Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To mu je poprilično poznato ponašanje, upravo ga iz tog razloga i sam ne koristim. Što se tiče Superfetch-a, da bi diskutovao o tome, morao bi da znaš šta i kako radi.

Aha niste se družili, ali ga znaš ga iz viđenja :) Jes i to što kažeš, ne znam ni što si uopšte krenuo da pišeš o tome.

Pa ti pričaš o brzini RAM-a i SSD-a što u suštini nema mnogo veze Superfetch-om i Prefetch-om. Prefetch uopšte ne radi na SSD-u, jer je besmislen, ne zbog brzine, već zbog načina rada SSD-a (dinamički upis). Superfetch se recimo automatski gasi (ceo servis) na Win 7 i 8, u Win 8.1 se sam servis ne gasi, ali se ignoriše za SSD-e (poput defragmentacije). Za Win10 već nisam siguran, nije bezveze jedini OS koji na forumima često ima popularne Hate teme.

Zanemarićemo činjenicu da je hater kao ti već uspeo da proba odnosno, ne daj bože, pređe na FCU, ali gde si to "uključio DPI scaling"?

Kako znaš da izaziva baš Defender, daj neki shot iz ProcExp. Ako se pitaš da li je potreban, onda odgovori sebi koliko je RAM brži od SSD-a.
Windows update ga je sam skinuo dok sam otišao da večeram. Imam 4k ekran na laptopu pa koristim 150% dpi.
Npr hamburger meni u calculatoru ne radi ako koristiš custom dpi (neki broj koji nije na spisku ponuđenih... Recimo 166%)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Pa ti pričaš o brzini RAM-a i SSD-a što u suštini nema mnogo veze Superfetch-om i Prefetch-om. Prefetch uopšte ne radi na SSD-u, jer je besmislen, ne zbog brzine, već zbog načina rada SSD-a (dinamički upis). Superfetch se recimo automatski gasi (ceo servis) na Win 7 i 8, u Win 8.1 se sam servis ne gasi, ali se ignoriše za SSD-e (poput defragmentacije). Za Win10 već nisam siguran, nije bezveze jedini OS koji na forumima često ima popularne Hate teme.

...

SuperFetch is a technology that pre-loads commonly used applications into memory to reduce their load times.

Šta time hoćeš da kažeš/dokažeš?

Da pričaš napamet i pogrešno.
Superfetch se recimo automatski gasi (ceo servis) na Win 7 i 8, u Win 8.1 se sam servis ne gasi, ali se ignoriše za SSD-e (poput defragmentacije). Za Win10 već nisam siguran, nije bezveze jedini OS koji na forumima često ima popularne Hate teme.

Služi da učita u RAM, zašto bi se gasilo automatski, kakve veze ima sa defragmentacijom???

Windows 8 and 10 also automatically disable the SuperFetch service for speedy solid-state drives. Leave SuperFetch “on” in Windows 10 and it will automatically enable itself for slower mechanical drives and disable itself for fast SSDs. You don’t need to tweak this by hand–Windows 10 just does the right thing. Windows 7 will disable SuperFetch system-wide if you have a fast enough SSD. Either way, SuperFetch is disabled automatically.

Superfetch se gasi sam u Win7, odnosno ne radi za SSD-ove u Win10 (za ovo nisam bio siguran), zato što je nepotreban. Ne utiče na brzinu, možda bi čak i usporio sistem (nema veze to što je RAM dosta brži od SSD-a, ne može tako da se posmatra), a samo bi bespotrebno arčio SSD. Pominjem defragmentaciju jer se i ona ponaša na isti način kada Windows detektuje SSD, i iz sličnih razloga.

Poslednja izmena:
To je sa howtogeek?
Ja imam SSD superfetch je aktivan.

Poslednja izmena:
To isto ćeš naći i na zvaničnim MS stranama ako malo proguglaš.

Superfetch servis je aktivan, ali ne radi na SSD-ovima. Baš kao što i defragmentacija (ni auto, ni manuelna) ne radi na SSD-u, ali radi normalno na HDD-u u istoj mašini.

Superfetch na SSD ne radi deo sa defragmentacijom i pozicioniranjem fajlova, jer nema potrebe, drugi deo sa keširanjem u RAM radi.
Kao što uostalom rade i drugi OS................

Da u doba Win7 je bila ta priča da se SF gasi na SSD, takođe su neki iz MS-a to potvrđivali, ali još tada sam pisao da za to u praksi nisam našao dokaz, uostalom nema nijednog smislenog razloga da se isključuje na klijent OS-u.
Od Win 8 imate cmdlet Get-MMAgent pa će vam se jasno kazati.

p.s. potvrđujem bug za UWP Calculator na high dpi ekranu ne radi meni sa custom skaliranjem, inače nije vezano samo za FCU.

Pozicioniranje fajlova je prefetch i on uopšte ne radi na SSD-u. Superfetch svaka par dana pokrene defragmentaciju, a istovremeno učitava često pokretane aplikacije u RAM i stvara osećaj brzine (u slučaju da predvidi kako treba). To ima uticaja na programe poput Word-a npr. kada imaš HDD. U tim slučajevima, ako često koristiš tu aplikaciju, a pogotovo ako si je skoro već palio, sledeće paljenje će ići dosta brže. Na SSD-u nema uticaj (jer sam dovoljno brzo pokreće aplikacije) i zato se je ranije u potpunosti gasio Superfetch servis, a danas se u potpunosti ignoriše za SSD-e, dok radi normalno na aplikacijama koje nisu na SSD-u. U ostalom, isključi servisi pa proveri da li ima neke razlike i biće ti jasnije.

Pozicioniranje fajlova je prefetch i on uopšte ne radi na SSD-u. Superfetch svaka par dana pokrene defragmentaciju, a istovremeno učitava često pokretane aplikacije u RAM i stvara osećaj brzine (u slučaju da predvidi kako treba). To ima uticaja na programe poput Word-a npr. kada imaš HDD. U tim slučajevima, ako često koristiš tu aplikaciju, a pogotovo ako si je skoro već palio, sledeće paljenje će ići dosta brže. Na SSD-u nema uticaj (jer sam dovoljno brzo pokreće aplikacije) i zato se je ranije u potpunosti gasio Superfetch servis, a danas se u potpunosti ignoriše za SSD-e, dok radi normalno na aplikacijama koje nisu na SSD-u. U ostalom, isključi servisi pa proveri da li ima neke razlike i biće ti jasnije.

Prefetch nije pozicioniranje fajlova već pravljanje keš fajlova za pokretane programe (C:\WINDOWS\Prefetch), a Superfetch služi za keširanje fajlova sa diska u RAM i to u onaj dio koji se zove Standby u Resource Monitor i ne pokreće defragmentaciju.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/2007.03.vistakernel.aspx

Poslednja izmena:
Prefetch kopira često pokretane fajlove u kontuinirani prostor na disku da bi se lakše pronašli i brže pokrenuli, mislim da se to može nazvati pozicioniranjem fajlova. ( :

Prefetch nije pozicioniranje fajlova već pravljanje keš fajlova za pokretane programe (C:\WINDOWS\Prefetch), a Superfetch služi za keširanje fajlova sa diska u RAM i to u onaj dio koji se zove Standby u Resource Monitor i ne pokreće defragmentaciju.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/2007.03.vistakernel.aspx

Cela poenta je da on to zadrzava i puni do kraja - ne refreshuje osvezava ili kako god vec samo dopunjuje , nemora bas uvek ddr plocice da mi budu konstantno pune , ili da nasumicno keshira i radi ono sto ne treba u pozadini itd. , treba da bude utegnut i radi tacno ono sto se od njega zatrazi a ne da pali neki update u sred partije necega ili sl. , slabiji racunari do 50 , 60 000 se nece izboriti sa time i to je to , nece i jaci cak , presece kao reklama u sred dobrog filma .

Cela poenta je da on to zadrzava i puni do kraja - ne refreshuje osvezava ili kako god vec samo dopunjuje , nemora bas uvek ddr plocice da mi budu konstantno pune , ili da nasumicno keshira i radi ono sto ne treba u pozadini itd. , treba da bude utegnut i radi tacno ono sto se od njega zatrazi a ne da pali neki update u sred partije necega ili sl. , slabiji racunari do 50 , 60 000 se nece izboriti sa time i to je to , nece i jaci cak , presece kao reklama u sred dobrog filma .

Superfecth se aktivira samo kad ne radiš ništa na računaru, a keširanje u RAM učitavanih fajlova radi uvijek. Istu stvar radi i Linux i macOS.

EDIT: Što se update-a tiče, to jeste smor kako su ga napravili na 10.

Poslednja izmena:
Update nije smor ako se nameste "Active hours" po potrebi, "Restart options" na off. Sa nekim programima, kao Winaero Tweaker, može da se namesti na potpuno "Manual update".

A mogli su i jednostavno da ubace/ostave opciju Notify me when update is available.

Smor je zato što je active hours besmislena opcija. Ponekad ne pogledam laptop ceo dan, nekada zaglavim do 4 ujutro rešavajući neki problem. Kod mene ne postoji precizno definisan active hours.

Ma samo u servisima stavis na off update i sam palis kada smatras da treba da se update radi

Jedan odličan primer ovoga:
c99235e01d74fb4726faa6de47a51d61ff90aba1a8a097fd6f  96e0d0c22df6b1.jpg

Premotati na 36:43 ili 37:19.

:d

da li je na windows 10 NEOPHODNO instalirati AMD all in 1 driver ili ce sve raditi kako bog zapoveda i bez njega? ploca 990FX Extreme9 cpu fx8350.

Možda je bolje da kažeš GPU koji imaš, bolje je da instaliraš zadnji AMD u principu, radiće i sa onim što skine Win 10, samo je obično stariji i nema nove optimizacije za igre.

ali ja imam gtx770. mislio sam da su to driveri za chipset a ne za grafu?

Pogrešno sam te razumeo, verovatno hoće.

P.S.
Napravi UEFI instalaciju.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno