Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo je malo njih koji drze nivo a samim tim i vecu cenu jer vecini musterija niska cena je odlucujuci faktor

Znamo jednog takvog :)

Skroz si se prebacio na ovu temu , ne vidjam te tamo , ma i ja pitam gluposti , vecina je presla ovde :D

Za razliku od svega ostalog sto sam video po netu, Bench je tata mata. Jeste da ima amatera, ali price u prazno ni 0.1% naspram gro foruma.

Zavirite na Kajgana forum, sve stručnjak do stručnjaka. [emoji23]

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ti si amater, a mi stručnjaci [emoji848]

Послато са MI 5 уз помоћ Тапатока

To je Anon. Njega (ni njegovih naloga) nema nigde, odavno. Možda samo prati, inkognito.

Drugar kuca 40 kvadrata ,dnevna sa trpezarijom i spavaca sobica 8kvm ,manji hodnik i toalet,izolacija 5cm tavan i zidovi,planira 2 klime sta mi predlazete da uzme

To mogu i dve devetke da greju ali bih ja ipak uzeo jednu 12 i jednu 09, Fujitsu ili Daikin.
Uslovi su slicni kao kod mene.

Pa i ulazni modeli mogu tipa LLC i LLCE. Ako ima para nek uzme jednu LM i jednu LLCA.

Ako će u neku manju sobu, onda Daikin ftxbXXc gde je XX 35, 25 ili čak 20. Po meni 12-ca nije za prostor manji od 25kvm, mnogo će da duva

Ja sam mislio 12 lmca i u manju ne znam koju da stavi dal daikin ftxb35 ili 09llca pare nisu problem

Poslednja izmena:
Ako ima para onda tako, rezerva snage treba uvek da ima, turbina moze uvek da se smanji.

Može ali ima tu i druga stvar. Da bi se dodatno grejala veća površina van te manje sobe, klima treba da ima mogućnost fiksne brzine turbine. Fujitsu smanji obrtaje kad postigne temp, bez obzira na podešavanje. Daikin ma manual brzini fana održava obrtaje turbine. Lično više volim Fujitsu logiku, ali nije za grejanje ostatka stana iz manje sobe.

Mislis Fujitsu prestane na duva, kada postigne temperaturu, a Daikin moze da nastavi?
Ili Fujitsu smanji na minimum i duvanje i turbinu, a Daikin ostavi i fan jacinu i turbinu?

Pokusavam da shvatim razliku.

Ovo drugo. I na AUTO i na Manual modu Fujitsu smanji duvanje na minimum kad postigne temp.

Jel' radi to Daikin i za hladjenje mozda?

Ne znam. Ovo za grejanje samo prenosim tuđa iskustva.

Zavisi od prostorije, visine i rasporeda, LM i LLCA to greju bez problema 100%. Ni Dakin nije pogresan izbor, isto 09 i 12-tica.

Ok sta mislite da je bolje onda u svakom slucaju za vecu 12lm a za manju

mrbakero

Pa ako uzima 12M , onda mu je za tu sobicu + da potpomogne LM ako zatreba , sasvim dovoljan i Daikin FTXB25C , nesto malo slabiji od 35c ali u tako malu m2 je stvarno glupo stavljati 35-cu . Eventualno bi bilo pozeljno da se malo bolje usmeri ta 25-ca u slucaju da ako zatreba potpomogne 12LM .

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Daikin RXB25C / FTXB25C

Pdesignh kW 2,40
SCOP 4,01
Klasa A+
Sezonska potrosnja 838 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,13ke uz COP 2,41
na -15c daje 1,72kw uz COP 2,31
na +7c daje 2.80kw uz COP 4.01
----------------------------------------

Pa ispade da Daikin 25 ima modulaciju ko kinezi od 40k

Vredi li to platiti 100e više

Poslednja izmena:
Duk

Po onima koji poseduju FTXB35C taj model ima jako nisku modulaciju , osetno nizu od Fujitsua , na kraju ispada da podaci koje mi imamo ovde a koje kace u manualu ne prikazuju taj deo . Znaci Daikin je klima sa jako niskom modulacijom , moguce je postaviti konstantan izduv , no nije predvidjen za zahtevnije zadatke . S obzirom da je to soba od 8m2 , ta klima je i vise nego dovoljna da je zagreje a ukoliko je postavi naspram vrata hodnika onda se moze ocekivati i da potpomogne Fujitsu ako zatreba .

Za 8 kvadrata se verovatno ne isplati ugrađivati klimu,osim ako ne treba zbog hlađenja. Uz to nema te klime koja će da radi u kontinuitetu u tako malom prostoru.

Slažem se, 8 kvadrata, klima će tu samo da smeta

Za 25ticu tu piše 1. 3kw modulacija, na cop 4, to je 320w, kinezi idu oko 400
Pratio sam lucu kratko, oko250 w je modulacija, ali moram da stavim 23c, nije baš podešen termostat

Poslednja izmena:
Ja sam u jednom momentu hteo reci da je mozda jedna 12LU sasvim dovoljna ukoliko je raspored savrsen , no ako covek zeli dve klime a sto i jeste dobro za komfor , pogotovo ako je postavi tako da gura vazduh ka tom hodniku tj sto dalje od sebe i na taj nacin nece grejati samo tih 8m2 vec vecu m2 tj bar taj hodnik i kupatilo . Ne sumnjam ja u mrbakera da ce kad vidi kakva je situacija na licu mesta i uz ovo sve sto zna da da dobru preporuku prijatelju . Iskreno receno ja bih razmislio i o ovoj opciji , u dnevnu bi uzeo 12LU i usmerio je ka toj sobi tj hodniku a u tu malu sobicu kupio jedan norveski i to polovan a dobar . Razliku u ceni tog norveskog i Daikina , klima nikad nece nadomestiti a sluzila bi samo kao ispomoc i to samo u delu zime kad LU nije dovoljna i za tu sobicu . Hladjenje tih 40m2 ce mu odraditi svaka pa i najobicnija klima , problem je grejanje .

Duk

Jedno pise a drugacije je u stvarnosti , mislim dak da je rovac rekao da mu 35-ca spusta potrosnju na nekih 160w ako se ne varam .

Poslednja izmena:
Stvarno je glupo što niko nije odvoio 1 sat vremena i 12 dolara za ljudski test grejanja na - 7 ili - 5c za nekog kineza

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno