Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pomaze tu elektronika.
On off klima nema nikakvu regulaciju osim pali gasi dok dobar inverter regulise brzinu kompresora kolicinu freona i brzinu spoljnog ventilatora.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Stigla Fujitsu 12LUCA. Za par dana montaža. Videćemo da li će nas ogrejati. :)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ako je pravilno dimenzionisana hoce sigurno. LU je odlicna klima.

Pozdrav forumaši :)
Listam ovu temu već drugi dan za redom i taman kad pomislim da sam pronašao ono što mi treba na sledećoj stranici se predomislim :D
Naime, imam ovakvu situaciju: živim u stanu od 40m2 i potreban mi je klima uređaj za grejanje. Grejao bih nekih 25 kvadrata. Zgrada je relativno skoro sagrađena, ima izolaciju i PVC stolariju. Problem je što nisu svi stanovi useljeni pa tako nemam nikoga ispod i iznad mene već samo komšiju koji se "lepi" sa jedne strane. Od grejnih tela imam Elind TA peć od 2.5kw i Venting klimu vsd12rh (koju je ugradio investitor). Potreban mi je savet oko zamene klima uređaja jer pomenuti, kako temperatura priđe nuli, postaje skoro pa neupotrebljiv a TA peć kao da ne postoji. Koji model klima uređaja vi preporučujete? Iznos do kog bih bio spreman da idem je oko 90.000 dinara. Bitno mi je grejanje i naravno da postignem što je moguće veću uštedu kasnije kod potrošnje električne energije. Razmišljao sam o Gree Amber premium inverter 09K ali kao što sam naveo na početku još uvek se lomim. Nisam neki poznavalac u ovom polju tako da bi mi svaki savet dobro došao.

Hvala unapred :)

Za manje od 90K trenutno kosta Fujitsu 12LUCA sa ugradnjom obzirom da je na akciji.

Stigla Fujitsu 12LUCA. Za par dana montaža. Videćemo da li će nas ogrejati. :)

kod burazera LUCA14 monstrum, nema da brineš to je zvijer.

pPjMSL3.jpg

QIdaBYs.jpg

37jZXn5.jpg

Pozdrav forumaši :)
Listam ovu temu već drugi dan za redom i taman kad pomislim da sam pronašao ono što mi treba na sledećoj stranici se predomislim :D
Naime, imam ovakvu situaciju: živim u stanu od 40m2 i potreban mi je klima uređaj za grejanje. Grejao bih nekih 25 kvadrata. Zgrada je relativno skoro sagrađena, ima izolaciju i PVC stolariju. Problem je što nisu svi stanovi useljeni pa tako nemam nikoga ispod i iznad mene već samo komšiju koji se "lepi" sa jedne strane. Od grejnih tela imam Elind TA peć od 2.5kw i Venting klimu vsd12rh (koju je ugradio investitor). Potreban mi je savet oko zamene klima uređaja jer pomenuti, kako temperatura priđe nuli, postaje skoro pa neupotrebljiv a TA peć kao da ne postoji. Koji model klima uređaja vi preporučujete? Iznos do kog bih bio spreman da idem je oko 90.000 dinara. Bitno mi je grejanje i naravno da postignem što je moguće veću uštedu kasnije kod potrošnje električne energije. Razmišljao sam o Gree Amber premium inverter 09K ali kao što sam naveo na početku još uvek se lomim. Nisam neki poznavalac u ovom polju tako da bi mi svaki savet dobro došao.

Hvala unapred :)

Ako je i dalje cena 78 000 (pretpostavljam da jeste) definitivno Fujitsu 12 Luca jer ta cena ce biti dok se ne ociste zalihe. Posle toga verovatno opet stara cena od 90 000.
Ja sam prezadovoljan grejanjem, izuzetno tihim radom i potrosnjom.

Kod mene na poslu isključili grejanje zbog kvara, klima LG on of, beskorisna. Kod kolege u kancelariji isto LG on of ali drugi model...beskoristan. Obe na grejanju duvaju manje od mlakog vazduha. Nebih ovo postovao ali je bilo reči da on of klime greju, ja potvrđujem da LG on of na 2 stepena C i na velikoj vlazi ne greje.

I šta sad da zaključimo da se sve druge ponašaju kao te dve?

Kod mene na poslu isključili grejanje zbog kvara, klima LG on of, beskorisna. Kod kolege u kancelariji isto LG on of ali drugi model...beskoristan. Obe na grejanju duvaju manje od mlakog vazduha. Nebih ovo postovao ali je bilo reči da on of klime greju, ja potvrđujem da LG on of na 2 stepena C i na velikoj vlazi ne greje.

griju ali nije to, opisao si tačno kako mlak zrak ispuhuju, kod mene obe nisu mogle čim padne temperatura ispod 3+

ova Daewoo nije mogla zagrijat 16 kvadrata palio sam i konvektor uz nju, zamjenio je sa Gree Viola

ArNqmRc.jpg

Ova je grijala/hladila 10 godina, ogromna vanjska Hitachi jedinica i VOX unutrašnja 5 kWh, loše grijala dobro hladila, međutim odrađen joj servis, očišćena i napunjena freonom, nove cijevi i ugrađena u kuću koju lagano renoviram sve iz temelja, nema struje, nema vode samo jedan direkt kabl i utičnica za klimu, žena je palila kaže njoj grije ko luda za razliku od prije, doduše tada su temperature bile oko 15 stepeni.

tXNissc.jpg

fug8JDl.jpg

Poslednja izmena:
Zražim objašnjenje zašto mi je poruka obrisana? Hoću da se žalim....ako ne, napuštam forum zauvek.

Lepo sam odgovorio bakari zašto on off klima a mislimo na 12-cu i njenih 1kw toplote na sat nisu dovoljni i odmah je obrisana moja poruka. Ako tako mislite da radite meni ovde nije mesto.

"Bordžija sindrom" navlačenje ljudi na ideju da je moguće grejati se on-off klimom. Jako opasna rabota.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

"Bordžija sindrom" navlačenje ljudi na ideju da je moguće grejati se on-off klimom. Jako opasna rabota.

možda je čovjek ubjeđen da on/off klime griju kako je opisao, je se nebi upuštao u polemike ili mu dokazivao suprotno, njegova su iskustva drugačija od mojih.

Čovek je ubeđen da je razlika između inverter i on-off klime u filcu oko kompresora. Zbog toga osećam dužnost da upozorim svakog na mogućnosti on-off klima u grejanju. Ima modela koji zaista i mogu na minusu da rade, ali takvi su retki, i ne može se generalizovati. Velika većina zaledi, i duva kao asmatična baba. Liči kao da greje, ali ne greje.

Moj galanc je grejao do +5 i to lepo, ispod toga je umirala i izbacivala čudne zvuke i grejala mlako 20 minita od sat vremena

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Jesenas dok nisu upalili centralno grejanje ova ista klima je lepo grejala na +5 ili +6 stepeni spoljne temperature ako se dobro sećan i davala je na izduvu sasvim lepu temperaturu, čak sam i merio.
Ali čim se temp približi vrednosti nula, ove klime što ih ja na poslu imam ne mogu da greju, to nije grejanje. Možda neka može ali ove ne mogu, možda Midea on of 18-ca može ali ovi LG 12 ne mogu. Kednostavno ulaz 1kw, izlaz 1kw jer je cop verovatno blizu jedinici je jednostavno malo.

Ovo pišem zbog ljudi koji hoće da kupe klime sa ugrađenim grejačem kompresora i tacne.
Ove dve stvari veze nemaju sa kapacitetom grejanja jedne klime. Ona će grejati i na -15 ali isto kao sada na +2 a možda i gore. Hoću da ukažem ljudima da ne padaju na marketing fore i fazone.

Nego Jozza, kako su zadovoljni tvoji roditelji sa novim klimama, imaju li neke primedbe? S obzirom da kuća nije izolovana....

Poslednja izmena:
S obzirom na toplu zimu, jedina "primedba" je mali trošak za grejanje. :)
Ima 10cm vune na plafonu, i to izgleda dosta znači. Mada nismo bili u prilici da testiramo na većem minusu. Kad je napolju veliki minus, problem sa neizolovanim zidovima je da čak iako je 24℃ u prostoru, osećaj je kao da je 20℃ ili manje. Kao da hladni zidovi "usisavaju" toplotu sa tela. Po nekom mom proračunu, sigurno bi se grejali do -10℃, jedino ne znam za subjektivan osećaj toplote zbog hladnih zidova. Ipak je druga stvar kad radijatori zrače pa makar bilo 20℃ u kući. Ali do sada su PREZADOVOLJNI. Zima je blaga, i nedostatak izolacije se ne primeti. Ćale je bio veliki skeptik, kupio 2 tone peleta, eno mu stoji u kotlarnici.

Poslednja izmena:
Nikako da udjemo u veci minus da vidim kako greje na -10. Da li klima bolje radi na -7 recimo nego oko 0. Imam osecaj da kada je vlaga na sat ipo ide u defrost. Da ce bolje grejati na vecwm minusu?

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Na vecem minusu je obicno suvlji vazduh pa greje bolje jer nema prekida u grejanju zbog defrosta.
Sto se tice on/off klima, ne treba generalizovati, ima klima koje su deklarisane do -5C, -7C kao i Fujitsu model koji je do -10C, ima ih moj prijatelj koji se aktivno greje sa dve i prosle sezone je dodao Gree Change Premium zbog velicine prostora i komfora. LG je losa klima pogotovo za prenaduvane cene, ni Samsung nije nista bolji. Ali tako dobri modeli on/off klima se vise ne prave jer su inverteri bolji.

Ako imas dobru klimu grejace i na -10c bez ikakvih problema ..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno