Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@mitar
Javljam tacno kad odem kuci. Oko 600-700kW verovatno za grejanje. Imam 4 klime na 90m2 ali verovatno losiju izolaciju od tebe. Meni je prosek 300W po klimi kada je 0c ili nize, znaci oko 1.2-.1.4kW. Kada je toplije rade samo dve LGC jer nema potrebe za sve 4 klime.
Supruzi je za lokal iz potpisa stigao racun 5000din, greje kao sto pise 12LU model non stop na 22C. U pitanju je 24m2 lokal, unutrasnja izolacija stiropor 3cm (ne bas svi zidovi), izlog klasican aluminijum bez termoprekida, staklo ima termoprekid. Frizerski salon pa ima dosta provetravanja zbog hemije. U istom lokalu bez izolacije placaju po 10000-12000din.

Poslednja izmena:
Kakva je vlaznost vazduha u prostoriji ili stanu gde klima radi tj greje non stop? Znam da sam pre na TA pec uvek stavljao posudu sa vodom isto kao i na kaminu kad sam lozio drva, bas me zanima u vezi klime kakvo je stanje?

I cuo sam da imaju neki osvezivaci prostorije, mirisljavi koji se stave u unitrasnju jedinicu, kakva su iskustva sa tim?

Vlažnost normalna. Osveživači nepotrebni.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Isto i kod mene kuci i u lokalu, vlaznost oko 50%. U lokalu malo veca kad se suse kose fenom sto je ocekivano, ukljuci se ventilator 5-10 minuta i to izvuce brzo. Sa klimama je niskotemperaturno grejanje, ona na max greje sa 50C dok TA ili centralno rade 60-80C, zato se i isusuje vazduh.

Meni racun za decembar 6500, kompletna struja. Nocria potrosila 390KW. Smesno :)
Sada ce biti malo vise ali i dalje je smesno malo. Jedva da potrosi malo vise nego komp [emoji14]

Tapatalk

Meni racun za decembar 6500, kompletna struja. Nocria potrosila 390KW. Smesno :)
Sada ce biti malo vise ali i dalje je smesno malo. Jedva da potrosi malo vise nego komp [emoji14]

Tapatalk

Nisam još mjerio mjesečno ali po dnevnoj potrošnji Nokrija za 15 sati potrošila 13.80(kWh), dakle mjesečno nekih 414(kWh)

Meni za kucu od 60kvm 3 klime 24/7 potrosile 5000 din za mesec bez izolacije na zidovima samo tavan izolacija

Nekao sam nacrtao burazerov raspored. Naime, hoće da hladi i po mogućstvu greje kuću, izolacija demit fasada 5cm, plafon isto 5cm, stolarija PVC. Ima malo gadan raspored, jel može klima na poziciji crvenom bojom, koju biste mu klimu predložili? Bitne su mu sobe 1,2,3 i dnevni boravak. Vrata od terase bi uvek bila zatvorena, znači terasa se nebi grejala i hladila. Pod je na tlu, neizolovan.

Pogledajte prilog 244746

Poslednja izmena:
Sa 1 klimom nema sanse sve ,pogotovo sa tom izolacijom koja je slaba,za ovaj prostor minimum 2 klime.Koliko ima kvadrata .Jedna u dnevnu i da duva ka vratima takodje i u drugu sobu klima da duva ka vratima i hodniku.Fujitsu luca 12 trenutno odlicna cena i kvalitet

Poslednja izmena:
Nezgodan raspored ali je izvodljivo. Moze 12LU plus 12LLCE da zavrsi posao. Ja ne bih isao ispod toga.

Ima izuzetno gadan raspored. Čini mi se kao da u svaku sobu treba jedna klima, ukupno ima 75 kvadrata za hlađenje-grejanje. Ima već centralno grejanje ali mu peć na izdisaju, još nek izgura ovu godinu i biće super. Razmišlja dali da menja peć ili da kupi klime, prekosutra ću mu preneti šta je predloženo pa nek odlučuje kako zna i ume.

Nekao sam nacrtao burazerov raspored. Naime, hoće da hladi i po mogućstvu greje kuću, izolacija demit fasada 5cm, plafon isto 5cm, stolarija PVC. Ima malo gadan raspored, jel može klima na poziciji crvenom bojom, koju biste mu klimu predložili? Bitne su mu sobe 1,2,3 i dnevni boravak. Vrata od terase bi uvek bila zatvorena, znači terasa se nebi grejala i hladila. Pod je na tlu, neizolovan.

Pogledajte prilog 244746

u svaku sobu po jedna klima, sve ostalo je prevara.

ku_a.png

Poslednja izmena:
@ SerijeSync

Zasto takav raspored? Zar nije bolje da ih postavi na pozicijama oznacenim sa crvenom bojom da duvaju prema vratima(hodniku)?

Počeli defrosti, Nokrija već 2 puta, LLCC maloprije, vanjska temperatura 2 stepena a vlažnost 93%

Najbolje devetke u svaku sobu ali to najvise kosta. Mogu dve jace u hodnik jedna naspram druge da duvaju u sobe. U tom slucaju je mozda problem letnji kondezat jer mozda tako nece imati prirodan pad, sto se resava pumpom. Takodje mora da zna da vrata od soba moraju da budu otvorena da bi se grejalo.

Onda treba da kupi toplotnu pumpu vazduh - voda ;)

Klime u svaku sobu je svakako previse, realno i dve nece morati da rade punim kapacitetom.

Da, crvena boja označava poziciju prozora a plava predloženu poziciju klime gde je brat mislio da klima bude postavljena. On je mislio da stavi jednu Daikin ili Gree18-cu u hodnik i da reši stvar.
Međutim, osetio sam da to tako neće biti dobro jer je hodnik uzak. Zato sam i postavio ovde pitanje da bi se uverio da to nije ispravno i da jedna klima u ovom slučaju ne može da obavi posao. Baš gadan raspored i definitivno jako skupo. Mislim da on svojom idejom o jednoj klimi ništa nebi uradio već bi samo bacio pare. Hvala svima koji su pomogli :)

Pogledajte prilog 244746

Meni jedina optimalna solucija a da nije u svakoj prostoriji klima jeste da se hodnik spoji sa dnevnom sobom i tu da se ubaci neka dobra 18-ica(desno pored prozora ili iznad prozora ako ima mesta) koja će pokrivati dve sobe naspram klime a soba koja je pored dnevne da dobije neku 9-ku.

To mi je nekako jeftinije rešenje od 4 klime posebno.

Kupi prvo jednu 12icu i stavi u dnevnu da duva na vrata, brzo cete ustanoviti da li vam treba jos jedna, a nju bi onda najbolje bilo staviti u sobu 1 da duva tokodje u vrata. Soba br 3 je najnezgodnija.
Vise od toga definitivno nece trebati.

18ica definitivno nema sta da trazi u stanu od 75m2, a narocito ne u hodniku gde ce se gasiti jer ce da ga preduva i pregreva.

Znaci najbolje bi bilo dobro zagrejati najvece i najhladnije sobe (spoljnji zidovi), ostalo ce se samo zagrejati.

Poslednja izmena:
Covek vec ima CG s tim da mu je kotao na izdisaju. Bice mu dosta jeftinije da kupi kotao umesto 4 klime.
Ovo je za njega sah mat.. ili dve klime ili novi kotao.

Svakako treba da uradi računicu...definitivno sa jednom ili dve klime neće dobiti komfor jednako zagrejanih prostorija sa etažnim.Ili će razmisliti o skidanju viška zidova koji smetaju klimama ili će jednostavno izračunati potrošnju kotla sa potrošnjom klime u svakoj sobi pa odlučiti šta je jeftinije i isplativije jer definitivno ovakakv raspored ne dozvoljava ništa drugo.

Ako misli da iz hodnika greje sobe, onda samo klimu koja ne smanjuje duvanje u manual fan modu. To su Mitsubiši (pisalo se za FH35VE), Tošiba (mislim da je spominjao Suzumi da ovako radi) i Daikin (ftxb35c). Molim vas da neko potvrdi za ove modele. S tim što je jedna 12-ca malo za ceo stan.
@rovaccccc daj komentar ima li ovo logike. Fujitsu, Midea, Gree bi se gasili jer smanji duvanje i onda se samo hodnik greje.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ok, super.

Evo skice kako:

To je jedino resenje sa dve klime. Centralno ima najveci komfor. Koliko sam ja izracunao, on ima skoro 85-90m2, isto kao i ja sa istom izolacijom, dakle vrlo slicna situacija. Ja sa dve nisam imao komfor, zato sad 4 greju kao centralno, jedino je spavaca za nijansu hladnija sto je i pozeljno za spavanje. Sve ima u mom potpisu.

Da, crvena boja označava poziciju prozora a plava predloženu poziciju klime gde je brat mislio da klima bude postavljena. On je mislio da stavi jednu Daikin ili Gree18-cu u hodnik i da reši stvar.
Međutim, osetio sam da to tako neće biti dobro jer je hodnik uzak. Zato sam i postavio ovde pitanje da bi se uverio da to nije ispravno i da jedna klima u ovom slučaju ne može da obavi posao. Baš gadan raspored i definitivno jako skupo. Mislim da on svojom idejom o jednoj klimi ništa nebi uradio već bi samo bacio pare. Hvala svima koji su pomogli :)

Gree podna 12_ka za dnevni sasvim ok, u druge sobe po LLCC12 i nema dalje, koštaće ga sa ugradnjom 308842RSD, kontao sam da je Gree podna1650KM sa ugradnjom a 3 LLCC po 1150KM tako je barem ovde.

Ja sam vec naveo da je najbolje 4 klime u svaku vecu prostoriju ali to je mnogo veca cena nego da zameni kotao. Jeste da ce ga grejanje kostati manje ukupno ali to zavisi od toga da li covek ima duplo vise para, racunam da mu za kotao treba od 900-1100 evra a za 4 klime tipa 09 LLCA koje su najpovoljnije oko 1900e sa ugradnjom. Moze da ide na nesto jeftinije proizvodjace tipa Gree i sl. ali ja to ne preporucujem.

Sve ok, pruža se koliko se može, što se tiče Gree mogu samo da pišem o Gree Viola o ostalim neznam ništa.

Da ali opet zavisi gde se nalazi, ti si bese na primorju? Problem je sto kod Gree nema pdesign podatak koji navodi koliko klima daje toplote na odredjenoj temperaturi, na primer neki izkazuju na -7C, a neki na -10C, kao Fujitsu. Za LLCA na primer Power Design na -10C je 2.3kW, sto je 9.2kW ukupno za 4 klime. Ako je prosek sa njegovom izolacijom od 5cm da je potrebno oko 100W po m2, za njegovih 80m2 je potrebno 8kW toplote.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno