Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka, dovoljan si i ti....[/QUOTE]

+1

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Nema potrebe da se prepirete, svako od nas na svoj način koristi klime i misli da je baš taj način najbolji, tu smo da razmjenimo iskustva i nešto naučimo i na kraju odvadimo najbolje i primjenimo.

Dečko, ja sa Fujicu 12tica grejem više od 60 kvadrata na 24 stepena sa 200kw sati potrošenih za mesec dana u Novembru
Pitam se da li je za to zasluzan fujitsu ili tvoj prostor.
Klima ti je u proseku trosila 160w /h u novembru.
Koja klima to ne moze :D
Da si kupio vivax i on bi to odradio.
Ispalo bi da je vivax the best :D

Pitam se da li je za to zasluzan fujitsu ili tvoj prostor.
Klima ti je u proseku trosila 160w /h u novembru.
Koja klima to ne moze :D
Da si kupio vivax i on bi to odradio.
Ispalo bi da je vivax the best :D
Vivax bi se gasio i palio mnogo više, i potrošio bi više struje jer bi izbacivao manje toplote pri istoj potrošnji, i to ne zanemarljivo [emoji16], jer je cop verovatno bio blizu 4 u proseku
Za prostor si upravu, dosta toplote vuče sprat i ne dozvoljava da se toplota zadržava u glavnoj prostoriji

Poslednja izmena:
Čekaj, jel 3 ili 6, razlika je u par desetina kvadrata ili 1000 evropskih novčanica [emoji28]
Razlika je u 15ak stepeni spoljne temperature. ;)

@mitar1982
Pa ti sigurno nisi jer veze sa zivotom nemas, samo prosipas neke mudrosti. Klime koje daju 6kW sluze za jednu, eventualno dve vece prostorije a ne za vise manjih jer se ne moze grejati tako, osim ako nemas velike otvore do plafona i duplo vece sirine od klasicnih vrata. Ljudi, ja ne znam sta je vama, da li ste bre nekad videli radijatore i centralno grejanje?? Pa el se stavlja jedan veliki radijator u najvecu prostoriju da greje i susedne sobe?? NE! Vec svaka prostorija mora da ima svoje grejno telo i obicno je to ispod prozora da bi tu bilo najtoplije i da ne bi imali kondezata na prozorima.
Ako je veliki prostor sa vise soba mora vise klima, svako ko tvrdi drugacije vas samo navodi da napravite gresku.

Za nekog ko ne razume elementarnu fiziku si vrlo bezobrazan. Juče si pominjao 100 W/m2 za koje ne znaš ni šta predstavljaju, a sad pišeš o klimama i radijatorima kao da rade na isti način. Ja sa dve klime (9 i 12) grejem aktivno oko 115 kvm uz razliku u temperaturama od maks 1-1,5c u različitim prostorijama. I nemam nikakav kondenzat ni na jednom od gomile prozora.

SerijeSync

Ja mogu da ti garantujem da ako tebi nije dovoljna jedna 12LLCC za tih 25m2 , da ne postoji nijedna klima u tom cenovnom rangu koja bi ti zadovoljila potrebe , u to budi siguran . Za dalje necu da ulazim u raspravu ali klime nisu predvidjene za neko preterano fori****** vec za odrzavanje i tako najbolje rade , a ta klima koju posedujes je predvidjena za grejanje do 30m2 i to solidno izolovanog prostora , a tvoj niti je solidno izolovan i jos pustis da se ohlade zidovi a ja mislim da je tu i najveci problem . I vidi ovo , ti zadas klimi 24c , ona garant tu negde i ugreje i krene da smanjuje vazduh , i temp je tu negde , ali ti hladni zidovi toliko zrace hladno da je ugodjaj mnogo gori nego sto jeste . Nije isto u prostoru gde termometar kaze 23c i gde su zidovi topli i gde je 23c a zidovi hladni . Ja ti garantujem da tu sobu grejes kako treba da ne bi imao nikakvih problema , ugodjaj kakav se i ocekuje od jedne klime , sad sta je tu je , svako ima svoje potrebe .. Ovo je cisto kao opazanje pa ne uzimaj za zlo , bitno je da si ti nasao caku koja ti odgovara u neku ruku .

Rio

A pogledajte npr. neke postove u poslednjih dan-dva: covek se zali da mu fujitsu duva mlako i kada hoce da ugreje na visu temperaturu od 23-24, i dobija odgovor tipa, a znas, sve preko 24 je mnogo vruce, ta klima je namestena da pravi savrsenu temperaturu, a ne onu koju joj ti zadas.

Ovo se odnosilo na zeljkoz koji je problem resio stelovanjem senzora , znaci pada u vodu . Sto se tice Midea to je druga prica , ako se ispostavi da je klima ispravna onda je ili do prostora ili do koristenja , ako ne resice problem . Svi mi znamo da su klime predvidjene tj preporucljive za grejanje makar solidno izolovanog prostora i to konstantog grejanja , moze se malo spustati temp ali ne i gasiti , ko to radi taj je pogresno procenio mogucnosti klime , trebao je uzeti pec i da lozi , e to moze da zagreje veoma brzo i jako .. Znaci ni po koju cenu ne dozvoliti da se zidovi ohlade to je poenta cele price sa klimama i dobrim ugodjajem , pa i malom potrosnjom .

Nema potrebe za takvim stavom , pa ja sam uvek govorio sta valja ili ne valja kod Fujitsua , da je savrsena ma ni blizu , da je losija od bilo koje japanske klime iz tog segmenta , pa nije , a da je bolja a od svih kineza , pa jeste . *** mora se naci neki kompromis , kod Fujitsua ne valja ovo , tako isto znam par njih sa ulaznim modelom Daikina sto nisu zadovoljni jer zadaju recimo 19c a ona pici do 26c itd , u oba slucaja senzor ne cita kako treba , ali nije to ni losija ni bolja klima od LLCC , Mirai , itd .. Znaci nema savrsene klime , ja ti grantujem da bi i tom Daisekaiu nasao manu jer sam teska pcjzla a nekom bi bio savrsen , sto ljudi , sto cudi :)

Vivax bi se gasio i palio mnogo više, i potrošio bi više struje jer bi izbacivao manje toplote pri istoj potrošnji, i to ne zanemarljivo

Ako cemo realno fujitsu-u nije jaca strana rad na niskoj potrosnji.
Fujitsu se puno vise pali gasi od toshibe npr.
Onda toshiba manje trosi i to ne zanemarljivo :D

Vidim da si ozbiljan. Isto kao i ovi sto hoce da greju 60m2 u tri prostorije klimom kao sto je LU koja je predvidjena za 35-40m2 sa dobrom izolacijom. Kao i ovi sto non stop gase klime a napolju 4C, pa se onda bune sto im klima ne greje. Svi su oni ozbiljni.
I tu ne mislim na jedan brend, imamo tu Fujitsu, Midea....
Vidim da se pominje i moj slučaj ovde, pa pošto nisi pročitao ceo post, da ukratko prepričam, 60m2 u tri prostorije, sa 14lu klimom u najvećoj i po Vivax 9 inverter u svakoj sobi. Problem je bio sto je i u jednoj prostoriji radio čudno 14lu...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ako vam ne radi kako treba zovite servis a ne da kukate ovde danima, nismo mi serviseri a i ne radimo za Fujitsu (mada znam da vam je to tesko poverovati, svako ima pravo na misljenje).
Ja imam potpis sta i koliko i sa cim grejem, tako da svako u svakom trenutku moze da vidi podatke. Ja sam mislio da imas samo tu jednu LU, ok moja greska ali stvarno nisam mogao da nadjem gde si to napisao jer se izgubilo u gomili nepotrebnih postova.
A posto vidim da ovde ima nekih opasnih poznavalaca, fizicara, komunalaca i sl., da se ja odjavim sa ove teme za ovu godinu, mislim da vam ja ne trebam, ima ko ce pomoci. Ovim putem da vam pozelim Srecnu Novu Godinu i sve praznike pa se mozda vidimo u 2018.
Pozdrav

@djalf

Meni kasni honorar iz Fujitsua... A bilo bi lepo da legne do NG

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako cemo realno fujitsu-u nije jaca strana rad na niskoj potrosnji.
Fujitsu se puno vise pali gasi od toshibe npr.
Onda toshiba manje trosi i to ne zanemarljivo :D
Tošiba je ozbiljno skuplja kod nas, i do 50%,sa slabijim performansama na papiru od Fujicu, a oba proizvođača su jako precizna u stavkama koje objavljuju

zeljkoz bitno je da si to resio ako se ne varam ..

Nemate potrebe za svadjom , svako ima svoje misljenje , neko voli nisku modulaciju a neko misli da klima sa tako malom modulacijom duva hladno , neko voli tezu spoljnu a neko bi rekao da to sto Daisekai 6 ima 41kg u 10-cu i u 13 - 16ci ( ako se dobro secam ) i neko bi rekao da je tezak lim jer sve imaju istu tezinu ali ne i jacinu , ma sto cuda , bespotrebna rasprava . NEMA savrsene klime i to treba da vam je jasno :)

Daisekai je TOP model i glupo je porediti ga sa bilo cim ispod njega , a taj prostor koji zoxor greje s njima bi ugrejao sa 6 bilo kojeh japanca u standard izvedbi , e sad , potrosnja i komfor su druga prica , no i cena je takodje osetno veca , hoces pare ili jare :p

SerijeSync

Ja mogu da ti garantujem da ako tebi nije dovoljna jedna 12LLCC za tih 25m2 , da ne postoji nijedna klima u tom cenovnom rangu koja bi ti zadovoljila potrebe , u to budi siguran . Za dalje necu da ulazim u raspravu ali klime nisu predvidjene za neko preterano fori****** vec za odrzavanje i tako najbolje rade , a ta klima koju posedujes je predvidjena za grejanje do 30m2 i to solidno izolovanog prostora , a tvoj niti je solidno izolovan i jos pustis da se ohlade zidovi a ja mislim da je tu i najveci problem . I vidi ovo , ti zadas klimi 24c , ona garant tu negde i ugreje i krene da smanjuje vazduh , i temp je tu negde , ali ti hladni zidovi toliko zrace hladno da je ugodjaj mnogo gori nego sto jeste . Nije isto u prostoru gde termometar kaze 23c i gde su zidovi topli i gde je 23c a zidovi hladni . Ja ti garantujem da tu sobu grejes kako treba da ne bi imao nikakvih problema , ugodjaj kakav se i ocekuje od jedne klime , sad sta je tu je , svako ima svoje potrebe .. Ovo je cisto kao opazanje pa ne uzimaj za zlo , bitno je da si ti nasao caku koja ti odgovara u neku ruku .
O tome i pišem da je problem izolacija i ništa više, a palit klimu kada u sobi niko ne boravi mi je bezveze, zato i namjeravam postavit izolaciju na tavanu i odradit unutrašnji zid sa 3cm stiropora.Kod mene su strašno veliki gubici toplote a prostorije velike.Ne uzimam za zlo uopšte, hvala na opažanju.

O tome i pišem da je problem izolacija i ništa više, a palit klimu kada u sobi niko ne boravi mi je bezveze, zato i namjeravam postavit izolaciju na tavanu i odradit unutrašnji zid sa 3cm stiropora.Kod mene su strašno veliki gubici toplote a prostorije velike.Ne uzimam za zlo uopšte, hvala na opažanju.
Mislim da je stirodur sa filcom daleko bolje rešenje uz minimalnu razliku u ceni

Pa nije bas minimalna razlika u ceni , dovoljan je stiropor , ja sam kod mene s njim uradio i mogu reci osecaj je dupe i glava , ranije na metar od zida osecalo se kako zraci hladno a sad da toga vise nema . Samo redovno luftiranje i nema nikakvih problema :)

Nemoj samo ici ispod 3cm , oseti se svaki cm , u kuhinji mi je 2cm pa znam ocemu pricam , sto deblje to bolje ..

Smanjite svadje jer ce vam se moderatori opet umesati pa ce vam oni biti krivi :D

Mislim da je stirodur sa filcom daleko bolje rešenje uz minimalnu razliku u ceni

Stiropor će na unutrašnji zid a na tavan će vuna 10cm, pa ću onda vidit šta dalje, neki laminat po toj vuni jer je prostor ogroman, takođe razmišljam da uradim i pakovani krov sa izolacijom.

Vuna je jeftina, rolna od 9 kvadrata je 30KM ili 15€, za pod mi treba nekih 10-11 rolni.

Poslednja izmena:
Rio
Ovo se odnosilo na zeljkoz koji je problem resio stelovanjem senzora , znaci pada u vodu .

OK, nisam ja na to ni reagovao u smislu da nijedan fujitsu ne moze da postigne preko 23-24 stepena. Video sam da je problem resen, i da ce se dalje pratiti situacija. Poenta je da je to ovde branjeno kao normalno i pre nego sto se resilo.
Mislim, svako za sebe moze da brani sta god hoce, ali prakticno da niko i ne reaguje ma koliko besmislena odbrana bila.

Lici mi na onu situaciju sa ljubiteljima prvih generacija iPhone-a, koje bese nisu imale ni kameru (ili samo bas prva generacija mozda), pa kada bi neko rekao da nece iPhone jer nema kameru, a on bas voli da uvek ima neku kameru uvek sa sobom, uvek bi se pojavio neki fanboy da mu kaze da su kamere na telefonima ionako sr***e, da one nemaju sta da traze na telefonima, i da treba da kupi aparat ako hoce da fotografise. Neka druga mana, opet se javi neko sa drugim nebuloznim opravdanjem.

Karikiranje toga je islo na stranu da cak i kada iPhone npr ne bi imao broj 6, javio bi se neko i rekao da to nema veze, jer taj koji nije u nasoj mrezi, sto je jedini slucaj za koji bi uvek bilo neophodno imati broj 6, ima i fiksni telefon koji najverovatnije nema broj 6, pa bismo ga lako dobili, ako nam bas treba.

Pa nije bas minimalna razlika u ceni , dovoljan je stiropor , ja sam kod mene s njim uradio i mogu reci osecaj je dupe i glava , ranije na metar od zida osecalo se kako zraci hladno a sad da toga vise nema . Samo redovno luftiranje i nema nikakvih problema :)

Nemoj samo ici ispod 3cm , oseti se svaki cm , u kuhinji mi je 2cm pa znam ocemu pricam , sto deblje to bolje ..

Smanjite svadje jer ce vam se moderatori opet umesati pa ce vam oni biti krivi :D

Ja imam obe varijante...u prvom stanu(36kvm) sam postavio baš taj 3cm stiropor na spoljne zidove i osetno je ova zima toplija unutra...nekako zdepast je osećaj.

U drugom stanu sam postavio staklenu vunu 10cm na plafonsku konstrukciju,u gornjem delu stana(galerija 40kvm) sam postavio 10+10cm staklene i kamene vune za krovni deo i po 5cm vune na svim zidovima,preko ide 2x12mm gips ploče.Razlika u temperaturi je ozbilja.Galerija još nije završena ali bez problema se može boraviti gore.Kad dođe inverter gore biće pun pogodak.

Inače u oba stana su mi identični inverteri...pokazali su se sjajno za sad,ni u jednom stanu nije uključivana TA peć,sa tim da mi je u većem stanu(52kvm) potrošnja u odnosu na prošlu godinu u istom mescu opala za 300+kW...zasluga invertera u odnosu na TA peć,

A što se tiče dileme stiropor ili vuna...ja bih išao na vunu,nekako mi je prirodnija.Imam utisak da ću svakim približavanjem zidu opaliti po stiroporu i napraviti rupu u zidu...nekako mi je sve to sa stiroporom plastično.

Stiropor će na unutrašnji zid a na tavan će vuna 10cm, pa ću onda vidit šta dalje, neki laminat po toj vuni jer je prostor ogroman, takođe razmišljam da uradim i pakovani krov sa izolacijom.

Vuna je jeftina, rolna od 9 kvadrata je 30KM ili 15€, za pod mi treba nekih 10-11 rolni.

Obrati pažnju na proizvođače vune...ogromne su razlike.Ja sam to video na svom primeru,recimo Knauf EcoSE u odnosu na Ursu...nebo i zemlja!Knauf puniji,komaktniji,manje se cepa ima pravih 10cm debljine dok je ursa bukvalno kao flis papir,nepostojana,lako se cepa i raspada.Dok se seče mnogo ostane iscepkanih delova.Što se tiče kamene vune tu mi je ok bila Rockwool,sasvim pristojna za uložen novac.

Ispod 10cm za vitalne delove poda ne idi kao ni ispod 20cm za krov i to kombinacija kamena pa staklena unakrsno.Naravno tu ide i paropropusna folija odozgo i odozdo.Za pokrivanje plafona,najjeftinija varijanta je gips sko sam radiš naravno.

Obrati pažnju na proizvođače vune...ogromne su razlike.Ja sam to video na svom primeru,recimo Knauf EcoSE u odnosu na Ursu...nebo i zemlja!Knauf puniji,komaktniji,manje se cepa ima pravih 10cm debljine dok je ursa bukvalno kao flis papir,nepostojana,lako se cepa i raspada.Dok se seče mnogo ostane iscepkanih delova.Što se tiče kamene vune tu mi je ok bila Rockwool,sasvim pristojna za uložen novac.

Ispod 10cm za vitalne delove poda ne idi kao ni ispod 20cm za krov i to kombinacija kamena pa staklena unakrsno.Naravno tu ide i paropropusna folija odozgo i odozdo.Za pokrivanje plafona,najjeftinija varijanta je gips sko sam radiš naravno.

Vuna je staklena/Knauf i košta po rolni(9kvadrata) 30KM

Nema više "staklene", sad je "mineralna".

Vuna je staklena/Knauf i košta po rolni(9kvadrata) 30KM

Realno ako ozbiljno planiraš izolaciju...ne možeš da ućariš na tome.Ili se radi kako treba ili ćeš kasnije da se cimaš.16e za kvalitetniju vunu je ok cena.Generalno ne znam kako se kreću cene ali kod nas nije ispod 20e po pakovanju.Ako uradiš kako treba smanjuju ti se troškovi same eksploatacije klime i potrošnja struje naravno opada.

Iskreno kombinacija kamene i staklene(mineralne) je bolja jer kamena ima gušće postavljena vlakna i manje''diše'' od mineralne pa samim tim više zadržava toplotu(značajno za leto i postavlja se do crepa),mineralna je izdašnija...više ima vazdušnih džepova i ona polako odaje i prima toplotu(postavlja se do plafona).Sa tom kombinacijom je moguće dobiti solidnu izolaciju na duže staze...

Poslednja izmena:
Znam, nego ko nezna može pomisliti da je ona stara staklena u pitanju. Češao sam se 7 dana kad sam je sklanjao sa tavana.

Znam, nego ko nezna može pomisliti da je ona stara staklena u pitanju. Češao sam se 7 dana kad sam je sklanjao sa tavana.

Ni sad nije ništa bolja situacija...nagutao sam se toga pri postavljanju samo tako.Jedino što manje iritira kožu i brzo se slegne pa može da se radi par sati nakon postavljanja.To što je u reklamama kao ne nose zaštitne maske i naočare...hehhh strašna obmana.

Ma ima i kamena ona je u pločama po 2-3 kvadrata ja mislim, vidjet ću, samo za poda mi treba 100 kvadrata.

Ma ima i kamena ona je u pločama po 2-3 kvadrata ja mislim, vidjet ću, samo za poda mi treba 100 kvadrata.

Ako pričamo o podu kao konstrukciji bez ploče sa tavanske strane onda ok,to je kod mene slučaj.Ako imaš ploču onda ti se ne isplati postavljanje vune nego dole sa plafonske strane stiropor a gore laminat sa malo boljom postavkom tipa deblji termosilent ili slično.Ili naravno parket...ali sve jedno primarnu stvar treba da odradiš na krovnoj konstrukciji i zidovima jer tu ide najviše gubitaka i sređivanjem toga primetićeš najviše dobitaka u smislu grejanja i hlađenja.

I kamena i staklena vuna su mineralne vune.
Staklena vuna se proizvodi od kvarcnog peska i lomljenog stakla samo je tehnologija uznapredovala pa sa novom mozes i da se pokrijes [emoji16]
Ja sam koristio Isover i Knauf.
Isover manje prasi od Knaufa.
Postavljao sam i malo stare meke kamene vune od kojeg sam se ojeo dok od staklene ni malo.
U potkrovlju sam sam svojerucno postavio oko 450 m2 staklene vune.
Samo sam naocare koristio jer ipak prasi ali vrlo malo narocito Isover.
Ni prst supljine nisam ostavio [emoji3]

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno