Trenutno koristim Windows 7 zbog loše urađenog i ubagovanog Windowsa 10. Do sada sam imao prilike i dodira sa većim brojem Ubuntu verzija i njegovih derivata (u glavnom preko virtuelne mašine). Nisam dovoljno iskusan da znam šta je možda najpraktičnije ali sam ipak učestvovao u anketi Canonical-a koje je bila istaknuta na ubuntu redditu oko mesec dana. Anketa je bila vezana za aplikacije, okruženja i slično koji bi bili preinstalirani u novoj ubuntu LTS verziji. Ubuntu LTS verzija izlazi u aprilu 2018. godine za koju verujem da će biti najbolja Ubuntu verzija do sada i zbog toga u naslovu teme stoji 2018. Nisam striktno vezan za ubuntu i njegove derivate, ali bih voleo kao potencijalni početnik da mi bude lakše oko podešavanja OS-a.
Da li je iko u poslednjih godinu dana odlučio da napusti Windows platformu i potpuno pređe na neku od linux distribucija? Ako jeste, koju distribuciju koristite i kakva su vaša iskustva do sada?
Kao primarni OS koristim Windows7, a Linux Debian server mi je sekundarni, drugacije ne mogu da zamislim za ono sto sve meni treba. Debian mi se najvise svidja i kao workstation(gui) u varijanti mate okruzenja. U sebi ima i xfce, lxde, KDE i ostalo, ima jedan od najboljih instalacionih wizarda (da ne kazem carobnjaka), lako particionisanje, ma sve. Nekima je to nebitno, meni jeste, sta znam. Takodje, u konzoli po defaultu CentOS, Fedora, i ostale distribucije koje nisu na bazi debian-a imaju ruznjikave fontove, oivicene, meni je to takodje bitno posto blejim u tekst non-stop. Fenonemalan community, repository, stabilnost, jednostavnost.
Nisam nikad koristio Arch, samo sam ga instalirao, kao i Gentoo, da vidim kako to ide i nije mi leglo, a openbox, cemu svrha tog dodatka? Podizanje sistema, zatim openbox-a, malo mi je to bez veze. Nije to jedini sistem koji radi tako dobro i zauzima manje resursa.
@MasterChief druze, i ja volim Linux, ali realno, ogranicen je za desktop korisnika, tj. nije za obicnog, ali naprednijeg recimo koji hoce da ima virtuelnu masinu koja radi kao recimo VMware, koji hoce da ima recimo ne Gimp, nego Photoshop/Lightroom, koji hoce neku zahtevniju igru, zatim omiljeni plejer za film, muziku... Cvrc. Sto se tice virusa i svega ostalog, to je lako ukrotljivo za nekog ko tacno zna sta radi i sta treba za zastitu jednog sistema. Po meni treba imati Linux kao sekundarni sistem, naravno za nekog ko ga uopste zeli i voli da radi na njemu. Ako ce za svaku glupost koja se desi da ga svaki put reinstalira, onda to nije za njega.