Šta je novo?

Prelazak sa Windowsa na Linux u 2017. ili 2018. godini

Mislio sam dali je moguce formatirati kao kad se windows instalira i izadje opcija da se formatiraju particije i naprave nove,gde da pogledam koji su driveri instalirani,na windows imamo opciju task manager a kako je kod linux,
Инсталирај поменути gparted (ако није у старту инсталиран) и ту ћеш да решиш све проблеме са партицијама. Драјвере потражи у подешавањима, не користим Убунту али би требало да је ту негде мада углавном нема потребе да то гледаш. Таск менаџер потражи са ctrl-esc (ако на то мислиш) мада ти ни то није нешто потребно.
Минимизовање би требало да је исто али Убунту има неку наопаку логику па је у левом углу а потражи и у самом горњем панелу.
 
Idi instaliraj manjaro kakav ubuntu 16.04, to je vec polumrtvo... jos unity
 
Moja preporuka za početnike na Linuxu je Mint cinnamon, retko šta od standarnog hardvera neće raditi a uz to sasvim solidan izbor instaliranog softvera. Manjaro nije loš ali čini mi se da rolling release nije baš za početnike.

A što se konkretnog problema koji ima @Miki_, pitanja je kako je bilo stanje sa particijama pre instaliranje Linuksa?

Moja pretpostavka je da je tokom instalacije kod particionisanja izabrana automatska opcija, koja formatira ceo hdd, ovako nešto:

ezYO4dQ.jpg


Kada se izabere stavka "Something else" onda se dobije izbor gde da se instalira.

TMQfgt8.png

Kao što se vidi u spoileru minimiza dugme je u levom gornjem uglu.

Drajveri uglavnom nisu potrebni ako sav hardver radi kako treba, kod Nvidia grafičkih kartica se može instalirati vlasnički (zvanični Nvidijin) drajver dok kod AMD slobodni, koji dolazi sa sistemom radi sasvim dobro.

Task manager na linuksu je system monitor, KSysguard ili nešto treće, zavisi od grafičkog okruženja.
 
Instalirao sam devojci Mint cinnamon, šta znam, nisam nešto bio oduševljen izgledom i ponašanjem, ali ona kaže da joj je ok.
 
Nije mint nkakav šampion izgleda ibrzne, ali za početnike koji žele sami da udju u svet linuksa, po meni, jedan od najboljih. Inače ja koristim Arch većcgodinama i za mene nema bolje od toga,a često isprobavam razne distroe u live varijanti.

Inače moj zet je pre par godina doneo neki laptop sa winom iz Turske i nije mu to radilo nikako, prenatrpano programima i on je sam na moju preporuku instalirao bez većih problema Mint i bio je prezadovoljan, medjutim kada su klinci malo porasli na linuksu nije

bio zadovoljavajući izbor igara pa smo vratili windows koji radi kako radi.
 
I ja sam mislio Linux mint za pocetak da instaliram pa kasnije neku drugu verziju ali eto instalirao sam ubuntu,ne znam sta sam sa particijama uradio koliko se secam napravio sam particiju od 20gb za sistem a druge particije nisam pravio,toliko memorije imam da me stalno upozorava da mi je ostalo jos manje od 300mb slobodnog prostora,inace nasao sam gde da izadjem u gornjem levom uglu i sve je izokrenuto nigde logike,isto i sa rar arhivom nasao sam program sa kojim da raspakujem i sada radi,mozda posle par meseci moze covek da se navikne ali stvarno je bezveze na prvi pogled.
 
Koristite Windows 20 godina i onda instalirate Linux i očekujete da bude ISTI kao Windows.

Linux nije Windows i ako želite da koristite Linux, a da bude kao Windows, da se ponaša kao Windows, da instalirate programe kao što to radite na Windows-u onda to neće moći i bolje je da ostanete na Windows-u. Ko želi jednostavniji sistem, koji vi kontrolištete, a ne on vas, koji je prilagodljiv i jednostavan (na svoj način) onda možete da probate, ali moraćete se prilagoditi čitavoj filozofiji samog sistema koja je drugačija nego na Windows-u, a kome se ne prilagođava, širok mu Windows.
 
Poslednja izmena:
Unity je i meni bezveze, ali to je i čar linuksa, postoje mnoga desktop okruženja, menadžeri prozora.... da svako može da pronađe ono što mu najviše odgovara, meni je to trenutno KDE.

Ko želi da isproba linuks mora biti spreman da istražuje i da ne odustaje posle par problema.
 
@Miki_

Instaliraj ZorinOS Core, jer je jedan od distroa koji interfejsom najviše podseća na Windows - pri dnu stane je opcija da ga platiš 0€ i skineš. :D

Ali ako ti predstavlja mučenje i odbojno ti je upoznavanja OSa koji ne deli ništa sa Windowsom osim opštih koncepata zajedničkih svim operativnim sistemima, onda je bolje, što reče mrtavker, da se držiš Windowsa i samo Windowsa. Prosto zaboravi da postoji bilo šta drugo... Valjda te niko ne primorava na Linux protiv tvoje volje?
 
Instaliracu mint cisto da probam,nije da odustajem brzo ali mi nesta brzo zatreba a ne znam kako da nadjem,jedva sam raspakovao rar arhivu ali kad se nauci onda je mnogo bolje od windowsa.
 
^Mislim da na Mintu sve 3 verzije (LMDE ne pominjem i ne preporučujem ti) imaju preinstaliran arhiver tako da kad desnim tasterom klikneš zip ili rar arhivu u fajl menadžeru, imaš opciju "Extract here" ili "Extract to" ili obe - za ovo poslednje sam siguran kad je Cinnamon u pitanju...
 
U vezi RAR, ako neće da se raspakuje na Mint-u (sa default archiver-om) onda se otvori terminali i:

Kod:
sudo apt install unrar
 
Instaliracu mint cisto da probam,nije da odustajem brzo ali mi nesta brzo zatreba a ne znam kako da nadjem,jedva sam raspakovao rar arhivu ali kad se nauci onda je mnogo bolje od windowsa.

Arhiviranje i raspakivanje fajlova je ugradjeno u fajl menadzer a vecina grafickih okruzenja dolazi sa fajl menadzerom koji moze da raspakuje vecinu popularnih tipova arhiviranih fajlova. Da arhiviras u rar, to malo teze dok ne instaliras rar ali da otpakujes ne bi smelo da bude problema. Eventualno ako podizes Archlinux pa ne instaliras unzip, unrar ili dodatak za fajl menadzer koji ih integrise u gui, onda moze biti problema oko otpakivanja.

Kod Linuxa su programi unixoliki (jos uvek) sto znaci da rade jednu stvar a za vise funkcionalnosti se kombinuju. Osnovni rade u konzoli i nemaju gui ali postoje dodaci koji na te programe dodaju gui i ti osnovni unix programi su deo krupnijih programa. Dok je Windowsa svaki program za sebe i napravljen sa guijem u vidu od pocetka.
 
Instalirao linux mint opet nisam obracao paznju na particije,kako da napravim drugu particiju ili kako da pogledam kakvo je stanje memorije.
 
Cekajte do 26. Aprila, Ubuntu 18.04 LTS verzija, to ce sigurno biti pun pogodak.
 
Ipak traba sačekati 18.04.1 da bi sve radilo kako treba. Preporuka kod 18.04 je "minimal" instalacija bez nepotrebnog softvera a ako nešto i ostane tipa Yahoo, Totem i sl. samo "sudo apt purge..." za par programa;)
 
Mene zanima gde da pogledam kakvo je stanje sa memorijom nisam nasao ni jednu particiju,samo gde je sistem ali i tamo nemogu da pogledam koliko ima slobodnog prostora.
 
^Imaš instaliran Disk Usage Analyzer, pa pogledaj.
 
Poslednja izmena:
Ако си инсталирао Минт, он у старту "ували" и gparted па њиме можеш да погледаш (и евентуално нешто промениш) какав ти је хард. Читај мало шта ти је предлагано, изгледа да прескачеш оно што ти неко предложи.
 
Ne preskacem nego ne vidim svaku poruku,nasao sam sva memorija je gde je i sistem,za pocetak mi tako odgovara i onako nemam nista bitno za skladistenje.
 
Kako da sa linuxa napravim bootable usb sa windows,probao sam sa rufus ali nemogu da se snadjem.
 
^Nema ništa jednostavnije nego da se napravi Rufusom. Isprati tutorijal do 47s, sigurno radi.

 
Poslednja izmena:
Дај неки туторијал али да има везе са питањем. ;) Ја сам више пута пробао али ми се руфус не сналази са драјвовима на линуху ... иначе ми и није потребан поред онолико линух програма за то. Већина линуха има неки програм те намене, мада у последње време користим углавном Easy2Boot.

Зашто правиш ту флешку? Одустајеш од линуха? Буди упоран, има много разлика али се исплати научити.
 
За ово и не мораш да гледаш у пасуљ.

Videh to i bez pasulja :D nego kontam da je probao Rufus u Windowsu, pa nešto nije išlo, butovo Linux pa sad ne zna kako bi. Jer, koristiti Rufus na Linuxu, nema nikakvog smisla ergo, pretpostavka.
 
Moja greska nisam objasnio :smash:
Na laptopu hocu da instaliram windows,nesta mi brljavi i nece da podigne sistem i moram da instaliram novi,i sad pokusavam sa racunara sa kojeg koristim linux da stavim windows na usb ali nemogu da se snadjem.
 
WoeUSB, ja sam ga probao na archu i radi posao.
 
Nazad
Vrh Dno