Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni gree cozy inverter potroši mesečno 4-5 hiljada sigurno, to je odokativno u odnosu na period kada nije radila klima. Grejem 52kvm, ventilator je na auto, 26c namešteno i ne gasim je nikako.
Mada, meni je i ovo ekstra, samo kad ne moram da ložim :)

Kw ili kw/h potpuno je razumljivo šta je ko hteo da kaže. Ovo je forum a ne akademski klub, ovde pravo glasa ima i akdemik i onaj bez osnovne škole, svačija reč ima istu težinu.

Ovo je u principu tehnička diskusija, pa je poželjan i minimum tehničke pismenosti, a tu između ostalog spada i pravilno pisanje mernih veličina. Daleko od toga da svačija reč vredi isto, samo što na forumima čovek mora da (po)troši vreme i bude vešt da proceni ko šta i koliko poznaje i razume.

+1
Mrzim pametovanje tipa gramatičkih grešaka, ali kW i kWh su mera snage i energije, dve različite stvari.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Pa realno kW nemaju šta da traže na ovoj temi, jer je snaga klima uređaja u stotinama vati u najvećem delu eksploatacije, retko više od 1kW. To je ono što klima vuče iz utičnice, i bude 250W u minimumu (kako koja klima) do recimo 2000W u maksimumu. Potrošnja (u smislu utrošene energije) se izražava u kWh i to je ono što očita brojilo pa plaćamo EPS-u.

Mislim da bi trebalo banovati Kurajbera, hajde sto je zaboravio slovo, nego je i avatar ukrao od Charlia :d

Resavica ugalj, kad se kupuje na tonu, je oko 65e, dok je vreca od 50kg oko 6.5e, znaci duplo, tako da se dobije znatno izmjenjena racunica u odnosu na klimu.
Kakva god racunica bila, ugalj ne bih lozio ni da je besplatan. :)

Ljudi razmišljam da kupim i ja jednu Luca 12 dok je još na popustu, pa me zanima kakva je prodavnica na C i kakvi su ljudi koji ugrađuju koje oni preporučuju.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Ne moras kod njih da ugradis samo kupi a i oni ne ugradjuju nego imaju servise koji rade za njih,mozes i kod njih samo trazi da ispostuju proceduru i vidi kliko traze.
Min 3m duzina instalacije
Obe cevi zasebno izolovane
Vakumiranje obavezno
Gumeni stabilizatori pozeljno

@Jammin
Tu cenu uglja mozes da dobijes samo ako ukrades, cena na tonu je 130e. Jedne godine je brat uzeo direktno iz rudnika preko veze, 90e tona. Cenu od 65e za taj ugalj mozes samo da sanjas.

@Jozza
Pa ako cemo tako klima ne vuce iz uticnice vec iz naponske mreze EPS-a. To je termin koji se odomacio na drugom forumu pa ga svi ponavljaju. Glupo zvuci ali znamo o cemu se radi.

Znam, nije mi bio cilj da pametujem već da objasnim na najlakši mogući način. Kontam ja šta je ko hteo da napiše, ali nije teško naučiti razliku između kW i kWh, pa sam zato i napisao šta je šta, da svako može da shvati. Mogao sam i "inženjerski", ali nisam baš toliko lud kao neki "dipl ing" na drugom forumu, koji je uzgred popio odmor u Mataruškoj banji na dve nedelje. :)

decembar,januar i februar racuni za struju 9-10k din klime rade nonstop. tu je i bojler sa suvim grejacima i ves masina po potrebi,sporet, i sva ostala elektronika po kuci. temeratura 20-22c prijatno u stanu. za sad zadovoljan sa gree lomo klimama.

Pozdrav svima! Da li neko može da mi odgovori kako treba podesiti brzinu ventilatora invertor klime prilikom grejanja? Da li staviti na auto ili na prvu brzinu jer sam negde pročitao da je tako najbolje. Inače u pitanju je klima fujitsu 12 lmce i ima 4 brzine ventilatora plus auto mode. Hvala unapred.

Podesi na auto.

@djalf
Priznajem gresku, naveo sam cijenu bez prevoza. Pitao sam ponovo za cijenu Resavice, kosta 7900 dinara po toni, kocka je skuplja za oko 500 dinara.

O falim te Boze i hvala Banji sto postoji :D
Ma znam ovo, zezam se, samo opusteno, zivot je dovoljno ozbiljan da bi i ovde bili ko na ispitu.
Na temu, klime peglaju lagano, +3c kod mene, neki vetar ceo dan duva kao lud.
Kotao sinoc ugasio, radio ceo jedan dan i vec mi se smucio. Sad ga ocistio i nadam se da ga necu vise nikad ni loziti.

decembar,januar i februar racuni za struju 9-10k din klime rade nonstop. tu je i bojler sa suvim grejacima i ves masina po potrebi,sporet, i sva ostala elektronika po kuci. temeratura 20-22c prijatno u stanu. za sad zadovoljan sa gree lomo klimama.

Koju kvadraturu imas i koja izolacija ,koliko klima

Dosta neprecizno,moj Gree Cozy na 22 sobne troši 600w,na 21 sobne 415w,a sve to u slabo izolovanom potkrovlju(20m2)

Da li neko moze da pomogne Midea MISION pise da ima turbo rezim zanima ne kako se aktivira i isto tako ECO moze da se aktivira na hladjenju na grejanju nisam uspeo

Sent from my iPhone using Tapatalk

Juce u periodu od negde 20h pa do 23h i danas od 21h pa do evo sad llc09 radi defrost na 25 min,podesena na 24 eco,ne radi klima pun gas,napolju je juce bilo suvlje danas evo neka ledena kisa,meni je to malo previse ucestalo,prethonda klima gree ona je radila defrost na negde pedesetak minuta i onda negde odmrazava 10-15,ovo se i pre desavalo samo nisam obracao toliko paznju.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Ako ima vlage i hladno je onda je normalno da ledi. Na koliko ti stoji Fan?

Isključi eko pa vidi ima li razlike. Koliko traju defrosti? Ima li zaista leđa na spoljašnjoj?

Pozdrav iz Zemuna. Ovde poslednja dva dana radi defrost samo tako. Ispod klime bazen.

@mrbakero
Iziolacija je unutrasnja 1cm i pvc stolarija. 55 kvadrata. dve klime. takav je raspored da jedna ne moze efikasno ceo stan da zagreje.

Sent from my SM-N930F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da li neko moze da pomogne Midea MISION pise da ima turbo rezim zanima ne kako se aktivira i isto tako ECO moze da se aktivira na hladjenju na grejanju nisam uspeo

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pojacas duvanje na max I onda još dva puta pritisnes za pojačavanje i na displeju se upali ON

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nema taj TURBO kod MideJe blage veze. Na Mission 18 sam merio, i pojača samo duvanje unutrašnje na kratko, a kompresor bude u istom režimu kao i pre. Izmeri da li forsira kompresor na 12-ci, možda je samo 18-ca šuntava.

Nemam taj merač...
Ja sam i mislio da se tu pojačava samo duvanje, znaci misliš da treba i kompresor da pojača?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kod japanaca pojača snagu. Ne vidim svrhu TURBO opcije. Kao kad bi motor na autu glasnije urlao, a snaga ista. Moj Fujitsu 12LT navrne kompresor na 2kW. Ona Midea Mission 18 je trošila 1.100W kad sam pritisnuo TURBO. I snaga se nije menjala.

Poslednja izmena:
Djalf/Jozza,
Fan mi stoji uvek na medium,mislim da je isto sa i bez eco moda,ne mogi da vidim spoljnu nikako pa ne znam ni u kakvom je stanju,defrosti od 7 do 11 minuta traju.

Medium je 3 crte? Ja moj LT držim na AUTO, i uglavnom je na 2 crte, nekad manje, a više od toga (3 crte) samo nakon provetravanja. Kako god, ako spoljašnja vuče sneg i kišu ićiće u defrost često. Probaj AUTO fan, mada mislim da nema toliko veze. Što ti je 2 crte malo?

Da, Medium je tri crte. Da li je klima natkrivena, da li kisne? To moze da poveca broj defrosta sto kaze Jozza moze da uvuce dok radi vise vlage. Setovana na 24c znaci da radi ipak vecom snagom, sigurno bar 70% i zato se brzo i ledi. Ako bi spustio na 23c bez Eco moda, mozda radi duze bez defrosta.

Dosta neprecizno,moj Gree Cozy na 22 sobne troši 600w,na 21 sobne 415w,a sve to u slabo izolovanom potkrovlju(20m2)
Nije ti hladno tako?
Ja tu istu klimu držim na 28, u kući je oko 25-26, na ovom jačem minusu što je bio padne na 22 pa cvokoćemo svi u kući :)
Meni račun bude oko 12.000 za dve kuće, 6 članova, svega imam duplo, bojlera, frižidera, računara. . .

Da tri crte,to mi taman odgovara,sve ispod mi je slabo duvanje,nije natrkrivena,otvoren prostor sa severne strane(na istom mestu gde je gree bila),kad stavim 23 mislim da se isto ponasala,sad prodje ovo hladno a ako opet bude bilo slicno probacu sve kombinacije pa videti sta i kako.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno