Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iako ovih klima nema na Eurovent, još jednom da pohvalim uređaj GWH12RA-K3DNA3M GREE Eco Viola, radi u neizolovanom prostoru od 16 kvadrata, otvoren prozor na kant, napolju 3-4 stepena, naime mala raja klinci od nekih 15-17 godina slave tu novu godinu :D, upalio im klimu oko 7 naveče, namještena na 23 stepena, da nebi čačkali upaljena preko mobilne aplikacije(kada se upali preko mobilne aplikacije daljinski je u freeze modu dakle neupotrebljiv:d), sad sam ih malo provjeravao sjede u kratkim rukavima, uređaj tih i bešuman kako vanjska tako i unutrašnja.

Usput sretna nova godina svima, puno zdravlja i da klime služe kako treba za ostalo ćemo lako.

Meni su momci iz ACS-a pre 20-ak dana montirali LUC 12.. sve uradjeno po pravilu.
Vakumiran uredjaj, instalacija 3,5m. Nije im bilo tesko da probuse betonsku gredu od 35cm kako bi estetski unutrasnja jedinica bila na nivou.
Ja sam zadovoljan njihovim radom.

Ja isto zadovoljan kako su uradili kod mene. Ispostovano je sve, kazu, to je standardna procedura.

Ekipo, srećna vam nova godina :)

slika.png

Kako klima zna kad je vreme za defrost? Kako ona određuje koliko dugo mora da bude u defrostu da bi odmrznula celu spoljnu jedinicu? Vidim da neke klime odmrznu ceo izmenjivač pa onda krenu sa grejanjem a neke dogu do donjeg dela i taman ostalo još par santimetara da odmrzavaju one prekinu defrost i krenu da greju unutrašnju jedinicu. Imam utisak kao da rade na vreme. Jel imaju neke senzore ili rade na neki vremenski mehanizam?
Vidim da se Gree mnogo hvali sa defrost funkcijom uz pomoć senzora ali mi osećaj govori da je neko to već izmislio samo je Gree tek sada primenio, ako grešim nek me neko ispravi.

Defrost radi vremenski na odredjenoj temperaturi (ispod 3C) ili kad senzor oseti preveliku promenu u temperaturi gasa sto indikuje otezan protok vazduha kroz izmenjivac sto njoj ukazuje da se nakupilo leda na izmenjivacu. Trajanje defrosta ne znam sta odredjuje ali duze traje ako oseti promenu u temperaturi gasa nego na vremenski okidac jer tada je to kontrolni defrost i ne traje dugo. Strucniji (zoxor) ce reci vise.

Kako klima zna kad je vreme za defrost? Kako ona određuje koliko dugo mora da bude u defrostu da bi odmrznula celu spoljnu jedinicu? Vidim da neke klime odmrznu ceo izmenjivač pa onda krenu sa grejanjem a neke dogu do donjeg dela i taman ostalo još par santimetara da odmrzavaju one prekinu defrost i krenu da greju unutrašnju jedinicu. Imam utisak kao da rade na vreme. Jel imaju neke senzore ili rade na neki vremenski mehanizam?
Vidim da se Gree mnogo hvali sa defrost funkcijom uz pomoć senzora ali mi osećaj govori da je neko to već izmislio samo je Gree tek sada primenio, ako grešim nek me neko ispravi.

Ulaze u defrost kada je temperatura od 0-5 stepeni i kada je vlažnost vazduha od 80% pa naviše barem ko mene tako rade, naravno ulaze u defrost i kada su veliki minusi.

Poslednja izmena:
Uslove za početak i kraj defrosta određuje softver, analizirajući temp freona.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Da ali ima i onaj vremenski kontrolni kada je ispod 3C a nema vlage pa ni leda.

Nisam primetio taj kontrolni na LTCA. Ne kažem da ga nema, ali kad god sam video da je u defrostu, izmenjivač je bio beo

Defrost kod Toshiba split sistema.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
fd8ddf82e64324a67d4b1b0c774a7490.jpg

Toshiba VRF uredjaji rade defrost bez
prekidanja ciklusa ali posto Toshiba ne forsira residential jos uvek ga nisu implementirali.
Srecna nova svima!

Poslednja izmena:
Konacni bilans za decembar, 12LMCE, radila non stop 31 dan bez gasenja, potrosila 263kWh, temperatura u sobi uvek oko 22-23 stepena, direktno greje 34-35 kvadrata srednje izolovano potkrovlje.

Konacni bilans za decembar, 12LMCE, radila non stop 31 dan bez gasenja, potrosila 263kWh, temperatura u sobi uvek oko 22-23 stepena, direktno greje 34-35 kvadrata srednje izolovano potkrovlje.

Meni Nokrija grije 40-45 kvadrata i radi 12 sati dnevno, potroši oko 25€, kada na to dodam još dvije LLCC i jednu Gree, ukupna potrošnja za cijelo domaćinstvo prošli mjesec iznosila 75€ :D

Na 6c na mojim klimama se uopšte ne skuplja led, nebitno za vlažnost, uz to guzeljaju na minimumu.

TakođeR. Elem, u funkciji je bivalentno grejanje. Imamo goste, pa se greje i ostatak kuće. Klime postavljene na 23℃, a radijatori u sobama gde su klime postavljeni takođe na 22℃ (termo glave). I sada su radijatori topli samo u gornjem delu, dok su u sobama gde nema klima termoglave postavljene na 24℃, i tu je premešten termostat za kotao. Fujitsu guzelja na minimumu.

Poslednja izmena:
Na 6c na mojim klimama se uopšte ne skuplja led, nebitno za vlažnost, uz to guzeljaju na minimumu.

Nisam ni rekao da se skuplja već se polako pripremaju :d, čim sleti temperatura za 2 stepena eto defrosta,a vlažnost je sada zakucana na100%

Napolju je takva magla da imam osjećaj može se nožem sjeći, ne vidi se prst pred okom.

Poslednja izmena:
Prvo :ekipo srecna Nova Godina.
Malo pre ocistio filtere na nokriji. Ono automatsko ciscenje je glupost i ne sluzi nicemu. Jednom mesecno mora da se skinu filteri i da se operu. Obrisem klimu iznutra i spolja ( i snimim da je neko potrosio dezinfekciono sredstvo a nije prijavio ).
Nokria greje lepo. Meni je plus sto imam instalacije od grejanja koje prolaze pa i tu dobijem malo toplote tako da drugu klimu za 65m2 uopste nisam palio.
Posto zivim u zemunu kod mene je defrost dobar dan. Cim spadne na 5-6 'c poplava ispod klime. Vec je beton dobio zelenkastu boju od algi.
Zadovoljan sam kako radi. One visoke temperature izduva nisam osetio niti jednom vec samo lagano dogreva. Pre dve nedelje stavio na 22c i moji u kuci se svi poceli da znoje i ne mogu da spavaju. Sad radi na 21 stalno i svi srecni, ja u maici.

Sem razlike u cijeni kakve su prednosti klima uređaja koji koriste Radni medij R-32 i R-410a konkretno primjer Daikin

Daikin Comfort FTX50GV i Daikin Comfort Plus FTXP50K3

Ova novija @-15℃ je jača za 1kW, tj daje 4.2kW. COP @-15℃ je sličan, ali opet bolji za noviju, tj 2.06 vs 1.99

Sem razlike u cijeni kakve su prednosti klima uređaja koji koriste Radni medij R-32 i R-410a konkretno primjer Daikin

Daikin Comfort FTX50GV i Daikin Comfort Plus FTXP50K3
Ekoloske.
Ili ga barem tako predstavljaju.
Kao vakumiranje [emoji16]

Poslednja izmena:
Novija je 30% jača @-15℃, tako da nije baš nikakva razlika.

Ako se gleda isti uredjaj ispod 5 kw nikakva razlika a iznad 5 kw nekoliko procenata bolje performanse.
Novokonstrusani uredjaj vec nije za uporedjenje.
Daikin je lobirao za R-32 i mislim da ce biti samo prelazno resenje i dobra zarada za proizvodjace freona.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam u Surčinu ;)

Uglavnom, novi gas bi trebao da ima bolje performanse na jako niskim temperaturama. Ono što sam ja video u podacima klima uređaja je da kod onih modela gde je samo promenjen gas, performanse su iste, ili za koji % slabije.

Uglavnom, novi gas bi trebao da ima bolje performanse na jako niskim temperaturama. Ono što sam ja video u podacima klima uređaja je da kod onih modela gde je samo promenjen gas, performanse su iste, ili za koji % slabije.

Nisu nešto ni sa cijenama puno različite sve u 100-150€

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno