Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
o čemu pišete :) klima radi i grije ko luda, nije to baš onako kako slika pokazuje ima tu prostora :D, palma je ispred klime, uslikam s terase sutra ujutro, što ste navalili hahahaha

Poslednja izmena:
Hahahaha Pa izgleda kao sa je zalepljena klima uz palmu. Ne znam kako si slikao ali da si hteo ne bi tako uspeo da uslikas.

Tapatalk

Vidim ima dosta eksperata na temu klimatizacije, pa mi je potrebna mala pomoć.

Kupili smo Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW inverter klimu za kancelariju. Ugradio ju je komšija koji je "svaštar", pa između ostalog i ugrađuje klime.

Problem je što mi se žale radnici da ne greje dovoljno dobro. Prostor je od nekih ~25kvm, sve je izolovano plus je postavljena nova PVC stolarija. Kad se klima stavi npr. na 25 ili 26 stepeni, ona greje jako blago, čak se žale ljudi da duva hladnjikav vazduh. Probao sam da menjam one modove (heat, auto, itd), ali to nije pomoglo.

Čini mi se da i moja najobičnija VOX klima iz kuće od 28k din bolje greje od ove Midee.

Jedino što mi pada na pamet je da komšija nešto nije dobro uradio oko instalacije... Neki savet?

Kupili smo Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW inverter klimu za kancelariju. Ugradio ju je komšija koji je "svaštar", pa između ostalog i ugrađuje klime.

Problem je što mi se žale radnici da ne greje dovoljno dobro. Prostor je od nekih ~25kvm, sve je izolovano plus je postavljena nova PVC stolarija. Kad se klima stavi npr. na 25 ili 26 stepeni, ona greje jako blago, čak se žale ljudi da duva hladnjikav vazduh. Probao sam da menjam one modove (heat, auto, itd), ali to nije pomoglo.

Čini mi se da i moja najobičnija VOX klima iz kuće od 28k din bolje greje od ove Midee.

Jedino što mi pada na pamet je da komšija nešto nije dobro uradio oko instalacije... Neki savet?

Da li su svi zidovi spoljni, jeli spoljna ili unutrasnja izolacija, da li je klima nonstop upaljena i da li je uperena da duva u pod ?

80% zidova je spoljno, klima radi stalno upaljena do popodneva, kada naložimo kotao na ugalj (etažno grejanje). Mislim da su krilca po automatici maksimalno otvorena.

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Ja kad vidim ovo komšija radio, kosa mi se na glavi odmah diže, VAKUMIZACIJA jel rađena?Usput Midea je klima druge klase a još neko je ovde prijavio taj problem s mideom?Instalacija/ugradnja klime po pravilu košta od 75/100€ zavisi od servisa i klima-shop gdje si kupio klimu.Doduše vjerovali ili ne znam slučaj gdje Vakumizacija nije rađena na Fujitsu uređaju i radi besprijekorno.

Da se razumijemo Vakumizacija je obavezna a šta je to?

Ukratko

Vakumiranje se radi da ne bi ostalo vlage u cijevima koja se kasnije može pretvoriti u led kad dođe u doticaj sa hladnim freonom.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da nabavis sobni termometar, ukljucis da duva nonstop dva dana na tih 25-26c i obavezno da spustis krilca da duva u pod, onda da uporedis podesenu temperaturu da li odgovara onoj na termometru.
Klima moze da duva hladnjikavo, subjektivni osecaj hladnoce je veci kad su zidovi spoljni.Pa javi kakva je situacija.
... I to bez pomoći etažnog grejanja

Poslednja izmena:
Važi, hvala, izmeriću.

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Savjet svima koji žele da kupe klimu, kupujte provjereno, Fujitsu, Daikin, Mitsubishi, Hitachi, a izgleda i Gree ulazi u sve više u domove, obično kada želiš da prođeš jeftino u startu si se zaHebo, dakle bolje kupit skuplju klimu nego neku jeftinu.

Nažalost, ostale su bile van budžeta. Uostalom, 400eur za klimu (plus instalacija) nije malo u današnje vreme...

Trebalo bi da nabavis sobni termometar....
Ta midea ima vrlo precizan senzor temperature u daljinskom upravljaču.
Napolju je ovih dana ozbiljno hladno ako prostor nije grejan a ima dosta spoljnjih zidova trebaće joj više od 24 sata da dostigne tu temperaturu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nažalost, ostale su bile van budžeta. Uostalom, 400eur za klimu (plus instalacija) nije malo u današnje vreme...

Shvatam ja to, do nekih unazad 2 godine nisam ni ja imao pojma o inverter klima uređajima, iako sam imao neku VOX sa Hitachi vanjskom 10 godina je tandrkala ko tenk kad se upali. ali je poslužila svrsi i još radi.

Prije svake kupovine bilo kojeg uređaja dobro se o istom informisat i nema zime.Ali budžet je taj koji sve pokvari nažalost.

Ta midea ima vrlo precizan senzor temperature u daljinskom upravljaču.
Napolju je ovih dana ozbiljno hladno ako prostor nije grejan a ima dosta spoljnjih zidova trebaće joj više od 24 sata da dostigne tu temperaturu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Normalno, bez izolacije to je ledenjak.

Zato sam rekao dva, cak pozeljno i tri dana da radi i da pogleda temperaturu na termosatu, ne da bi video da li je tacna nego da li postize zeljenu sobnu temperaturu

Poslednja izmena:
Kod mene prostor koji se pasivno greje na spoljasnjim zidovima ocitava temperaturu 23.5c a subjektivni osecaj je da zena ne ulazi gore xD,

za mene, idealna temperatura, bez direktnih izvora toplote, vazduh, boravak i spavanje daleko prijatniji

Poslednja izmena:
Ma Exodusbgd je rekao da ima dobru izolaciju i PVC stolariju , pre podne greje s klimom a posle predje na etazno , sad je samo pitanje kad njega gasi . Znaci do izolacije nije , a kad si zadnji put cistio filtere , ako su zaprljani eto problema . Prvo to proveri , cisto sumnjam da nekom od radnika pada na pamet da cisti filtere ..Stavi na HEAT a izduv mozes na AUTO ili bar na 2 brzinu , na 1 nikako ..

Ukratko.. u petak montirana 12LUCA. Momci su odradili posao odlicno. Odradjeno vakumiranje, ugradjeno 3,5 m cevi.. dosta su se zadrzali jer je 30cm armirane grede otezalo busenje. Medjutim, monter je otisao zadovoljan jer sam mu se dodatno oduzio za trud i pedantnost.
Jutros joj je trebalo 10-ak min da nakon luftiranja sa 17C podigne na 21 i tad se utisala.
Za sada je drzimo na 22C jer se sa vecom zadatom od toga unutra ne moze sedeti, i oko 21h iskljucujemo jer je u stanu jednostavno pretoplo. Zapanjujuce je koliko efikasnije greje od Midea 18-ice koja je u kuci u kojoj smo ranije ziveli. Spoljasnja jedinica je jako tiha.. primera radi.. trenutro solidno cujem kako radi Beko inverter kod komsije gde je spoljna od nas udaljena oko 7 metara. To zujanje od Beka se prenosi na vise u pola zgrade.
Zabelezio sam i stanje na brojilu pa cu na kraju meseca uporediti koliko jo potrosio konvekc. radijator do 15-og u odnosu na klimu od 15-og do kraja meseca.

Kakvo čišćenje filtera kad je klima montirana pre mesec dana? :)

Nek ti je sa srecom , bices sigurno zadovoljan :)
Baci koju sliku da vidimo kako je ispalo ..

Exodusbgd

Zavisno od mesta gde zivis , pa i gde se koristi klima, ciscenje filtera se obicno vrsi bar 2x mesecno , negde moze i 1 mesecno a ako je kao kod mene na svakih 10 dana . Ako su ti filteri prljavi eto tebi razloga za lose grejanje , zbog prljavih filtera pogresno ocitava temp tj misli da je toplije nego sto jeste , smanji jacinu grejanja , ume da poveca izduv a i racun za struju .

Poslednja izmena:
Nek ti je sa srecom , bices sigurno zadovoljan :)
Baci koju sliku da vidimo kako je ispalo.

Hvala. Juce i danas nije bilo nesto hladno napolju ali svakako je primetno znatno jace grejanje u odnosu na Mideu. Po pitanju buke suvisno je i uporedjivati.. naviknuti na poprilicno bucnu Mideu ovo nam je vec drugi dan zanimljivo jer izuzetno tiho radi.
Sutra cu bacim slike.. ceo vikend sam nesto u poslu pa ne stizem.

Ovom prilikom i da se zahvalim nexteen-u od kog sam dobio detaljan info o izboru klime i za uput o tome na sta da obratim paznju prilikom ugradnje kupljene klime. Njegov predlog iz jula je bio i da sacekam dok se finansije prikupe pa makar usao i u zimski period kako bi se stvorila mogucnost kupovine inverter klime.
Isplatilo se kuvanje na 30+ C preko leta.

Ma nismo te napali, već drugarski savetujemo. Nego, ove kanaliće ispod klima, jel to struja ili kondenzat?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ma nismo te napali, već drugarski savetujemo. Nego, ove kanaliće ispod klima, jel to struja ili kondenzat?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

odvod vode iz klime, na ljeto ću probat prebacit vanjsku tako da mogu crijevo ubacit direkt u oluk, od obe klime.

Svakako će da ide tu stiropor izolacija pa se više neće vidjeti nikakve kanalice.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, citam vec neko vreme vase postove pa rekoh i da se ja malo ukljucim u razmeni iskustva... Vlasnik sam Midea Mission inverter od pre neki mesec i mogu reci da sam prezadovoljan... Stan je 58 kvadrata, novi prozori(koji su dugacki u dnevnom boravku i decijoj sobi), spoljna izolacija petica, 3/5 sprat. U spavacoj i decijoj sobi su mermerni radijatori koji jos uvek nisu paljeni(ostalo od predhodnog vlasnika)... Midea se ponasa odlicno, temperatura u stanu je 22-23stepena(na njoj podesena od 24-26), nekome mozda hladno ali mi smo adaptirani... Cekam racun za novembar, radila je 24h sem kada su cisceni filteri...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno