Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najveća je ušteda kad koristiš klimu kad je skupa struja i TA puniš na jeftinu. U tom slučaju ne treba ti klima celo vreme da tadi ma skupu struju već samo 7-8 sati kad peć već počinje da se hladi. Tad klima preuzima grejanje bez problema i ne dozvoljava peći da se brzo isprazni. A to znači da se skrati vreme punjenja. Klima će đanke trošiti i lakše grejati prostor, to je odlična kombinacija. A ne verujem da se greje samo na klimu celu zimu a nema dobru izolaciju ipak radi se o jednoj klimi koja je predviđena za 15-20 kvadrata. U kući koja nema izolaciju minimalna temperatura u kojoj se čovek dobro oseća je 25 stepeni C ako ne i više, to sama klima ne može da mu pruži i biće mu hladno na -5, garantujem.

Ti si na grejanje trošio 8h*4,5 kW=36 kWh dnevno, tj oko 1000 kWh mesečno? Po jeftinoj tarifi to je oko 3000 din mesečno za grejanje. Teško da ćeš sa klimom značajno da uštediš. Samo da proverim, jesi li zalazio u crvenu zonu?
Meni je sada racun kao tebi zimi :) Ako već nešto uzimaš, uzmi taj 12LLCE. Ogrejaće te sigurno, e sad može da se desi da zbog nedostatke izolacije imaš osećaj hladnih zidova, ali mislim da toga ne možeš da se rešiš.

Tako je, to je to otprilike, i TA pec ne akumulira bas punih 8 sati, a i kupatilo sam grejao grejalicom, i normalno ostala potrosnja, tako da su racuni bili oko 6-7 hiljada.

Nisam ulazio u crvenu nikada.

Najvise sto sam dobio racun je bio pre 3-4 godine, 13 hiljada, kada je bila bas ona jaka zima, ali tada mi je TA pec akumulirala skoro non stop.

Da li je bolje zimi, ako ne budem uspeo da se ogrejem na -10 sa klimom, da dogrevam sa TA pec ili obrnuto, ili ovo sto rece @banacanin?

Nista, definitvno uzimam u toku nedelje 12LLCE.

@jozza zivim u iznajmljenom stanu, tako da necu ulagati u izolaciju.

Meni klima treba i za hladjenje, a ako vec uzimam, onda cu uzeti inverter, da mogu i da se grejem.

Poslednja izmena:
Bas tako, LLCE ce ti raditi i vecinu zime jer je vecinu vremena +5c u proseku, nisu minusi non stop. Kad vidis da ne postize tad punis TA nocu na maximum i to je to.

Ok.. Hvala..

Zanima me jos da li zimi, klimu ostavim, na recimo 23° i ne gasim je?

I na koji zid da je postavim? Da li je najbolje iznad ulaznih vrata dnevne sobe ili iznad prvog prozora u dnevnoj sobi?

Pa da, 23c i ona ce da odrzava dok moze, posle ce da pojaca pa kad vidis da ne postize (duva non stop u maximum i kompresor radi u 100% izmedju defrosta) onda joj dodas pomoc sa TA pec. Defrost ume da potraje od 7-12 minuta i za to vreme ne moze da greje. Tada ces da osetis gubitke jer nemas izolaciju i tu priskace TA pec.
Za postavljanje, bilo koja pozicija u dnevnoj koja odgovara letnjem kondezatu kada hladi (mora da postoji konstantan pad creva od unutrasnje ka napolje). Vodi racuna da spoljna jedinica kaplje dok greje i to dosta, crevo i lula se obicno ne stavlja da ne bi zamrzlo na minusima. Sve ovo da ne bi kapljalo na neki prolaz jer ce se tu stvarati led pa je opasno. Ako moze unutrasnja da se postavi da duva u pravcu sobe, bilo bi dobro.

Ok, hvala puno, na pomoci..

Unutrasnju sam i mislio da postavim iznad vrata, da mi duva u pravcu sobe..

Ima li pomoći za ovo zujanje?

https://youtu.be/zY33ZY3GEoM

Ako se ne koristi par dana zujanje prestane. Ako udarim sa strane zna da prestane, počne ponovo. Tamo u krug.

@Iwanche Kako ćeš koristiti klimu zavisi od tvojih navika i koliko vremena provodiš u stanu.

Kada je baš hladno, meni se čini da ti je najbolje ovako kako je @banacanin rekao. S obzirom da je nocu struja jeftinija 4x, najbolje da puniš TA noću i da ti ujutru bude toplo od nje. Kako popodne počinje da pada temperatura, a TA da se hladi, klima će početi da dodaje toplotu da bi održala zacrtanih npr. 24 °C.

Meni lično logična varijanta je da u prelaznom periodu koristim klimu, jer kod mene mnogo brzo zagreje. Ako je napolju recimo +3°C, i nisam ceo dan bio kući, nije grejano uopšte, samo uključim klimu i već za 10 minuta kulja vreo vazduh koji brzo zagreje sobu. Na tim temperaturama je efikasnost klime visoka, tako da je cena tog grejanja slična kao da sam noću punio TA po jeftinoj struji, samo što mogu da koristim toplotu sad kada meni treba. Kako temperatura bude padala, pada i efikasnost klime i svaki kWh toplote ti postaje lagano skuplji. U jednom trenutku postaje isplatljivije da prebaciš glavni deo tereta na TA.

Kad je postavljaš, gledaj obavezno da ne duva hladan vazduh direktno na mesta za sedenje.

Poslednja izmena:
Auu brale al se to cuje , najverovatije se cuje lezaj , ne vidim sta bi drugo moglo da pravi takav zvuk ..

Ma nek kupi merac potrosnje i sve ce mu biti jasnije , licno ja bih gledao da je maksimalno iskoristim s tim da ako imas merac lako ces napraviti neku racunicu koja ti opcija najvise pase , a i komfor ..

Poslednja izmena:
Ima li pomoći za ovo zujanje?

https://youtu.be/zY33ZY3GEoM

Ako se ne koristi par dana zujanje prestane. Ako udarim sa strane zna da prestane, počne ponovo. Tamo u krug.
Zovi servisere da servisiraju klimu detaljno i da podmažu te osovine na turbini, verovatno je malo više prašine ušlo u osovinu

Samo nađi nekog ko zna, tj. Ko servisira te klime

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Imate li neki predlog za servisera?
Može i ako je sa foruma, da mi javi porukom.

Jos jedno pitanje, sta mislite o Vivax ACP-12CH35AEQI, sa R32 gasom?

Ima li sanse da se s njom ogreje 20m2 ne izolovanog prostora?

Pa, kupi klimu pa javi utiske [emoji1]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

A dvoumim se, vredi li dati 56-57 hiljada za 12LLCE?

Sta dobijam sa njom, ako opet moram da dogrevam?

Ne razumem se bas u te stvari, pa zato i sva ta pitanja..

Sada je na akciji LG Hero, 59000..

Koja je razlika izmedju nje i Fujitsu?

Poslednja izmena:
Ajde ovako, Fujitsu i Daikin je kod nas proveren brend i ima MNOGO ljudi koji greju sa njima. Ima i par Midea Mission kao i Gree modela. S obzirom da nemas izolaciju, tebi treba najjace za ulozen novac a to je Fujitsu 12LLCE. Inace Fujitsu brend u Srbiji ima mnogo bolju cenu nego napolje, bilo gde. Tacka i kraj. Ako hoces da eksperimentises, slobodno. Ja da ti dam pogresan savet necu.
Sta dobijas sa njom je objasnjeno. Bez izolacije ja i ne savetujem da neko pokusava da greje klimama osim ako nema ozbiljan novac da uzme nesto jace. Klima se bira na osnovu gubitaka objekta a kod tebe su veliki jer nema izolacije.

Upravu je Djalf potpuno i svaku rec treba da shvatis ozbiljno.
Osim toga, za grejanje Japanac! Nisu svi kosooki isti.

Tapatalk

A dvoumim se, vredi li dati 56-57 hiljada za 12LLCE?

Sta dobijam sa njom, ako opet moram da dogrevam?

Ne razumem se bas u te stvari, pa zato i sva ta pitanja..

Sada je na akciji LG Hero, 59000..

Koja je razlika izmedju nje i Fujitsu?

Rekoše ti ljudi...ja bih ti savetovao prvo da napraviš računicu oko sređivanja izolacije.Mislim da je pametnije tih 500e uložiti u izolaciju pa onda videti šta ti tad bude odgovaralo za ugradnju klime.Ovako ćeš se samo dobro hladiti leti a zima ti ostaje velika rupa bez dna usled velikih toplotnih gubitaka.

Tu imaš šansu da uzmeš i jeftiniju varijantu invertera kao što sam ja uradio(ne mora biti Japanac isključivo), ali to podrazumeva....dobro urađenu izolaciju a pošto ti imaš manju kvadraturu mislim da možeš sa 500e srediti većinu.Osim prozora koje možeš ako ništa udihtovati za prvu pomoć.

Nista onda, sutra, eventualno prekosutra odoh po Fujitsu..

Javljam utiske, u januaru, eventualno februaru.. [emoji3]

Znaci sto se tice montaze, minimum 3m cevi, vakumiranje, antivibracione gume i svaka cev da bude zasebno izolovana.

@mickk Ponavljam se kao pokvarena ploca, manja zgrada je u pitanju, stan nije moj, ne bih da ulazem u tudji stan izolaciju.

Ok...to je nešto na šta si primoran. Mada pre kupovine mog stana živeo sam kao podstanar...vlasnik stana je bio prilično fer i korektan čovek. Mogao sam sa njim da se dogovorim oko svega...epilog, posle 4 godine stanovanja izašli smo iz njegovog stana koji smo ostavili u 10x boljem stanju nego kad smo ušli.

Na žalost nisu svi takvi...

Minimum duzina cevi pise u specifikaciji ili u Installation manual. Fujitsu je prednapunjen za do 15 metara, zato se insistira na 3 metra. Kod drugih nije isto.
Ostalo vazi za sve.

Pitanje vezano za izolaciju. Zgrada je stara, radi se nova stolarija pvc šestokomorni, troslojno staklo, izolacija spoljna kamena vuna 12cm. Ima li smisla raditi unutrašnju izolaciju par cm stiropora ili vune na iste 64 spoljne zidove? Da li će se dobiti neku stepen leti? Za zimu ne brinem, ima centralno grejanje dobro.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

12 cm kamene vune je više nego dovoljno, imaš bolju izolaciju nego 99% stanova u Srbiji

Pitanje vezano za izolaciju. Zgrada je stara, radi se nova stolarija pvc šestokomorni, troslojno staklo, izolacija spoljna kamena vuna 12cm. Ima li smisla raditi unutrašnju izolaciju par cm stiropora ili vune na iste 64 spoljne zidove? Da li će se dobiti neku stepen leti? Za zimu ne brinem, ima centralno grejanje dobro.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
Ni slucajno.
Napravice se efekat barake.
Zimi ekstra ali leti umesto da spolja dobro izolovani zidovi "drze" hladnocu prostorija se naglo greje od najmanjeg izvora toplote tipa ljudi racunara kuhinjskih aparata itd...
Takva izolacija bi zahtevala vrlo malo energije za hladjenje ali kvari se komfor zarad relativno male ustede.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Kad smo kod izolacije:

Prosle godine experimentalno, ove vec zvanicno u proizvodnji, Zero Energy blokovi iliti Energy Plus. Svedjani, norvezani, danci nose kao secer.
U sredini specijalni multipor, zidovi mineralni blok, po lab. merenjima provodnost toplote je 0,06W/mK po bloku.
Mana je visoka cena (oko 20e komad) jer je proizvodnja dosta teza u odnosu na klasicne blokove + spec. materijali.
Ako se ne varam, moguce da ce i u Srbiji krenuti sa proizvodnjom.
Ono sto se meni svidja je brzina kojom gradis i AIO resenje, sto si dao na blokove, stedis na vremenu, ostalim materijalima i majstorima, kao i da pri safety testiranju za 30 minuta na 1200°C nikakva ostecenja nije imao.

energiplus.jpg

Poslednja izmena:
Ako ima veliku masu onda je ok, ako je lakši od vode onda nije za zidanje. Građevinski materijal koji je konstruktivno-noseći mora da ima veliku zapreminsku masu. Ako ima težinu on će akumulirati toplotu a ako nema onda neće. To je zakon fizike.
Manite Skandinaviju, da je njima naše prošlo leto tamo niko osim stranaca nebi preživeo, garantujem.Ma Balkanu zidovi moraju biti đasivni a preko njih sa spoljne strane izolaciju po svojoj volji.

Oprosti, ali moram pitati: da li si ti svestan sta si napisao?

Preskupo je.- Moze se postici data vrednost korishcjenjem dosta jeftinijih materijala ali slojevima. Bice to za par godina mnogo pristupacnije kad se isplati R&D.

Duke Lander
Da naravno. Ako telo ima masu ono može da akumulira toplotu a ako ne onda ne može jer nema sa čim. To je priča slična priči kuća zidanih Siporeksom. Sve super na papiru ali u toj kući prestankom grejanja nema više luftiranja. Ako je izluftiraš biće ti hladno, leti sve je super zatvoriš vrata i prozore hladovina milina. Al nedaj bože da upališ TV na dva sata, unutra je kao u rerni. Nekad sam živeo kao podstanar u takvoj kući, nikad više.

@banacanin: ali ak grejesh zid grejesh i komshiluk ka spolja ;) Ako ne grejesh zid, grejesh samo sebe.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno