Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto bi on off klima potrosila 3x vise od invertera (6 vs 20 ako sam dobro ispratio)?

Naravno da neće toliko da troši. Da je barem taj LLC nešto posebno efikasan, a nije. Razlika može da bude nekih 30-ak % iliti 2-3 kWh dnevno maks.

Ne troši on off klima ni približno toliko, ona kada dostigne temperaturu jednostavno ugasi kompresor dok inverter samo smanji.
Evo ja sam imao čoveka koji je bio dva meseca kod mene u stanu sa Fox klimom, u opšte nije gasio klimu držao je na 23 stepena i račun je bio oko 3500din mesečno za ceo stan.
A fox je težak krš, ali hladi, ne moramo oko toga diskutovati.
Mislim da je razlika oko 30% kao što reče Mitar, ako je i toliko. Veći benefiti invertera su na grejanju.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jeste 30% samo što je razlika ozmeđu 290w i 1 kw, a ako si mislio da će taj fox da postigne temperaturu sa tim kilovatom, neće, jer sam imao on of i postizao je temperaturu ponekad noću.

I llc je Mitre A++ 12tica na hlađenju, zato sam je i uzeo
Razlika je najmanje duplo, a u toplim uslovima 3x

Ali poenta nije trolovanje nego kupiti kineski inverter od 320e a ne on of od 280 ili 290e, to je makar moje mišljenje, a pratim ovaj forum i jedini ovde izigravam očigledno budalu sa merenjima, trenutnim, dnevnim mesečnim i sezonskim
Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
@Duk
Imam (trenutno na dve kuće) 2 on-off Vox i 4 invertera Fujitsu. Što se potrošnje tiče, razlika se da primetiti jer EER poraste na inverteru kod delimičnog opterećenja, samo što je cena struje takva da u ukupnom računu ne pravi veliku procentualnu razliku u odnosu na cenu uređaja, ali je zato KOMFOR neuporediv. Nema ledenog duvanja, jer je inverter sposoban da prilagodi snagu. Invertere ne primećujem dok rade, dok on-off tačno osetim kad duva hladno a kad ne, i to me nervira.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

@Duk
Već sam ti pisao da maksimalna, trenutna i prosečna potrošnja nisu isto. Da bi merenja imala neki smisao treba da ih dokumentuješ i analiziraš ispravno. Uz merenja potrošnje klima bitno je imati i vremeske statistike (temperatura, padavine i sl). Bio je ovde još jedan član koji je nešto kao merio u dnevnom ili još kraćem periodu, pa izvodio pogrešne zaključke, i pogrešno projektovao rezultate na duži period.

Apropo komfora, proveo sam ceo pola jula u Beogradu, i apsolutno nisam imao neke primedbe na komfor sa on-off klimom, bitno mi je bilo samo da je suvo i nešto hladnije nego napolju. Za hlađenje ni sad ne bih gledao bilo šta bolje od npr. on-off Samsunga koji sam kupio pre 10 godina za 200-ak evra.

Poslednja izmena:
Juče je Mitre bilo 30 stepeni, taj dan sam dao merenje, mislim da je to korektna temperatura za merenje, uslovi u kojima klima radi su ključni i to sam dobro pojasnio čini mi se, kvadratura i da je osunčano potkrovlje u pitanju.

@ jozza

Komfor je ključ svega i zato i ubeđujem ljude da ne kupuju on of klime, to je kao da kupuješ danas nova kola sa dvogrlim karburatorom

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Vi zaboravljate jednu jako bitnu stvar a to je da neko ko nema iskustva sa inverterima on nema problema s tim sto je neka klima on/off , nemu je sve savrseno . Ista je prica bila i sa Midea Mission 18 . jozza i neki sa foruma koji su je posedovali ili poseduju a imaju i neko poredjenje sa japancima , znaju da to ne radi kako treba i to je to , zato sam ja s druge strane imao kontakta s ljudima koji su uzeli tu istu klimu i prezadovoljni su i to bar njih 2-3 se javilo . Neko ko ne zna njemu je sve super , niti meri potrosnju , niti zna da ta klima u nekim momentima treba da zaustavi izduv , ma sve savrseno. Tako da , i ja sam misljenja da neko ko nije imao invertera i ako uzme on/off klimu , ma njemu ce sve biti savrseno a ta 12-ka ce mu isti tako dobro odraditi posao tj rashladiti kao i neki inverter. Tako da podrzavam misljenje mitra da je za hladjenje sasvim dovoljna neka krstena on/off klima , pogotovo ako se na stavlja u prostoriju u kojoj se boravi .

Sto se tice potrosnje izmedju on/off i invertera , uzmite u obzir i to da je bitno da pri poredjenju potrosnje te klime budu na istoj poziciji , recimo ja imam on/off u kuhinji i dok sam sa njom hladio stan ona je radila nonstop je je sa te pozicije bio tesko rashladii ceo stan , znaci mucila se jadnica , sad je inverter na mnogo boljoj poziciji i naravno da ce lakse to sve odraditi. Dok sam u kuhinji morao klimu drzati na 21-2c , sad inverter drzim na 25c , cisto inf , znaci sve ima ulogu u potrosnji , pa i ugodjaju .

Podrzavam komfor ako neko ima para a ako bas nema onda bolje ista nego nista .

Nemoj generalizovati, ja moju mideu onoff ne smem da spustim ispod 25 stepeni a hladi 100m2 potkrovlja, jednostavno će naduvati koji god joj temperaturu zadam.
to je pre 12 godina bio najskuplji midea model.

Fox, Vox, tesla i sl nisu za poređenje sa mideom to je proizvod treće klase. Jedino je Vivax malko bolji.

Ali slažem se da su onoff klime gotove, nema više razloga njih kupovati.

Poslednja izmena:
Zdravo svima. Pre svega da primetim da je ovo najbolji i najiscrpniji forum ove vrste na netu.
Zamolio bih za pomoć u donošenju odluke o kupovini.
Suzio sam izbor na sledeca dva modela:

FUJITSU GENERAL ASHG12LMCA za 66.0000rsd ili
DAIKIN FTXB35 za 55.190rsd.
Klima mi je potrebna pre svega za dogrevanje dnevne sobe od oko 35m2 (uz TA 5ticu) i najbitnija mi je stvar upravo potrosnja struje i efikasnost.
Uporedjuci ih na http://www.eurovent-certification.com/
cini sa da su pribliznih karakteristika stim da je 12LMCA jaca klima sto se vidi iz Pdesign.
U kojoj meri to moze kompenzovati inicijalnu razliku u ceni od 11.000rsd?
Unapred zahvalan za svaku pomoc, primedbu i sugestiju..

Taj daikin je na akciji, to mu nije regularna cena. Sto se mene tice idi na daikina, za te pare nemas drugog japanca ;)

Tapatalk

I ja sam za Daikin ako je ta cena, to sto je malo manji pdesign je tebi nebitno jer imas TA koja ce da pomaze. Da nemas, Fujitsu bi bio bolji izbor. A vecinu vremena, zavisno od zime, 85% vremena ce Daikin da bude dovoljan, ako imas izolaciju bar 5cm.
Kod mene napolju 33c, svih 90m2 hladi jedna LGC iz dnevne sobe, setovana na 23c, ja sedim ispod nje i meni super (mada sam ja kao polarni medved :D). Taman kuhinja malo toplija i hodnik kod ulaznih jos topliji da se ne sokira neko kad udje. Unutra je 24.5-25c. Koliko trosi bas me briga, ovo za mene nema cenu. Inace ta LGC spoljna je na terasi na severnoj strani u hladu pa je zasticena 100%.

Poslednja izmena:
@Vladonp2000
Za te novce kupuj Daikina i ne beri brigu. ;)
Veći deo zime nećeš paliti TA, pod uslovom da kuća nije "vila promaja".

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kako se objašnjava kad unutrašnja pomalo kaplje? Da je zapušeno crevo bila bi poplava, a nije, samo po nekoliko kapi se vidi. Neki Fonko matori.

Proveri ugao creva, ali je veca verovatnoca da je delimicno zapuseno, ako nikada nije cisceno.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Jel ti ciscena klima skoro ili si dirao creva napolju? Postoji mogucnost da ti je crevo pomereno pa vise nema dobar pad. Kadica ti s definitivno napunila i zato preliva pomalo. U kom delu ti kaplje?
Druga varijanta ti je da ti je unutrasnja jedinica malo nagnuta na kontra stranu ako se rasturala.
To je bukvalno dugacka posuda s crevom na kraju. Ako nema dobar pad curece. Proveri sve. Naravno, duni i kroz crevo.

Tapatalk

Prljava tacna za kondenzat, Duni malo u crevo u kontra smeru možda pomogne

Poslednja izmena:
Znas koliko prljavstine bi tu treba da se skupi da se napuni? To jos nikada nisam video.

Tapatalk

Sutra će neko da pogleda. Osim štroke sve ostalo ne bi trebalo da bude uzrok.

Meni se desilo da se na ulazu u crevo stvorila kao neka sluz, malo ali dovoljno da voda ne može da izađe jer nema dovoljan pritisak da pogura.
Nema potrebe za to majstora da zoveš, to možeš i sam. Jedino ako ti ne naplaćuju takvu intervenciju pa nećeš da se cimaš

Pa lako se tu nakupi prljavštine koja se kupi iz vazduha i taloži tu sa kondenzatom.
Najbolje bi bilo oprati tu tacnu.

Nije moja, firmina u kancu.

+1 za Gree Lomo

@Radiant
Gledaj Gree, znam za par losih iskustava sa Midea on/off klimama, i ako sam i sam uzeo jednu Midea Mission inverter.
Da me pitas pre 10 godina, znao bih da ti odgovorim, a sada ne znam da li su ti manji brendovi losiji ili isti, ali je Gree svakako proveren brend.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Radiant

Ovo ti je najjeftinije a da valja po specifikacijama , prepakovani Gree Bee White Premium .. Ako hoces tisinu onda uzmi Gree jer Midea obicno ima bucniju spoljnu jedinicu , unutrasnje su tu negde .

BERGEN klima uređaj BER12NB-G05 - 26990 din

Hvala obojici! Uzeću onda taj Bergen ili neki Gree.

Uzmi taj bergen slobodno.Ako si blizu Valjeva svrati sutra ili prekosutra u firmu koja prodaje gee posto je klima na akciji zbog otvaranja nove malopropdaje 18k mislim da je to super cena

Kad' već ne može o klimama..
Pogledajte prilog 255345
Podkrovlje od 135 m2 dva odvojena sistema f300, jedan za 3 spavaće sobe, drugi za dnevnu sobu i predsoblja. Ovog leta nije bilo noći, da je trebala klima... a vazduh predivan. Nema zezanja sa komarnicima i bukom sa ulice, a košta kao jedna dobra klima i troši 2x70W.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno