Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Kako si ih cimao? Imas li neki broj, posto su i nama nesto slicno uradili, a nemamo ideju koga da zovemo :(

Nažalost nemam broj. Ja sam ih nahvatao u okolini.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ok je tako [emoji23]
Da prijavim da sam video opticare sa kamionom na raskrsnici kod Meka na Vidikovcu pre neki dan.

Ma samo se setaju, negde razvuku ali niko nema info kada ce to redovno zaziveti...
Kod mene su u NSu prokopali pre par meseci kanal, postavili kablove i niko vise nista ne prica niti zna ista o tome...

Danas sam video da razvlace optiku na Bezanijskoj Kosi kod okretnice 75, ali sam bio u kolima, vozio i nisam uspeo da ih fotkam.

Krenulo se sa intenzivnijim radovima i u Mirijevu, vec par dana se radi na postavljanju kablova.

Pre pola sata videh ekipu koja razvlači optiku, ugao Bulevara Despota Stefana i Cvijićeve, Beograd. Bio u kolima nisam stigao da slikam

Sent from my iPhone using Tapatalk

I ja sam video juce kod mene na Lionu na Zvezdari cini mi se kao da rade optiku..
Sve su izrovali ovde u kraju ...
Vozilo kojim su dosli pise da je neka firma ProLink , registracija Stara Pazova
Videh sad na sajtu pro linka da su oni pod izvodjaci Telekoma Srbije

Žure da pre nego što smrzne uđu u što više zgrada, a po zgradi može uvek da se radi.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Kad smrzne onda ce mozda ovo gde ima gotovih podzemnih vodova da rade, po urbanijim delovima

Za Mirijevo su mi rekli da će biti do nove godine ili malo posle. Ja već planiram "infrastrukturu" u stanu.

Za Mirijevo su mi rekli da će biti do nove godine ili malo posle. Ja već planiram "infrastrukturu" u stanu.

Ja sam u fazi dizajniranja ormana za svu opremu i postavljanja kanalica za vodove do centralne (pod laminat) instalacije ;-)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Šta razvlačiš? Optiku ili ethernet po stanu?
Bakar je vec ispod poda ali sada mora da se menja lokacija mrezne opreme servera i da telekomovci samo uvuku kabl u stan i postave kutiju.
Slikacu kada sve bude odradje o jos samo da rese da puate vertikalu

Jagodina. Stigli optičari u zgradu tj.stigla je prvo ekipa da uradi mašinske radove. Slikam kada postave. Stvarno ide brzo, petospratnicu će da urade za prepodne.

Poslednja izmena:
Pitao ja sad operatera za Optiku, 3400din za 150/20. Nije znala da li ima pogodnosti ako se potpisuje na 24 meseca. Rekla mi da čim postave plakat unutar zgrade tu će biti i cenovnik i znači da može da se koristi čim se prijavi.

Evo nekih informacija. Ekipa koja kod mene u zgradi radi ima još 4ekipe po gradu. Pokrivaju 180 zgrada u Jagodini i ako bude išlo kako treba od marta idu za Novi Sad i tamo imaju 750 zgrada ugovoreno pa se sele za Bosnu.

Govore da će na proljeće kod nas u BiH početi da puštaju optiku. Bezveze ulagali pare u VIDAL. Samo centar grada moze da ima pristojne brzine. Moj grad su prokopali cijeli 2012 a 2016 počeli su da puštaju VDSL. Sada će sigurno kroz cijevi samo provući optiku.

Prvi krug odradjen. Veliki orman u podrumu vezuje druga ekipa. Koliko će ovi ormani da potraju sa ovako doatupnim kablom vreme će pokazati.
aaace0900fc43434644de530a1a3b4ce.jpg
16f58a2b45ab745f5facb9d85d7b603f.jpg
c41d346ea5354a613e7d851d7c85e8c6.jpg
296f7d746a65b9658c2eda5cac6bef38.jpg

@ jjoksa

Moja ekipa i ja smo stavljali vertikalu u pancirno metalno crevo, koje je uvuceno u ormar, i jedini vidljivi deo creva je ispod ormara, na zalost po drugim zgradama vidjam bas ovakav slucaj, nisu busili stepenastom burgijom dovoljno ormar da udje i buzir u njega pa im viri kabl, ili im nisu rekli. Sarke za kacenje idu sa unutrasnje strane jer se nasao neko pametan da ga ukrade, ovo je sada otezalo montazu i nama i potencijalnim lopovima, ali ko hoce secice ga gde bilo ili ga skinuti. Metalne kanalice moraju da pokriju svaki centimetar vertikale od malih ZOK-ova do ODO ormara. Plasticni buzir je cak halogen free, verovatno Huawei ima svoje zahteve koji moraju da se ispostuju posto ima ko to nadgleda i proverava.

Posle vertikala po zgradama, sada sam na privodima od ulice do zgrada. Trenutno Bul. Mih. Pupina 139-119 N.Bg, tako da ko zivi tamo malo usporite kroz mracne prolaze da nas ne pogazite :) , tesno je i mracno.

Evo kolege splajsera na radnom zadatku
uarZ3Irl.jpg

Ja ne verujem da ce neko iseci jer stvarno nema razloga za tim ali bolje spreciti nego leciti. Ovde kod mene iznad ormana nije bilo uopste kanalice i posto ja cascavam kagom majstore uvek rekao sam da mi se ne svidja ovako otovoreno i onda su dodali kanalicu a za ostatak navodno nije moo drugacije. Nadam se da imaju kontrolu radova i da ce neko reagovati ako ne omlopicuga ja nekako

Vratiće im kontrola iz Huawei, pa će morati ponovo,, jako se plaše seče kablova, vraćali su za pola cm par zgrada...

Ja sam u par navrata u sali rekao, da umesto oznaka koje stavljam gde koji kabl ide i zavrsava, treba polepiti oznake NIJE BAKAR ;) , koliko puta su visokonapionski kablovi seceni, ostajao Adin most bez struje, ne znam sta se desava sa Pupinovim mostom, isto je mesecima pola puta neosvetljeno. Na vestima sam cak cuo da je neko greskom sekao optiku misleci da je bakarni kabl sa namerom da ga ukrade, toliko o tome. Nadam se da ima normalnih ljudi kojima to nece padati na pamet, jer bakar se lako nastavlja , optika ne bas. Imao sam tu privilegiju da jednu optiku presecem burgijom :p .

jako se plaše seče kablova

Eee Srbijo, šta reći a ne zaplakati!
Koja bagra i policija zna ko to krade i seče ali ne preduzima ništa pošto su manjina i zaštićeni su kao beli medvedi!:trust:

Poslednja izmena:
Ne preduzima se nista zbog otkupljivaca/preprodavaca a ne zbog tih koji seku.

Ne zbog otkupljivača već zbog zamene. Koliko para ŽS, Eps i telekom daju na hitne popravke bez tendera zbog kradja?
Za štetu preprodajne vrednosti nkoliko hiljada dinara oni daju/uzmu nekoliko desetina/stotina hiljada na popravke. Pa da se u svaku popravku kvara malo ugrade eto finog sistema za izvlacenje para.

Poslednja izmena:
To sam mislio da se podrazumeva. Lopovi dobiju sicu tek da ne crknu od gladi i da nastave da prave ozbiljne pare ovim gore navedenim.

Au svi vam lopovi, sve vam strano sladje, gule vas strane banke, uzimaju vam stanove i kuce i opet vam sladje. Pocetni post covek bi sve pozatvaro i to je usteda, nek njemu ukinu radno mesto, od cega ce ti ljudi da zive, jel treba da nestanu-ispare. Shvatam da postoji tehnoliski napredak ali dovoditi strano da bi ovde bili robovi to ne razumem. Bajke da ce to biti jeftinije, ne biti ce tri puta skuplje, razne zamke u ugovorima, igra reci u ugovorima za pruzanje usluga i onda ljudi postaju prosjaci, robovi....
Ubedili su vas da vas domace banke pljackaju a one vam skoro nista od usluga nisu naplacivale, stalno se radujete necijem zatvaranju da dodje strana firma aonda citamo po neki clanak ako procuri na netu da radnici u tim firmama ne smeju ni u wc vise puta da idu....
Voleo bi samo da mi taj pametnjakovic kaze a kome bi to iznajmljivao zgrade gde su bile centrale? Zvrje po Beogradu prazne novo sagradjene poslovne zgrade, poluzavrsene, razni trzni centri poluprazni, lupi covek pa ostane ziv...

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno