Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Moram reci da su prema meni ispali korektni.Pisao sam na njihovom sajtu oko 9 uvece,odmah ujutru su mi povecali upload!Tacnije,zvali su me iz tehnicke sluzbe da mi jave oko 8 ujutru.

Jedno pitanje. Ko prvi put uvodi VDSL internet, da li će stizati još jedan račun pored onog za fiksni ili je sve na jednom papiru kao što reklamiraju za BOX pakete?

Odvojen je racun za internet uslugu od fiksnog racuna....
Ako traje promocija trebalo bi da imas neke mesece po jedan dinar, zavisno od paketa.

Kod mene ce najverovatnije biti situacija da ce se internet voditi na mene a telefonski prikljucak na majku. Ne bih to da menjam. Jedino ostaje dilema da li ici na UO ili ne. Znam za taj 1 dinar ali nekako se ne bih vezivao.

50/8 je 1999 mesečno bez uo. Sa uo na 24m:19 meseci po 1799 i 5 meseci po 1dinar.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Juče sam ih smorio baš na četu. I evo od jutros stanje. Za 300m dužine parice mislim da je dobro. Radi super naročito zato što je fast profil.
Screenshot_Chrome_20180515-103705.png

javili su mi iz tehnicke podrske mts-a da moze kod mene 50/8,cisto me interesuje jel vdsl generalno bolji/stabilniji od kablovskog interneta ?. trenutno sam na 100/3 ikom-sbb (nece kalbovski pilicari da se otvore za upload). vredi li prelaziti sa kabla na vdsl uopste s tim da prvih 5 meseci daju po 1 dinar?

Posle optike, VDSL je generalno najstabilniji net kod nas. Ima i sa njima tu i tamo problema (izuzetno retko za korisnike koji mogu da dobiju 50/8 tj su dosta blizu centrali) ali su dosta azurni sto se tice resavanja.
E sad koliko ti je bolje 50/8 od 100/3 to ti najbolje znas sta ti vise odgovara potrebama.

Vredi. Niko nije zazalio sto je presao na VDSL sa kablovskog, barem ne koliko se secam iz teme.
E sad da li MOZES uospte je nesto drugo :( Moguce da nema portova uopste kod tebe (nije cudno u BGu, kod mene na Dorcolu nema vise portova.. znaci samo ako neko trajno otkaze VDSL, mozda upadnes..)
Moras imati fixni na kome ces traziti VDSL. Ako je dostupan obicno se zavrsi za manje od nedelju dana sve, ali ako nema porta, ostaje otvoren nalog dok ne dodje port ili ti ne otkazes zahtev.

Ako imas vec fixni, onda nije uopste cimanje, zatrazi online. Ako nemas fixni, onda prvo mora fixni da se trazi :D Sto znaci ili 24 meseca vezivanje, ili 6000 za "instalaciju" :(
Samo zbog ovog pominjem da je bitan fixni. Ako si u toj situaciji (da nemas svoj), vidi da neko od komsija nije mozda voljan da ti ustupi fixni za probu VDSLa.

BTW, cimnuo sam ih sinoc na chatu da kod mojih nisu pustili 50/8 (bilo je 50/2), jutros povecali :)
Naravno pozvali na pogresan broj, javio se cale i zbunio ;)
A ovde nam vec znaci 8, ima barem 10 uredjaja povezano cesto.

Poslednja izmena:
u rakovici sam rekli su mi da sam oko 250 metara od centrale,uradili su proveru i javili da kad budem u mogucnosti da svratim u bilo koju filialu radi potpisivanja ugovora.

Aha, to znaci da imas vec fixni :)
Uzivaj onda!

50/8Mbps VDSL je odličan - baš stabilniji od kablovskog DOCSIS neta, ali i on ima jednu boljku:

Pre 15min nestalo struje na kratko, došla, ali VDSL ne radi jer očigledno ulica pored (gde je istureni stepen) idalje trenutno nema struje.
vdslNOlink.png

Ovo se ne dešava previše često, ali bar jednom mesečno. Ovo se dešava i kući (od kako sam sa ADSL-a prešao na VDSL) i u kancelariji (isto od prelaska sa ADSL-a na VDSL). Ne radi mi ni fiksni.
Screenshot_Phone_20180516-140530.png

Izuzev ovih problema sa prekidima (kad nema struje kod isturenog stepena), internet je baš kvalitetan, uvek je max protok nisam primetio padove, stabilno radi i DL i UL, baš nemam zamerki (ping oko 4ms - fast profil). Jitter manji od 1ms. Posle optike, naj stabilniji.

Poslednja izmena:
To treba da vidi kako je kod njega u Rakovici, tj. da li mu nestaje struja uopste ponekad.
Ali u tim situacijama, mi nismo imali ni kablovski :D

Kablovski ima još izraženiji taj problem jer kad kod konvertera sa fiber na coax signal nestane struja, nemaš ni kablovsku ni internet. Tako da to sigurno nije minus za VDSL u odnosu na kablovski. U odnosu na gPON jeste minus.

Jednostavno istureni stepeni nemaju rezervno napajanje.

btw. opet je nestalo struje na 30sec kod mene, uključili su sad i susednu ulicu (posle 30ak minuta) i sad radi i VDSL i fiksni.

Poslednja izmena:
Kablovsku smo imali, cini mi se, ali je to bio analogni signal. Doduse, to je pre 10 godine, posle toga takao nisam TV.

Neki istureni stepeni imaju UPS, tj. bekap napajanje, valjda?

Pre par sati resetovao modem da vidim da li su sami od sebe podigli upload ali jos nisu, koje iznenadjenje :D. Sada seo malo da surfam ali mi jedan sajt prijavio da je "flagovana" IP adresa, kao nelegalne aktivnosti blablabla (pocinjala sa 93.).
Posle novog restarta dobio 109.93. i sada radi kako treba.
Sta bi provajder trebalo da radi sa tim prijavljenim IP adresama, povuce iz upotrebe ili nastavlja da ih koristi kao da nista nije bilo?

Kontaktirao sam ih vise puta i nista.
Odgovor je da su radovi u toku i da budem strpljiv.UZAS!!!!
Mene su tako zavlačili 3 nedelje... Danas ih na cvatu ponovo pitao i posle par sati povećali upload.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Caleta su zvali na broj koji je ostavio kao kontakt za VDSL ugovor, niti na njegov fixni, niti na njegov mobilni (a ima mobilni kod njih sada, preneo iz Telenora prepaid).
A broj se vodi na mene, kao i broj koji sam ostavio za kontakt :)
A nijedan od ta dva nije primarni mobilni broj, niti broj za kontakt koji im ja ostavljam :)

Kolektivno da ih tužimo :d zbog nepoštovanja kontakt telefona.

• Like
Reagovanja: M J
povecali mi danas na moj zahtev up na 8 ali speedtest i dalje pokazuje 2mbps... da ih cimam opet ili da sacekam da se samo sredi...?

Sent from Galaxy S8

Ako ti posle restarta ne proradi 8M, slobodno ih cimaj do njih je neki bug.
Dosta ljudi je prijavljivalo ovde isti problem pa su im resili ali meni jos nije jasno gde je zapelo.
Ako nameste port na 8, zasto i ne pusta odma' punu brzinu...

Pa ako u modemu stoji 8192, a nema 8192, onda port nije namesten ;)

Meni je neka logika bila da se u centrali namesta brzina i ostali parametri, a da modem svaki put kad se ukljuci/restartuje "povlaci" podatke.

I kod mene je tako bilo, ali kad sam pozvao drugi put, nisam resetovao modem. Bio na vezi sa tehničarima, i on kaže ajde pusti test...

Tako da nema veze sa resetom modema.

Vrh Dno