Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za te pare moze uzeti 10 tesla ili slicnih a moze i polovan auto ali covek trazi multi.
Ne bi ni postojali multiji da se ne prodaju ljudima koji nemaju prostora na fasadi.
Na fasadi ne bi ni smelo da se postavlja igde kod nas klima. To sto se ne kaznjava je drugo ;)
Nego je fora sto je lodja u pitanju, a ne terasa. 3 spoljne ni pored razno ne mogu tu, a i sa 2 bi vec otisao skroz prostor na terasi, samo skladiste bi moglo biti :(

Na fasadi ne bi ni smelo da se postavlja igde kod nas klima. To sto se ne kaznjava je drugo ;) :(

Samo na fasadama koje gledaju ka urbanim delovima ulica,na fasadama kojima se narušava arhitektonsko rešenje ili na fasade koje su zaštićene zakonom...ostalo je dopušteno, za sad.

Siguran? Nisam proveravao, posto sam pitao arhitekte kojima verujem, pa sam pretpostavio da na svim fasadama vazi.
Ovo 1. i 3. nisu (ne gledaju na ulicu uopste, niti su zasticene), ali ne znam po cemu se gleda da li "rusi arhitektonski plan"?

U pitanju je stan u Mozaiku u Nisu, BTW.

Siguran? Nisam proveravao, posto sam pitao arhitekte kojima verujem, pa sam pretpostavio da na svim fasadama vazi.
Ovo 1. i 3. nisu (ne gledaju na ulicu uopste, niti su zasticene), ali ne znam po cemu se gleda da li "rusi arhitektonski plan"?

To su doneli pre par godina kao Gradska odluka...nije na državnom nivou.''Arhitektonsko rešenje'' se odnosi koliko sam shvatio na nove zgrade gde je recimo fasada sastavni deo prostornog planiranja...stapa se sa okolinom(zeleni zidovi,drugačija geometrija i td)

Ljudi, koji zive, u GTCu su mi rekli da im je zabranjeno zbog plana, ali kod njoh tek nema uklapanja :)
Morace ovo da provere za Nis onda. Tnx.

U Mozaiku je sve cakum-pakum pa će baš jedna klima biti problem :p

Pa kad se ne planira kada se pravi zgrada, bilo je primera ne temi kako se to radi i ne ruzi spoljnu fasadu zgrade.

Pa kad se ne planira kada se pravi zgrada, bilo je primera ne temi kako se to radi i ne ruzi spoljnu fasadu zgrade.

To se odnosi samo na fušere koji grade 300e po kvadratu a prodaju 1200e a takvi na žalost imaju primat u gradnji,sa druge strane 2/3 zgrada u Beogradu je rađeno između 1960 i 1990 godine a tada nismo imali ni u mislima split sisteme u širokoj upotrebi, i naravno mentalitet Srba je u najmanju ruku diskutabilan....ne bi baš da plati a hoće sve kako trea i to odmah.

Danas ako se zgrada radi kako treba ide se na zatvorene sisteme za celu zgradu...ali to kod nas teško da će zaživeti obzirom na alavost građevinaca.

U Mozaiku je sve cakum-pakum pa će baš jedna klima biti problem :p
Iskreno fasada bas fino izgleda, i meni bi bilo krivo da je meni neko narusi ;)
Ali pitanje je da li moze, to bi mnogo jeftinije jedinice znacilo, i lodja bi bila slobodna za koriscenje. Plus klime ne bi bile "u zatvorenom". A lodja ne bi bila neupotrebljiva tokom leta jer klime su se od nje hladile ;) Jeste da to moze ka spolja da duva, ali nije to to...

To se odnosi samo na fušere koji grade 300e po kvadratu a prodaju 1200e a takvi na žalost imaju primat u gradnji,sa druge strane 2/3 zgrada u Beogradu je rađeno između 1960 i 1990 godine a tada nismo imali ni u mislima split sisteme u širokoj upotrebi, i naravno mentalitet Srba je u najmanju ruku diskutabilan....ne bi baš da plati a hoće sve kako trea i to odmah.

Danas ako se zgrada radi kako treba ide se na zatvorene sisteme za celu zgradu...ali to kod nas teško da će zaživeti obzirom na alavost građevinaca.
Koji su ti "zatvoreni" sistemi?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Verovatno misli na centralne VFR sisteme. Ima takvih zgrada po BG ali malo. Aj dogovori se sa svim stanarima o redovnom odrzavanju i ostalog oko sveega toga...ni oko promene brave ne moz se dogovoris a tipa 10 stanova u zgradi.

To uopste nije fer sistem, ko ce se sloziti koja temperatura da bude u zgradi?
A da svaki stan koristi to, i onda se "placa po utrosku" jos? Pa takav sistem jedino ugradjen da bude u onaj "luksuz" na vrhu Dobracine, ali mislim da ni ti stanari ne bi prihvatili :)

Zgrada se valjda ne klimatizuje samo stanovi, ko u hotelima a placas po utrosku + odrzavanje zgrade mesecno u to spada i odrzavanje VRF. *(a to varira i mnogo stavki moz bude). Problema bude sto vlasnici izdaju stanove povremeno ili ne zivi niko pa nece da placaju jelte redovno nego samo "kad je neko tu". A ta u Dobracinoj je ludilo, imaju bazen u zgradi jedan sprat teretana, na krovu pravis zurke, ali ima slicnih zgrada.

Verovatno misli na centralne VFR sisteme. Ima takvih zgrada po BG ali malo. Aj dogovori se sa svim stanarima o redovnom odrzavanju i ostalog oko sveega toga...ni oko promene brave ne moz se dogovoris a tipa 10 stanova u zgradi.
Pitanje sam postavio iz znatizelje sta ljudi misle o tim "zatvorenim" sistemima posto se ja bavim sa istima.
U stambenim zgradama se izbegava centralizovano grejanje/hladjenje zbog naplate odrzavanja itd.
Uglavnom se ugradjuju zasebni uredjaji ali oni koji mogu da rade postavljeni na krov ili iza zgrade pa da "dobace" do visljih tj nizih spratova.
U retkim slucajevima investitor ulaze u centralizovanu opremu pa isti sam odrzava a stanarima naplacuje ali u takvim slucajevima se pretezno koriste vodeni sistemi posto se kod freonskih uredjaja tipa VRF mnogo teze meri kolicina isporucene energije.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Gree viola 12-ka
Kapacitet
hladjenje 600w - 3500w
grejanje 880w -4000 w
ulazna snaga ,potrosnja
hladjenje 1170 W (185w-1400w)
grejanje 1200 W (250w -1550w)
protok vazduha m3/h 600/500/400/300

Gree Lomo 12-ka
Kapacitet:
hlađenje - 600 W - 3200 W
grejanje - 600 W - 3400 W
Energetska efikasnost:
hlađenje - A + (srednja zona)
grejanje - A +++ (topla zona)
TUlazna snaga:
hlađenje: 997 (120-1400) W
grejanje: 942 (120-1500) W

Izvor Coolshop.....

Po ovome ispada da je malo jači potrošač, za maximalan kapacitet od 4000 w/h ona potroši 1550w/h.
Lomo lošiji, za 3400w potroši 1500w. A sad ono možda najvažniji podatak za Lomo: podaci za grejanje za A+++ se odnose na toplu zonu! U koju zonu spada Srbija? Ne bih rekao da smo topla zona, a?

A sad uporedimo podatke za jedan sličan model samo malko skuplji ali brend, koji uz to nije na glasu kao povoljan za grejanje na jačim minusima:

Daikin FTXB25C / RXB25C
Kapacitet grejanja (kW): 2,80 (1,3 - 4,0)
Kapacitet Hlađenja (kW): 2,50 (1,3 - 3,0)
Potrošnja struje hlađenje (KW) 0,77 (0,31 - 1,05)
Potrošnja struje grejanje (KW) 0,70 (0,25 - 1,11)
Energetska klasa hlađenje: A+
Energetska klasa grejanje: A+

Gree Viola 12-ca kao Daikin ulazni model 9-ka. Meni se čini da ovaj plusić kod Daikina nije za toplu klimatsku zonu već neku umerenu a možda čak i hladnu.
Kako god, ispada da je daikin 9-ka ista kao Viola 12-ka samo malo manje troši. Svaka čast Gree ako su objavili podatke, pošteno. Još fali Eurovent....

Gree viola 12-ka
Kapacitet
hladjenje 600w - 3500w
grejanje 880w -4000 w
ulazna snaga ,potrosnja
hladjenje 1170 W (185w-1400w)
grejanje 1200 W (250w -1550w)
protok vazduha m3/h 600/500/400/300

Gree Lomo 12-ka
Kapacitet:
hlađenje - 600 W - 3200 W
grejanje - 600 W - 3400 W
Energetska efikasnost:
hlađenje - A + (srednja zona)
grejanje - A +++ (topla zona)
TUlazna snaga:
hlađenje: 997 (120-1400) W
grejanje: 942 (120-1500) W

Izvor Coolshop.....

Po ovome ispada da je malo jači potrošač, za maximalan kapacitet od 4000 w/h ona potroši 1550w/h.
Lomo lošiji, za 3400w potroši 1500w. A sad ono možda najvažniji podatak za Lomo: podaci za grejanje za A+++ se odnose na toplu zonu! U koju zonu spada Srbija? Ne bih rekao da smo topla zona, a?

A sad uporedimo podatke za jedan sličan model samo malko skuplji ali brend, koji uz to nije na glasu kao povoljan za grejanje na jačim minusima:

Daikin FTXB25C / RXB25C
Kapacitet grejanja (kW): 2,80 (1,3 - 4,0)
Kapacitet Hlađenja (kW): 2,50 (1,3 - 3,0)
Potrošnja struje hlađenje (KW) 0,77 (0,31 - 1,05)
Potrošnja struje grejanje (KW) 0,70 (0,25 - 1,11)
Energetska klasa hlađenje: A+
Energetska klasa grejanje: A+

Gree Viola 12-ca kao Daikin ulazni model 9-ka. Meni se čini da ovaj plusić kod Daikina nije za toplu klimatsku zonu već neku umerenu a možda čak i hladnu.
Kako god, ispada da je daikin 9-ka ista kao Viola 12-ka samo malo manje troši. Svaka čast Gree ako su objavili podatke, pošteno. Još fali Eurovent....

Gree Viola posjedujem i samo mogu da napišem riječi hvale :D

Po ovome ispada da bi sledeći model Gree po perfomansama grejanja i potrošnje trebao biti blizu 12-ci ulaznom modelu japanskih proizvođača. Ali tu se postavlja pitanje cene, mora biti sličnih perfomansi ali cenovno niža da bi bila prva konkurencija.
Činimi se da je Modea Mision 12-ca veoma blizu ulaznih modela japanaca a ima i eurovent sertifikat, cena joj je odgovarajuća. Mislim da će ova godina biti veoma zanimljiva po pitanju ponude, još samo fali da u Srbiju dođe Hitači a Tošiba i Mitsu da spusti cenu pa šou može da počne.

Ja danas ocistio filtere na sve klime, spreman sam za vikend kada su najavili ledene dane. U minus ulazimo u nedelju ujutru i po prognozi u njemu ostajemo do petka. Eto vam prave zime da testirate klime ;)

Prognoza za 01.03 dakle četvrtak Pančevo -12. Sretno junaci :)

od 25 februara pa do 1 marta i ovde najavljuju minuse i snjeg, inače po pravilu Novembar i Februar su najhladniji mjeseci u Mostaru

Ne ponovila se 2012

Dobro vece moje postovanje,vidim da ovde ima dosta ljudi koji se greju uz pomoc klima pa ako neko moze da mi da neki savet.Zivimo u kuci od 60kvm,na prolece planiramo da zatvorimo terasu pa da nam to bude novi hodnik,menjamo prozore i vrata,renoviramo i sitnice,a posto ocekujemo dete u julu nemamo bas mogucnosti da kupujemo kotao i radijatore,razmisljamo se da uzmemo klimu.Sada se grejemo na milion razlicitih grejnih tela i ta pec i uljani i neke grejalice nama jeste toplo,ali nisu prakticne i vazduh je u haosu,a obzirom da dolazi bebac moramo da resimo pitanje grejanja.Sto se tice budzeta za klime mislim da cemo moci da se razvucemo do nekih 80.000 mozda i malo preko.Da li mislite da cemo moci da se grejemo uz pomoc neke kvalitetne klime?https://imgur.com/a/0C66p dimenzije nisu tacne,ali to je taj raspored,stavili bi klimu kod ulaznih vrata,dnevna i spavaca su po 12kvm,decija je nesto manja

Dobro vece moje postovanje,vidim da ovde ima dosta ljudi koji se greju uz pomoc klima pa ako neko moze da mi da neki savet.Zivimo u kuci od 60kvm,na prolece planiramo da zatvorimo terasu pa da nam to bude novi hodnik,menjamo prozore i vrata,renoviramo i sitnice,a posto ocekujemo dete u julu nemamo bas mogucnosti da kupujemo kotao i radijatore,razmisljamo se da uzmemo klimu.Sada se grejemo na milion razlicitih grejnih tela i ta pec i uljani i neke grejalice nama jeste toplo,ali nisu prakticne i vazduh je u haosu,a obzirom da dolazi bebac moramo da resimo pitanje grejanja.Sto se tice budzeta za klime mislim da cemo moci da se razvucemo do nekih 80.000 mozda i malo preko.Da li mislite da cemo moci da se grejemo uz pomoc neke kvalitetne klime?https://imgur.com/a/0C66p dimenzije nisu tacne,ali to je taj raspored,stavili bi klimu kod ulaznih vrata,dnevna i spavaca su po 12kvm,decija je nesto manja

Pozdrav, prije svega moraš znati da sve zavisi od veličine prostora kojeg griješ, izolacije, drvenarije/stolarije itd, možeš za te pare probati naći neku Mitsubishi ili Fujitsu LUC12, teško da ćeš sve ugrijati samo sa jednom klimom, ako si mislio na tako nešto.Klima u svakoj sobi je preporuka ali možeš početi samo sa jednom pa vidi kako to funkcioniše.

Za LUC12 možda ćeš morati nadodati 100€.

Poslednja izmena:
Imas istu kvadraturu kao i ja sa tim sto ja nisam uradio izolaciju jos na zidovima samo plafon izolovan.Ja imam jednu 12 luca i dve 7 leca i meni rade sve tri non stop od kad je zima pocela .Racuni za grejanje oko 5000 din za mesec i za sve tri klime.Moja preporuka za Luca 12 ona ti je sada na akciji 78000 vrh klima .Tesko ces sve grejati sa jednom klimom ali za pocetak uzmi luca,posle dodaj jos klima i nikako u hodnik ne stavljaj klimu vec u sobe i da duvaju ka vratima to vazi za sve instalacija minimum 3 m i vakum pumpa obavezno.

Menjamo prozore i vrata,mislim da cemo dobiti na toploti i zbog zatvaranja terase jer ulazna vrata nece biti direktno u kuci kao sto su sada,decija soba ima samo jedan prozor koji je na strani gde je terasa tako da nece imati odakle tu da ulazi hladnoca,za kuhinju i hodnik imamo samo jedan prozor,u kupatilu nema prozora,u spavacoj i dnevnoj po jedan dvokrilni prozor,kosine su u svakoj sobi,po kvadraturi ima nekih 60kvm,ali zbog kosina i niskog plafona koji je oko 2,5 mozda i manje prostor deluje manje.Uz klimu bi po potrebi koristili i uljane radijatore,za sada nismo u mogucnosti da kupimo dve dobre klime,a da se odlucimo za neke malo manje bolje nisam sigurna da li bi nas grejale kada temerature budu ispod 0.

Menjamo prozore i vrata,mislim da cemo dobiti na toploti i zbog zatvaranja terase jer ulazna vrata nece biti direktno u kuci kao sto su sada,decija soba ima samo jedan prozor koji je na strani gde je terasa tako da nece imati odakle tu da ulazi hladnoca,za kuhinju i hodnik imamo samo jedan prozor,u kupatilu nema prozora,u spavacoj i dnevnoj po jedan dvokrilni prozor,kosine su u svakoj sobi,po kvadraturi ima nekih 60kvm,ali zbog kosina i niskog plafona koji je oko 2,5 mozda i manje prostor deluje manje.Uz klimu bi po potrebi koristili i uljane radijatore,za sada nismo u mogucnosti da kupimo dve dobre klime,a da se odlucimo za neke malo manje bolje nisam sigurna da li bi nas grejale kada temerature budu ispod 0.

Mislim da ne shvataš šta želimo da ti kažemo, ne možeš grijati 60 kvadrata sa jednom klimom, čak i da imaš sve izolovano i upakovano oko stana kuće u izolaciju, veliki su gubici topline, raspored prostorija igra ulogu takođe, ako imaš lovu možda da ideš na neku jaču klimu tipa Nokrija ili neki Daikin od 5kWh, ako nemaš pokušaj sa LUCOM, pa vremenom ubacuj u sobe po LLCC ili neku Gree.

Razumem,razumem prostor je zbijen sve je tu kao veca soba.Pokusacemo sa 1 jacom i sa nekim drugim grejnim telima,pa kada budemo u mogucnosti da uzmemo za spavacu neku manju.Hvala puno na savetima.

Uljane radijatore i slicno izbegavaj to su najveci potrosaci struje,imas moju kucu neka ti bude reper ista je kvadratura u pitanju,kakva je izolacija kuce u svakom slucaju sa jednom neces moci sve da grejes luca 12 moja preporuka

Razumem,razumem prostor je zbijen sve je tu kao veca soba.Pokusacemo sa 1 jacom i sa nekim drugim grejnim telima,pa kada budemo u mogucnosti da uzmemo za spavacu neku manju.Hvala puno na savetima.

Slobodno stavi jednu 12 jednu 9 i uzivaj. Mislim da za oko 90.000 mozes tako i da uklopis i da si miran. Ja grejem sa takve dve 65m2 sprat kuce bez zidne izolacije, samo plafonska i u kuci mi je cisto i non stop 22C. Racuni su smesni u odnosu na bilo koje drugo grejanje. Samo lepo pozicioniraj i to je to.

Napravi si kombinaciju klime i TA kad je već imaš.

Dođem na temu za klime i imam šta da vidim - niko ne priča o hlađenju, glavna tema je grijanje. Ja planiram isključivo da se hladim u ljetnjim mjesecima - centralno grijanje se brine za zimski period. Eventualno koji dan u prelaznom periodu kad još ne griju, a zahladni pa da sa klimom grijem stan, znači ništa specijalno.
Trenutno po onom što sam pročitao, a primjereno mojim potrebama i svoti novca koju sam spreman da izdvojim, nameće se Gree Bora Premium (ima i obična Bora, ali je razlika oko 1000RSD, a ova je ljepša ,) - sve ostalo je isto). Međutim, vidim ima Vox, Vivax klima za 5-6k RSD više, koje su invertorske pa nešto razmišljam vrijedi li više lošija marka inverter (manja potrošnja, tiši rad) od poznatijeg brenda ali obične klime? U principu, meni će posao raditi bilo koja obična klima, ali ovo mi se čini neznatno veći trošak za značajno kvalitetniju tehnologiju. Naravno, znam da ima invertorskih klima i poznatih brendova, ali to mi zaista ne treba (bacanje para, jer nemam namjeru da se grijem sa klimom osim par dana u godini kad je oko 10°C a to može bilo koja).
Znači, isplati li se inverter ako se ne koristi za grijanje?
Ili, šta kupiti do 40000RSD (maximum maximuma) za hlađenje stana - ima li išta drastično bolje od pomenute Gree klime za te pare?
Zahvaljujem unapred.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno