Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Previse to trazi prostora na terasi. Ali otom potom, sta je od single split trenutno bedtnuy?

Ja sam probao koji put Dry na nekoliko klima i odustao. Kad prestane da radi kompresor,on vraca vlagu sa saca koja smrdi na budj :) (neko ce reci "ne radi ti klima", ali ti u stvari nemaju nos kao ja :D A i to je vec 30ak klima do sada, nije jedna)

Ako smrdi na buđ, onda je i ima. U tom slučaju treba lepo očistiti i dezinfikovati unutrašnju jedinicu.

Turbina i kadica su uglavnom krivci za smrad

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ma to se desi i kad je glanc novo ociscena klima i spolja i iznutra, turbina sija, nema ni kapljice na njoj, a kamoli prasine :) A znam kako izgleda turbina nakon leta kod mene ;)
Niste osetljivi kao ja, ni moji roditelji ne primete i kada im kazem i za njihovu klimu koja ne verujem da se ikada cisti ;) (kuca, klima je pokrenuta 10x u zadnjih 5 godina verovatno)

Za klime, dajte konkretan primer, izolacija je extra, jer kazem ove zime je bukvalno moglo bez grejanja da se sedi normalno, osim poneki onaj -5-10*C kad je bio dan.
Ali odavno nisam gledao cene tih manjih klima, ne znam da li LMCA, LU, LT... ili Mitsu GF/FH.. FH jedino znam da nikako nece zbog cene ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice budji, tih 30 nije odrzavano kako treba, mora nekad i da se operu i dezinfikuju ;)
Sto se tice preporuke, moras da das vise podataka, koliko kvadrata, kakva izolacija? Kad kazes nije bilo potrebno grejanje sem ledenih dana, da li se tu zivi sada ili tek ide useljenje?
I ja sam vise za single split, imas dve zasebne klime, kad jedna greje druga moze u defrost a kad multisplit ode u defrost nemas nista grejanje dok ne zavrsi. Drugo, ako se desi neki kvar na multi splitu opet nemas nista dok sa dve imas jednu da greje.
Single split je jeftinija varijanta, imas vise snage, jedino placas dve ugradnje ali i sa tim je jeftinije od multisplita.

Sto se tice preporuke, moras da das vise podataka, koliko kvadrata, kakva izolacija? Kad kazes nije bilo potrebno grejanje sem ledenih dana, da li se tu zivi sada ili tek ide useljenje?
Ne zivi se aktivno, ali bilo je ljudi nekoliko dana su spavali i sedeli.
85m2, 3 sobe, s' tim sto bi se dnevna+kuhinja (40m2) isle sa 12com, i spavaca sa 7com verovatno, mislim da za trecu sobu nema potrebe neko vreme, ali bas da bi u nju moglo da se doda bez nove spoljne (i ove dve bi zakrcile terasu) bi radije isao na multi-split.
Mislim da ce bilo koja klima raditi i za hladnje i za grejanje.

Sto se tice budji, tih 30 nije odrzavano kako treba, mora nekad i da se operu i dezinfikuju ;)
Moja klima se cisti 2x godisnje. Kada radi HLADJENJE ne oseca se nista. Kada prekine hladjenje saca, onda se sve oseti.
Takodje, dok sam ziveo u Koreji osetio sam svugde sem na industrijskim klimama u poslovnim prostorijama (verovatno jer nikada ne prestanu skroz). I u Japanu na kratko kad sam prosao ;) Mislite da kod nas bolje ciste/cistite od tih dveju zemalja? :)

Poslednja izmena:
Bitno je da se kondenzat na zadržava u unutrašnjoj. Ako je crevo negde u problemu, eto smrada. Mada ima i tableta (kao za pisoar) koja se stavi u kadicu i sprečava rast i razvoj bakterija i buđi.

Bitno je da se kondenzat na zadržava u unutrašnjoj. Ako je crevo negde u problemu, eto smrada. Mada ima i tableta (kao za pisoar) koja se stavi u kadicu i sprečava rast i razvoj bakterija i buđi.

Gde se mogu nabaviti i po kojoj ceni?

Ne znam, video sam na jednom videu na Youtube da to stavljaju u okviru godišnjeg servisa. Mislim da su neki Mađari u pitanju. DULEEE, ima li toga kod nas?

Ako je prostor sa malim toplotnim gubicima, možda mu je bolje da uzme Daikin ftxb35c i ftxb20c. Klime su male (unutrašnje) i rade malom snagom.

Jel' to neki rang cena (55-60.000) za 12ce?
Ranije sam nalazio multi-split klime u prodavnicama (tj. listed online) sada nema :(

Poslednja izmena:
59k 12-ca, 55k 7-ca

A multi-split imate li ideju gde da trazi sada? Jedino u KK sam video neke varijante Fujitsu multisplit varijanti, koje vise lice na sklepane?

Mozda bi sve to imalo smisla, da smrdi kada hladi klima, ali tada se ne oseca. CIm prestane hladjenje (samo duva), odmah osetim.
Da se ne smrznu mozda bakterije pa se zato ne osete? :D

Ma jok, nego dok hladi temperarura je niska i nema isparavanja, a ima spiranja usled kondenzacije. Čim krene da isparava i suši se, eto smrada.

Dezinfekcija se radi bar jednom mesecno kada se koristi hladjenje i nema nikakvog mirisa.

Evo ko me je ono pitao za struju za onih 56m2 posto je stigao racun
900kw skupe i 470 jeftine, (10800 racun plava zona) to je potrosnja za celo domacinstvo.

Taman da imam za evidenciju da vidim razliku kada dodje izolacija.

900kw skupe i 470 jeftine, (10800 racun plava zona) to je potrosnja za celo domacinstvo.

To je to 90/100€ za cijelo domaćinstvo kad nemaš izolacije ili imaš djelimično, kod mene 2 klime rade od ranog jutra pa do kasne večeri 23h, druge dvije se pale po potrebi i rade nekih cirka 3-4 sata.

To će se prepoloviti sa izolacijom

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Opa bato, nije malo. Bez obzira što nemaš izolaciju na ovim temperaturama u plusu to je mnogo. Nego, sasvim sigurno je da nije sve od klime. Meni se desilo da mi je bojler jedne godine uvećao račun za struju i to onako podmuklo, bilo puno kamenca i kad sam ga očistio stigao drastično manji račun.

Po meni tvoj račun je preveliki. Pa moji matorci sa TA peći plaćaju 6000 dinara mesečno, TA se puni samo noću. Drndaju TV po ceo dan, sijalica gori ceo dan, dva zamrzivača, dva frižidera, bojler, veš mašina, TA peć i račun 6000...

Sa izolacijom što se tiče klime spustićeš potrošnju ali ne drastično, možda 30% niže od sadašnke potrošnje klime, što nije malo. Ipak nije sve do izolacije, otvara se prozor, ulazi izlazi napolje na vrata....itd. Daleko je to od matematike koju prodaju trgovci i proizvođači izolacije. Ali bolje jeste ali ne toliko. A što se tiče osećaja...e to nema cenu, razlika je drastična i nije je moguće porediti.

Opa bato, nije malo. Bez obzira što nemaš izolaciju na ovim temperaturama u plusu to je mnogo. Nego, sasvim sigurno je da nije sve od klime. Meni se desilo da mi je bojler jedne godine uvećao račun za struju i to onako podmuklo, bilo puno kamenca i kad sam ga očistio stigao drastično manji račun.

Po meni tvoj račun je preveliki. Pa moji matorci sa TA peći plaćaju 6000 dinara mesečno, TA se puni samo noću. Drndaju TV po ceo dan, sijalica gori ceo dan, dva zamrzivača, dva frižidera, bojler, veš mašina, TA peć i račun 6000...

Sa izolacijom što se tiče klime spustićeš potrošnju ali ne drastično, možda 30% niže od sadašnke potrošnje klime, što nije malo. Ipak nije sve do izolacije, otvara se prozor, ulazi izlazi napolje na vrata....itd. Daleko je to od matematike koju prodaju trgovci i proizvođači izolacije. Ali bolje jeste ali ne toliko. A što se tiče osećaja...e to nema cenu, razlika je drastična i nije je moguće porediti.

Zaboravljaš što je veća kvadratura samim tim je i potrošnja uvećana.

U mom slučaju izolacija je PREPOLOVILA potrošnju struje za grejanje.

Tako bi i trebalo da bude, u najmanju ruku. Kod Bakare se ne zna koliko je otišlo na grejanje, pa je sve puko nagađanje.

Kod mene isti račun u dva meseca sa grejanjem na klimu(veća tarifa) prosek potrošnje 600w/h i TA(niža tarifa)3.4kW/h razlika u 500 dinara...

U skladu sa započetom diskusijom kolika je potrošnja energije za grejanje izveo sam mali eksperiment. Napolje je trenutno +2 C.
Ugasio sam sve potrošače struje i ušao u jednu sobu koju ne grejem, temperatura u njoj je iznosila 18 stepeni.Upalio sam konvetorsku grejalicu sa mehaničkim termostatom tačno u 22:00 i zapisao stanje na brojilu.
Tačno u 23:00 ušao sam u sobu i izmerio 23 stepena C na termometru. Brojilo je pokazalo da sam potrošio 1200 wati za jedan sat. Smanjio sam grejalicu za 20% jer ne želim da se temperatura više penje.
Tačno u 00:00 isključio sam grejalicu i izmerio potrošnju na strujomeru oko 1000 wati za jedan sat. Temperatura unutra iznosila je tačno 23 stepena C. Soba ima 18 kvadrata.
Za to vreme dok sam čekao rezultate izračunao sam građevinskom metodom da moji gubici iznose 1000 wati na sat pri spoljnoj temperaturi 2 C. Napominjem da je to za negrejanu prostoriju a pritom i vetar pravi dodatno rashlađivanje. Ovim eksperimentom sam hteo da pokažem kako se može smatrati da je građevinska metoda i formula za izračunavanje toplotnih gubitaka dosta tačna. Da sam ostavio grejalicu još duže smanjio bi je još 20% i dobio još nižu potrošnju sigurne uštede 100 wati na sat.
Formula se može koristiti za određivanje potrebnog minimalnog kapaciteta klime za određenu prostoriju.
Formula: Koeficijent prolaza toplote * kvadratura * (unutrašnja željena temperatura - spoljna predviđena temperatura). Računaju se posebno plafon, pod, spoljni i unutrašnji zidovi (ako ih ima). Uporedite dobijeni rezultat sa podacima sa Euroventa šta koka klima daje i izaberite klimu po svojoj želji.
A sad ajd zdravo odo da spavam.....

Da podelim ja i moja saznanja, za januar je racun stigao 8000din ukupno, oko 5000 izadje grejanje. Decembar je bio 9000.
To je za 4 klime na 90m2, opis kuce u potpisu.
E sad, u februaru sam poceo da ukljucujem bojler samo u jeftinoj tarifi (pojacao ga da akumulira vise) a supruga je nesto od spremanja pomerila isto u jeftinu, najvise upotrebu rerne. Dok je bilo toplije preko dana rade dve LGC klime dok nocu pustam sve. Kad je hladnije rade non-stop, LGC na 22C, LLCA na 20C danju a 21C nocu. Odnos potrosene vise i nize tarife do danas je 50:50. Dok je bojler radio danju a i rerna odnos je bio 60:40 pa i 70:30. Dakle bojler je jedan od najvecih potrosaca pogotovo sto sad greje izuzetno hladnu vodu koja je leti visestruko toplija, plitko su postavljene cevi.
Inace kod mene je visa tarifa 15h a niza 9h, tako je setovano.

Luca je trošila oko 1600rsd mesečno kod mene
Na 63km
Sent from my MI 5 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno