Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Daj malo detalja za tu Kubu... Uvek sam hteo ici tamo, ali ubi prevoz...

Mene je Kuba uvek privlačila, ali posle dva poslednja iskustva iz prve ruke od dvojice kolega koji su skoro bili, potpuno sam se oladio od ideje da posetim Kubu. :(

Pre 15-ak godina se još moglo uhvatiti nešto poslednje od one prave Kube, pre 25 godina je to bilo to, ali ovo sada, ono što su meni ispričali, ne privlači me, ali uopšte. :(

Sto, koji je razlog, sta su rekli ?

Neko je bio skoro na Zanzibaru, premotaj temu malo unazad.
Ja sam bio dva puta, ali ima već dosta godina. Ako ti nešto znači: išao bih opet, ali planiram da spojim sa safarijem, verovatno u Keniji.
Pozdrav
Deru koga stignu,da nisam isao i poslom,ne bi me skoro videli. ;) Jos skuplje je u HR bilo,ali neuporedivo bolja usluga i cistije sve. Inace,kad sam vec tu,da li je neko bio na Zanzibaru i kakvi su utisci? Devojka navalila da idemo za ng :smash:

Sto, koji je razlog, sta su rekli ?

Pa, imaš nove velike fancy resorte, koji uopšte nisu jeftini, a i koji ćeš andrak na Kubi ako ćeš biti u resort-u. Moje kolege nisu bili u resort-u.

A ovo ostalo, najbolji opis je ciganija, bez da uvredim Rome, ali ne znam drugu reč. Svi se trude da ti nešto iskamče, jer "ti si pun para" a oni su siromašni. Od gostoprimstva i ljubaznosti za prijatelje Yugoslovene (što pričaju oni što su bili tamo '80-ih) je ostala nula. Vide nas k'o bogate gringose kojima treba nešto nekako iskamčiti.Sve je veoma zapušteno i oronulo, ali ne romatično oronulo (kako bih ja opisao Siciliju npr. (preporuka za obići)), već ono, jad i beda.

Ispratite temu malo unazad, neko je već opisivao Kubu, i izneo vrlo sličnu priču. Ja tamo nisam bio pa neću dalje da komentarišem, ali ni jedan opis iz prve ruke nije bio da je to lepa lokacija za obići. Zato sam je za sada, izbacio iz željenih destinacija.

Bas tako. Ali nemas osecaj da su bezobrazni, kao sto imas bilo gde drugde, niti se osecas da si u opasnosti, dalje od gubitka 5$.

Bio na Gili ostrvima, sad pre leta, uzivao u jeftinoj klopi, ronjenju, predivno iskustvo...sad citam zemljotres sravnio tamo sve zivo. Smor. Rekao bih ne propustiti ali eto sad...svakako Indonezija ima i sto sta drugo da ponudi.

Na leto sam bio konacno u Italiji kolima i obilazio male gradove za koje se ne nadje vremena uvek. Putovao preko Trsta, Bolonje, Firence sa par spavanja, onda se spustio od Firence do Sijene cuvenim vinskim putem mislim da je R222 oznaka (ovo je potpuno prelepo iskustvo, vina, klopa, vinogradi, zamkovi...stvarno bajka). Siena-Todi gde smo bili smesteni na vrh nekog brda u vili u sred Umbrije i onda smo odatle obilazili brdo malih sela i gradica kojima se vise ni imena ne secam. Mislim da nikad nisam bolje u zivotu jeo. Izdvojio bih jos Perudju koja je predivna, i u povratku gradove Feraru i Padovu (ovo je iznenadjenje puta!). Opsti utisak o Italiji: sto manji grad to cistije i lepse, generalno dosta skupo, ali moze se iskopati i jeftinija klopa ako pobegnes sa turistickih lokacija...bukvalno se desavalo za nas troje da bolje rucam za 30 nego za 70 evra tako da treba paziti...

Steta za Kubu mada se ja poslednje 2-3 godine tako osecam i u Grckoj. Samo daj pare...

Na proslavi mature rece jedan od drugara je dr na kruzeru. Kazu da su Karibi dobri i zanimljivi za krstarenje. Ipak, treba i to znati odabrati kad i kako... Ispricao mi i za jedno od ostrva da je nestvarno dobro, ali sam zaboravio. Ostala mi imena iz Piratesa i sve mi se pobrkalo...

Rado bih krstario jedrilicom, ali i to zahteva istrazivanje sta, kako i gde...

Meni je prosle zime pala na pamet transsibirska zeleznica. I klasa je skupa, II klasa podnosljiva, ali svi tvrde da bas treba ici III-om klasom. Nesto mi netusiranje 15 dana i nije neka zabava :D Opet, ima opcija kada karta vazi neki vremenski period, pa svaki dan ili svaki drugi sidjete negde, obidjete malo, oporavite se i opet na voz. E onda sam video da se i tu ima istrazivati i planirati i batalio sam... Steta... Za putovanje iz komada kazu: krene voz, otvara se votka. Prva dva dana su ljudi rezervisani, a onda krece otvaranje dusa...

Ja i ove godine bio na Rodosu. Nije lose samo je ponegde poskupo, a nije obilato - ako me razumete...

Mene kopka transibirska, ali naravno sa tusiranjem svaki dan :) To je preduslov za bilo gde. I ako bi mogao da uklopim sa Kinom i Severnom Korejom bilo bi extra (ali treba naci drustvo koje moze da odvoji uopste toliko vremena, a i da ima zelju za tako necim. Jedna osoba iz drustva ima zelju, ali nema vremena, ostali obratno uglavnom ;))

Ali mi je krivo sto nisam vec prosao Keniju, Tanzaniju/Zanzibar... jednom sam se nameracio za Keniju, tik pred nemire one (kada je nasa trkacica bas bila za pripreme, ~2008).

Kuba je jedino mesto, pored Rusije, gde mogu reci da sam ipak uhvatio nesto proslosti i da mi je drago bas sto sam isao, a da nije odmor samo. Nije to osecaj "daj pare samo"... Grcka je apaticna po tom pitanju, na Kubi je to pitanje prezivljavanja. Uopste se nisam osecao uvredjenim zbog toga (niti nadmocnim..), prosto... gledam da nosim sto prostiju odecu, da ne bi se previse isticao (koliko se buckasti albino moze ne-isticati na ostvru tamnije putih :D), i ne zameram im sto probaju razne "prevare" (prevare do 10$, niko nece nista ozbiljno da proba nad strancima, policije na svakom cosku)
Danas, jedino da se uklopi sa jos nekim CA zemljama da se prodje (ko sme u Venecuelu?? :D), koji dan samo, da se ipak vidi, kupi koja Cohiba :p Ali nema vise onog sarma, koji se ranije pominjao, to je maltene nestalo skroz ~2012., tj. pocelo je naglo tada, a od kad nema Kastra - nema nicega ;)

Sad baš gledam karta Moskva Vladivostok ako se rezerviše par meseci unapred je 60 evra za treću klasu, što je super ako izuzmemo kupanje. Dok je prva klasa koja ima tuš skoro 10 puta skuplja...

Ето решења, узмете карту за прву класу због купања а пут проведете у трећој. Уживање нема цену. ;)

Pa, imaš nove velike fancy resorte, koji uopšte nisu jeftini, a i koji ćeš andrak na Kubi ako ćeš biti u resort-u. Moje kolege nisu bili u resort-u.

A ovo ostalo, najbolji opis je ciganija, bez da uvredim Rome, ali ne znam drugu reč. Svi se trude da ti nešto iskamče, jer "ti si pun para" a oni su siromašni. Od gostoprimstva i ljubaznosti za prijatelje Yugoslovene (što pričaju oni što su bili tamo '80-ih) je ostala nula. Vide nas k'o bogate gringose kojima treba nešto nekako iskamčiti.Sve je veoma zapušteno i oronulo, ali ne romatično oronulo (kako bih ja opisao Siciliju npr. (preporuka za obići)), već ono, jad i beda.

Ispratite temu malo unazad, neko je već opisivao Kubu, i izneo vrlo sličnu priču. Ja tamo nisam bio pa neću dalje da komentarišem, ali ni jedan opis iz prve ruke nije bio da je to lepa lokacija za obići. Zato sam je za sada, izbacio iz željenih destinacija.

Koje nove velike resorte imas i ko te to slagao? Jedan novi hotel se skoro izgradio Iberostar Bella Vista i nije uopste veliki resort. Gradi se jos jedan Internacional koji bi trebalo da bude gotov u decembru otprilike.
Ciganija tesko da je rec za Kubu jer se dostojno drze za razliku od bagre iz Meksika, Dominikane itd. To sto hoce da prodaju svoje proizvode(od skoljki pa nadalje) ma kakvi bili, sto hoce za selfi 5e *mjau**mjau**mjau* snalaze se. Oduvek bili siromasni i to treba razumeti ali ako zelis da saznas sta je ciganija pali na Dominikanu gde te vuku za rukave. Gostoprimstvo je u casa particulares iliti renta kod domacih Kubanaca odlicno. Sto se tice resorta zavisi od hotela ali su ljubaznost i gostoprimstvo uglavnom na ok nivou.
Oronulo je jer pod komunjarskim sistemom vec decenijama zive, a donacija vise skoro da nema iz Rusije, pritom embargo od strane Amera koji sve vise dolaze na Kubu. Jad i beda i opet su nasmejani i plesu merenge iako nemaju nista. Pre bih dao mnogo vise para na Kubu nego na turke i hrvate. Pogotovo sto mi jad i beda vise odgovaraju od licemerja i letovanja kod doticnih.
Havana je jedinstvena sa svojim zalascima sunca na Malekonu setalistu verovatno jednom od najlepsih na svetu dok Chevy iz 56-te prolazi pored.
Da ne pricamo o tome kako nema ogranicenja u okeanu za kupanje, nema ajkula, nema opasnosti od hrane i leda kao recimo Dominikana i Meksiko iako su hoteli tamo neuporedivo kvalitetniji. Nigde neces sresti spoj bede i raspolozenja kao na Kubi.
Ako nekom treba neki savet neka javi. Ortaci bili skoro iz Amsterdama let i all inclusive za 750e. Video klip ove godine https://youtu.be/En0n9BxK-DA

Sent from my SM-G965W using Tapatalk

^^ Ok, dobro je da ima i oprečnih mišljenja. Još nisam optpuno odustao.

Znam za Dominikanu i Meksiko. Nije to ništa novo. :(

Sta bi rekli za Indiju i Banglades tek :(

Kubu? Na svim mestimq, pa gde uhvatis za hotel. Ja sam na Virgin Holidays, ali to se naslo.

^^ Ok, dobro je da ima i oprečnih mišljenja. Još nisam optpuno odustao.

Znam za Dominikanu i Meksiko. Nije to ništa novo. :(
Nemoj da odustajes[emoji6] jer po mom misljenju vredi. Verovatno ce i Kuba biti amerikanizovana kao Dominikana i Meksiko ako se otvore malo vise ali potrajace to. Po prici Kubanaca vecina zeli da vidi i tu stranu tipa jao Starbucks, MCDONALD'S i ostala shitina. Neka osete kapitalizam u najgorem smislu i bice im onda jasno sta i kako. Kapiram da tesko zive ali americka demokratija ce im tesko sta doneti od boljitka. Internet je dostupniji sada i videces ih na telefonima skoro svuda kao decu koja dobiju igracku[emoji3]. I dalje verovatno najsigurnija zemlja na svetu.

Gde loviti aranzmane ili kako je najbolje organizovati? Uopste, gde se najlakse informisati o ponudama, koje gradove ganjati, kojim mesecima ici i slicno?
Kao sto kaze Alfa bilo gde zavisi od leta, smestaja, hotela. Ja sam uvek za hotele 4 i vise * mada kazu i da moze da se ubode i odlicni sa 3*. Lepo odes na tripadvisor i prelistavas. Najtoplije(u isto vreme najjeftinije) ali bas vruce ono je jul i avgust zna da ode i do 40+ ali na to smo u Srbiji vec navikli. Visoka sezona od novembra do aprila kada je i temperatura niza. Uragani generalno od kraja avgusta do kraja oktobra ako ih ima. Inace vrlo moguce tropske oluje u ostalim preiodima. Meni je najbolje tu kraj maja i pocetak septembra sto se tice klime i cene. Gradovi Havana, Santa Clara, Trinidad. Regije sa najlepsom plazom Cayo Santa Maria, Varadero, Holguin, Cayo Coco...

Ja kada sam istraživao planirajući da novopečenu suprugu vodim na Kubu, zaključio sam da je februar i mart najbolji zbog vrlo malo dana sa kišom, bez tropskih oluja i sa taman temperaturom.

Kad sam bio 2007., bio sam u julu, em pakao, pesak kao da hodaš po vatri, a 4 puta je bila tropska oluja za 14 dana.

I dalje verovatno najsigurnija zemlja na svetu.
Ovo je verovatno najbolji opis Kube i top u vidjenom :) TJ. toliko je malo toga sto ima na Kubi, da ce vam ovo ostati u secanju pri vrhu uspomena. Mada neki ne predlazu da zenske osobe same izlaze nocu u nekim delovima, ne secam se da li bese Malekon ili neki drugi deo obale u Havani.

Inace se zadovoljavam malim stvarima tipa plaza, pesak i okean, jer se samo na takvom mestu potpuno iskljucim od svakodnevnice. Nestvarna boja okeana i korala je nesto najlepse. Jedan mali savet-->Ne morate na primer uzimati planske izlete katamaranom koji se rezervisu u hotelu i kostaju oko 90-100 pezosa nego platis Kubancu 20 pezosa koji je zaduzen za male katamarane na plazi i on te odveze do alicnog mesta sa koralnim i biljnim svetom. Kao i svaki drugi grad ima svoje problematicne kvartove. Mislim da nije Malecon u pitanju.

Hvala ti care,vrtim ovu temu unazad i nikako ne uspevam da nadjem,nije mi ni na kraj pameti bilo da postoji posebna tema za Zanzibar. [emoji2] Procitao sam sve postove i pregledao fotke,svaka cast na trudu! Bas cu pogledati i ponudu te agencije preko koje si isao,ja sam dobio ponudu od manga trip,pa sam mislio da ubacim i safari. Tamo je ukljucen i avionski prevoz,a izleti se posebno placaju. Bio sam vec u Africi leti,znam koji je pakao [emoji855] Gledacu onda da pomerim za pocetak sledece godine,ili jesen. Mada,previse je zelja,a malo vremena,na listi mi je jos tura Tibet-Nepal-Kina,a Japan pogotovo,to je prica za sebe.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Možeš li reći o kojoj se cifri radi, ugrubo?

Mi smo plaćali 600€ po osobi za 14 dana krstarenja, bez drugih troškova tipa vezovi u marinama, gorivo. To je bilo uključeno u cenu.
Sada vidim da isti skiper ima i 10 i 14 dana ture, i da se cene osetno razlikuju u zavisnosti od termina.

Na to ti treba džeparac i hrana/piće, dal' iz marketa, dal' fast food ili da sedaš u restorane.

.
.
.

A za ovu Kubu, još ćete me ubediti. :trust:

Poslednja izmena:
Znači četvoro po 600 evra je za troškove broda, gorivo i usluga skipera?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

To je ok cena. Znam da kod dosta ljudi cena marina tj vezova nije uracunata. Ali u grckoj to nije skupo (konkretno mislim da je gaios na paxosu najskuplji sa cifrom od 21e) pogotovo kad se podeli sa clanovima ekipe. Za razliku od hrvatske gde su cifre sacuvaj me boze! Inace, guzve u ovoj sferi turizma su sve vece u grckoj jer italijani sa svojim kolektivnim godisnjim odmorom sve vise preskacu hrvatsku iz pomenutih cenovnih razloga.

Poslednja izmena:
Znači četvoro po 600 evra je za troškove broda, gorivo i usluga skipera?

Baš tako. Ali brod je za 8 osoba. Optimum je da ga napuniš svojim društvom. Ako vas nema, skiper kombinuje. Nije mu problem da vas bude šestoro.

Goriva smo trošili malo više jer je slabo bilo vetra. Skiper reče da to nije tipično za period kada smo bili. Ali svakako nije otišlo ni 40-50l dizela za tih 14 dana. Već rekoh da nismo puno plovili, i to i nije bio cilj ovih tura.

Marine u Grčkoj su jeftine. Vezovi na dan su od 20-50€ za ceo brod. Dobijete priključak za struju, punite vodom rezervoar za vodu, a ima i neki WiFi.
Dva puta smo spavali u uvali pored još 10-ak brodova, ako ostrvo nema marinu.

Brod nas je dočekao očišćen, sa novom posteljinom. Po završetku ture, skiper u matičnoj marini uzme dve žene da se detaljno očisti brod.

Troškovi skipera i broda, tja. ovaj naš je baš otišao u penziju, kupio brod, i ovo mu je hobi koji ga pokreće. On prvi uživa u tome. Tim pre što mu nije cilj da maksimizuje profit, već da dok može, provodi pola godine na vodi i ostrvima. Sem amortizacije broda, nema on neke troškove po turi. Ne znam koliko ga košta zimski vez, i godišnji servis jedrilice. Ali svakako, ima on i neku zaradu.

Poslednja izmena:
A za ovu Kubu, još ćete me ubediti. :trust:
Mislim da pokusavamo suprotno :)

Da mislim da vredi nesto videti stvarno, mozda, ali ovako, ako nisi vec zaljubljenik i znas da zelis ici, mislim da ces se vise razocarati i kuditi onoga ko ti je predlozio :)
Bolje Severna Koreja po mom misljenju ili Iran. Dok se i oni ne promene previse.

Gde videti tačno prognozu za Grčku, Lefkada? Google pokazuje kišu i loše vreme, neka druga lepo vreme i 30 stepeni :wave:

AccuWeather je obicno precizniji. Google ne znam odakle dovlaci podatke zadnjih meseci, skroz je off. Prikazuje 35*C u beogradu, a ljusti kista; on kaze kisa, a ono 10 dana nismo je videli.. bukvalno.

Nazad
Vrh Dno