Šta je novo?

Kako otvoriti LAN portove na SBB-ovom ruteru?

Mookey

Slavan
Učlanjen(a)
25.04.2006
Poena
320
Imam SBB-ov ruter Cisco EPC3928S. Obzirom da je na tom ruteru za internet konekciju otvoreno samo dva LAN slota od moguca 4 (druga dva su za dodatni D3 risiver) ja sam do skora koristio moj privatni TP Linkov ruter kako bi spojio i umrezio 3 kucna kompjutera. E sad,oni su skoro povecali brzinu i trenutno imam 150mbps,a moj TP Link moze samo 100mbita da potera,pa ne mogu na svim kompjuterima da imam tu punu brzinu.
Zvao sam njihovu podrsku i kazu mi da ne postoji mogucnost da se otvori jos jedan slot za internet,sad da li to govore jer su glupi i ne znaju da otvore ili ne smeju da mi kazu kako da to sam uradim,nemam pojma.
Da li iko zna kako mogu da otvorim jos taj jedan slot?

Ne znam za otvaranje, ali ja bih kupio gigabitni svič. Nisu skupi.

Bolje bi bilo da traži zamenu rutera od SBB-a kako bi imao koristi od povećanja brzine na svim portovima.

СББ нуди и рутере са више портова? ;)

Ne nude oni nista,svi ruteri im imaju 4 porta,ali su uvek 2 zauzeta za internet a 2 za D3. Znam zasto ovo pitam jer sam se kod njih vec raspitivao. I ovo pitam jer ne zelim da kupujem novi ruter tj. da bacam pare ako postoji neka mogucnot da otvorim ove slotove

Pa loguj se kao admin na ruter i vidi šta ima od opcija dostupno, da li imaju dostupne te opcije gde se definiše port binding. Kod Telekom rutera je ista ta priča, po default dolaze sa 2 rezervisana za IPTV ali se čas posla otključa, ako se zna admin login za taj model rutera... a svi koriste neku od 2 poznate kombinacije.
Ako nema opcija onda j*b*g baci celih 1000 din na switch (ako ti je dovoljno max 100 Mbps, ako treba gigabitni LAN portovi onda je naravno malo 1000 din).

I mene ovo zanima. Negde čujem može, negde ne. A glupo je još jedan uređaj da stoji dodatno samo zbog jednog porta. Meni bi značilo da otključam samo 1, a 1 može da ostane. Ne znam zašto su uopšte zaključana 2, verovatno zbog 2 uređaja D3 koji bi mogli TV unazad.

Ja bi vas sve zamolio da ako znate kako,onda pomognete,a ako ne znate,da mi ne preporucujete da kupujem nove stvari. Ja da sam hteo da kupim,ne bi ovo pitao i cena nije 1000 dinara,vec makar duplo ili vise puta veca.

@Mookey: Kad nastupaš sa tako "ljubaznim" stavom mooooožda će neko i da se iscima da istražuje kako se to radi na tvom konkretnom uređaju.

https://www.winwin.rs/mreze-sigurnosna-oprema/switch-i-ruter/lan-switch.html?dir=asc&order=price

Eto ti. Znači ja sam precizno napisao da "ako govorimo o switch-u, i to sa 100 Mbps portovima".... a ne o ruteru. Plus sam to naveo kao "plan B" koji ti preostaje ako "plan A" (= loguj se kao admin, vidi šta ti je dostupno od opcija) ne prolazi, ako si i "plan C" zvani "zamoliću nekog iz SBB-a da to uradi" već probao onda ti ne ostaje ništa osim "kupi switch".

Ne vidim razloge zašto si ti sad tu nezadovoljan odgovorima. Šta treba ja to da uradim umesto tebe? Nemam pristup SBB ruteru, ne koristim SBB od 2009. godine tako da ne mogu ni da imam spremno rešenje "opciju ćeš naći tu i tu"... a pošto ti niko drugi još uvek nije ponudio bolji savet (i koliko sam ja upućen i koliko sam ispratio pisanja na ovom forumu do sad niko nikad nije naveo uputstvo kako to što ti treba uraditi, a definitivno nisi ni blizu prvog koji se žalio na "samo 2 porta" problem) onda sam ti ja napisao sugestiju u kojoj se navodi i bitan termin "port binding" koji bi trebalo potražiti po podešavanjima.

Ako/kad se javi neko sa konkretnijim iskustvima sa tim SBB uređajem pa ti iznese pouzdanu informaciju tipa "ja sam probao već da nađem podešavanje, nema ga na SBB firmware su sakrili, ima na factory firmware" onda možeš slobodno da zanemariš moje sugestije. Check Shoprite Specials and Spar Specials.

Ja sam to uspešno rešavao za sva 3 xDSL rutera koja sam do sad dobijao od Telekoma... to bih znao da ti kažem tačno "korak po korak". Za SBB opremu na žalost nemam konkretna iskustva. Jedino iskustvo koje sam ja imao post-2009 sa SBB opremom je bilo kada sam pre par meseci preko TeamViewer-a se zezao sa pristupom Ubee "premium" uređaju u bratovom stanu kojem nije prolazio login ni sa "prazno/prazno" ni sa "admin/prazno" ni sa "admin/admin" i uspeo sam da mu pristupim tek kad je brat uradio factory reset... onda mi je ponudio da pravim novi nalog i koliko se sećam bio je taj novi nalog sa admin privilegijama. Nisam previše rondao po opcijama, samo sam promenio WiFi podešavanja i bacio na brzinu pogled da li ruter ima neki DDNS client/updater (nema) i "MAC rezervaciju IP adresa" / "DHCP static lease". Na tom Ubee kršu su takođe zaključali LAN 2 i LAN3...

Poslednja izmena od urednika:
Na cisco sbb ruterima nema opcija u softveru (web) da se omoguce/konfigurisu ethernet portovi. Za ove novije ubee sbb rutere, ne znam, ali pretpostavljam da je ista prica.

Poslednja izmena:
@Mookey: Kad nastupaš sa tako "ljubaznim" stavom mooooožda će neko i da se iscima da istražuje kako se to radi na tvom konkretnom uređaju.

Ja sam pitao da li postoji opcija da otvorim slot na ruteru i od 5 odgovora,sam dobio 2 da SBB daje rutere koji su otvoreni,a to nije tacno,zvao sam ih i dobio odogor da ne postoji mogucnost za to,i jos 3 odgovora da trebam da kupim nov ruter. To mi nije nikakva pomoc,ja sam prvo hteo da se raspitam oko mogucnosti da ne placam nista.
Inace,ako si procitao moje pitanje kako treba,rekao sam da imam vec wifi ruter od 100mbita,ali meni treba od minimum 150 jer mi je tolika brzina,ovo sto mi ti dajes da kupim u winwinu su sve ruteri od 100mbita.

Na cisco sbb ruterima nema opcija u softveru (web) da se omoguce/konfigurisu ethernet portovi. Za ove novije ubee sbb rutere, ne znam, ali pretpostavljam da je ista prica.

Hvala druze,makar kolika tolika pomoc,da znam da ne mogu nista sa ovim da radim

Ja sam pitao da li postoji opcija da otvorim slot na ruteru i od 5 odgovora,sam dobio 2 da SBB daje rutere koji su otvoreni,a to nije tacno,zvao sam ih i dobio odogor da ne postoji mogucnost za to,i jos 3 odgovora da trebam da kupim nov ruter. To mi nije nikakva pomoc,ja sam prvo hteo da se raspitam oko mogucnosti da ne placam nista.
Inace,ako si procitao moje pitanje kako treba,rekao sam da imam vec wifi ruter od 100mbita,ali meni treba od minimum 150 jer mi je tolika brzina,ovo sto mi ti dajes da kupim u winwinu su sve ruteri od 100mbita.
Ne znam ko ti je sta rekao ali meni su sva 4 lan porta na ruteru otvorena za net.
Lan1 je povezan na TV u dnevnoj sobi
LAN2 na NAS.
Lan3 na pc u radnoj sobi
Lan4 na pc u dečijoj sobi.
Epc3928 a je u pitanju.

Ne znam kad si ti uzeo taj modem,ja sam moj pre nekih godinu dana i 200% sam siguuran da su 3 i 4. LAN za D3,to mi kazu i iz podrske. Cak sam i pricao sa njihovom takozvanom naprednom podrskom i opet su me uverili da je nemoguce otvoriti te slotove

Ne sećam se od kad je ovaj Epc3928 kod mene.
Nego, da li si ti probao te lan3 i lan4 portove za net?

Da je nemoguće otvoriti to prosto nije tačno. 100% su otvoreni kod mene i ako treba mogu da dokumentujem to kad dođem kući. Znam da se već pričalo o tome i nisam jedini koji koristi lan3 I lan4 za net.

Poslednja izmena:
OK, kod tebe su otvoreni a kod njega su zatvoreni. Ranije D3 risiveri nisu funkcionisali u "slave" režimu posle su nabavili takve i počeli su drugačije da konfigurišu rutere.

To ne menja činjenicu da je svakako moguće (as in "nije upisano u kamenu" da će port taj i taj da radi na tom jednom VLAN i nijednom drugom, nego je neko podesio da to rako radi) na tom uređaju to promeniti... sad što su oni čačkali firmware pa sakrili te opcije to je druga stvar. Neko u SBB-u to sigurno može da "undo" ali treba doći do tog nekog. Što je naravno nemoguća misija... barem regularnim tokovima.

Slične odgovore su davali i iz Telekom podrške (kako to "nije moguće" promeniti tako su "fabrički") "samo" sa razlikom da oni nisu stigli da osakate firmware bar što se toga tiče (sakrili su podršku za 3G dongle, ubili su samba i DLNA server funkcionalnost) pa je bilo dovoljno logovati se kao admin (a ne sa user loginom "telekom/telekom" koji je pandan tom vašem "prazno za oba polja").

Poslednja izmena:
Trudi se da stvari zoveš pravim imenom. Preporuka je bila da kupiš gigabitni svič, a ne ruter. To nisu iste stvari. Investicija u svič nisu bačene pare. Još dugo vremena će ta brzina biti dovoljna. Zašto bi zavisio od provajdera i toga da li njegov ruter ima 1, 2, 3 ili 4 porta?

Zvao ga ja switch ili router,to nece promeniti cinjenicu da mora da se kupi. Najjeftiniji switch kod nas u prodavnicama je oko 2000 dinara i to neki jadni TP linkov,a ruteri su makar duplo skuplji.
Ja sam samo hteo da probam da vidim moze li se nekako otkljucati ovo cudo jer bi bilo glupo da bacam pare na switcheve i routere a da ne probam to da namestim.
U svakom slucaju,ovi su iz SBBa napravili toliku glupost sa tim,ja sam siguran da kad bi nekako uspeo da dodjem do advanced podesavanja da bi to sredio,ali su jednostavno zakljucana,pa sam se nadao da je neko odavde to uspeo da otkljuca.

Poslednja izmena:
СББ нуди и рутере са више портова? ;)
Gde u kojem crtanom filmu, ako je to 4 porta to je upravo to sto SBB nudi, 2 porta za lan , 2 za D3, wi-fi 2.4 i 5 GHz, tel1 i tel2 stim da tel1 ne moze pozivati tel2 i obratno. Ako je kod Targa moglo da se upotrebi sva 4 porta na njihovm ruteru stvar je podesavanja ako je omoguceno kroz firmware da se to uradi i na ovom ruteru. Ne znam da li wi-fi konekcije uopste omogucavaju brzine koje su sad u opticaju. Zamisli Orion koji mi je juce na vrata ponudio 1000/100 Mb/s konekciju +TV i Telefon sve za istu cenu kao sto je sada 300/30 tj.bivsa 200/20 optika. Cisto sumljam da wi-fi uredjaji imaju te brzine barem oni koji se kod nas prodaju, nismo jos presli na IPV6 a kamoli jos i wi-fi a i provajderi ne nude IPV6 nego smo iza CGNATA

Poslednja izmena od urednika:
Па рутер има 4 порта која могу да се користе како је подешено. Ако се не промени, они раде као свич, а може да им се додели и друга улога. То је Home Gateway, не обичан рутер па има и различите могућности. Ја и на овом рутеру који користим имам опцију да неки порт буде коришћен за IPTV али мој провајдер даје отворене уређаје док СББ то ради другачије, не даје админ податке па не може да се мења. Не да нисам читао да је неко вратио те портове него ни да је неко нашао админ лозинку.

Ја сам давно користио такав, али је у то време други пријемник ишао на први пошто овај има и ту функцију. Сада углавном деле мастер пријемнике који то немају па су променили стратегију и слејв иде на HG а не на мастер пријемник. Некоме је остало онако па су му портови слободни али је вероватно већини подешено као код тебе.

Не знам за убија, мислим да је АС па би могао да добаци ту брзину одговарајућем уређају. Ја имам АС на рутеру али немам ништа где могу да испробам колико може без жице. :(

Imam SBB-ov ruter Cisco EPC3928S. Obzirom da je na tom ruteru za internet konekciju otvoreno samo dva LAN slota od moguca 4 (druga dva su za dodatni D3 risiver) ja sam do skora koristio moj privatni TP Linkov ruter kako bi spojio i umrezio 3 kucna kompjutera. E sad,oni su skoro povecali brzinu i trenutno imam 150mbps,a moj TP Link moze samo 100mbita da potera,pa ne mogu na svim kompjuterima da imam tu punu brzinu.
Zvao sam njihovu podrsku i kazu mi da ne postoji mogucnost da se otvori jos jedan slot za internet,sad da li to govore jer su glupi i ne znaju da otvore ili ne smeju da mi kazu kako da to sam uradim,nemam pojma.
Da li iko zna kako mogu da otvorim jos taj jedan slot?

U zavisnosti od paketa dobijaš firmware za modem.Ukoliko želiš da koristiš 3 i 4 port na modemu pozovi CC i traži naprednu podršku.Obšjani im šta ti treba i dobićeš odgovarajući firmware koji će ti otvoriti te portove ali ukoliko koristiš te portove za catch up za PDS 21000 tu uslugu na tom dekoderu za zaboravi.

Rekao sam vec,zvao sam call centar i dobio satro naprednu podrsku i rekli su mi da ne postoji mogucnost za otvaranjem ta dva porta sa njihove strane.

Otkačili te.Budi uporan to je jedini način.
Provereno.

Bio sam uporan i lik mi je rekao da se savetovao sa kolegama i svi kazu da je to nemoguce. Sad zasto je nemoguce,to pitaj boga

@calexx,
СББ нуди и рутере са више портова?
Pa koji su to ruteri ti mi ne odgovori. Isto mi ne odgovori za Kubuntu i gde i kako turaju plasmu u odnosu na prethodne verzije. Sve pisemo ko kisa oko Kragujevca a nigde konkretnog. Najverovatnije je do firmware samo uredjaja tako ga nameski narucuju. Konkretno sad npr. SBB optika trokiraju IP telefoni kad pustim torrent skidam i sejem Ubuntu, dosao covek iz SBB izmerio signal kaze ok, pustili torrent telefoni trokiraju, kazu "naprednjaci podrska" da je to nemoguce al se njihov covek uverio da je moguce. Niko nije ponudio zamenu uredjaja kontam analaogiju splitera, mozda nevalja taj deo u uredjaju koji odvaja IP telefoniju od TV i Interneta. Za coveka resenje je switch i kablovi.

Па видиш ли онај мали знак на крају те моје реченице? Ово за Кубунту ћу морати да проверим шта си питао или да поновиш конкретно шта да гледам јер ме то никад није занимало. СББ испоручује уређаје са преподешеним фирмвером или га касније пусте кроз мрежу и онда ради шта су они смислили.

Тај твој проблем је на wireless вези? Како се понаша са свичем и каблом? Ја сам са једним рутером имао проблеме, како покренем торенте, пуца ми веза. Пробао још један исти, опет тај проблем, заменили за сасвим други и радило је без грешке. Сад сам добио трећи и ради добро.

Па видиш ли онај мали знак на крају те моје реченице? Ово за Кубунту ћу морати да проверим шта си питао или да поновиш конкретно шта да гледам јер ме то никад није занимало. СББ испоручује уређаје са преподешеним фирмвером или га касније пусте кроз мрежу и онда ради шта су они смислили.

Тај твој проблем је на wireless вези? Како се понаша са свичем и каблом? Ја сам са једним рутером имао проблеме, како покренем торенте, пуца ми веза. Пробао још један исти, опет тај проблем, заменили за сасвим други и радило је без грешке. Сад сам добио трећи и ради добро.

Video smajli ali ne kapiram da je to ironija. Ok ako je to bila ironija, nekad sam imao ruter sa jednim portom i switch koji sam vezao ostale kompove.
Ne kontam kako wireles utice na IP fiksnu telefoniju, trokiraju fiksni ne mobilni. Ne skidam vise torrente osim linuxa ali ako opet pocne da trokiraju fiksni telefoni trazicu zamenu modema-rutera

Мислио сам на знак питања на крају реченице, ваљда знаш чему служи. Наравно да рутер може да има један порт и онда то иде на свич, после су почели да то праве у комаду па сада рутери углавном имају до 4 порта. Не сећам се да сам видео неки рутер са више од 4, то сам и написао у следећој поруци.
Ма грешка, мислио сам да само покретање торента може да загуши везу можда и толико да поремети саобраћај на телефону, ипак и они иду преко истог кабла. Јел ти беше имаш FTTH или FTTB?

@calexx,

Ti si bio na SBB pre mene pa sam shvatio da ti znas da imaju i rutere sa vise od 4 portova. Uobicajno je sad ruter sa 4 porta ali ovo je specificno jer je ONT a dva porta su za TV, kazu moze do 3 TV sa svim kanalima, kako onda regulisu kad su 2 porta zauzeta a u tom slucaju trbaju 3 porta. U danasnje vreme apsurdno je da se ogranicava ponuda jedan TV sa nnn kanala a ostali max 3 na nn kanala. Malo sam guglao ima sad u ponudi rutera sa 6 i 8 portova ali ne kod nas. Sve je kod nas dovedeno do apsurda IPV4 i CGNAT a svet uveliko tera IPV6, torrent gusi 300Mb/s koekciju, tele1 ne moze da zove tel2 a to sam imao sve na ISDN to su normalne opcije u danasnje vreme. Unifi kojeg nema u 3 bloka kod mene a svi smo na optici i to FTTH (optika u stan do modem-rutera). Ne bi smelo da torrent zagusi tel saobracaj jer je samo mali frekventni opseg odvojen za tu komunikaciju. Seti se "kontejnera" i modernizacije centrala, nemas vise dvojnika a u stvari imas samo su podeljeni frekventni opsezi. Moguce je da kad se opticki signal prevede u elektricni da tu mora da postoji neki spliter u samom uredjaju koji deli saobracaj na TV, Internet i telefon. Optika je ipak veliki propusni opseg jedino ako ne kolje CGNAT. Kad budem skidao nove linuxe videcu kako se ponasa, signal je propisne jacine, znaci ili je sam uredjaj lose projektovan ili je do firmwera uredjaja ili neka losa komponentna u samom ONT uredjaju. Na Targu torrent nikak nije gusio ni internet saobracaj, ovde gusi, pogledacu opcije podesavanja oko optimizacije saobracaja.

da ozivim malo temu.

SBB, paket 500/50 Mb
ruter/modem Ubee EVW32C-0N.
WiFi rade obe mreze, nemam zamerki.
4 ETH porta.
Radi 3 porta, izgleda da je 4 rezervisan za vracanje programa ( to ne koristim, ne treba mi ). I nije fiksan port koji ne radi ( msm na net ).
Potrebno mi je da "prorade" sva 4 porta za klasican net, kada u njih ubodem lan kablove ( imam 3 racunara i smart tv ).
Zvao sam tehnicku podrsku 2 puta i rekli mi da oni ne rezervisu portove za vracanje programa i da bi trebalo da mi rade svi portovi normalno.
Neko sa iskustvom ima ideju sta da radim ?

Nazad
Vrh Dno