Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Neki su danas imali problema i sa gproxy ganingom cak.

Primetih prvi put danas CGN kod Telekoma.

2fe9c9204e899448b302a9dbdcecab31.jpeg

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk

Nije nemoguce ali generalno ga ne rade, i mozes da ih iscimas relativno lako da te vrate na public IP, ili barem da ti otvore neki port.

Iskreno dobijam zelju da se vratim na 10/1 na ADSL, jer iako ne igram nesto aktivno Dotu vise, primetim da je odziv dosta losiji na VDSLu nego na SbB cable, a pogotovu naspram ADSLa.
Cak je na MTS 4G mnogo bolje, iako je kobajagi veci ping :D

Poslednja izmena:
Ne, niti sam imao na ovoj adresi.

Upravo proverio podesavanja rutera i vidim i da su i meni ukljucili NAT.
Pozvao Call centar i zamolio da proslede nalog za iskljucivanjem NAT konekcije.

Sve je u okviru Box paketa Telekoma.

Дуго су уважавали те захтеве али ми се чини да су и они кренули као СББ, нема враћања, може само преко доплате за статичку адресу. Баш да видимо како ће да прође.

• Like
Reagovanja: M J
Nije mi jasno zašto im je toliki problem da kupe IPv6 adrese, ako su ispucali sve v4. Jel u bilo kojoj drugoj državi korisnici imaju flat net sa NAT-om???!!! Stvarno mi nisu jasni ni mts ni SBB.

Mmm, pa aj razmisli? Na svetu ima nekoliko milijardi korisnika interneta (fizicka lica, pravna lica...), a ima svega 2 milijarde IPv4 adresa, a nisu ni sve koristive javno. Kolika je mogucnost da svi imaju javnu adresu?
Ne koristi se IPv6 jos uvek toliko svugde, ne mozes svemu pristupiti samo sa IPv6? (pitam, nisam gledao)

Kapiram da IPv4 adresa fali, ali zato je tu IPv6, koliko vidim koristi se već uveliko, čini mi se da se i u Rumuniji koristi. Mene zanima jel se NAT često koristi u svetu? Prosto mi je neshvatljivo da se koristi NAT koji degradira uslugu.

Ups, mislio sam na Carrier Grade-NAT.

Mmm, pa aj razmisli? Na svetu ima nekoliko milijardi korisnika interneta (fizicka lica, pravna lica...), a ima svega 2 milijarde IPv4 adresa, a nisu ni sve koristive javno. Kolika je mogucnost da svi imaju javnu adresu?
Ne koristi se IPv6 jos uvek toliko svugde, ne mozes svemu pristupiti samo sa IPv6? (pitam, nisam gledao)

Ne možeš svemu, ali šta kao "sitnica" je razlika u upotrebljivosti interneta u scenarijima:

1) imaš samo shared/CGNAT javnu IPv4 adresu + nemaš jedinstvenu IPv6 (nemaš nikakvu)
2) imaš shared IPv4 ali imaš svoju jedinstvenu IPv6 adresu

???

Jadinstvena javna IPv6 sa funkcionalnim port forward-om ti omogućava da možeš da pristupiš svoj kompu u varijantama gde koristiš bar moderne uređaje i software. Nešo je bolje nego ništa.

@Markic: Ako se ne varam sve države i provajderi su već dobili svoje IPv6 opsege... raspoređeni su / dodeljeni.

CG-NAT--ovanih korisnika imaš svuda u svetu, ali ne znam baš koliki je procenat onih koji istovremeno nemaju IPv6 adresu i procenat provajdera & države kojima je CG-NAT rešenje koje su "smislili" da se koristi narednih 5+ godina.

Naši su kao i uvek "lideri u regionu" po pitanju IPv6:

https://www.akamai.com/us/en/about/...-the-internet-ipv6-adoption-visualization.jsp

Kliknuti na "Contries", videti Rank #84.

Kao dodatak da, ali koliko je uopste korisno TRENUTNO?

Kliknuti na "Contries", videti Rank #84.
Što je najgore stavili nas na 84 mesto, verovatno na osnovu nekog njima znanog reda (po abecedi teško, ali na taj fazon nešto). Realno u tabeli stoji 0.0%. Tako da znači da smo poslednji.

Onoliko koliko ti ima koristi :d

Kao 24% korisnika u svetu pristupa Google-u koristeći IPv6 adrese...

Nisam pitao koliko korisnika ima mogucnost za IPv6, nego koliku korist mogu sada imati od IPv6?
Google-u cu pristupiti i sa CG-NATa. Koliko trackera, servera, home surveillence sistema i ostalog ima IPv6 podrsku?

Više ljudi oko mene, pa i na poslu 2 računara su u zadnjih 10 dana imali problem sa User profile, nešto (u restore se pojavi kao critical update, a nije jer je service isključen), im odradi backup profila, i napravi temporary profile dok originalni isključi (korumpira). Na nekim se čak i User profile service isključi.

Pričao sam sa poznanikom koji drži servis, imao je više istih slučajeva i to ISKLJUČIVO Telekom korisnici... Da li je moguće da je nešto ušlo u mrežu?

Edit, evo još jedni su mi se javili, sa istim problemom, drugi u sat vremena.

Mada mislim da oni koriste Eunet Subotički, tako da prva teorija pada u vodu.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk
40ed2128e2716dd1d80e69bc0e581c98.jpg

Poslednja izmena:
Koje operativne sisteme je ovo pogađalo? Random ili je vezano za određeni win?

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Ja što sam imao do sada, svi su win 7, poznanik-bivši kolega je imao pretežno sedmice mada i jednu 10 i jedan xp, ako sam ga dobro razumeo.

Upravo me zvao komšija da vidim šta mu je sa kompom. Ima win7 SP1 64bit. Isto ovo se desilo. Ima telekom ADSL (Huawei ruter).

Znači nije lokalna stvar. Najgore je što ne znam uzrok, nije problem to vratiti na pređašnje stanje ali je smaranje kad me njih 10 zove zbog istog...

Znači nije lokalna stvar. Najgore je što ne znam uzrok, nije problem to vratiti na pređašnje stanje ali je smaranje kad me njih 10 zove zbog istog...

Na poslu dva servera ista/slicna prica. 5 minuta za srediti ali svejedno. Interesuje me najvise uzrok. Antivirus naravno nista nije nasao.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Na poslu dva servera ista/slicna prica. 5 minuta za srediti ali svejedno. Interesuje me najvise uzrok. Antivirus naravno nista nije nasao.

Koji je provajder? Pokušavam da uočim neki šablom između pogođenih mašina, ali ga nema, totalno je random. Različit prateći softver, antivirusi, navike... Jedino je u 99% Telekom zajednička stavka za sada...

Na poslu su oba legalna. Ovi ostali nisu. Ali neki od sistema su stari po 4,5 godina.

Legalan OS, main link telekonj backup sjbb.

Legalan Windows 10 Pro 64-bit (1709) + MTS VDSL 50/2 = nijedan jedini problem sa korisnickim profilom na Windows-u.

Drugari, zahvaljujući korisnim savetima nekih članova na ovom forumu u temi "MTS Telekom ADSL" konačno sam posle 8 godina prešao na VDSL :) .Nakon puno ubedjivanja, zahtev mi je odobren, dobio sam novi modem ZXHN H267N i potpisao ugovor pre nedelju dana BOX2 (Fiksna+NET20). Rekli su mi da sam udaljen od centrale 1350m (pre 2 godine je bilo 1160m) iako nisam menjao mesto stanovanja :) Internet mi u ovih nedlju dana odlično radi i nisam imao ni jedan problem. Moji parametri su na slikama i zanima me da li može lepo da mi radi pun protok od 20 pošto su mi pustili 16 ?

Poslednja izmena:
Nisam video skoro ovako loše parametre linije na kojoj je pušten vdsl. Obzirom na tvoju udaljenost i ovo je vrh.

Nazad
Vrh Dno