Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba da se ukljuci power mod ako ni tada ne radi punom snagom onda ga nesto ogranicava (ocitavanje nekog od senzora) jedino je cudno da posle nekog vremena ne prijavi gresku.
Recimo kad nema dovoljno freona kompresor se zaleti ali mu poraste DGT i kao korektivna mera se usporava kompresor da bi se DGT drzao u granicama normalnog.
Neki uredjaji ce prijaviti gresku ali neki i nemaju algoritam da to prepoznaju kao gresku nego ce dalje raditi smanjenim kapacitetom iako postoji potreba.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Stigo račun dakle ovako potrošeno 1120(kWh) za kompletno domaćinstvo to je nekih 77€+13 PDV=90€.Ako ovako bude za decembar i januar biće super.

Treba da se ukljuci power mod ako ni tada ne radi punom snagom onda ga nesto ogranicava (ocitavanje nekog od senzora) jedino je cudno da posle nekog vremena ne prijavi gresku.
Recimo kad nema dovoljno freona kompresor se zaleti ali mu poraste DGT i kao korektivna mera se usporava kompresor da bi se DGT drzao u granicama normalnog.
Neki uredjaji ce prijaviti gresku ali neki i nemaju algoritam da to prepoznaju kao gresku nego ce dalje raditi smanjenim kapacitetom iako postoji potreba.

Mozda je to u pitanju. Prema fabrickim podacima za 07LECA input je 0.25-1.6kW, a ova moja nikad nije povukla vise od 1.2kW, cak ni kada izadje iz defrosta kada je za ocekivati da svaki uredjaj povuce blizu maksimuma ili maksimum.

Ne mora kad izadje izdefrosta ali sigurno mora ako je u prostoriji 20°C a zadamo 30°C.

Stigao jos jedan clan u inverter drustvo.. jutros ode 78 crvenih za 12 LUCA.
Ja sam vagao izmedju12 LLCA i Daikin fxtb 35.. onda je tasta videla 12 LUCA, izvadila 60 komada crvenih i rekla mi da kupim konkretnu stvar.
Meni ostalo da dodam onih 28 i 10ak za montazu.

Sad sam nešto računao kvadrate, Nocria grije najmanje 50 kvadrata, dnevni, kuhinja i mali hodnik, tu nema izolacije a plafoni visoki 2,80, LLCC griju sobu od nekih 18(ispravak nije 18 nego 5x5= 25 kvadrata) i druga soba 16 kvadrata, obe sobe imaju izolaciju sa sjevera 8cm i imaju dva unutrašnja zida bez izolacije sa istoka i sa zapada, tavan nema izolacije ni poda a ni krova to planiram uradit na ljeto.

Kad sve saberem gubici toplote su ogromni, za razliku od računa iz prošle godine za isti mjesec, kada nije bilo izolacije sa sjevera, račun manji za 20€.

Što bi rekao Laki u Maratoncima :D Hej ljudi pa ovo i nije tako loše :-devil-:

Poslednja izmena:
Ne mora kad izadje izdefrosta ali sigurno mora ako je u prostoriji 20°C a zadamo 30°C.

Evo probao sam sad Power mod, trenutna temperatura 22.4 u prostoriji, maksimalno je povukla 1130w, oko tri minuta je bila na preko 1kw, posle je spustala sve do 680w i onda je potrosnja isla gore-dole 680-750w i tako 10 min i zatim otisla u stand-by rezim.
Probao sam i na nizim spoljnim i unutrasnjim temp. ranije, otprilike isto mozda nekih 50 ak wati vise povuce, ali nikad ne ide preko 1.2kW.
Za ovih 10-ak minuta podigla je temperaturu na 24.5 stepeni.

Stigao jos jedan clan u inverter drustvo.. jutros ode 78 crvenih za 12 LUCA.
Ja sam vagao izmedju12 LLCA i Daikin fxtb 35.. onda je tasta videla 12 LUCA, izvadila 60 komada crvenih i rekla mi da kupim konkretnu stvar.
Meni ostalo da dodam onih 28 i 10ak za montazu.

Imas 12LUCA za 78k

Evo probao sam sad Power mod, trenutna temperatura 22.4 u prostoriji, maksimalno je povukla 1130w, oko tri minuta je bila na preko 1kw, posle je spustala sve do 680w i onda je potrosnja isla gore-dole 680-750w i tako 10 min i zatim otisla u stand-by rezim.
Probao sam i na nizim spoljnim i unutrasnjim temp. ranije, otprilike isto mozda nekih 50 ak wati vise povuce, ali nikad ne ide preko 1.2kW.
Za ovih 10-ak minuta podigla je temperaturu na 24.5 stepeni.
Probaj bez power samo stavi max set point pa vidi kako se ponasa

Pa on i rece 78 crvenih, to je to valjda nego mu matematika nesto nije, kako tasta dala 60k, on dodaje 18 valjda? Ali tasta zakon :D
Za problem sa LU, prvo ona ne moze da greje 60m2 nikako jer je pdesign bese 3.9kW, nisam kuci da proverim. To znaci da je dovoljna za do 39m2 sa 5cm izolacijom i dobrom stolarijom (100W po m2). Da su prostorije iscela 60m2 i nekako ali ovako iz sobe u sobu, tesko. Tu treba bar dve klime 12 i 9 a ja bi pre uzeo dve 12 u klasi LLCE ili LMCA (LMCE). Komotno grejanje trazi vece ulaganje ali to odmah znaci i duzi vek uredjaja jer ce dve klime raditi rastereceno dok ce ova jedna da se ganja u minusima non stop u 100%. Posto je LU vec uzet, da se ostavi da greje tu prostoriju gde se nalazi i jednu koja je blize kroz vrata a da se doda 12 LLCE za trecu prostoriju i da se zatvore vrata. Bice mnogo bolje, znam da kosta ali mislim da se itekako isplati. Ja sam imao dve LGC u 90m2 i ove sezone dodao dve 09LLCA - pun pogodak.

Poslednja izmena:
Može lu da zagreje 60km do - 5 sa solidnom izolacijom

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Njen dizajn je 950w, ako radi na oko 70%, to je tih 600-700w

Poslednja izmena:
100 W/m2 nije nikakva kontstantna vrednost, potrebe za grejanjem rastu sa smanjenjem spoljne temperature. U svakom slučaju je izuzetno visoka očekivana potreba, znači ili za ekstremne minuse (kakvih nema u Srbiji), ili za jako loše izolovane objekte. Dobra stolarija ima ispod 1 W/m2K, i uz ostalu izolaciju (bilo kakvu) mogućnost za ovih 100 W/m2 je skoro nikakva. Sa trenutnim temperaturama u Srbiji ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa grejanjem.

I nije pitanje da li klima može da greje 60 kvm, već zbog čega smanjuje snagu i ne greje kako treba.

Dobro je on sracunao . 78k klima + 10k instalacija , = 60+28 = 88k ..

gozilla

Aj ti prvo nadji neki dobar termometar pa ga stavi gore kod klime da vidimo sta pokazuje , to je jedino merodavno . Ne znam koji model imas ali noviji modeli imaju podesavanje senzora unutrasnje jedinice preko daljinskog upravljaca , jedna od korisnijih funkcija i ima je samo Fujitsu pa je steta ne ustelovati to onako kako tebi odgovara .

Trenutno gore iznad klime pokazuje 24.8 a dole je 22.9, termometar je veoma tacan, nije onaj kineski za rashladne vitrine od 300 din.
Na daljinskom je podeseno 23, trenutno klima povlaci 230-240w iz mreze, a izduv je na auto, a koliko mogu da primetim duva kao na dve crte manual fan.
Znaci sad posle onog kratkog Power moda, je Ok koliko je podeseno toliko je u sobi al temperatura konstantno pada oko 0.1 stepen na otprilike pola sata, videcu gde ce se zaustaviti.

Poslednja izmena:
Dobro je on sracunao . 78k klima + 10k instalacija , = 60+28 = 88k ..

gozilla

Aj ti prvo nadji neki dobar termometar pa ga stavi gore kod klime da vidimo sta pokazuje , to je jedino merodavno . Ne znam koji model imas ali noviji modeli imaju podesavanje senzora unutrasnje jedinice preko daljinskog upravljaca , jedna od korisnijih funkcija i ima je samo Fujitsu pa je steta ne ustelovati to onako kako tebi odgovara .
A kako se šteluje, da probam i to?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Rekoh da povlači topao vazduh, veliki je usis na njoj, treba samo pojačati ventilator za jače grejanje

Pa on i rece 78 crvenih, to je to valjda nego mu matematika nesto nije, kako tasta dala 60k, on dodaje 18 valjda? Ali tasta zakon :D
Za problem sa LU, prvo ona ne moze da greje 60m2 nikako jer je pdesign bese 3.9kW, nisam kuci da proverim. To znaci da je dovoljna za do 39m2 sa 5cm izolacijom

Moj stan ima ukupno 50m². Zagrevanje je bitno za 23-25m².. sobe nisu bitne jer ih nikada nismo ni grejali.
Ako bas pripekne zesci minus imamo 4 konv.radijatora koji ce skupljati prasinu.
Znaci, LUCA12 ima zadatak da zagreje ili ohladi oko 24-25m² prostora u stanu koji je izolovan sa 10cm stiropora. Uz to spoljasnja jedinica bice smestena u uvucenoj terasi.
Posle iscitanih prethodnih 15ak stranica pretpostavljam da ce ona to da odradi sa lakocom.

Ako je to stan i tako dobro izolovan , jos ako imate dobar raspored prostorija i dobro pozicionirate unutrasnju , moci ce ladnjaka da greju svih 50m2 uz neke minimalne razlike u temp .. Ja grejem sa tom klimom ..

Fujitsu ASYG 12 LU ... https://imgur.com/jqr3UJM
Stan 48m2 , grejanje na 23c - 24/7 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm

Ja do 0 stepeni spolja, grejem na 25c sa najslabijim duvanjem, ne cuje se da struji vazduh, slicnih 22-23m2. KAda jos padne temperatura, palim na 2. jacinu.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Kod koje klime je najbolje reseno samociscenje i zastita od raznih napasti? Vidim da neke imaju masivne filtere a neke premaz od srebra na rebrima (cesto oba) jel to cisto marketing ili ima efekta?

Perlice i sljokice su cist marketing.
Na grejanju ti se ne stvara nista.
Na hladjenju bez redovnog odrzavanja ne spasava ni giga mega nano silver itd.

Samociscenje? Nocria.

Mada te gluposti s bakterijama i sl. su vise marketing.

Perlice i sljokice su cist marketing.
Na grejanju ti se ne stvara nista.
Na hladjenju bez redovnog odrzavanja ne spasava ni giga mega nano silver itd.

Bitno mi je samo da kad greje nema potrebe za ispiranjem, nije mi palo napamet iako je logicno. Leti ja nasu matoru ocistim nekoliko puta (paintzoom i rastvor za ciscenje klime).

Kod koje klime je najbolje reseno samociscenje i zastita od raznih napasti? Vidim da neke imaju masivne filtere a neke premaz od srebra na rebrima (cesto oba) jel to cisto marketing ili ima efekta?

Samočišćenje ima Fujitsu Nocria ali te kutije moraš ručno da čistiš svako pola godine, takođe mislim da samočišćenje ima i Mitsubishi HI SRK50ZS-S i Daikin FTXM.Još zaboravih dodati i novu NocriaX i ona ima samočišćenje i WIFI ugrađen.

Poslednja izmena:
Rekoh da povlači topao vazduh, veliki je usis na njoj, treba samo pojačati ventilator za jače grejanje

Problem je kod njega što vjerovatno smanji izduv ventilatora iz nekog razloga jer nemože postaviti da bude fiksan da bi konstanto imao veći protok a podešenu veću temperaturu na daljincu bi imao topliji izduv.

Kad sam testirao Toshibu bilo je na usisu 24.9c.
Vanjska temperatura +8c a unutarnja 20.5c na daljincu zadata 30c iz utičnice povukla 1.118W a na ispuhu iz klime 59.6c na max 5 crtica Toshiba suzumi Plus.
Zamisli sada da Toshiba izbacuje ovu toplotu neko vrijeme na maksimalnom izduvu kao kod gozilla sa 22.9c koliko joj treba vremena da dostigne recimo 25-26c a on ju iz nekog razloga nemože dobiti sa Fujitsu.

I ja sam mišljenja da nešto nije u redu sa klimom.

Prosli mesec racun za celo domacinstvo bio 11000 din,s'obzirom da bez grejanja racun bude oko 5500 dinara,ja sam u sustini zadovoljan...moze bolje sigurno ali sta je tu je,nije ni ovo lose....ipak je to manje od 1m3 drveta :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno