Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

enable-ovao ga upravo, kul izgleda ali ne koristim web gmail niti pamtim kad sam otvorio mejl preko njega.

Ni ja ne koristim web verziju, Koristim "Pošta" Windows 10 App, kad je vec integrisana svakako, i radi sync i notify. Koristi sve sto ti pruza Win10. :D

Odjednom na svim win10 racunarima u firmi ne vidimo winXP racunare koje su na istoj mrezi. Uopste se ne vide i sto je najveci problem ne mogu ovi korisnici da koriste deljene uredjaje koji su na XP, tj stampace. Kada se udje u control panel i u stampace, samo zakoci i na kraju ugasi control panel prozor. Jel se desilo kome sta ovako?

Najverovatnije u maju dobijamo:

Welcome to the April update

Jer je upravo pušten ESD:

Kod:
http://fg.ds.b1.download.windowsupdate.com/c/Upgr/2018/04/17134.1.180410-1804.rs4_release_clientbusiness_vol_x64fre_en-us_3322a5ade9e29f74a61fd750614a939239780fee.esd

Ili na srpskom:

Kod:
http://fg.ds.b1.download.windowsupdate.com/c/Upgr/2018/04/17134.1.180410-1804.rs4_release_clientbusiness_vol_x64fre_sr-latn-rs_d70b21cf7237b58314e3e7e25f279c6a4a7f3152.esd

čiji winver nosi oznaku 1803.

Ako ovako nastave, 1809 stiže sledeće godine. :D

Ne znam zašto, sad ime apsolutno ništa ne znači, niti je finalizovano u Martu, niti je izašao tad. Mislim, dobro je što su odložili, umesto da puste sa problemima, ali zašto niko nije promenio u 1804 je već misterija.

Ne znam zašto, sad ime apsolutno ništa ne znači, niti je finalizovano u Martu, niti je izašao tad. Mislim, dobro je što su odložili, umesto da puste sa problemima, ali zašto niko nije promenio u 1804 je već misterija.
Ispali bi iz ritma. Jedino što je meni čudno je da su i 17133 i 17134 insajderi radili/rade bez nekih većih problema.

Windows 10 April Update izlazi 30.4.

Nisam znao gde da stavim a vezano je za win 10, danas sam ispao zesci magarac, skinuo sam sam torenta corel, trebalo mi je nesto na brzinu, prvog sa liste skinem. Proverim za svaki slucaj preko malwerbyta da l je ok i sa jos jednim skenerom i kao sve ok. Otvorim instalaciju i vidim nudi mi neku glupost sto nije korel i kliknem da izadjem, i komp momentalno se ugasi. Sad kad god ga upalim pojavi se lenovo logo na sekund, i onda crn ekran sa treptucim kursoarom (ne strelicom od misa), par puta probao da ga cackam i jedino sto se promenilo je da sam dobio ovakav ekran.

Da l je neko imao slicna iskustva? (verujem da su teske sanse da bilo sta izvucem sa hard diska)

ja sam ovo dobio posle onog prvog creators apdejta ili kako se vec zvao :)
prvo je bio crn ekran pri paljenju pa sledeci put linije i ovakve raznobojne kockice kao kod tebe. tad sam rekao win 10 nikad vise.

malo je cudno da ti je nesto crklo tek tako zbog jednog klika.

sta kaze bios? mozes li da udjes nekako u safe mode ili podignes live linux?

Ne mogu da udjem u bios jer je uefi koji moras da aktiviras preko setingsa valjda, znam da sam poslednji put to radio pre dve godine kad mi je pao sistem i odlepio sam dok sam namestio da digne sistem. Problem mi je i sto imam samo dva macbook-a pored ovog wina koja ne mogu da mi budu od pomoci, ovu kantu sam koristio jednom u mesec dana. Mislis da nije zbog ovog virusa, tj ko zna cega iz instalacije? Tebi se desilo slicno iz kog razloga?

cudno je sto ne mozes u bios mada lap topovi imaju uvek neke sugave budzevine od biosa.
probaj uz f8 ili nesto drugi da udjes pa sta bude, ne znam koji taster je kod tebe za bios. malo je glupo da ne moze.

kako mislis da ne mogu macbookovi da budu od pomoci, za sta tacno?

moguce je da si nesto navukao i kliknuo na ko zna sta sa torenta ali ne verujem da si bas ubio nesto.

meni se slicno ovo desilo posle klasicnog apdejta windowsa, bese onaj prvi neki veliki apdejt :)
mislio sam da mi je riknula grafika.

Pa ne mogu da mi budu od pomoci da napravim na usbu linux ili da napravim instalaciju wina na usbu. Nije da sam laik za kompove, ali ovo mi se nikad nije desilo.
Skinuo sam instalaciju kao i svaki put sve ok, desilo mi se par puta i da mi se slicno desi da podvale neke gluposti ali mi nikada nije crkao komp.

Pitam za tvoj slucaj jer sam juce imao neki preogroman update od 6-7 gba, odlagao sam stalno pa se nakupio, ima dosta novih stvari na winu, i prvi problem nakon toga je sto mi ne radi zvucna kartica na lap topu, nisam mogao da se bakcem sa tim da vidim da l je do drajvera ili jednostavno je los update, sad mi se ovo desi pa ne znam da l je sad zbog ovog sto sam skinuo ili updatea, kod tebe je takva situacija bila.

kako ne mozes? postoji bootcamp. treba ti naravno iso windowsa, ubacis fles i pokreni bootcamp. u opcijama samo odaberi da ne zelis da instalira win nakon zavrsetka pravljenja instalacije.

linux sam pravio uz pomoc unebootin alata na meku ako se dobro secam. kucni malo i na guglu.

ako ti je taj lap raspad a macbookovi u boljem stanju, odradi na nekom od njih bootcamp i podigni neki win da imas kad ti zatreba neki program.

ma ko zna sta je kod mene bilo. tad to nije bio redak slucaj. pisao sam par puta o tome i bio je pun net istog problema nakon tog apdejta.
sa 10kom ni sami ne znaju sta rade i apdejtuju.
ja sam se vratio na 7icu koja radi kao sat uz iskljucen apdejt i instaliran simplix pack apdejt.

kod tebe je ipak kriv taj torrent i niko ne moze da zna sta je tacno u pitanju i na sta si kliknuo.

Poslednja izmena:
Windows 10 neće da pusti DTS zvuk iz MKV fajla. Probao sam sa DTS driver sa free-codec.com, sa DTS driver iz K-Lite codec pack. Neće.
Neka ideja kako ovo da rešim?

Nisam znao gde da stavim a vezano je za win 10, danas sam ispao zesci magarac, skinuo sam sam torenta corel, trebalo mi je nesto na brzinu, prvog sa liste skinem. Proverim za svaki slucaj preko malwerbyta da l je ok i sa jos jednim skenerom i kao sve ok. Otvorim instalaciju i vidim nudi mi neku glupost sto nije korel i kliknem da izadjem, i komp momentalno se ugasi. Sad kad god ga upalim pojavi se lenovo logo na sekund, i onda crn ekran sa treptucim kursoarom (ne strelicom od misa), par puta probao da ga cackam i jedino sto se promenilo je da sam dobio ovakav ekran.

Da l je neko imao slicna iskustva? (verujem da su teske sanse da bilo sta izvucem sa hard diska)

Da citiram sam sebe, uspeo sam da napravim linux na usbu, medjutim kad se podigne, kada probam da kliknem na particiju i jednu i drugu izlazi mi obavestenje

Error mounting /dev/sda5 at /media/itsfoss/01BC76G7Z2628FB0: Command-line `mount -t “ntfs” -o “uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177” “/dev/sda5” “/media/itsfoss/01BC76G7Z2628FB0″‘ exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).

Citam na netu da se to cesto desava kada neko koristi win pa linux, i da moze da se resi tako sto se udje u win, ali ja to ne mogu.

Da citiram sam sebe, uspeo sam da napravim linux na usbu, medjutim kad se podigne, kada probam da kliknem na particiju i jednu i drugu izlazi mi obavestenje

Citam na netu da se to cesto desava kada neko koristi win pa linux, i da moze da se resi tako sto se udje u win, ali ja to ne mogu.

Otvori laptop, izvadi hard i zakaci ga na neki desktop ili drugi laptop i kopiraj sta ti treba sa tog harda...

Имаш подешен fast boot па се код гашења не гаси него иде у sleep мод, зато га линух не види. Постоји начин да се у линуху то реши, мислим да може да се пређе у read only мод што је довољно да се дође до података. Гуглај мало.

Pozvao coveka i sredio, na njegovom linuxu je radio. Hvala svakako za pomoc, za sledeci put znam sta je.

Nadam se samo da će ovaj novi update da mi reši problem sa gašenjem laptopa.
Kada odem na start i na Power piše "There are currently no power options available".
Svašta sam probao od ponuđenih rešenja po netu ali bez uspeha. To mi je ja mislim prvi veći bug koji sam našao na Win 10.

Konstantno mi nudi update,
2018-04 Cumulative Update for Windows 10 Version 1709 for x64-based Systems (KB4093112)
stalno trazi restart i nikako ga nece instalirati, i stalno se download-uje kao update, od instalacije nista!?
Sta mi je ciniti?

Možda ga blokira AV, uradi DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth u PowerShell kao admin.

Usput, to nije najnoviji patch, šta ti stoji kao zadnja verzija, to je .371, a zadnji je .402.

Sto se AV tice ne kortistim nista osim win.defendera,
aqw.PNG Screenshot (95).pngScreenshot (95).png

ne razumem sta to treba da uradim DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth u PowerShell kao admin.

asd.PNG

**deaktivirao sam i win.defender, opet nece da instalira.

Poslednja izmena:
Koji je zadnji update? Da li mogu rucno da instaliram taj zadnji update a da preskocim ovaj koji mi pravi probleme?
Da li je ovo normalno da postoje duhovi u taskbaru taskbar.PNG

pominje se i da je od danas moguce skinuti upgrade, da li ga ima ili ne?

Nazad
Vrh Dno