak min.

Još uvek nisam proterao Unigine Haaven iako imam rezultate sa starim cpu. Mada čim sa ja u info video skoro duplo veći fps (koji se i oseti) više me nisu interesovali sintetički testovi :)

Drugar je imao bolju situaciju sa i5 4/4 nego ja sa i3 2/4, i takođe osetan skok ali nemam konkretne brojke. Isto monitor na 60Hz.

Poslednja izmena:
Unigine Heaven ti nece pokazati mnogo veci skor iz razloga sto je test za gpu. Gledajuci primer kod mene sa 4790K i sada na 8086K sa 1080ti skor je bukvalno identican. Posto pricas o Wowu on voli bolji procesor.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Heaven skalira do određenog takta procesora, jedan od testova koji najmanje zavisi od procesora.

Sent from my Redmi 5 using Tapatalk

Igrali danas sa Vojinom (Voki88) PUBG (bas "merodavan" primer) i iscimam ga da podesimo nase 1080-ke na ista podesavanja na 1080p.
On na 6700k sa OC na 4.5 GHZ, kod mene stock 4790. U proseku zaostajem oko 20 fps, stim da je bilo momenta gde sam imao dropove i do 40-ak fps-a.

Slab je 4790, jos bez K. A i prave igrice koje hoce i cpu da sisaju dosta očigledno.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Da, toliko je slab da se sit izigrah sa njim na svim mogucim naslovima...

Pazi, volim ja IT entuzijazam i geekovanje, ali covek stekne utisak citajuci ovu temu da ispod i7 iz 7th gen nish ne valja... nemojte preterivati ljudi...

Ozbiljno sam razmatrao upgrade na 8700, ali to onda nije samo cpu, treba i mb i ram... i onda se zapitas kao casual gamer - da li ti to stvarno treba?

Ovog momenta mi radi PUBG, Rocket League i Ubuntu Desktop na virtualnoj na max resursima - FF sa povecim brojem otvorenih tabova... pa sta bi vise covek...

Ja iskreno odavno ne igram igrice. Poslednje generacije procesora imam uvek, jer se yakmicimo na LN2 i ni zbog cega vise. Meni moj 5820K zavrsava posao, mada i kako ne bi kada se na masini surfuje po netu samo. Za to mi je ok i G3258 u HTPC.

Sto se gaminga tice verujem da i dalje Haswell kida vecinu igrica, grafika ce uvek biti najbitnija stvar za igranje i to je to.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

@Scorpio76

Dobri dobici svakako. Ne znam na koliko threadova radi WoW. Imam druga koji igra na FX 8350, dropa mu fps ali se ne zali previse, medju top mejdzovima na svetu je bio kada je bio aktivan :)

Ne znam gde da odem da probam kako bi radilo na konfi iz potpisa..

Kod tebe ce raditi odlicno. Wow koristi 4 core, plus sto imas RX 470 ima da leti.

Ja imam 8350 i 380x sve mi manje više radi odlično u 1080p uz manje padove...nikada nisam imao Intel...ali eto prvi put u životu razmišljam tamo negde u decembru da nabavim jedan i9...

Ja wow igram od vanile, jedino BFA nisam krenuo posto odmaram. Znam da je wow dosta procesorska igra. Sa nekom 1050ti ili 1060 uz malo bolji procesor radi na max podesavanja lagano.

Koliko vidim i 9600k će biti lemljen. Ako se bude dobro klokovao mogao bi da ugrozi 8700k, zavisi i od cene takođe.
Dakle, sva tri nova procesora koja imaju TDP od 95W će biti zalemljena.

@Lemaja, @ivanbass
merenja su bila u Dalaranu pre izlaska BfA, dok su ljudi još bili tamo jer broj ljudi i šarenilo njihove opreme je ono što pojede CPU i dropuje fps. Dalaran je grafika iz prethodne expanzije.
Sada u BfA novim zonama i novim zahtevnijim texturama i efektima ponovo vidim da padne ispod 60 fps-a. Naravno mogu da zamislim kako bi nove zone tek izgledale na i3 3240 :)
Tako da kao što rekoh, ja sasvim zadovoljan "na oko" osetnim poboljšanjem kroz 6 core-a (iako ih ne koristi sve efikasno) i većim clockom. Mislim da je all cores boost na 8600 4.1GHz. Naravno na otvorenom ako nema puno igrača okolo fps ide preko 80. (grafika na max, DX12)

Poslednja izmena:
to o wow-u pricas?onda majnuju na vasim masinama,onu grafiku bi digitron morao da izbaci.

@Scorpio76

Da nisi slucajno chekirao opciju u Advanced Settings "reduce input lag"?

http://www.expreview.com/63861.html

QHK0ABY1C%25UIK02ZM9WTYOJ.png

^ iskreno nisam stigao, cekao sam kablove od mixera i sarafe unc 6-32 od 30mm sa e-bay da mogu da napravim push pull na NZXT posto dolazi samo 12kom za 3 ventilatora. Pustio sam prime95 cisto da vidim temperature u default koje nisu prelazile 54c posle 2h u zatvorenom kucistu. Novu konfiguraciju sam sklopio pre neki dan. Za vikend cu probati pa javljam rezultate.

Izgleda da će 9700k biti samo malo brži u single core operacijama, a oko 10-15% u multi od 8700k....

Onda sve zavisi kako ce cena da mu bude pozicionirana u odnosu na 8700K.

Trenutno sastavljam konfu i vrlo se dvoumim da li da cekam ili idem sa vec pomenutim.

Ja čekam 9900k, dovoljno ST performansi za današnje potrebe i sasvim dovoljno jezgara da bude future-proof narednih par godina.

Bocneš i ne razmišljaš sistem.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Ja čekam 9900k, dovoljno ST performansi za današnje potrebe i sasvim dovoljno jezgara da bude future-proof narednih par godina.

Bocneš i ne razmišljaš sistem.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Ma ja isto čekam 9900k ali se plašim da će biti prilično skup za minimalnu dobit...a dobro oktobar je blizu pa će se videti...

Novi(stari) core i i dalje su busni za spectre i meltdown, a znaci usporeni patch'evima. Da nije te cinjenice, to bi zaista bili savremeni sb (ako zanemarimo cenu), ali..aktuelni ce biti zaista par godina samo. Tako da iz nove generacije i7 8/8 ima prednost nad i9 pri izboru za gaming masinu. A za posao - valja sacekati zen2 (verovatno 12/24, i sigurno 7nm).

Jel se zna kadase očekuju kod nas procesori?

Jel se zna kadase očekuju kod nas procesori?

Pa ne kasne naši u poslednje vreme tako da očekujem otprilike kao i u svetu (naravno uvek ima mesta za prijatno razočarenje :) )...malo me više plaše nove ploče....u poslednje vreme uvoznici ploča žilave...

Trebalo bi za mesec dana da se pojave kod nas? Treba da sastavljam ortaku konfiguraciju, ali ako je blizu izlaska sacekao bih da mu sastavim sa novim procesorima.

Nazad
Vrh Dno