Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Kompletirah crvenu masinu (r7 1700x + Vega56 na Aorus AX370 Gaming5 plojki), do 3.8 oc ide lagano, za 3.95 treba 1.35 uz llc na turbo u bios-u, tu je vec granicna stabilnost a za preko 3.95 vec trazi mnogo mnogo vise napona.

Provereni G.Skill Trident iz prve ide na 3066 na cl14 i vidim da cpu neverovatno skalira od 2133 do 3066 sto je i poznato ali ono sto me interesuje je sta se desava sa Stiltovim Ryzen Timings Checker-om, koliko vidim vise nije aktuelan i ne mogu nigde vise ni da skinem verziju? Skorovi u svim testovima su mi dobri ali ovaj u Aidi kapiram da mora bolje izgledati memory benchmark, evo stanja ako neko moze ima slican setting pa da uporedi:

Screenshot (67).png

Monero kopa prakticno u leru sa za CPU sasvim solidnih ~620Hs pa mi nije bilo racunice da cekam 2xxx seriju sto mi je bila namera jer do tada prakticno moze otplatiti razliku u ceni... Sve u svemu, rock stablle AMD rig odlicnih perormansi za ovih par dana testiranja, evo jos par ss-ova:

Screenshot (66).png Screenshot (63).png

Poslednja izmena:
Opaaaa, mozda se pocastim, onako zezanja radi da uradim upgrade. Ono vec jaaaaako lepo izgleda.

Tapatalk

Nesto cudno. Ocekivao sam ccx od 6 jezgara ne ranije od 2019-2020. Verovatno fake.

Poslednja izmena:
Nije iskljuceno ali mozda nije ni nemoguce. Arhitektura im je jako "jednostavna" da im stvarno ne bi bio ni preterani problem da to izvedu.

Tapatalk

Verovatno fake, bio bih jako srećan da nije... Već i ovako sam veoma zadovoljan ryzen-om, 12C/24T za oko 400evrića bi bilo extra!

Ako nije fake, sto se ne bih iznenadio, bilo bi bruka recimo Ryzen 5 2600 modeli 8c/16t, onda oni sto su bili 4c/8t, 6c/12t, a za Ryzen 3 da dobijemo 4c/8t. To bi bas bio ogroman leap. Sto nije nerealno toliko, posebno kod kod ovih postojecih 4c/8t, 6c/12t i 8c/16t, podignu klokove i spuste u segment nize.
Sta znam deluje kao previse dobro, ali opet bilo je leakova da ce Coffee lake refresh sredinom sledece godine doneti i3 modele od 4c/8t. Sad sve je to prica rekla kazala, no videcemo.

Vec imaju 12/24 procesor AMD Ryzen™ Threadripper 1920X 3.5GHz-4GHz 180W

Na AM4 necemo videti vise od 8/16, bice najverovatnije nekih 10-20% skok u performansama u kombinaciji visih taktova i optimizacija sto je odlicno.
Krajem januara ce biti vise informacija, steta bi bilo da pokvare prodaju u bozicno nogogodisnjoj sezoni zvanicnm najavama novog boljeg modela.

Vec imaju 12/24 procesor AMD Ryzen™ Threadripper 1920X 3.5GHz-4GHz 180W

Na AM4 necemo videti vise od 8/16, bice najverovatnije nekih 10-20% skok u performansama u kombinaciji visih taktova i optimizacija sto je odlicno.
Krajem januara ce biti vise informacija, steta bi bilo da pokvare prodaju u bozicno nogogodisnjoj sezoni zvanicnm najavama novog boljeg modela.

Zen+ ide na niži(12nm) i bolji proizvodni proces, tako da je moguće. I Intel je sabio 6/12 u 95W, a pola godine ranije je tu bio 4/8 95W.
Mislim da mogu da dignu broj jezgara 50% za Zen+, a sa Zen2(7nm) 100% u odnosu na Zen.

Ova vest/glasina je suviše velika da bi izostao bilo kakav zvanični odgovor. AMD bi sebi napravio dosta štete ako bi izbacio 1800X sa malo većim taktom a dopustio da se ova vest vrti do samog kraja.

Očekujem u skorije vreme neki demanti/razjašnjenje ili izjavu da ne mogu da potvrde niti da poreknu ove glasine.

Ako se na kraju ispostavi da su glasine istinite, to će biti ekvivalent bacanja nuklearke na Santa Klaru. Ako AMD stvarno ima spreman 6-core ccx na 12nm, onda treba samo da ćuti i pusti konkurenciju da se kuva u loncu neizvesnosti.

Poslednja izmena:
Sto mi je drago sto sam odustao od kupovine ove zime, ocigledno ce trebati dobra priprema novcanika za 2018tu!

Ni sad uopste nisu losa kupovina. Ovaj refresh pre marta/aprila nece moci da se uzme dok se stabilizuju cene a trenutni rajzeni au dobri i imaju dobre cene. Takodje uopste ne znaci da ce novi modeli kostati koliko kostaju rajzeni trenutno vec ce biti skuplji za onoliko koliko su bolji tj vrv ce imati launch cene prvih rajzena a trenutno se prodaju ispod tih cena. Do marta/aprila ima dosta i moze se iskoristiti lagano a na sve to soket ce podrzavati i refresh a i rajzen 2 kasnije. Ko se misli moze odmah rajzen pa rajzen 2 za nekoliko godina, kome nije hitno moze da saceka refresh. Dobro su ovo uradili sa soketom a ne ko *****ni intel.

Ovo se meni lepo uklapa u planove, ionako sam planirao prelaz na 1800x na leto pa bi 2800x lepo legao. Sada ovo znači da su glasine oko Rx 1xxx+ (plus) bile pogrešne ili su preskočili jedan stepenik.

Onaj slajd sto je bio sa 12/24 na 5.1GHz je laznjak.

Na prolece stize ryzen+ na 12nm, kakve ce biti oznake zasad neznamo, imaju 2 opcije 1850X ili 2800X
Ja ocekujem 10-20% bolje performase.

Ja i dalje stojim pri tvrdnji da na AM4 95W nece biti vise od 8/16

Za vise od toga ima TR4 180W jel tolike procesore treba nahraniti strujom i podacima.

Poslednja izmena:
Mene vise interesuje na koliko gHz će raditi, na koliko će moći da se overklokuju i kakvi će biti u poređenju sa Intelom na tom polju (čitaj igre) :)

Ček bre, ti si na tog mučenog dual cora stavio gtx 1060...mukica :d

Najverovatnije ccx 6 cores ce biti na am4, ali tek na 7nm, t.j. ne pre 2019-2020.

Najverovatnije ccx 6 cores ce biti na am4, ali tek na 7nm, t.j. ne pre 2019-2020.

Ako je 7nm zen prošao tape out fazu, treba jos godinu dana do proizvoda na policama. Za tape out su naveli 2H 2017, to može biti i jul 2017 i decembar 2017. U najgorem slučaju februar-mart 2019, u najboljem Q4 2018.

Ček bre, ti si na tog mučenog dual cora stavio gtx 1060...mukica :d
Jel sad vidiš kako mi je! :(

I svaki put čekaj malo izlazi nešto bolje, pa za jedan tabor, pa za drugi tabor, pa naredna generacija i sve u krug...
Inače matična je poluispravna već godinu dana (samo dva USB ulaza rade, taman za miša i tastaturu), ne može da se preinstalira sistem (ni sa fleša ni sa diska), secka video kada pustim...

Kako sada stvari idu razmišljam da uzmem najjeftiniju varijantu (G4560 ili najjeftiniji Ryzen sa najjeftinijom memorijom 8gb) pa da makar imam da pregrmim do ove nove generacije i stabilizacije cena istih, pa ma šta tada bude bolje za moje potrebe, to uzmem i završim sa ovim mučenjem.

Onaj slajd sto je bio sa 12/24 na 5.1GHz je laznjak.

Na prolece stize ryzen+ na 12nm, kakve ce biti oznake zasad neznamo, imaju 2 opcije 1850X ili 2800X
Ja ocekujem 10-20% bolje performase.

Ja i dalje stojim pri tvrdnji da na AM4 95W nece biti vise od 8/16

Za vise od toga ima TR4 180W jel tolike procesore treba nahraniti strujom i podacima.
...I 10-20% visa i cena,tako da ono "sacekaj jos malo da izadje ovo i ono,ili dodaj jos malo para i uzmi ovo" odavno ne pije vodu,"iznad popa ima pop" kazu u narodu,i uvek ce biti,ili uzmes odmah ili batalis tehnologiju. :)

Sent from my SM-J710F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jel sad vidiš kako mi je! :(

I svaki put čekaj malo izlazi nešto bolje, pa za jedan tabor, pa za drugi tabor, pa naredna generacija i sve u krug...
Inače matična je poluispravna već godinu dana (samo dva USB ulaza rade, taman za miša i tastaturu), ne može da se preinstalira sistem (ni sa fleša ni sa diska), secka video kada pustim...

Kako sada stvari idu razmišljam da uzmem najjeftiniju varijantu (G4560 ili najjeftiniji Ryzen sa najjeftinijom memorijom 8gb) pa da makar imam da pregrmim do ove nove generacije i stabilizacije cena istih, pa ma šta tada bude bolje za moje potrebe, to uzmem i završim sa ovim mučenjem.
Da li realno čekaš "bolju situaciju" jos od AM2 ploče i procesora (ili ti navodi u Moja mašina nisu tačni)? Pa tebi bi G4560 bio kvantni skok - uzimaj dok ima.

Ne čekam od tada. Dugo mi nije trebao bolji kompjuter. Pre godinu-dve mi je zatrebao ali nisam imao za ceo kompjuter pa sam menjao u delovima dok je moglo (SSD, hladnjak, grafička, HDD-ovi), ali sada mora da se menaj sve ostalo u kompletu, ne može deo po deo. E to čekam već godinu dana, prvo da cena 7700K (iako mi relano nije potreban), pa onda najavljen Ryzne, pa ćekaj njega. Par meseci posle toga eto ga 8700K, sada opet Ryzen 2 a onda će za nekoliko meseci opet neki Intel. I tako se patim godinu dana sa ovom igrankom novih proizvoda...

Sada moram da prekinem ovaj začarani krug. Da se ne bih zeznuo gledam šta da uzemem jeftino, pa kad izađe naredna generacija prodam sa malim gubitkom i uzmem naslednika 8700K ili Ryzen ekvivalent. Zeznuto je što ni RAM bolje da čekam jer će valjda cena pasti.
Situacija ne može biti gora...

Ako ti već računar treba samo za igre i office, ne vidim zašto ne bi uzeo ryzena 3 1200 i završio priču...

Ne čekam od tada. Dugo mi nije trebao bolji kompjuter. Pre godinu-dve mi je zatrebao ali nisam imao za ceo kompjuter pa sam menjao u delovima dok je moglo (SSD, hladnjak, grafička, HDD-ovi), ali sada mora da se menaj sve ostalo u kompletu, ne može deo po deo. E to čekam već godinu dana, prvo da cena 7700K (iako mi relano nije potreban), pa onda najavljen Ryzne, pa ćekaj njega. Par meseci posle toga eto ga 8700K, sada opet Ryzen 2 a onda će za nekoliko meseci opet neki Intel. I tako se patim godinu dana sa ovom igrankom novih proizvoda...

Sada moram da prekinem ovaj začarani krug. Da se ne bih zeznuo gledam šta da uzemem jeftino, pa kad izađe naredna generacija prodam sa malim gubitkom i uzmem naslednika 8700K ili Ryzen ekvivalent. Zeznuto je što ni RAM bolje da čekam jer će valjda cena pasti.
Situacija ne može biti gora...

Uklopi se lepo sa r5 1600,neka krstenija b350 ploca,8gb brze memorije i sa tom finom grafikom ima da budes miran par godina.Eventualno kasnije ako cene rama padnu da dokupis jos 8gb

Koji cooler dolazi u R5 1600? Nigde ne mogu da nadjem konkretnu informaciju, u nekim radnjama dole u pitanjima jedan odgovor Wraith Stealth a u drugom pitanju odgovor Wraith Spire? Kakav je Wraith Spire, da li bi mi trebao neki drugi ili je dovoljan?

Koji cooler dolazi u R5 1600? Nigde ne mogu da nadjem konkretnu informaciju, u nekim radnjama dole u pitanjima jedan odgovor Wraith Stealth a u drugom pitanju odgovor Wraith Spire? Kakav je Wraith Spire, da li bi mi trebao neki drugi ili je dovoljan?
Wraith spire dolazi uz R5 1600 i sasvim je dovoljan ako nećeš da overklokuješ.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Ma super je hladio i moj overklokovan na 3.8 GHz, čini mi se na 1.37v ili 1.35v.

Sad videh da smo na temi o r7, možda da se prebace ovi postovi na adekvatnu temu?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno