Šta je novo?

Nokia 7 Plus

Ovo je Android One uredjaj, jedna od bitnijih stvari kod njega, ako cete da gasite update, ubili ste poentu kupovine..
Nisam ga ni uzeo zbog androidone. Zapravo, jedva da sam bio i svestan šta to znači jer to trčanje od jednog do drugog osa me uopšte ne zanima; potreban mi je kvalitetan i pouzdan uređaj koji neće da se raspada sa svakim sledećim "security update"om. Uzeo sam ga zbog dizajna, dimenzije ekrana - i ovo je malo za moj ukus - ali i zato što kod telenora nije bilo ničeg drugog u ovom cenovnom rangu što tera pristojan snapdragon. U suštini, android 9 me uopšte ne zanima i ako će doneti povećanu potrošnju baterije ili bilo koji drugi problem sa hardverom - nemam nikakvu nameru da prelazim na njega. Googlu sam odavno prestao da verujem. Video sam previše telefona unakaženih novim os-om. Mene, lično, žestoko je uništila kombinacija Sony-Google-security update. Nakon jednog sec.up. moj xa1 ultra je prestao da pali mikrofon kod poziva, radio je to sporadično, ponekad nisam danima mogao normalno da razgovaram. Servis nije hteo da mi pruzna kvar ili zameni uređaj. Sony nikada nije priznao da se ovo događa sa njegovim uređajem i nije u meseci a koji su usledili ponudio rešenje zato što je to pogodilo mali broj uređaja. Najzad sam odustao i prodao telefon za neku siću, više nisam hteo da se nerviram. Tako sam i stigao do n7plus.

A dobro se sećam kako je svojevremeno prelazak na lolipop napravio upaljenu ringlu od inače odličnog s4 jednog mog drugara.

Zato sam oprezan. Nokia ne uliva poverenje što se tiče podrške za svoje telefone pa strahujem od neke nove loše kombinacije. Ostaje mi da se nadam da će prelazak biti bezbolan i vredan pažnje.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Onda lepo prodaj i uzmi Mi Max 3 koji dolazi kod nas uskoro, ako vec volis veci uredjaj i briga te je za stock android i redovna/brza azuriranja na naredne verzije.

Onda lepo prodaj i uzmi Mi Max 3 koji dolazi kod nas uskoro, ako vec volis veci uredjaj i briga te je za stock android i redovna/brza azuriranja na naredne verzije.
O, pa razmišljam ja o tome. Čekam ga da se pojavi i vidim cenu. Ipak, za sada 7plus ostaje kod mene. Uglavnom sam veoma zadovoljan radom telefona.

Ako sam dobro shvatio, Nokia 7 plus nema sRGB mod ili nesto slicno i boje su po defaultu blago prezasicene? Da li postoji neko resenje za to?
I jos jedno pitanje, da li neko zna gde moze uzivo da se pogleda (ukljucena), posto je ne vidjam po radnjama. Hvala.

Poslednja izmena:
Imaš u Tehnomaniji u ušću

Sent from my MI 8 SE using Tapatalk

O, pa razmišljam ja o tome. Čekam ga da se pojavi i vidim cenu. Ipak, za sada 7plus ostaje kod mene. Uglavnom sam veoma zadovoljan radom telefona.

Radi gotovo isto kao flagship, sve obavlja jako brzo, skoro nikad ne zasteka.

Ima puno verzija, raznih podešavanja, ali uz malo eksperimentisanja i lutanja može se naći ona prava. Kada bi se samo našla neka dobra duša da napravi port baš za N7plus i osposobi ozo na kamkod. gde bolje od toga.

Nije mi bas jasna ta situacija.Svi ste kupili ovu Nokiu ,plativsi je skuplje od kineza,bas zbog brenda i softverske podrske,a na kraju krpite kameru uz pomoc stapa i kanapa,dok tu istu Nokiu ,zabole ona stvar,ili u najboljem slucaju,izigravate beta testere,do nekog skorijeg resenja.

Poslednja izmena:
A da odeš malo na drugi forum
Nije mi bas jasna ta situacija.Svi ste kupili ovu Nokiu ,plativsi je skuplje od kineza,bas zbog brenda i softverske podrske,a na kraju krpite kameru uz pomoc stapa i kanapa,dok tu istu Nokiu ,zabole ona stvar.

Послато са Nokia 7 plus уз помоћ Тапатока

Ponekad je korisno pratiti, i sta sigurno otpada sa liste zelja,da ne kazem da ucim na tudjim greskama.

Poslednja izmena:
Nije mi bas jasna ta situacija.Svi ste kupili ovu Nokiu ,plativsi je skuplje od kineza,bas zbog brenda i softverske podrske,a na kraju krpite kameru uz pomoc stapa i kanapa,dok tu istu Nokiu ,zabole ona stvar.
Niko ne krpi kameru, Gcam daje bolje fotke od stock kamere kod N7 plus a inace izvorno modovane kamere se prave bas za te kineze pa cak i za OnePlus 6. Sama stock kamera je daleko bolja u odnosu na te kineze jer ima Pro mod koji omogucava odlicne fotografije. GCam cak i nije razvijana za N7 plus ali stock android dozvoljava da mozes da instaliras i takve stvari. Ko zeli i zna kako se slika sa DSLR aparatima sa stock kamerom u Pro modu pravi vrhunske fotografije.

Mene vise zanima fabricko najbolje moguce resenje za kameru,bez dodatnih peripetija.Toje najmanje sto bi se podrazumevalo od NOKIE.Ipak dobijaju 100 eura preko od svakog prodatog telefona,pa neka gospoda izvole da rade nesto.

Poslednja izmena:
Nije to poenta.Oni su 100 eura skuplji od ekvivalentnog kineza,a tu razliku je pojela maca.Neke se potrude da opravdaju tu razliku,bar gledano iz ugla jednog racionalnog potencijalnog korisnika.

Poslednja izmena:
Nije mi bas jasna ta situacija.Svi ste kupili ovu Nokiu ,plativsi je skuplje od kineza,bas zbog brenda i softverske podrske,a na kraju krpite kameru uz pomoc stapa i kanapa,dok tu istu Nokiu ,zabole ona stvar,ili u najboljem slucaju,izigravate beta testere,do nekog skorijeg resenja.
Što se tiče Nokie sačekajmo konačnu verziju androida 9 da vidimo hoće li izbaciti poboljšanje za svoju stock kameru i dovesti je u red. Mogu mnogo toga da poboljšaju, ako su voljni i ozbiljni, videćemo. I ne samo kod kamere. Do sledeće iteracije androida imaće doboljno vremena da ubace i razne nadogradnje kroz gesture i sl.

Gcam je port sa Pixel familije Google telefona i predstavlja najbolju moguću kombinaciju raznih post-procesorskih obrada fotografije. Uperi telefon, okini i raduj se slici. Ova aplikacija retko omane i to nema veze sa Nokiom. Svi telefoni koji su bazirani na snapdragon čipu mogu da je koriste, ili barem većina. Ali radi se o portovanom softveru i postoji obilje kombinacija i u ovom trenutku i određena konfuzija. Valja će i to proći.

Moj prvobitni plan je bio V30 u kombinaciji sa gcamom, ali zbog loših finansija morao sam da tražim drugu kombinaciju. Telenor, Nokia i dvogodišnji kredit su bili jedini izlaz za mene. I generalno sam zadovoljan. Za sada.

Probaj gcam na svom "kinezu" ako ima snapdragon i javi utiske.

Evo par slika. Kivi je slikan u 20.30h
41c60436504b741ca46076e5f7e0a653.jpg
0cd70402805b5842670f2690da21f85b.jpg
71abdf45f3a8cd8c40d659e520b24341.jpg
624ba51830db8f8a3b143027248518da.jpg
2b1a8fb770ea7add0e7a01d5df5b2995.jpg

Nije to poenta.Oni su 100 eura skuplji od ekvivalentnog kineza,a tu razliku je pojela maca.Neke se potrude da opravdaju tu razliku.
Kvalitet izrade i buduca nadogradnja koja je uvek bolja od prosle itekako brise razliku. P20 lite je odlican telefon, vredi svaki euro ali Huawei ima jedan problem da svaki buduci apdejt veliki sroza performanse telefona. Koristio i P9 lite i P10 lite isto se ponavljalo i cim je dobio apdejt prvi Nugat a drugi na Oreo odmah se osetilo i prodao telefone. Sem cistog Androida nijedan drugi proizvodjac ne nudi bolje optimizovane performanse nakog apdejta, bar je to moje iskustvo i misljenje. Da, HMD je mlada kompanija imaju i oni problema ali veruj mi da sam ja za sada prezadovoljan telefonom i stvarno zelim da kupim cist Android a da ga ne platim preko 400e. Najvise zalim za Nexus 5X koji je bio povoljan sa cenom vrhunskom kamerom i cistim androidom ali LG je tu zabrljao sa maticnim plocama.

Pitanje za one koji su na androidu 9 beta. Kako se aktiviraju novi gesturs na glavnom screenu, oni koji navodno menjaju tastere na dnu?

Sent from my SM-T310 using Tapatalk

Nema toga još. Da li će ubaciti u konačnoj verziji ne znam.
Pitanje za one koji su na androidu 9 beta. Kako se aktiviraju novi gesturs na glavnom screenu, oni koji navodno menjaju tastere na dnu?

I ja se nadam da će ubaciti

E pa, ja sam sad potpuno ostao bez teksta.

Da li je neko od vas u ovom beta programu. Djavo mi nije dao mira pa sam odlucio da vidim koliko ce biti... zanimljivo. Kakva su vasa iskustva.

Ja imam par zamerki.
1 I meni najbolnija. U chrom-u kad gledam film online navigation bar ostaje upaljen i ne može da se skloni.
2 google search bar na početnim ekranu ne može da se pomeri ili ukloni.
3 stišavanje zvuka. Kad stišaš zvuk na početnom ekranu on stišava zvuk medije,a trebao bi telefona. Imaš opciju da ga stavis na silen ili vibrate a da bi ga stišao moraš da udješ u podešavanja zvuka.
4 4g znak se stapa sa sa znakom jačine signala i ne izgleda lepo.
5 bluetooth ponekad zna da zakoči telefon kad ga upalim.
To su neke stvari sa kojima sam se susreo. Nadam se da će ih rešiti jer sad nemam nameru da se vraćam na 8.1 i da se opet cimam zbog nekih app za koje mi trebaju dodatna podešavanja (online banking)
E pa, ja sam sad potpuno ostao bez teksta.

Da li je neko od vas u ovom beta programu. Djavo mi nije dao mira pa sam odlucio da vidim koliko ce biti... zanimljivo. Kakva su vasa iskustva.

Neko još ko je na beta verziji?

Da li se always on gasi kod tebe ili je sad neprestano upaljeno i zar nije to loše za ekran i bateriju? I kako sprecavas da se osnovni ekran rotira? Potpuno me izluđuje?
Neko još ko je na beta verziji?

U redu je, isključio sam always on. Novi ambient screen je po sred ekrana i ne oduševljava. Nema opcija za menjanje fonta ili položaja. Razočaravajuće.

Always on mozes da ugasis na Android 9 a navigation bar je u ovoj verziji bete vracen na staro kao kod Orea. Kazu da ce biti moguce izabrati jedno ili drugo.

A najviše su me zanimale upravo nove gestures mogućnosti. Otkud baš to da izbace?

A najviše su me zanimale upravo nove gestures mogućnosti. Otkud baš to da izbace?

U prosloj beti je bilo, cak i sada kada resetujes tel startuje novi nav bar ali nakon konfiguracije vrati ga na staro. Jeste malo nezgodno dok se naviknes jer je na tom jednom "dugmetu" i multitasking i ulazak u meni, ali je bar meni novi nav bar zanimljiviji. Kolega je naveo mane koje su poznate i koje ce sigurno biti ispravljene u narednoj beti ali se mora i reci da radi lepse u odnosu na Oreo i sto je bitno rade GCam vise varijanti. [emoji847]

Nije to poenta.Oni su 100 eura skuplji od ekvivalentnog kineza,a tu razliku je pojela maca.Neke se potrude da opravdaju tu razliku,bar gledano iz ugla jednog racionalnog potencijalnog korisnika.
Tu razliku opravdava nokia logo, trenutno...

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Koju varijantu gcama koristiš?
U prosloj beti je bilo, cak i sada kada resetujes tel startuje novi nav bar ali nakon konfiguracije vrati ga na staro. Jeste malo nezgodno dok se naviknes jer je na tom jednom "dugmetu" i multitasking i ulazak u meni, ali je bar meni novi nav bar zanimljiviji. Kolega je naveo mane koje su poznate i koje ce sigurno biti ispravljene u narednoj beti ali se mora i reci da radi lepse u odnosu na Oreo i sto je bitno rade GCam vise varijanti. [emoji847]

Nazad
Vrh Dno