Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sto multi sistem za dve male klime, to ti je daleko skuplje i manje efikasno

@petar26
Isto bih isao na 2 klime, nesto tipa LL, LM 9 u sobu 1, a za sobu 2 je sigurnije ici na neku jeftiniju 12-ku, recimo LL, ipak je veca prostorija, bez izolacije, jos i sjever.
Pozicije klima su ok, ako se misli grijati i hodnik, ako su pak namjenjene da griju samo jednu prostoriju, onda ih treba staviti tamo gdje najmanje smetaju.

Da je moja kuca, ne bih lijepio stiropor iznutra, vec bih podebljao fasadu.

U svaku sobu po jednu klimu, što veća soba to i jača klima.Biraj između Fujitsu, Daikin, Mitsubishi, koju god uzmeš nisi na glavi.

A sto multi sistem za dve male klime, to ti je daleko skuplje i manje efikasno

@petar26
Isto bih isao na 2 klime, nesto tipa LL, LM 9 u sobu 1, a za sobu 2 je sigurnije ici na neku jeftiniju 12-ku, recimo LL, ipak je veca prostorija, bez izolacije, jos i sjever.
Pozicije klima su ok, ako se misli grijati i hodnik, ako su pak namjenjene da griju samo jednu prostoriju, onda ih treba staviti tamo gdje najmanje smetaju.

Da je moja kuca, ne bih lijepio stiropor iznutra, vec bih podebljao fasadu.

Ok, to sam hteo da cujem, znaci bolje je 2 klime nego multi, spolja fasada ide svakako, za unutra je sve ako se nadje vremena i para. Hvala na savetima

Sync

Ne dozvoljavaj da te iznervira Wind , hoce on , za to zivi i time se hrani , samo ga iskuliraj to je najbolje . I ne nije on takav jer nije zadovoljan sa svoje tri klime ( 12LT , FH35VE i FTXB35C ) , prosto je takav :)

Svako normalan bi skontao sta si hteo reci i zato ti ne postavljaju dodatna pitanja , normalno je da kad upalis klimu u negrejanoj prostoriji da ce prvih par sati raditi na povisenoj potrosnji da ce kasniji smanjivati istu , zato i imas tu razliku i to svi kontaju . Samo cool i opusteno ..

petre

Uvek je bolje uzeti vise singla nego multisistem , jace su , jeftinije za kupiti , ne idu u isto vreme u defrost , ako jedna rikne druga je ispravna , kod multi sve obrnuto , sem sto je lepse imati jednu spoljnu na fasadi drugo nista ne ide u korist multi sistema , znaci samo kad moras . Ja bh bacio bar jos 5cm mineralne vune preko tog stiropora jer 5cm je malo , a ironija je sto si za cenu tog stiropora vec mogao imati 10cm vune na tavanu a koja je po meni neki minimum . Isto vazi i za zid gde si umesto vune stavljao stirpor izmedju rigipsa i zida , pa kad budes to radio opet imaj to na umu jer je vuna jeftinija . A koje klime , sve zavisi koliko zelis da se ispruzis ali Fujitsu LLCE je svakako preporuka ali posle izolacije zidova , Jammin je to sve lepo srocio . Mogao bi i Daikin ali nije to bas toliko ususkan prostor pa ga ne bih uzimao u obzir .. Nije mi samo jasno zasto bi radio unutrasnju izolaciju zidova ako ces vec raditi spoljnu , bolje taj novac usmeri u bar 10cm spoljne izolacije .

Znaci naxteen i ti se slazes s njim :)

Ok necu vas vise gnjavit.
Neka bude kako vi kazete.
Lik je potrosio 4,5 kwh za 7h rada a klima mu nije prelazila preko 500w.

Super ste ekipa :)

petre

Uvek je bolje uzeti vise singla nego multisistem , jace su , jeftinije za kupiti , ne idu u isto vreme u defrost , ako jedna rikne druga je ispravna , kod multi sve obrnuto , sem sto je lepse imati jednu spoljnu na fasadi drugo nista ne ide u korist multi sistema , znaci samo kad moras . Ja bh bacio bar jos 5cm mineralne vune preko tog stiropora jer 5cm je malo , a ironija je sto si za cenu tog stiropora vec mogao imati 10cm vune na tavanu a koja je po meni neki minimum . Isto vazi i za zid gde si umesto vune stavljao stirpor izmedju rigipsa i zida , pa kad budes to radio opet imaj to na umu jer je vuna jeftinija . A koje klime , sve zavisi koliko zelis da se ispruzis ali Fujitsu LLCE je svakako preporuka ali posle izolacije zidova , Jammin je to sve lepo srocio . Mogao bi i Daikin ali nije to bas toliko ususkan prostor pa ga ne bih uzimao u obzir .. Nije mi samo jasno zasto bi radio unutrasnju izolaciju zidova ako ces vec raditi spoljnu , bolje taj novac usmeri u bar 10cm spoljne izolacije .

Da ne off-topicim mnogo, tavan mora da bude prohodan jer zbog razloga :D pa mi je bilo mrsko stavljati vunu pa grede pa sto cudesa, u buducnosti cu se pozabaviti i time, hvala za preporuku za klimu bice Fujitsu jer kako sam citao svi je preporucuju

Mozda je čoveku u pocetku dok nije zagrejalo prostor trosilo preko 1kw a posle odrzavao temperaturu sa 500w... i tako nabilo toliku potrosnju.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Tako je weska , sve si lepo skontao :)
Da ne gasi klimu ja verujem da bi mu jos malo smanjilo potrosnju u odrzavanju , doduse tek kad se temp zidova stabilizuje .

Petre

U krajnjem slucaju mozes malo spustiti plafone i onako imas 2.8m ,no ta opcija oseto vise kosta a ako bi je i radio onda opet 10cm , kad se vec zjbvs s tim ..

Wind

Aj ne lupetaj majke ti , pa na prvom postu imas sliku meraca potrosnje gde se lepo vidi da vuce preko 1400w , o cemu ti pricas , citaj malo sve sto je covek pisao pa onda komentarisi .

Poslednja izmena:
Mozda je čoveku u pocetku dok nije zagrejalo prostor trosilo preko 1kw a posle odrzavao temperaturu sa 500w... i tako nabilo toliku potrosnju.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Upravo tako.. uostalom i one 2 slike sve govore. U samom startu klima je povukla skoro 1,5kw a malo kasnije sisla na oko 500.

Ja sam skoro malo uporedjivao potrosnju na el.brojilu jer jos nisam kupio merac.
Luca 12 je povlacila oko 310 w iz el.mreze.
Do jutros od 2 januara na brojilu ima 179kw u skupoj i 70kw u jeftinoj tarifi.
U toj potrosnji su: klima (ukljucena od 7 do 21h na 2C), ugradni set (ploca i rerna), bojler 80L, tv (180w koji radi od 7 do 21h bez gasenja), veliki frizider, ves masina i led rasveta.
Sa Fujitsu klimom smo se preporodili u odnosu na prethodnu on/off Midea 18 msr koja je trosila kao ruski zil. Sa njom smo u zimskom periodu tukli od 1000 do 1300kw (zajedno sa ostalim potrosacima).

Da bi klima potrosila 4,45 kwh za 7h rada.
Znaci da je trosila u proseku 635w.

A da bi trosila 635w u proseku ona moze da trosi trenutno 400-500-800-900 w ali prosek mora da bude 635w.

Ako to ne mozes da shvatis onda ja bi se zabrinuo kad bi mi ti davao preporuke za klimu :D

Dobro više, ne smarajte oko gluposti. Očigledno je uključio klimu ujutru u 08:30. Prvo vreme je sigurno vukla puno, dok se temperatura nje stabilizovala i potrošnja pala na ~450 W.

Znaci naxteen i ti se slazes s njim :)

Ok necu vas vise gnjavit.
Neka bude kako vi kazete.
Lik je potrosio 4,5 kwh za 7h rada a klima mu nije prelazila preko 500w.

Super ste ekipa :)

Nigde nije to rekao, čoveče. Koristio je sadašnje vreme.

Poslednja izmena:
Da ne off-topicim mnogo, tavan mora da bude prohodan jer zbog razloga :D pa mi je bilo mrsko stavljati vunu pa grede pa sto cudesa, u buducnosti cu se pozabaviti i time, hvala za preporuku za klimu bice Fujitsu jer kako sam citao svi je preporucuju

Ja prošlog vikenda stavio po podu potkrovlja foliju pa stiropor pa preko dela gde se gazi (prostire veš, otvara prozor, odlažu stvari) poredjao starih ploča što bilo od svega i svačega. Nismo mogli uzimati grede i osb. Inače postavljanje folije i stiropora na 100 kvadrata i gusto ukrajanje sa minimalnim fuganma, uopšte nije bilo trivijalno a svakako nije posao za jednog, osim ako ne želi da to radi nedelju dana.

Efekti? Prijatniji je boravak u prostoru. Što se struje tiče, videćemo, nisam od onih što blenu u merače... namerno sam klime vezao direkt u zid, da mi se ne vidi nijedan kabl...

Evo da se ukljucim u temu sa jednim pitanjem. Imam klimu marke Galantz i lepo hladi i greje. Ali kada greje na momente toliko drnda i tresea da predpostavljam da nesto nije dobro uradjeno prilikom ugradnje? Moze li mi neko objasniti sta da uradim da se rešim toga? Negde sa čitao davno da treba neke gumene podložke kao amortizere postaviti na kompresoru napolje ili šta li već? Svaka ideja je dobrodošla?

Možda je negde olabavilo. Ili nosači/kućište, ili sam kompresor u kućištu

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Možda je negde olabavilo. Ili nosači/kućište, ili sam kompresor u kućištu

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Prije nego sam kupio japance imao sam neku VOX sa Hitachi kućištem 5 kilovata, kad se to upali grmilo je, molio me komšiluk imaj milosti ne pali to čudo :D a kuća se sva tresla , još nisam skinuo stare nosače, vidi ludila, ogromna vanjska jedinica :d

20180120_094317_HDR.jpg

Kompresori klime vremenom gube karakteristike i postaju sve bučniji i drndaviji.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Svakako treba staviti gumene podloske i kao sto Jozza rece, provjeriti da se nije nesto olabavilo. Ako se cini da je sve ok, onda naci negdje istu ili slicnu klimu, pa vidjeti kako ona radi.
Treba biti realan u ocekivanjima od pojedinih uredjaja, moj Ford Focus grmi preko 130, a iz fabrike izadje sa nepodesenim vratima :)

Kompresori klime vremenom gube karakteristike i postaju sve bučniji i drndaviji.
+1

Vremenom pocnu da drndnaju cak i ako je sve uredu, dobra stvar je sto tako mogu godinama da rade. Problem nastane ako ste u stambenoj zgradi pa smeta komsijama, meni srecom klima u lokalu drnda kad greje, ali srecom susednim lokalima ne smeta.

Poslednja izmena:
To mozda kod ovih jeftinih Kineza, moje LGC i posle 7 godina rade kao prvog dana. Molio bih da malo proverite informacije koje iznosite i ne lupate napamet, nije vam ovo Elite forum ;)

U kom programu pravite raspored prostorija, da je free naravno :)

To mozda kod ovih jeftinih Kineza, moje LGC i posle 7 godina rade kao prvog dana. Molio bih da malo proverite informacije koje iznosite i ne lupate napamet, nije vam ovo Elite forum ;)

Reci da se na mom rols rojsu nesto ne kvari a, da se vama na jugu kvari i da vi lupate gluposti, je u najmanju ruku nepristojno.

Jeftinije klime, a 90% ljudi u srbiji imaju takve, se posle par godina "zamore", propadnu ventili u kompresoru, ulje se zaprlja, da ne nabrajam dalje. 7 godina je jako malo za trajanje klime, kao da reci imam 7 godina star auto i na njemu je sve super, a tek posle 15 godina problemi pocinju da se pojavljuju. Drugi jako bitan faktor je broj radnih sati, moja klima u stanu ima 4 godine pa daj boze da ima 100 radnih sati, jako bi bilo glupo da kazem eto 4 godine i nijednog problema....

Poslednja izmena:
Sve si sebi sam odgovorio. Poredjenje juga i rolsa ti nikako ne ide u prilog :d

Tapatalk

Pa kod mene ne rade mozda dva meseca godisnje pa ti vidi. Naravno mnogo su manje opterecene kada hlade a greju oktobar-maj. Sad su manje opterecene od ove sezone jer uskocile dve LLCA kao ispomoc ;)
Zato je vazno pravilno dimenzionisati klimu da se nikada ne napreze na 100%, duze ce trajati. Po toj analogiji kao kad bi auto non-stop vozili pod punim gasom.

Poslednja izmena:
Reci da se na mom rols rojsu nesto ne kvari a, da se vama na jugu kvari i da vi lupate gluposti, je u najmanju ruku nepristojno.

Jeftinije klime, a 90% ljudi u srbiji imaju takve, se posle par godina "zamore", propadnu ventili u kompresoru, ulje se zaprlja, da ne nabrajam dalje. 7 godina je jako malo za trajanje klime, kao da reci imam 7 godina star auto i na njemu je sve super, a tek posle 15 godina problemi pocinju da se pojavljuju. Drugi jako bitan faktor je broj radnih sati, moja klima u stanu ima 4 godine pa daj boze da ima 100 radnih sati, jako bi bilo glupo da kazem eto 4 godine i nijednog problema....

Rols ima: Redovan servis, jednog eventualno dva profesionalna vozača, smešten u klimatizovanoj garaži sa kontrolom mikro klime, pere se svaki dan spolja a dva puta nedeljno unutra, vozi se samo po auto putu a u gradu duž bulevara, skoro nikad ne pokisne a i ako pokisne odmah se suši.

Jugo: skoro nikad ne vidi auto put već uglavnom lokalne džade prepune rupa, nikad ne ide u servis jer ga vlasnik sam servisira, svaku popravku obavlja sam vlasnik, nikad nije video garažu i izložen je: kiši, gradu, vetru, suncu, snegu, solju itd. Pranje samo uoči Božića ili eventualno kad se krene kod familije. Vozi ga ko stigne i kako se kome ćefne, na njemu se cela porodica naučila da vozi i stekla solidno vozačko iskustvo.

Ja sam namerno malo karikirao a vi sad probajte da zamenite uslove Juga i Rolsa, šta mislite koliko bi Rols trajao a koliko Jugo? Naravno nebi Rols bio krntija za 10 godina ali nebi ni Jugo trajao 30 godina. Da kažemo duplo manje u slučaju Rolsa i duplo više u slučaju Juga. Isto važi i za klime.
Ono što hoću da kažem je da trajanje klime ne zavisi samo od samog kvaliteta izrade i materijala klime nego i od uslova korišćenja i održavanja, ovo važi ne samo za klime i kola ovo važi za sve u životu a pogotovo za ženu. Ako ženu redovno i temeljno održavaš sve je ok ali ako je zapostaviš...ugasio si ;)

Decembar Vivax ACP-12CH35AESI potrosila oko 400KW za ceo mesec na 22C , racun za struju stigao 3775 din . ^.^

Ne ide mi u glavu kako tako mali racun,ako trosis npr. leti 300kw skupe i 50 jeftine i na ovo dodas tih 400 kw kombinovane ne moze biti ispod 6000 din nikako

Sent from my MI 5s using Tapatalk

12LT za 10 dana januara potrosila 20kWh, ali je bio ukljucen 10°C HEAT mod :D

Meni je racun za decembar 9000, oko 6000din za grejanje 24/7 na 22.5c.

Koliko je to u kWh? Ja sam u januaru u periodu od 1-20. jan. potrošio na grejanje 449 kWh. To u proseku ispadne 935W, za grejanje cele kuće ~110 m[SUP]2[/SUP] u uslovima solidne zime. Malo je reći da sam prezadovoljan, o dodatnom komforu u odnosu na peć na drva i konstantnim zamajavanjem sa 'norveškim' radijatorima radi uštede struje da ne pričam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno