Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bez izolacije nema grejanja na klimu osim ako se ne uzme neka skuplja, za 55k ne moze da se greje taj prostor. I stolarija je upitnog kvaliteta. Kad krenu blagi minusi i velika vlaga ta ce klima biti u defrostu po 10 minuta na svakih 45 minuta i imace ogromne gubitke. Bice hladnije nego sa TA, potpisujem.

Evo najtacnije kako to sve izgleda..

Dakle mislio sam da stavim iznad vrata u dnevnoj sobi.

E sada, dvoumim se izmedju daikin, gree viola ili fujitsu 12llce..

Tu mi treba vasa pomoc i koliko bih, i da li bih sta ustedeo zimi, tj. da li bi mi se isplatila klima. Ili jednostavno da ostanem sa TA pec i da uzmem klimu samo za hladjenje?
65157b174e89529a3469c3f3eda23fe8.jpg

Nisam na kraju video da nemaš izolaciju i da je stolarija diskutabilna... Sajber je upravu, teško ćeš se ogrejati koliko god jaku klimu da staviš, ljudi su se žalili i na lu na 35km bez izolacije...

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Ok, koja je onda preporuka?

Izolaciju ne stavljam, jer stan nije moj.

Da li da uzmem neki jeftiniji inverter, pa da dogrevam sa TA pec ili sta drugo?

Tako je najbolje, uzmi Daikin 12-ticu ili Fujitsu 12LLCE a sa TA pec ces da pomazes na minusima.

Klima će da ti radi posao do velikih minusa sigurno, a to je >95% vremena. Ostavi TA, ili nabavi neku grejalicu za rezervu za ozbiljniju zimu. Sa klimom ćeš imati bolji komfor, a verovatno i manje račune.

Ja kombinujem TA sa klimom na 52kvm.. za sad je ok.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Izolaciju ne stavljam, jer stan nije moj

Ako si iznajmio stan, obavezno trazi od vlasnika pismeno odobrenje NA NEODREDJENO vreme da mozes montirati i koristiti klimu.
U suprotnom, montiras klimu i njemu se cefne posle pola godine da mu se to ne svidja i moras je demontirati.

Nisam na kraju video da nemaš izolaciju i da je stolarija diskutabilna... Sajber je upravu, teško ćeš se ogrejati koliko god jaku klimu da staviš, ljudi su se žalili i na lu na 35km bez izolacije...

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
Nisam ja, Djalf je to rekao. I meni je promaklo da nema nikakvu izolaciju.
BTW, ja nisam mogao pristojno da se ogrejem sa TA, uvek mi je bilo zima uvece kad se vratim kuci.
U 90% slucajeva ta klima ce ga ogrejati bez problema ali kad udari minus i njoj jos malo padne efikasnosf a mora da potegne kao mazga... Poenta je da nece imati manje racune.
Preprosla zima je bila zima gde se grejanje dokazivalo.

Tapatalk

Edit: evo samo da se pohvalim. Nocriu imam godinu i 4 dana i za to vreme odradila je sigurno 6 meseci 24/7 rada. Za svo to vreme ukljucujuci grejanje i hladjenje potrosila je 1880KW. Meni je to smesno.

Poslednja izmena:
Preprosla zima je bila zima gde se grejanje dokazivalo.

Upravo u ovome je poenta, u Srbiji udari malo jači minus jednom u 3-5 godina, pa se onda piše o grejanju na velikim minusima i sl. Najveći deo vremena klima može da pokrije bez problema, za ovakve situacije se koristi dodatna grejalica ako je neophodno.

Ja ću izgleda i u avgustu imati ~100-ak kWh za grejanje, oko 4100 kWh ukupno za celu godinu.

Citajuci ovu temu razmisljam da uzmem klimu. Grejali bi kuhinju i dnevnu sobu ukupne povrsine 55m2.
Imam podno grejanje na drva, ali bih klimu koristio do nekih -2 do -5. Ako bude hladnije presao bih na centralno grejanje. Izolacija kuce je izvedena od 10cm strirodura (zidovi i tavanski deo)
Koju klimu bi preporucili? Ono sto sam gledao su 12000btu modeli Daikin, Gree, Mitsubishi, LG i Midea. Znam da je LG LUCA najbolja medju njima, ali moze li ipak preporuka sta uzeti.

Hvala!

Uh, 55m² je relativno ozbiljna kvadratura za bilo koju 12-icu ali obzirom da ce ti raditi na laksim minusima i da je prostor dobro izolovan LU ti zavrsava posao.
Meni je stan oko 60m² i imam nocriu ali mi potrosnja nikada nije presla konstantnih 900W tako da bi mi LU fakticki zavrsila posao. Pritom mi ni izolacija nije tako dobra. Naglasavam da je prosla zima bila lagana ali taman su mi i kvadratura a i uslovi slicni pa mozes da uporedis.
Okaci skicu prostora da vidimo kakav je raspored i gde bi ti najbolji polozaj bio za postavljanje.

Edit: ako bi dodao jos malo para i kupio 2 malo slabije klime lagano bi grejao to i po vecim minusima bez da palis centralno.

Poslednja izmena:
Uh, 55m² je relativno ozbiljna kvadratura za bilo koju 12-icu ali obzirom da ce ti raditi na laksim minusima i da je prostor dobro izolovan LU ti zavrsava posao.
Meni je stan oko 60m² i imam nocriu ali mi potrosnja nikada nije presla konstantnih 900W tako da bi mi LU fakticki zavrsila posao. Pritom mi ni izolacija nije tako dobra. Naglasavam da je prosla zima bila lagana ali taman su mi i kvadratura a i uslovi slicni pa mozes da uporedis.
Okaci skicu prostora da vidimo kakav je raspored i gde bi ti najbolji polozaj bio za postavljanje.

Edit: ako bi dodao jos malo para i kupio 2 malo slabije klime lagano bi grejao to i po vecim minusima bez da palis centralno.

Hvala na odgovoru! :)
Evo, nacrtao sam. Montiranje klime bi bilo moguce negde sa dvorisnih strana.

PS: Malo sam se precunao, u pitanju je povrsina nesto manja od 50m2.

Pogledajte prilog 255673

Poslednja izmena:
Super ti je raspored, veliki ti je i otvor izmedju prostorija, to je uvek zgodno. Pozicija na zidu desno i da duva ka otvoru, savrseno. Do koliko para si spreman da ides?

Super ti je raspored, veliki ti je i otvor izmedju prostorija, to je uvek zgodno. Pozicija na zidu desno i da duva ka otvoru, savrseno. Do koliko para si spreman da ides?

Ne znam ni sam. :) Tu oko 500 EUR, sem ako je opravdano ici na neki bolji model. U tom slucaju bih mozda isao i na skuplji.

Fujitsu 12LM najmanje, LU je preporuka. Ja imam 5cm stiropor (manje od tebe) i sa jednom LGC (koja je malo jaca od LM a malo slabija od LU mada ima isti kompresor kao LU) sam grejao do -10c dnevnu, spavacu i deciju sobu sto je odprilike kao kod tebe po kvadraturi. Baci pogled na moj potpis i skicu.
Zanemari LLCA u decijoj sobi, grejao sam i bez nje. Sa 10cm stirodura imas dobru izolaciju i ako uzmes LU model neces morati da lozis, dodas neku grejalicu ako bas zagudi -15c ili nize.

Poslednja izmena:
Ja sam isto za LU mada mu to bitno probija budzet. Kapiram da bi mu i LM odradila posao, manja mu je doplata.

Pa bi, zato sam je i predlozio. I samo jednu grejalicu da ima u rezervi tipa konvektor kao sto sam ja koristio na -15c i nize. Nju da stavi u najdalju tacku od klime i to je to.

Pa dobro, to jeste resenje. I ovako ne bude cesto tih temperatura tako da ce takve dane na prstima jedne ruke da izbroji.
Mada covek je rekao da ima vec kotao ili sta vec.

Tapatalk

Ma da al kad jednom oseti komfor ne lozenja vise se ne vraca :) Jer i ja imam kotao pa znam. Em kosta, em smrdis, em fizikalises kao dalabu.

Pa dobro, to jeste resenje. I ovako ne bude cesto tih temperatura tako da ce takve dane na prstima jedne ruke da izbroji.
Mada covek je rekao da ima vec kotao ili sta vec.

Tapatalk

Imam kotao i podno grejanje, ali kubik bukve i graba je 50 evra, pa bih i zato probao neku alternativu. Gledajuci zadnje godine broj veoma hladnih dana je mozda 15-20, pa bi zeleli da ustedimo.
Nego da li bi ove Daikin i Gree klime vrsile posao ili su Fujitsu stvarno toliko dobre da vrede razliku u ceni.

Fujitsu daje najvise snage za ulozen novac jer su kompresori naterani da rade vise ako je neophodno i tako se dobija veci pdesign (Power Design) iliti kapacitet je veci, bolje greje na minusima. Daikin moze da prodje uz vece koriscenje grejalice, Gree ne bih razmatrao.

Gree nemamo pojma kakav je, nije dokazano kako greje pa ga ne preporucujemo.
Daikin - Nemas pare ni za sta osim za ulazni model. Ako uzmes to ne racunaj da ces na vecim minusima uspeti da zagrejes. Pasce im efikasnost i nece davati dovoljno toplote.
Fujitsu pusta kompresore da rade brze, imaju vise snage na vecim minusima.
Dzabe ti da uzimas klimu koja na 10c izbaci 6KW toplote kada ti treba samo 2KW a na -15 kada ti treba najvise da ti daje 2 umesto 4KW koliko ti treba naprimer. Tipa 18 daikin ce na -15 davati manje nego LU 12-ica a u istom su cenovnom rangu. Nadam se da te ne zbunjujemo informacijama.
Ja sam zato vise za LU pa nek kosta koliko kosta.
Znam i koliko je cimanje sa kotlom i da kosta. Ovo je kulturica skroz, odusevises se kad probas ;)

Tapatalk

Zato je 12LM kompromis koji ce raditi, pdesign je 3.5kW na -10c spoljne, prihvatljivo za taj prostor i izolaciju. Tacan model je General Fujitsu ASHG12LMCA / AOHG12LMCA, 66k je.

Zato je 12LM kompromis koji ce raditi, pdesign je 3.5kW na -10c spoljne, prihvatljivo za taj prostor i izolaciju. Tacan model je General Fujitsu ASHG12LMCA / AOHG12LMCA, 66k je.

[SAJ]ber Kurajber i Djalf, puno hvala na konstruktivnom pristupu i predlozima. :) Puno ste mi pomogli u izboru. Probacu da skupim novce za 12LUCA, ako ne onda ce biti 12LMCA.

Sa leve i desne strane je spoljni zid, s tim sto je sa leve strane u dvoristu zgrade, pa je koliko toliko u zavetrini, jer je zgrada na П, i na taj zid sam mislio da stavim klimu iznad prvog prozora ili iznad vrata u dnevnoj sobi na ulazu iz hodnika i kod sobice je spoljni zid. S' tim sto je iza sobice odmah komsijina kuca, znaci razmak je neki metar iza. Jedino je desni zid na udaru. I da, u pitanju je stan, prizemlje, zgrada je mala, bez izolacije.

TA pec mi je akumulirala uvece, po jeftinoj struji, racuni su bili oko 6-7 hiljada kada nije jaka zima, a inace samo ta dnevna soba se greje, sto jace stegne, racuni su bili veci. Ono kada je bilo u februaru pre pre par godina debeli minus, racun je bio 12 hiljada, a nisam se bas ogrejao.

Dakle, preporuka za klimu do 55-56-57 hiljada, samo klima, ne racunajuci ugradnju.

Vecinom mi preporucuju 12llce.

Sto se tice grejanja, ne mora soba da se greje. Ali ne bi bilo lose ako ima neka klima u tom cenovnom rangu, da mogu da ogrejem i sobu.

Hvala unapred..

Ti si na grejanje trošio 8h*4,5 kW=36 kWh dnevno, tj oko 1000 kWh mesečno? Po jeftinoj tarifi to je oko 3000 din mesečno za grejanje. Teško da ćeš sa klimom značajno da uštediš. Samo da proverim, jesi li zalazio u crvenu zonu?
Meni je sada racun kao tebi zimi :) Ako već nešto uzimaš, uzmi taj 12LLCE. Ogrejaće te sigurno, e sad može da se desi da zbog nedostatke izolacije imaš osećaj hladnih zidova, ali mislim da toga ne možeš da se rešiš.

Poslednja izmena:
To je malo snage za taj prostor bez izolacije, zato se nije ni ogrejao. Jedino da TA pec radi non-stop. Ovako najbolje da uzme ili Fujitsu 12LLCE ili Daikin FTXC 35 i da pomaze sa TA pec na minusima.

Samo da javim da sam rješio Maintance svijetlo, pritiskom na ono dugme, što je Saj predložio. Prvo sam očistio filtere, no i dalje je upaljeno bilo.

Hvala

Budimo REALNI, ako ne ulazi u crvenu tarifu i ako peć puni samo po jeftinoj tarifi, bolje da tih 500eur uloži u izolaciju, tu je najveća ušteda. Da se ne razočara klimom, jer to ipak nije za prostor bez izolacije. Kod mojih je računica dobra jer je klima jeftinija od peleta, ali kod TA po noćnoj tarifi nema velike uštede sa klimom. Tj ima, ali se ne isplati.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Budimo REALNI, ako ne ulazi u crvenu tarifu i ako peć puni samo po jeftinoj tarifi, bolje da tih 500eur uloži u izolaciju, tu je najveća ušteda. Da se ne razočara klimom, jer to ipak nije za prostor bez izolacije. Kod mojih je računica dobra jer je klima jeftinija od peleta, ali kod TA po noćnoj tarifi nema velike uštede sa klimom. Tj ima, ali se ne isplati.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Istina... Tu su negde sa računicom. Jedino što klima pogura u periodu kad je hladnije uz TA. Definitivno je bitnija izolacija. Kod mene u manjem stanu je po ugradnji invertera izbačena TA peć jer nema potrebe, dobra izolacija je odradila posao. Prošle zime je klima samo grejala stan 36kvm. Dok je kod mene veći prostor pa mora da se kombinuje, ali i tako klima je primarna i samo kad je neki malo jači minus ide se sa TA...

I to se sve odrađuje sa Vox Ivom....

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno