Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Silna polovna tehnika po našim oglasima (ne sve, ali većina), nabavlja se na sledeći način:

v1: "Ukradeno" iz centra za reciklažu el. otpada negde na zapadu
(u praksi, nije baš ukradeno, nego, zaposleni nije rasčerupao uređaj, već ga je "izneo napolje" i poslao rođacima kao "poklon")
v2: Nađeno pored kontejnera negde na zapadu (sada jako retko i kažnjivo, jer tamo takve stvari idu na reciklažu)
v3: Kupljeno za 2-3€ na garažnoj rasprodaji negde na zapadu
v4: Dobijeno na poklon od rođaka negde na zapadu (u stvari, sklonjeno da ne smeta u kući, negde na zapadu)

Svi ovako nabavljeni uređaji, kod nas se u žargonu zovu, iz kontejnera.

[emoji14]

BTW, da ne bude da samo hejtujem, ali ponešto od ovako nabavljenog ne mora biti loše. Ali je ok da prodavac zna šta prodaje, i da ispravno navede upotrebnu vrednost. Ovako, kada ni sam ne zna šta prodaje, jeste za izbegavanje.
Verovatno je sve istina. I, gde kod nas kupiti polovan aparat? Ili varijanta samo nov?

Ne razumem te Marko, pricaju ljudi o aparatima koji nasi kupuju po buvljacima i nalaze na ulici pa ovde prodaju a ti mu preporucujes coveka koji tako radi. Tj jedan covek iz Beca dovlaci delove i aparate na taj nacin i prodaje Espreso worldu, tom u novom sadu i jos jednom liku...

I sta falio tim aparatima za 150-300 evra?
Ljudi ih srede detaljno i ko novi au skoro.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Verovatno je sve istina. I, gde kod nas kupiti polovan aparat? Ili varijanta samo nov?

Kupuješ od servisera aparata (najčešća varijanta kod nas), ili ako proceniš da neko prodaje baš svoj aparat iz kuće koji mu ne treba (a kojem onda najverovatnije opet treba servis).

Jel koristi neko Nespresso? Vidim da im starter verzija aparata nije skupa, a kapsule su skuplje od Dolce gusto, ali kazu i da se kvalitetnije.

Послато са 6055K уз помоћ Тапатока

Po meni je neisplativo uzimati aparat sa ampulama. Prvo, iole krsteni automat i kafa dace bolju kafu nego bilo koji DG ili nespreso. Drugo, automat je neuporedivo isplativiji za eksploataciju. Ugrubo, razlika je 40 din po kafi. Pa racunajte... npr. na 100 kafa mesecno je veci trosak 4,000 din ako se koriste ampule. To je godisnje 48,000 din ili 400 eur, a i za manje para se kupuje dobar automat polovan. Jedina mana automata je sto ima vise zezanja oko ciscenja i podmazivanja, ali to je smesno, mnogo manje posla nego da peres dzezvu svaki put.

Sent from my HTC_M10h using Tapatalk

Jel koristi neko Nespresso? Vidim da im starter verzija aparata nije skupa, a kapsule su skuplje od Dolce gusto, ali kazu i da se kvalitetnije.

Ja koristim već 4,5 godine. Kupio u Rimu aparat, a kapsule (original) kupujem isto preko, jer često putujem. Ima trenutno 24 različite vrste kapsula plus što s vremena na vreme izbacuju Limited edition. Prodaju se u oficijalnim Nespresso buticima. Ovde nema nigde. Tačnije ima od nekog lika koji "valja" iz Beča. DG je ok, ako nemaš Nespresso. Ako imas oba, pa porediš, DG ie težak krš.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kako 40 po kafi?:)
350 je najjeftinija kafa, dobra, na 100gr, sto dodje oko 25 din po espressu u najboljem slucaju.
500/16 za DG i slicne, to je 32din/espressu. A njih mozee i jeftinije kupiti. Odakle 40din/kafi razlike?

Nespresso jeste lepsi i bolji po meni od DG, ali opet, sve su to 'preserved' kafe (izvestacene). Nije to nesto jeftinije da vredi.

A varijante Illy, Lavazza su isto napravljene da ne gube ukus vremenom i budu ujednacene.

Da, preterao sam, ali i ti. Ok kafa ima da se kupi za 1,500 din/kg, 3,500/kg je vec ozbiljna kafa koju po meni ima smisla spremati samo rucno. DG kosta preko 600 din pakovanje, tako da je realnije poredjenje cene od 10-15 din za kafu sa automata i 40ak din za DG ampulu, ako ne pijes sa mlekom sto je onda duplo... I opet izadje jeftinije 20-30 din po kafi u korist automata, pa racunajte godisnje da li se isplati...

DG u Tempu je ispod 550 od kako ga ima tamo, i 10% za penzionere, ili 5% za BusPlus. A na pijaci kod mene ih ima za 400-450.
1500din/kg kafu ne znam na koju mislis? Cak i Riobe mislim da su najjeftinija 1800 sada.

Smesno mi je sto ispravljamo cifre, a obojica se slazemo - izbeci kapsule :)

Da se ubacim u diskusiju. :)
Vi pričate o ljubiteljima kafe, i to ljudima koji se kao i vi razumeju u kvalitet i spremni su da se potrude više da bi dobili kvalitetniju kafu. Za mene kao običnog korisnika DG završava posao upravo zato što ne moram da mislim na čišćenje aparata, izbor kafe, da li menja ukus posle nekog vremena, i sve ono o čemu pišete. :)
Ali zaista uživam u iskustvima ovde, možda nekad i poželim da se malo više upustim u te gorke vode. :D

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Da, preterao sam, ali i ti. Ok kafa ima da se kupi za 1,500 din/kg, 3,500/kg je vec ozbiljna kafa koju po meni ima smisla spremati samo rucno. DG kosta preko 600 din pakovanje, tako da je realnije poredjenje cene od 10-15 din za kafu sa automata i 40ak din za DG ampulu, ako ne pijes sa mlekom sto je onda duplo... I opet izadje jeftinije 20-30 din po kafi u korist automata, pa racunajte godisnje da li se isplati...

DG košta na Buvljaku 480-500 din, u inostranstvu može da se nađe za oko 2,5-3€. Nespresso original, Arpeggio recimo, je štap 3,5€ pa do 5€ max Kazar se kreću u Nespresso buticima, a Nespresso kompatibilne drugih proizvođača od 1,5 do 4€ za 10 kom, U Metrou Rioba Nespresso kompatibilna je 320 dinara za 10 kom. I nisu ampule :) nego kapsule. Ampule su staklene bočice, u kojima je uglavnom tečnost. Pozzz

Sent from my iPhone using Tapatalk

DG u Tempu je ispod 550 od kako ga ima tamo, i 10% za penzionere, ili 5% za BusPlus. A na pijaci kod mene ih ima za 400-450.
1500din/kg kafu ne znam na koju mislis? Cak i Riobe mislim da su najjeftinija 1800 sada.

Zar ne bude na akciji Gold za oko 1300 din?

Rioba? Mozda, nisam primetio verovatno zadnjih godinu dana. Nema kod mene ni pakovanje od 1kg Gold.

Rioba? Mozda, nisam primetio verovatno zadnjih godinu dana. Nema kod mene ni pakovanje od 1kg Gold.
Pošalji im poruku na fejsu i koja radnja je u pitanju i nabaviće. Tako sam ja uradio jer dugo vremena je nije bilo u Metro Zemun.

Gold i Silver su skoro uvek kad sam uzimao bile 1200-1300 rsd.
Ja uzimam Lavazzu i Segafredo za 1600 rsd, ne u metro-u ...

Koju Lavazzu, 1kg za 1600? Silver ne znam sta dodje, kod nas ima Gold i Platinum u onim metalnim, i Platinum ponekad 1kg pakovanje.

Inace, evo koliko dodje Lavazza vani:
https://geizhals.eu/?fs=Lavazza&in=
Rossa i Crema Gusto 9-10e, Oro >13.5e

Lavazza rossa sam pre mesec dana platio 1250 dinara 1kg u zrnu

A ova fora sa DG punjivim kapsulama? Jel se postize zadovoljavajuci ukus? Znam da si pisao da ti Etiopia neka bila mnogo lepljiva pa je tesko prolazila voda.

Da, samo neke Etiopije i sve probane Kenija su nezgodne. Ostale rade lepo sa tim punjivim kapsulama.

Gdje ima kupiti ovaj bokalić, a da je lijep i praktičan. Ispade mi danas i razbi se u sto komada.

Bilo bi dobro da ima okrugli otvor na kafu kad ga stavim ispod aparata da ne vrca espreso pored.

$_32.JPG

Koju Lavazzu, 1kg za 1600? Silver ne znam sta dodje, kod nas ima Gold i Platinum u onim metalnim, i Platinum ponekad 1kg pakovanje.

Plavo pakovanje Crema E Aroma i Crema e Gusto. Jedino je Top Class 2000, iako ne primećujem neku razliku u ukusu u odnosu na ova dva.

Što se Riobe tiče, imaš Silver, Gold i Platinum. Ne znam u kom metro-u gledaš, ali u Krnjači sam uvek nalazio sve tri vrste.

Espresso rioba.jpg

U metrou ima Rioba Gold za 1200 din do 31.1
Sve 3 riobe sam koristio i jedna (dal Silver il Platinum) mi je bas bila dobra.

Poslednja izmena:
Ajde dok ste jos u temi oko kafa (a ne aparata) da vas pitam. Koju Lavazzu da uzmem da probam?
Za dan-dva ce mi stici one punjive kapsule za DG pa bih da probam nesto.
Mislio sam da probam ovu jer mi se cinilo kao dobro ocenjena:
4834_original_lavazza-crema-e-gusto-espresso.jpg

Medjutim na njoj pise 8/10 jacina i aroma Spicy tako da ne mislim da bi mi se svidela.
Dok recimo na ovoj:
lavazza-espresso-coffee-250-grams.jpg

Pise 5/10 jacina. To je i jacina DG espresso kapsula.
Jel ima jos nesto slicno (kakva je ova Rosa?) ili da uziamm tu crnu? A uzecu malo pakovanje 250gr da testiram.

Uzmi obe, praviš naizmenično pa taman vidiš koji da eleminišeš za sledeću kupovinu.

Samo nemoj da očekuješ da dobiješ identičnu kafu kao iz kapsule, naročito ne po izgledu.
Trebaće ti vremena da provališ od koje kafe koliko treba da se stavi i koliko da se stisne, da bi dobio onu lepu penu.
A ujedno i dobru kafu a ne siktericu bez pene :)

I pazi gde bušiš, nemoj kao ja da promašiš rupu :) , posle je kapsula za bacanje.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

QUOTE=blastoise;5388025]Ajde dok ste jos u temi oko kafa (a ne aparata) da vas pitam. Koju Lavazzu da uzmem da probam?
Za dan-dva ce mi stici one punjive kapsule za DG pa bih da probam nesto.
Mislio sam da probam ovu jer mi se cinilo kao dobro ocenjena:
4834_original_lavazza-crema-e-gusto-espresso.jpg

Medjutim na njoj pise 8/10 jacina i aroma Spicy tako da ne mislim da bi mi se svidela.
Dok recimo na ovoj:
lavazza-espresso-coffee-250-grams.jpg

Pise 5/10 jacina. To je i jacina DG espresso kapsula.
Jel ima jos nesto slicno (kakva je ova Rosa?) ili da uziamm tu crnu? A uzecu malo pakovanje 250gr da testiram.[/QUOTE]
Ова прва је мени била супер!

Uzmi obe, praviš naizmenično pa taman vidiš koji da eleminišeš za sledeću kupovinu.

Samo nemoj da očekuješ da dobiješ identičnu kafu kao iz kapsule, naročito ne po izgledu.
Trebaće ti vremena da provališ od koje kafe koliko treba da se stavi i koliko da se stisne, da bi dobio onu lepu penu.
A ujedno i dobru kafu a ne siktericu bez pene :)

I pazi gde bušiš, nemoj kao ja da promašiš rupu :) , posle je kapsula za bacanje.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Баш тако. У оригинал капсулама је кафа јача и има горчи укус. Битно је да кафа није млевена као за црну кафу, јер неће се вода пробити. Није смак света ако је капсула пробушена на погрешном месту. Моји на послу су све пробушили, али ја их још увек користим. А може се силиконом затворити или пиштољем за лепљење.

Е пробајте да ставите и нескафу у пуњиву капсулу, али не више од једне ипо кашикице и напуните слободно шољу. Ја нисам лепши нес пио!

probao ovu crema e gusto, kao i rosa - nista specijalno, uzmi crnu .

Isčitaj malo temu unazad. Nespresso je navodno bolji, bolja je kafa, ali nije zvanično dobavljiva kod nas. Moraš da se "snalaziš" za kapsule. I skuplje su, čak i tamo gde ima dobar izbor i Nespresso i Dolce Gusto.

Takođe, Nespresso ima samo patrone sa kafom, nema tih varijanti patrona sa mlekom, mešane, Nesquick, čajevi, ako je to nekome bitno.

Da Nespresso ima kod nas normalna distribucija, ja bih uzeo njega. Ovako sam se odlučio za Dolce Gusto.

Poslednja izmena:
Koju kafu koristite za kuvanje u moka potu? Želim da ga kupim, ali uglavnom nalazim kafe premium brendova koje su jako skupo (Lavazza, illy...)
Da li može da se koristi bilo koja filter kafa? Kakva je razlika u odnosu na ove skupe? Video sam neku domaću filter kafu u Metrou za 200 i nešto dinara (250g), pa bih probao sa njom.

Nazad
Vrh Dno