Šta je novo?

Savet oko konfiguracije

Philip

Poštovan
Učlanjen(a)
15.02.2018
Poena
60
Pozdrav, trebao bi mi savet oko sklapanja nove masine, ovako nesto sam planirao da uzmem, racunar koristim za office poslove i neki casual gaming, sve uzimam u emmiju

CPU AM4 AMD Ryzen 5 2400G, 3.6GHz
MB AM4 ASRock AB350M PRO4
HDD SATA3 7200 1TB WD Blue
Chieftec Value Series APB-500B8 500W

Ne znam koji ram da uzmem, koliko sam shvatio on je najbitniji za apu, gledam naravno sto jeftinije da prodjem,
https://www.emmi.rs/proizvodi.11.html?productId=69446 2 stapa ovog ili
https://www.emmi.rs/proizvodi.11.html?productId=66743

Takodje savet mi treba za neko kvalitetnije kuciste do 5k i zanima me da li ce ovo napajanje sto sam izabrao biti dovoljno za ove komponente? Lp

Kućište MS Falcon. Napajanje je dovoljno.

Da li ti uopšte treba 16GB za to čime se baviš i u ovoj situaciji sa cenama RAM-a?

Poslednja izmena:
Ja sam poručio isti procesor i istu ploču, mx300 ssd, uzeo sam LC 500W napajanje i MS Dark Shadow kućište. Pošto smo u Srbiji osakaćeni sa kvalitetnim napajanjima nižih voltaža za pristojne pare. Kao memoriju sam uzeo 2x4GB HyperX Fury @2133MHz. Tih tvojih, a i mojih 500W je i više nego dovoljno. Pošto taj procesor troši oko 120W kad je klokovan i kad mu lomiš kičmu. U realnom stanju stvari ceo računar će trošiti baš malo, ne preko 150W.
Za casual gaming i office ti ne treba više od 8 gb. Odmah da napomenem da sa tim procesorom nećeš ništa igrati na visokim detaljima. Osim ako možda ne planiraš da igraš Heroes of Might and Magic 3. :d
Dakle, srednji za e-sport i niski detalji za neke novije naslove.
Ram obavezno 2x4, zbog dual channel režima, da povećaš protok (bandwidth).

Preporučio bih ti da uzmeš kod njih gotovu konfiguraciju sa malim izmenama oko ploče i kućišta, možda i rama. Mislim da ćeš jeftinije proći tako ali proveri svakako, konfiguracija im se zove “Valkyrie”

Sent from my iPhone using Tapatalk

E, taj nisam probao ali bi verovatno prošlo. Ovo je KVR21N15S8/8. Ah da, radi na CL 14.

Na kojoj konfiguraciji? Tj koji procesor i koja ploča?

Pošto ja sebi uzimam R5 2400G na ASROCK AB350m PRO4 ploči sa HyperX 2x4GB @2133MHz. I na ASROCK sajtu nađoh da ta memorija od 2133MHz nije podržana. Pa sam sad zbunjen. Jel ta memorija neće nikako raditi, tj neće je prepoznati. Ili moram (što bih svakako uradio) da je klokujem na veće brzine. Da znam da mogu da je promenim pre nego što naručim.

Ploce podrzavaju DDR4 memoriju. Na sajtu proizvodjaca postoji QVL, Qualified vendor list, tj. memorije koje je proizvodjac testirao na ploci i one provereno rade na deklarisanim brzinama.

Na (dosta)starijim platformama je bilo problema sa memorijom, pa su ljudi jurili iskljucivo memorije koje su u QVL, sada to nije slucaj.
S obziom da uzimas 2400G, da bi radio procesor bios na ploci svakako mora da bude azuriran na poslednju verziju(naglasi to u radnji gde kupujes!), to ce usput i eliminisati sansu da memorija nece raditi(uopste) jer je Ryzen imao dosta problema sa radom memorije na prvim biosima.

Poslednja izmena:
To za BIOS i procesor znam. Morao sam nekoliko puta da im objašnjavam o čemu se radi. Ili ja nisam dobro objasnio, u šta sumnjam, ili oni momci nisu skontali šta je problem. U svakom slučaju tražio sam da u njihov servis pošalju ploču da se ažurira na najnovji BIOS, čak sam im rekao da pogledaju na sajtu proizvođača da se sami uvere. Na šta su mi rekli da su proverili i da soket te ploče podržava taj procesor. Koji lol. I onda sam opet ušao u priču oko BIOS-a. Tri dana smo se jurili dok konačno nisu poslali servisu da uradi to što sam tražio. Tj juče. I sad čekam ~10 dana dok se sve ne odradi.

Ovo oko memorije sam isto odmah pogledao, i iako je nisam našao na sajtu pretpostavljao sam da može da radi, ali sam onda na par mesta video da ljudi kukaju, doduše radi se o drugim proizvođačima memorije, ali rekoh da ipak pitam.

Na kojoj konfiguraciji? Tj koji procesor i koja ploča?

Pošto ja sebi uzimam R5 2400G na ASROCK AB350m PRO4 ploči sa HyperX 2x4GB @2133MHz. I na ASROCK sajtu nađoh da ta memorija od 2133MHz nije podržana. Pa sam sad zbunjen. Jel ta memorija neće nikako raditi, tj neće je prepoznati. Ili moram (što bih svakako uradio) da je klokujem na veće brzine. Da znam da mogu da je promenim pre nego što naručim.
Ova moja konfiguracija, trebala mi je ber neka memorija samo privremeno. Sve DDR4 počinju sa 2133MHz i apsolutno sve ploča moraju da rade na toj freqvenciji. Tek kada se pređe na XMP i više frekvencije može da se naleti na zid u BIOS-u. 2133 -2400 nema memorija koja neće biti kompatibilna.

Nazad
Vrh Dno