"Mini" Review za A1.
Trebalo je mnogo ranije napisati nešto, prvobitno sam hteo odmah razliku i utiske nakon u11, pa nakon zamene crvenog za crni, pa onda posle custom roma, pa i to prodje, i nekako najbolje bi bilo sad, posle mesec ipo dana da izvučem, istaknem vrline, mane ovog uređaja (po mom mišljenju).
Izrada
Kompaktan (da kažem u odnosu na ostale 16:9, i 5.5inča ekrane), odlično izradjen telefon od alu, bez ikakvih falinki što se tiče dugmića koji su taktilni, na dobroj poziciji, jedino što mogu zameriti je što nisu napravili razliku dugmića za pojačavanje/smanjivanje zvuka u odnosu na power dugme (kao npr. na U11 i većini skupljih telefona). Fingeprint senzor na savršenom mestu (po mom mišljenju), kamere imaju izbačeni deo u odnosu na ostatak ledja, pa može doći do grebanja, ali za sad nemam takvih problema. Ne svidja mi se to što su recent, home, back dugme sa ovim starim logo-ima, tj. recent dugme me podseća malo na staro menu dugme iz ere GG, KK, i JB (ne sećam se kad je promenjeno u recent). Takodje, meni mana, ali jako liči na iphone 7, što nekome i nije tako loše, meni jeste, volim imati unikatne telefone.

nije zamerka, više subjektivni stav povodom toga. Sve u svemu, izuzetna izrada za ispod 200eur cenu.
Ekran
Jedna od najbitnijih stavki pri odabiru telefona mi je i ekran. Iskreno, nisam pobornik jednog ili drugog (IPS vs Amoled), oba mi se svidjaju na neki način, i možda od Nexusa 6P sam zavoleo te vivid boje, koje su takođe bile prisutne i na U11 (iako je IPS, dosta je više ličio na amoled, nego na klasičan IPS, verovatno zbog HTC S-LCD tehnologije). Što se tiče stock varijante, dosta precizniji ekran u odnosu na prethodne koje sam koristio (recimo u11 i 6p) i možda najpribližniji Nexusu 5x, koji i danas važi za jedan od najpreciznijih FHD ekrana. Doduše ovaj je malo hladniji u odnosu na njega, recimo bela više vuče na plavo, nego žuto (bela je bela, ne sekirajte se

) Prikaz na suncu je slabiji u odnosu na prethodnike, ali čitljivo, ima verovatno i neki boost jer ima razlika 100% u zatvorenoj prostoriji, i na otvorenom suncu. Moj tip ekrana je EBBG, telefon je iz Marta 2018 (datum proizvodnje). Pretpostavljam da je svaki telefon iz 2018te sa EBBG-om, jer sam otvarao već 3 komada, svaki je bio sa EBBG, može i @Kidence da potvrdi. Pomoću custom kernela, podesio sam ekran da više vuče na vivid varijantu (amoled look), podešavanja za KCAL su na linku:
https://photos.app.goo.gl/o50Wx6ytCrGd4kbL2
Zvuk
Možda i najveća prednost ovog telefona je zvuk, kako iz zvučnika, tako i iz slušalica (bilo zičnih ili bežičnih). @Ivan I. je dosta hvalio, i imao je šta da pohvali, jer ovaj telefon rastura što se tiče zvuka. Mogu ga staviti rame uz rame sa U11, koji spada u red najboljih po mišljenju mnogih. Zvuk (zvučnik) je glasan, prodoran, bez distorzija i na max, u društvu sam puštao muziku par puta, nisu mogli da veruju da može jedan telefon tako glasno da se čuje, bukvalno u prostoriji od 30m2 nije bilo potrebe za nekim dodatnim ozvučenjem. Sa slušalicama takodje, sve pohvale, zaista sam bez zamerki, s tim da ipak prednost tu dajem za U11, koji mi se čini da ima kvalitetniji izlaz, pa samim tim mi je i kvalitet preko slušalica bolji za nekih 10% u odnosu na A1, ali opet, za jedan U11 može se uzeti 2 A1.
Kamera
Jedna od možda najbitnijih stavki na ovoj temi je i kamera, prosto stock kamera je prosek za ovaj cenovni rang, sa GCAM pravi popriličnu razliku, kačio sam par primera, evo i ovde ću dodati. Naravno, treba ubosti prava podešavanja, recimo ja sam na
https://1drv.ms/u/s!AkJIG2pSJ38T5yuaGQSYaneClQgK (tu je apk i moji moduli koje sam instalirao za gcam), i podešavanja su Model : 6p, Config camera: Pixel 2017 Zsl Hdr+, hdr parameters: medium, Final jpg quality hdr+: 97%, i u Manual fixed black level offset: opcija Fix black level front camera: 16.00 (default). Ovo su neke od slika napravljene sa ovim podešavanjima -
https://photos.app.goo.gl/E7FtroTiakawErex1 , noću nisam pravio neke fotke, ali svakako kad budem, kačim linkove.
Baterija
Što se tiče baterije, 3080 mah, recimo prosek moje upotrebe je izmedju 5 ipo i 6h sot-a na 18-24h standby time-a. Što se sasvim zadovoljavajuće za ovu veličinu baterije, ekran. Nisam imao curenje baterije na stock-u, doduše bila je slabija za nekih 15% u odnosu na sadašnje rezultate (stavljen je custom Rom, malo greenify-a na žderače baterije, pa otud i jači rezultat). Par primera u linku ispod:
https://photos.google.com/share/AF1...?key=My1IRWktT0xSTkQxZ2Izdlp1VDQ3YkRBUU5Vd3Jn
Softver
Razlog i zašto sam zamenio U11 sa A1. (pored cene). Telefon u stock varijanti ima čist android, minimum bloat-a, radi brzo, fluidno, mesečna ažuriranja od Google-a, nema bolje za android od ovoga (opet po mom mišljenju, nekom se dopada milion opcija sa EMUI, MIUI, TW i ostalih). Opet bitna stavka, mogućnost root-a i prilagodjavanja telefona onako kako meni odgovora. Okej, može to svaki android, ali kao što svi znamo, većina telefona ima neverovatan "feature" da ako se otključa bootloader gubi se garancija. Okej, shvatam zašto, ne ume svako da čačka s telefonima, ali zašto ograničavati tu slobodu koju android ima gubljenjem garancije nikad mi neće biti jasno.
Posle malo stock probanja i dosade što nema šta puno menjati, odlučih da stavim custom rom. Na preporuku @Djilkos_NS stavljen je AEX (
https://forum.xda-developers.com/mi-a1/development/rom-aospextended-rom-v4-6-t3757436) koji zaista ima taman opcija koliko treba, sa odličnom optimizovanim kernelom (rezultat baterije govori o tome). Opet, fluidan, brz, ima animacije od android P (interesantna stavka), promena tema kompletnog UI, podrška za Substratum, u suštini poboljšan stock rom sa dodatnim opcijama. Nema nažalost podršku za KCAL.
Ogroman broj custom romova se pojavio nakon što je Xiaomi pustio build za kernel, Franco se uključio u celu priču, tako da će ovaj telefon biti izuzetno popularan na XDA sceni.
Što se tiče neke ukupne ocene, ne volim davati brojke, jer jednostavno ne mogu stavljati u isti koš telefone različitog cenovnog ranga, ali mislim da za ove pare za koje se može naći ovaj telefon nov (180-200 eur) u varijanti 64/4 je odlična kupovina kako za entuzijaste, tako i za ostale ljude. GCAM radi i bez root-a, postoji na XDA objašnjenje šta i kako, tako da i to nije prepreka, ako smatrate da je mana telefona kamera. Možda najveću manu koju bih naveo za ovaj telefon su užasna tempered stakla od kojih sam zalepio jedno 3,4 i nijedno nije leglo kako valja (da li do zaobljenih ivica ili šta već). Preporuka ako već neko hoće maksimalno da zaštiti telefon - uzeti tempered glass sa full frame-om, znači staklo koje ima crne okvire za bezele.
Još jednom hvala @Djilkos_NS i @Kidence na pomoći, kao i @Ivan I. što me ubedio da probam ovaj telefon.
Crveni je top, ali bolje izgleda crni.

Toliko od mene.