Šta je novo?

Windows (phone) 10

Pokušao sam ubaciti Here maps nazad preko sideload-a, ali ne rade na ovoj verziji 10-ke... Sygic prekida usred downloada mapa... Ma za baciti u kantu.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Mazohizam na delu. Ili Stokholmski sindrom možda? :d

Voleo bih čuti validne argumente zašto je Android đubre, ali svi ovakvi sa kojima sam upadao u raspravu ne znaju o Androidu dalje od Džindžerbreda.

Lično sam posle 3 godine druženja sa WP i W10m, Lumie 520, 630, 640 i 550 jedva čekao da ga se ratosiljam. Od tada Huawei P9 lite, honor 8 lite i evo sad stock Android na Mi A1. Nisam se ni jednom pokajao!

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Djubre je iz vise razloga...
Kupim ja Moto Z i nakon nadogradnje na 7.1.1 vise nisam mogao da uklonim onaj odvratni levi ekran sa nekanvim "push" clancima koji me ne zanimaju ALI uredno jedu mobilni net... ne mnogo ali ga trose zato sto to treba ucitati, osveziti i nervirati vlasnika telefona koji to ne zeli...
Srecom pa se to popravilo nadogradnjom sistema na 8.0 (videcu sta ce se desiti sa nekom evenutalnom nadogradnjom na noviji OS ako ga ikad bude)
Brisanje pojedinacnog poziva iz liste poziva je doveden na ivicu apsurda... nije tap, nije dugi tap, nego je neki tap koji se njima svidja a korisnik ima da ga pogodi posle 20 minuta pokusavanja...
Brisanje preinstaliranog SW koji je dosao uz nadogradnju skoro nemoguce... znaci ne iteresuje me da ga onesposobim jednostavno zelim da ga uklonim i tacka...
Obavestenja iz kalendara stizu na postu... ej bre na hebenu e-postu... bem ti klesta dobijem obavestenje tokom leta da mi je presedanje za 2 sata...
Da ne pricam o porukama koje da bih video moram da otkljucam telefon i startujem sms program... na W10M samo malo spustim dole procitam poruku, po potrebi odgovorim bez otkljucavanja telefona...
Dalje posta/kalendar na W10M je po meni savrseno radio (mnogi su se zalili ja nikad) i sva obavestenja su mi bila na ekranu bez da udjem u sam program...
Jednostavno zive plocice su keva za ove android freske i ikone sa zida...

Sto se ovih nebo plavih servisa tice meni ne trebaju zato sto uvek korisitim karticu veceg kapaciteta (min. 64GB) ali kad kupih Moto Z primetih da se na njemu nalaze slike sa HTC-a koji sam ranije koristio... niti sam trazio da sistem slike sa HTC-a baca na njihve servere niti sam trazio da mi pak sistem te slike sa njihvog servera prebaci na Moto Z... naravno osnovna postavka telefona sve dok rucno ne promenis postavke je takva da je to cista automatika...

ALI zato nekim od programa za komunikaciju moras rucno da dozvolis upotrebu mikrofona i kamere (skype, biber, s'ha ima, itd...), na WP, W10M je to radilo a i dan danas radi bez problema iz prve bez potrebe da dodatno nesto cackam po podesavanjima...

Dalje neujednacenost programa koji potpuno drugacije rade na razlicitim verziajama andorid OS-a... sarenoliko prikazivanje ikonica, ogranicenost broja ikonica po jednom ekranu...

No ono sto meni najvise smeta je to da na Android OS-u odredjeni programi trazi dopustenje da dzaraju po telefonu slikama, video zapisima, kontaktima itd... kako bi radili...
Ej bre pa to je vrhunac sviranja u koznu sviraljku... sta ce koj moj programu za citanje knjiga moji kontakti, liste poziva, itd...

Elem svaki OS-a imaja zajednicku osobinu sa preostalima da se programi zatvore sami od sebe ako im nesto nije po volji...

Pravite buku bez potrebe :)
Kod mene na 950xl lepo rade mape. Sad sam ukucao neki grad u Grckoj i nasao je rutu preko Makedonije i preko bugarske, pa mogu da biram. Vajber video poziv radi normalno. U sustini sve sto MI treba radi, dokle, ne znam. Ali znam da me android ne zanima u zivotu vise, sem za igranje igara, za sta je jedino i valja.

neznam Windows mape su djubre ili ja nemogu dase snadjem. od kako sam preso na 10-tku nista ne valje L735, na L620 imam 8.1 i here maps radi bez greske

E tu je osnovna razlika recimo HERE na WP L640 XL (na W10M vise ne) je mogao da izgura od BGD do neke vuko*mjau**mjau**mjau**mjau*ne u Grckoj (cca 15-16h puta) bez punjaca dok na Androidu moze samo par sati ili da telefon stalno bude na punjacu (sto ne bih preporucio ovima sa NE izmenljivim baterijama poput mog Moto Z) ali se onda greje ko vuruna...
A tek nepreciznost HERE mapa koje put prikazuju kao najkrace (vazdusna linija) rastojanje od tacke A do tacke B... pa kad krenes nikad stici a pisalo samo 80km no vremenski se oteglo na 2h... na stranu cinjenica da te HERE baca na makadam iako si stiklirao da ne zelis makadamom preko planisnkog prevoja...

Elem MS mape (L640 XL je i dalje dobar za to) koristim na sledeci nacin... isplaniram put, sve sto zelim da posetim sacuvam u omiljena (favorite) mesta i nema greske...
U suprotnom kad si van domasaja WiFi samo "drop pin" pomaze... e da ovaj moj i dalje nalazi mesta van Srbistana ali samo u online modu...

Ko bi pomislio da tema o OS-u koji je i sam MS napustio moze da ozivi...

Poslednja izmena:
Djubre je iz vise razloga...
Kupim ja Moto Z i nakon nadogradnje na 7.1.1 vise nisam mogao da uklonim onaj odvratni levi ekran sa nekanvim "push" clancima koji me ne zanimaju ALI uredno jedu mobilni net... ne mnogo ali ga trose zato sto to treba ucitati, osveziti i nervirati vlasnika telefona koji to ne zeli...
Srecom pa se to popravilo nadogradnjom sistema na 8.0 (videcu sta ce se desiti sa nekom evenutalnom nadogradnjom na noviji OS ako ga ikad bude)
Brisanje pojedinacnog poziva iz liste poziva je doveden na ivicu apsurda... nije tap, nije dugi tap, nego je neki tap koji se njima svidja a korisnik ima da ga pogodi posle 20 minuta pokusavanja...
Brisanje preinstaliranog SW koji je dosao uz nadogradnju skoro nemoguce... znaci ne iteresuje me da ga onesposobim jednostavno zelim da ga uklonim i tacka...
Obavestenja iz kalendara stizu na postu... ej bre na hebenu e-postu... bem ti klesta dobijem obavestenje tokom leta da mi je presedanje za 2 sata...
Da ne pricam o porukama koje da bih video moram da otkljucam telefon i startujem sms program... na W10M samo malo spustim dole procitam poruku, po potrebi odgovorim bez otkljucavanja telefona...
Dalje posta/kalendar na W10M je po meni savrseno radio (mnogi su se zalili ja nikad) i sva obavestenja su mi bila na ekranu bez da udjem u sam program...
Jednostavno zive plocice su keva za ove android freske i ikone sa zida...

Sto se ovih nebo plavih servisa tice meni ne trebaju zato sto uvek korisitim karticu veceg kapaciteta (min. 64GB) ali kad kupih Moto Z primetih da se na njemu nalaze slike sa HTC-a koji sam ranije koristio... niti sam trazio da sistem slike sa HTC-a baca na njihve servere niti sam trazio da mi pak sistem te slike sa njihvog servera prebaci na Moto Z... naravno osnovna postavka telefona sve dok rucno ne promenis postavke je takva da je to cista automatika...

ALI zato nekim od programa za komunikaciju moras rucno da dozvolis upotrebu mikrofona i kamere (skype, biber, s'ha ima, itd...), na WP, W10M je to radilo a i dan danas radi bez problema iz prve bez potrebe da dodatno nesto cackam po podesavanjima...

Dalje neujednacenost programa koji potpuno drugacije rade na razlicitim verziajama andorid OS-a... sarenoliko prikazivanje ikonica, ogranicenost broja ikonica po jednom ekranu...

No ono sto meni najvise smeta je to da na Android OS-u odredjeni programi trazi dopustenje da dzaraju po telefonu slikama, video zapisima, kontaktima itd... kako bi radili...
Ej bre pa to je vrhunac sviranja u koznu sviraljku... sta ce koj moj programu za citanje knjiga moji kontakti, liste poziva, itd...

Elem svaki OS-a imaja zajednicku osobinu sa preostalima da se programi zatvore sami od sebe ako im nesto nije po volji...

Posle visestrukog citanja ovog posta, nisam mogao da se oduprem nagonu za komentarisanjem. Iz vise razaloga.
Nazivati platformu "djubre" koja je trenutno najpopularnija i ima veci market share cak i od Windowsa na desktopu je krajnje subjektivno (da ne kazem glupo).
Kako sam imao iskustva i sa jednim i sa drugim operativnim sistemom (jos uvek imam zapravo) hteo bih i ja da napisem par stvari.
Kao prvo, o kakvim "push" clancima se radi? Do sada nisam imao priliku da naidjem na nista slicno na stock verziji androida (osim u slucaju kada je instalirana neka dodatna aplikacija koja se na veoma lagan nacin moze iskljuciti unutar podesavanja telefona). Ne treba ignorisati cinjenicu da Microsoft ovo radi jos od 2015. godine na Windowsu preko raznih "tips and tricks" gluposti kao i recommended apps koje se same instaliraju (na Windows 10 su to Candy Crush Saga itd. a na Windows Phone 8.1 cak su bile tu prisutne i Travel app, Fitness i Finance aplikacije).
Brisanje poziva je naravno drugacije od Windowsa 10M, no , niste u obavezi da koristite Motorola aplikaciju za to, vec mozete skinuti neku sa Play Store-a koja ce u potpunosti obavljati funkciju Dialera bez da primetite da aplikacija nije sistemska.
Dalje, brisanje preinstaliranog softvera se odvija na slican nacin na obe platforme. Naime, na Androidu je to olaksano tako sto cete aplikaciju onemoguciti i moci cete da je omogucite u bilo kom trenutku, dok, na Windows 10M morate otici u prodavnicu i ponovo instalirati aplikaciju. Kao dokaz za to da stock aplikacije i dalje ostaju u memoriji telefona sa operativnim sistemom windows 10m uzecemo cinjenicu da posle fabrickog reseta cak i bez internet konekcije se vracaju aplikacije koje je Microsoft resio da budu stock.
Dalje, kalendar da salje obavestenja na postu? To se desava u slucaju samo kada ste povezali svoj google nalog i sa gmail-om i sa kalendar aplikacijom, sto je usluga koju Microsoft odavno nudi na svom servisu Outlook. Ova funkcija nije obavezna, potrazite na internetu kako da je onemogucite.
SMS poruke se mogu lako procitati ili sa lock screena (sto nije moguce na Windowsu 10 bez svlacenja notifikacionog centra) ili iz notifikacionog centra (sto je Microsoft i kopirao od Androida kada je objavio verziju 8.1).
Pitanja za dozvole su odlican nacin zastite protiv malicioznih aplikacija, koje nazalost postoje na Androidu (a kako i ne bi, s obzirom na prostranjenost sistema na raznim tipovima uredjaja). Ovo je vise stvar ukusa, i o tome ne treba raspravljati.
Cesto se desavalo da obavestenja na Windows 10 M plocicama kasne i po nekoliko dana (primer vremenske prognoze).
U poslednjim trenucima podrske Windows 10M je konstantno imao problema sa seckanjima i cudnim bagovima cak i na skupljim telefonima s kojima sam imao susret, dok se Android dosta popravio izlaskom operativnog sistema Nougat.
Naravno, svi operativni sistemi imaju svoje prednosti i mane, i licno sam bio ogroman fan Windows Phone uredjaja, ali Windows 10M jednostavno nije bio to to, i zato sam odlucio da predjem na Android.
Potrudio sam se da moji komentari budu sto vise objektivni da ne bi ispalo da ciganin svog konja hvali.
Pozdrav

550 ne nalazi ni u online mode-u, tj nalazi sve, nebitno online ili offline, i prikaže lokaciju na mapi, a kada treba da prikaže rutu do te lokacije, tu mu staje sva pamet...

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

@MaliAbner
E sada mi je sve jasnije. U stvari vam je Android previše komplikovan pa je odmah đubre.
Na poslu sam pa ću morati ukratko.
Ovo se odnosi sve na Huawei uređaje (P9 lite, honor 8 lite i P Smart) sa Android 6, 7 i 8, i na Stock Android (koji trenutno koristim sa Mi A1) 7, 8 i 8.1. Nisam imao motorolu još od RAZRa i Gingerbreada, ali s obzirom da i oni guraju Stock ne bi trebalo da bude razlike.
Prva stvar što ukazuje na neznanje su upravo dozvole aplikacijama jer skoro sam imao raspravu sa jednim likom oko toga zašto media plejer traži pristup dolaznim i odlaznim pozivima. Upravo jer bez toga ne bi znao da treba da zaustavi muziku kada imaš poziv. Na kraju sam liku uzeo telefon, muzičkom plejeru ukinuo pristup pozivima i napravio poziv... i šta se desilo? Muzika je nastavila da svira jasno i glasno tokom poziva.
Dalje, feed sa leve strane se lepo gasi u Google settings. Stoji "Your feed" koji samo ugasiš na switch i više ti ne šokazuje ništa.

Ovo za brisanje poziva sa liste normalno zadržiš prst i imaš Delete. Ne vodim ništa komplikovano u tome.

Brisanje preinstaliranih app je sasvim moguće čak i na Huawei telefonima koji su ppznati po bloatu. Uđeš u list aplikacija iz settings i za sve nesistemske app imaš uninstall opciju. Stock nema nikakav bloat, ali je Xiaomi ubacio Mi Remote i još neke njihove app i sve se mogu uninstallirati.

Kalendar mi uvek izbacuje obaveštenja lao notifikaciju. Problem je u tebi što si kada si ih postavljao otkačio da ti stižu kao e-mail, ne kao notifikaciju. Znači opet je do neznanja ili nepažnje jer lepo piše AS EMAIL i AS NOTIFICATION.

Poruke su i na EMUI i na Stock vidljive odmah među notifikacijama i odmah se na njih može odgovoriti tako da nema potrebe za ulaskom u app. Takođe sve ostalo se isto može čitati odmah iz notifikacija.

Prođe mi pauza pa moram nazad. Ako treba još neko razjašnjenje potrudiću se kasnije kad stignem. Ako je potreban i neki screenshot kao dpkaz da sve ovo radi upravo ovako kako napisah.

Poslednja izmena:
Nema ovde pomoci.. To sto te Android pita oko dozvole a Win automatski aktivira sve te dozvole pa mislis da mu ne trebaju, je mana nekako :)

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Nema ovde pomoci.. To sto te Android pita oko dozvole a Win automatski aktivira sve te dozvole pa mislis da mu ne trebaju, je mana nekako :)

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Kada nije pitao bilo je sto ne pita, sada kada pita sto pita. Nikada udovoljiti nekima. Ostalo nema potrebe ni komentarisati mislim na ono sto je napisano

W10m je mrtav, telefoni mogu da posluze za najosnovnije potrebe i to je to. Nema vise ni svrhe voditi diskusiju o tome.

Nisam jos video da je neko presao sa Windows telefona na Android i rekao da je lose prosao.

Poslednja izmena:
Svaki sistem ima prednosti i mane.. sto se toliko mlatite oko toga?

U vreme dok je WP bio na samrti (tj. kad se pojavio) sam govorio da je prednost androida da možeš da ga podesiš po želji. Pojedinci su me ovde napadali da je to bezveze i da je WP out-of-box dobro podešen. Sada vidim vole ljudi da podešavaju telefon.
Gore je napisao da mu se ne dopada nekakav news feed u launcheru. Ne dopada se ni meni, ali mogu da promenim launcher. Čak i na pixelu koristim Novu.
Slažem se sa njim oko dozvola. To treba da bolje objasne korisnicima čemu te dozvole služe da ne bi bilo zabune. Zaista postoje aplikacije koje traže previše dozvola bez razloga (npr Moj Telenor i WeChat traže GPS).

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Ne koristim WeChat ali što se tiče Telenor aplikacije i GPS-a, vidi sliku. Nije da traži dozvolu bez razloga.
874bfb52c9a4ceaa8e206cf612862c6c.jpg

Većinu ljudi ne zanima kako telefon i aplikacije rade i ne možeš im ni objasniti. Ja i dalje ne mogu da objasnim drugu kad telefon koristi wi-fi a kad mobilne podatke ako su oba uključena. Jednostavno, takve stvari ga ne zanimaju iako mu trebaju. Za dozvole im tek ne možeš objasniti nikako.
Uvek će neko naći da nešto prigovori jer mu nešto ne odgovara ili ne zna da podesi kako mu odgovara. Recimo, na Honor 8 Lite deinstaliram Google i nemam ni feed ni ostale gluposti sa asistentom jer mi ne treba. Koristim stock lančer ali aktiviram drawer i infinite scroll.
Naravno, trebao mi je malo period privikavanja kada sam prešao sa W10m jer neke stvari drugačije rade i izgledaju. Sa druge strane, neki ljudi su nestrpljivi. Kupite drugi, drugačiji proizvod a očekuju da im radi kao prethodni.

Sent from my Honor 8 Lite (PRA-LA1) using Tapatalk

Poslednja izmena:
Svaki sistem ima prednosti i mane.. sto se toliko mlatite oko toga?
Hajde da pričamo o iOS i Androidu pa da se složim sa ovim, i to u potpunosti, ali posle 3 godine na Windowsu i 2 godine od kako sam se vratio na Android ne vidim ni jednu jedinu prednost WP/W10m. Ok, WP može biti prednost što je radio odlično i na uređajima sa 512MB RAM, ali sa W10m su i to zeznuli.

Hajde da pričamo o iOS i Androidu pa da se složim sa ovim, i to u potpunosti, ali posle 3 godine na Windowsu i 2 godine od kako sam se vratio na Android ne vidim ni jednu jedinu prednost WP/W10m. Ok, WP može biti prednost što je radio odlično i na uređajima sa 512MB RAM, ali sa W10m su i to zeznuli.

Zanimljiva cinjenica je da ljudi mrze telemetriju na Win uredjajima i gase je na keca ALI je na androidu ista ta telemetrija vise nego pozeljna tj. nemoguce ju je iskljuciti prosto zato sto bez nje uredjaj ne radi kao sto je izreklamiran...

Poslednja izmena:
Šta god ti to značilo. Prevod? :d

Sta bre :)

Uh dobro je, ja rekao previse kafe (sam popio), pa ga zato nisam nista razumeo ;)

A kako vi zovete prikupljanje i obradu podataka svakog upita/pretrage ili bilo kakve akcije od strane korisnika tokom koriscenja uredjaja...

Poslednja izmena:
Koriscenje Chromea umesto drugog browsera?

I ja sam se pre tri nedelje ratosiljao 640XL, prešao na stock Android (Nokia 7 Plus), bukvalno sam progledao. Nakon đubreOS-a, gde se Messenger otvarao čitav minut, gde je kamera konstanto crash-ovala, Edge-a koji uopšte ne renderuje stranice kako treba, notifikacije za SMS nisu ni dolazile, ovo sada sa Android-om je kao kvantni računar, naspram WM10.

@Sivi soko, ne znam koji su ti razlozi, zašto ne želiš Android, ako ti se baš ne sviđa izgled, sve se lako modifikuje, čak ni Google aplikacije ne moraš da koristiš, sve MS aplikacije su dostupne, tako da prosto ne vidim gde je problem.
Evo jedan launcher:
Untitled-1.png
Original WM10

Hahahahaha, eto malo sam se zeznuo.
Nema veze, leti kao raketa, nema kočenja, crash-ovanja.
Glupo je čak porediti WM i Android.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ne treba ni porediti. Svako koristi ono sto mu se svidja i sto mu odgovara. Ja sam presao sa Mi Max 2 na 950xl i nisam se pokajao. Nijedan od tvojih problema nemam. Sve radi normalno. Tako da mesta za paniku nema :)
Samo opusteno...

Nema veze, leti kao raketa, nema kočenja, crash-ovanja.
Glupo je čak porediti WM i Android.

A cena? A sto kamera nema opticku stabilizaciju?
Ja ne znam koji je bolji telefon trenutno od polovne 950ke u rangu do 150e?

Poslednja izmena:
Ako ti treba fotoaparat i kamera onda nema. Ako ti treba smartfon onda skoro svaki polovan android, polovan iPhone a i određeni broj novih androida.
U suštini, L950 se svodi na pozive, poruke, navigaciju, internet (čitanje vesti i slično), slušanje muzike, alarm i kameru. Za određeni broj ljudi sasvim dovoljno, ne sporim.
Aplikacije za društvene mreže rade loše ili ne rade a i one koje rade nemaju sne opcije. Aplikacije banaka uglavnom ne rade ili ih nema uopšte.

Sent from my Honor 8 Lite (PRA-LA1) using Tapatalk

Poslednja izmena:
Dodao bi na to i vremensku prognozu, sala :)
Office paket word i excel i office lens u kombinaciji sa onedrive rade odlično. Youtube radi Ok sa mytube. whatsup radi Ok
Moram da priznam da igre na telefonu me ne interesuju, niti drustvene mreze i da nemam potrebu za gugle asistentom da mi kaze koji sam cvet upravo uslikao. Ne sporim da su novi telefoni bolji ali cena...

Ako ti treba fotoaparat i kamera onda nema. Ako ti treba smartfon onda skoro svaki polovan android, polovan iPhone a i određeni broj novih androida.
U suštini, L950 se svodi na pozive, poruke, navigaciju, internet (čitanje vesti i slično), slušanje muzike, alarm i kameru. Za određeni broj ljudi sasvim dovoljno, ne sporim.
Aplikacije za društvene mreže rade loše ili ne rade a i one koje rade nemaju sne opcije. Aplikacije banaka uglavnom ne rade ili ih nema uopšte

Poslednja izmena:
Zanimljiva cinjenica je da ljudi mrze telemetriju na Win uredjajima i gase je na keca ALI je na androidu ista ta telemetrija vise nego pozeljna tj. nemoguce ju je iskljuciti prosto zato sto bez nje uredjaj ne radi kao sto je izreklamiran...
Od Android telemetrije bar ima neke koristi. Od Windows telemetrije samo problemi.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Nikakve koristi, samo gluposti. Na stranu što su podrazumevana/preporučena podešavanja takva da te posle par meseci korišćenja, Google poznaje bolje nego sopstvena žena

@Markic
Kako možeš da porediš 3 godine star telefon iz niže-srednje klase i par meseci star telefon iz više klase

Da ne dužim mnogo i da ne idem u offtopic. U ovakvim raspravama svako svoje zahteve uzima kao reprezentativne. U tom duhu, ja ću reći da je WP kao platforma zaista dobra ideja i šteta što je neće biti. Pre par meseci sam nesrećnim slučajem ubio Lumiu 730 (tj. preživela je boravak u bari, ali nisam mogao da čekam da se oporavi) i uzeo Nokia 3. Prva stvar koja mi je upala u oko je da je klot Droid 3 koplja iza WP-a. Ppe svega jer su Google aplikacije đubre. Sve. Bez izuzetka. Posebno u poređenju sa M$-ovim. Tako da prva stvar koju sam uradio, jeste da sam ugasio sve osim Play store-a. I osim "phone" aplikacije, jer nažalost ne postoji krštena alternativa za to đubre (mada Simple mobile tools radi na tome). Inače, WP je u verziji 8 imao ubedljivo najbolju Phone (caller) aplikaciju, ali su i nju malo unazadili u nardenim verzijama. Mada je i dalje odlična u poređenju sa drugima.

Druga stvar, ono što se navodi kao najveća prednost Androida u odnosu na sve, a to je Play Store, je zapravo najveće đubre platofrme. Ako izuzmemo multi-platform programe i servise koje koristim na PC-u (Opera, WhatsApp, Skype, Seafile...), a koje su (skoro) sve dostupne i u Win Store-u, bukvalno ništa drugo nisam instalirao odatle. Neverovatno, ali kad god sam hteo da instaliram normalan mail klijent, muzički plejer, note aplikaciju, office program... jedino što sam nalazio jesu aplikacije koje te ili zatrpavaju reklamama, ili traže pristup tvojoj DNK ili nemaju sve potrebne opcije. Čak ni plaćene. E da, ili su M$-ove (OneNote, Excel, Outlook...). I na kraju sam došao do toga da iz Store-a instliaram isto što iz F-droida, i to kada F-droid verzija ne radi kako treba. Tj. na Androidu koristim Store koji je manji čak i od Windows Store-a :)

Takođe, nikakav problem nemam što nisam imao pristup hrpi besmislenih aplikacija. I na Androidu kada mi treba e-banking (koji koristim na računaru, jer je triput lakše), odradim iz browsera. Kada hoću na forum ili reddit, koristim browser. Kada hoću na facebook ili twitter, koristim browser. Kada čitam vesti, koristim browser. Pre svega jer to nije nešto što mi treba svaki dan, a s druge strane, zašto bih gomilao đubre na telefonu, jer je zaista mala verovatnoća da neko za nešto od navedenog napravi normalnu, user-friendly aplikaciju koja treba da radi samo jednu stvar, a to je da ti omogući lakše korićenje servisa nego što je preko browsera i ama baš ništa više.

Jedina mana WP-a je što je malo teže doći do alternativnog izvora aplikacija, kao što je F-droid ili Amazon AppStore i na kraju .apk. Znam da postoji i za WP (.xap), ali se teško nalazi. I ono što bih ja voleo a što nema, jesu privacy IM/VoIP aplikacije. Jedino je Threema dostupna. Mada to i nije toliki problem, pošto ih niko ne koristi

malo više o temi i tmurnoj budućnosti :
Ono što ja čekam jeste da Qualcomm u budućim nižim i srednjim serijama omogući Windows, kao što je sada na 850 i u narednim 1000 modelima, pa da neko napravi telefon, tj. fablet sa Windowsom koji može da pokreće i Win32 programe :)

Ili, na kraju krajeva, ako za koju godinu ne bude postojao ni Windows ni Linux (Librem) telefon, a Google i Apple nastave po starom, cenim da ću sa pametnog telefona preći na kombinaciju "glupi" telefon i Windows tablet :d

Poslednja izmena:
Dobro je, imamo jednog koji je presao sa Windows telefona na Android i lose prosao :D

Evo aplikacija koje ja svakodnevno koristim, reci mi koja od njih postoji na WP i lici na nesto, ne laguje i azurira se redovno:

AliExpress, Facebook(ne racunam one ogavne third party aplikacije koje ne lice ni na sta), Discord, Tapatalk(mTalk je crap), KupujemProdajem, Messenger, Unified Remote Full(za Windows je bio ok PC Remote Pro, ovaj je daleko bolji, bolje radi, brze se povezuje, interfejs neuporedivo bolji), moja mBanka(Raiffeisen), Unicredit Srbija, Viber, WA, Word, PowerPoint, Outlook, Gmail, Piano Tiles 2(i jos gomila igara koje sam igrao za ovo vreme na Androidu kojih nema na WP).

Jedino sto (mozda) radi ok su MS app i Viber/WA, mada i to radi losije nego na Androidu.

Sve aplikacije koje sam naveo rade i izgledaju(ako uopste postoje za WP, a vecina ne postoji) daleko bolje na Androidu. Ja sam jedan od onih koji koriste manje aplikacija, ima ljudi koji redovno koriste 50+ aplikacija :)

Ne bih se vratio na WP makar napravili hardverski duplo bolji fon od najboljeg Androida, softver je neupotrebljiv.

Edit:

Zaboravio sam Home Workout, Twitch, Cineplexx Srbija, Zedge, IMDb, Google Photos(neogranicen photo/video storage u visokom kvalitetu, automatski pravi panorame od vise normalnih slika, automatski kreira albume, moze mu se pristupiti bilo gde i kada, namenski za slike i video).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno