Šta je novo?

EVGA vc Corsair vs Be Quiet

ŽeljkoPFC

Poštovan
Učlanjen(a)
21.02.2017
Poena
60
Napajanja. Treba mi pomoć da izaberem pravo.

Konfiguracija bi bila:
Ploča: B350 neka
Procesor: R3 1200 ili možda R3 2200G
Grafika: GTX 1050 najjeftinija
Ram: 8GB
SSD: Samsung 250GB
Kućište: MS Dark Shadow

Ovakva konfiguracija po nekim kalkulatorima ne bi vukla više od 270W, što bi značilo da je i napajanje od 400W dovoljno, ili ipak ne?
Napajanja koja trenutno razmatram su:
1. EVGA B1 450W 80+BRONZE
2. Corsair CX450 450W 80+BRONZE
3. BE QUIET! Pure Power 10 400W 80+SILVER

Be Quiet je najskuplje od ponuđenih, oko 7200 din preko Mađara, obzirom da je 80+Silver. Nemačka su firma pa verujem da ne škrtare na kvalitetu. Pravo pitanje je da li je dovoljno da sa 400W sve tera onako kako treba bez da se napinje do krajnjih mogućnosti?
Pitam pošto sam noob po pitanju napajanja, a ne bih neko jeftino od 2-3k dinara sa kinesko/tajvanskim lošim delovima.

Ako imate neki drugi predlog pucajte. Ali neka bude barem 80+BRONZE.

Seasonic S12ii 520W(SS520GB) ili EVGA 500B, Seasonic je bolje. Trebalo bi da je cena slicna kao za te 400W modele(bar za EVGA 500b).

Seasonic je još skuplji. Pretpostavljam da si i ti gledao na ipon.hu kao i ja. Ovaj Be Quiet što je naznačen na 400W je "continuous power" dok je "peak power" na 450W. Gledao sam neke testove po kojima konfiguracije sa tom GTX1050 grafikom ne vuku više od 150W, a čak i da prelazi preko toga kontam da nije problem pošto su standardi napredovali. Nekad je imalo smisla ići na 2x potrošnja, danas je optimalnije ići na 1.5x, još je taj Be Quiet 80+Silver, dok su ostali 80+Bronze.
Napisao sam gore da je konfiguracija po nekim kalkulatorima na 270W, ali to je kad je sve OC i još se pretpostavlja da iz nekog razloga mučim ceo sistem, a čak i tad je predloženo napajanje barem 350W. Što bi značilo da i ova od 400W pasaju i više nego dobro obzirom da neću nikad terorisati sistem da toliko troši, jer verovatno neću ništa OC.

Ima ga kod Mađara, oko 6900 din. Ali sam nekako za sada naklonjen Be Quiet napajanju. Sve što sam do sada našao govori mi da su njihova napajanja fasntastična. I sad zapravo tražim izgovor da ga ne uzmem. Ima rejting 80+Silver ali mu dlaka fali da upadne na 80+ gold. Kontam da bi druge kompanije ovo lagano reklamirale kao Gold standard.
Na njihovom sajtu ima kalkulator, ako bi kojim slučajem vukao 280W napajanje bi bilo tek na 70%. A šanse za to su dosta male, verovatno će stalno biti na 50% gde je i najbolja iskoršćenost od 91%.

Gledaj i amperažu na 12v, kablove koje nude pa time i opcije za apgrejd sa svakim od njih, cenu i trajanje garancije. To ti može ti pomoći da odlučiš.

Ima ga kod Mađara, oko 6900 din. Ali sam nekako za sada naklonjen Be Quiet napajanju. Sve što sam do sada našao govori mi da su njihova napajanja fasntastična. I sad zapravo tražim izgovor da ga ne uzmem. Ima rejting 80+Silver ali mu dlaka fali da upadne na 80+ gold. Kontam da bi druge kompanije ovo lagano reklamirale kao Gold standard.
Na njihovom sajtu ima kalkulator, ako bi kojim slučajem vukao 280W napajanje bi bilo tek na 70%. A šanse za to su dosta male, verovatno će stalno biti na 50% gde je i najbolja iskoršćenost od 91%.

OK, nećeš uopšte pogrešiti sa njim.

^ Iskreno ja bih u tom cenovnom rangu uzeo ono sa najduzom garancijom...

Ja skoro bas gledao za sebe neko napajanje (od 600-650W) i kako se krecu cene i do/preko 100e - prakticno i nema nekih velikih izbora, EVGA/Corsair ili BeQuiet! (cak mi RM650x deluje kao "najsigurnija" opcija)

Ovo od BeQuiet mi deluje kao bolje napanje (i pritom popularno sudeci po ocenama) - ali Corsair nudi bolju garanciju... Verujem da ce oba bez problema da izguraju 5-6 godina...

Kako stojis sa budzetom i da li bi u razmatranje uzeo Corsair CX/TX 550? U EU je 13e skuplje nego ovo BeQuiet (a imas dovoljno headrooma da ne moras da razbijas glavu i odlicnu garanciju u slucaju TX verzije)

(btw da ne mracim, ali znam da sam na nekom nemackom forumu citao da BQ u purepower 10 cm 600w modelu je koristio kineske kondenzatore i da su zbog toga ljudi preporucivali Corsair)

Poslednja izmena:
^ zato i kazem, mozda je bolje na "popularnu" opciju da se ode i uzme sa duzom garancijom...

Na mobo i psu ne bih nikad zakidao, ali kada je situacija takva neka makar baci na ova dva Corsair od 550w. 15-20e vise ne znace nista ako 5 godina ne mora da razmislja...

Ono gde "bije" najbolji glas BeQuiet i Seasonic (pa i EVGA i Corsair) i zbog cega su popularni, jesu psu od 100e pa na gore... :/

Poslednja izmena:
+1 za Seasonic

Pa kao i sa svim proizvodima. Skuplje ne mora da znači bolje, ali jeftinije sigurno znači lošije. Ni jedno od tih "low price" napajanja nema bog zna koji kvalitet, zato toliko i koštaju. Uzeo bih preko Mađara. Garancije su sledeće:

1. Corsair TX550 Modular 550W = 1 godina
2. Seasonic S12 II 430W = 1 godina
3. Corsair CX450 450W = 2 godine
4. EVGA B1 450W = 3 godine
5. Corsair CX550 550W = 3 godine
6. Be Quiet Pure Power 10 400W = 3 godine

Kao što vidite nema tih silnih garancija. Najveća 3 godine, barem za ona napajanja koja razmatram. Corsair TX sam onako ubacio, pošto sam već 2 puta prebacio budžet i sad i da hoću ne mogu više, tako da će morati da otpadne. Za sada razmatram ova od 3 godine

Mislim da je bilo koje napajanje preko 450W previše za moju konfiguraciju. Be Quiet je jeftiniji od Corsaira, ima jači standard. Grafika i procesor su najveći potrošači. GTX1050 ne zahteva dodatno napajanje, na max opterećenju troši 75W, procesor 65W, a to su situacije do kojih će retko kad dolaziti. Ostatak konfiguracije sa jednim SSD, 1x8 RAM-a, pločom i ventilatorima nema sile da povuče više od 50w, znači na nekom max opterećenju biće blizu 200W. Što je tek 50% ovog Be Quiet napajanja. Tako da mislim da je za sada Be Quiet pobednik, jer znate kako kažu "Žena može biti sa sela, ali auto mora biti nemački". 😀

Nazad
Vrh Dno