Šta je novo?

AMD Ryzen 7

na jednom drugom forumu su mi predložili: Asus ROG STRIX B350-F GAMING
da li je i ona ok za ryzen 1700? planiram blagi overklok

Covek nije gejmer treba mu multikore masina.
@mareedesi
Pre bih uzeo taj MSI iako je i taj strix nafuran zbog x370 cipseta.

Vrlo nezgodna situacija... kao sto i on rece, lako je njemu kada ima drugu grafu... sta cemo mi sa jednom?

Da ubadamo u drugi slot? :d

Salu na stranu ali je stvarno jako nezgodna situacija. Sam kaze da je njemu lako jer ima gomilu HW pa moze da menja sve redom dok ne ustanovi sta je problem. Napisao sam mu da proba drugi slot na ploci i ako treba da salje kompletan HW da ispitaju sta je problem. Ja sam pisao asrock-u za to, iskulirali me potpuno, misle, neki noob, nije ubo napajanje ili ko zna sta. I bas mi je drago sto se nekoj poznatoj faci desilo i pogotovu njemu jer je cool lik i magarac kao ja koji nece odustati. On bar moze da se pegla sa proizvodjacima, s njim ce pricati. Jedva cekam da vidim sta je uzrok problema ;)

Desava se, ja kad sam kupio Haswell-a cim je izasao i Asus, kupim chiftec BPS2 700w konfa se pali iz 3-4 pokusaja, onako lupas ko manijak on/off dok se ne upali, vratim sva sreca staro napajanje sve ok

probam chiftec na drugom kompu sve super, posle nadjem da haswell tada imao problema sa nekim napajanjima, da li su resili ili je bilo do asusa posle nisam pratio... posto sam napjanje cupao 20-30 puta slucajno CPU power nabodem ukrivo i malo spljostim pin, ona budaletina u altiju odma uvatila da slika pa jos poceo da mi drzi pricu da sam ja kriv jer kupujem platformu koja je izasla pre 48h
Posle nosio napajanje u pin sa ispravljenim pinom jer je ova krmetina u NS uslikala pin!

Realnost je da se ovakve stvari guraju pod tepih, resenja uglavnom se nadje ili revizijima, biosima, bla bla ali SVI guraju pod tepih i lazu ko kerovi

Poslednja izmena:
posle nadjem da haswell tada imao problema sa nekim napajanjima

Da li je problem ili ne, može se diskutovati.

Intel je sa Haswell-om, doneo novo radno stanje. Iz tog razloga, barem tada, su nova napajanja nosila oznaku "Haswell Ready", kao potvrdu da može to i to napajanje da radi sa Haswell-om.

Pa problem je sto novo napajanje nije radilo, a ono staro +5 godina jeste, generalno nisi znao dok ne testiras, posle sam uzeo dc2dc napajanje jer sam jedino za to znao da 100% radi, iako verujem da su 95% napjanja radila i bez sertifikata

Kao što napisah, u biti, ako nije bilo oznake "Haswell Ready", bio si osuđen na milost ili nemilost.

Najava:

http://www.overclock.net/t/1624603/rog-crosshair-vi-overclocking-thread/28240_20#post_26391661

AGESA 1007 comes with support for Raven Ridge APUs. AMD has also changed the entire BIOS base structure so we have to do a lot of work to port everything to the new version, which may result in further bugs. The advantage is that it makes it easier to support future CPUs (Raven Ridge, Pinnacle Ridge). The cold boot fix will be implemented as soon as we have a recent AGESA version which supports it.

Au cobra, pa ako naprave gomilu novih bagova ja definitivno ne diram trenutni bios do daljeg.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

da li amd wraith cooler sa ryzena 1700 već ima na sebi fabričku pastu?

sutra mi stiže sa matičnom asus b350 prime plus i ramom DIMM DDR4 2x8GB 3000MHz Patriot Viper 4, XMP/1.2V/PV416G300C6K
jel može neki link ili pojašnjenje kako ga klokovati sa fabričkim kulerom na 3,4-3,5GHz ukoliko je izvodljivo, ne znam kako će se ram uklopiti sa matičnom? nikad nisam radio OC pa ne znam šta i kako?

Mozda nekome bude od pomoci ,mucio sam se skoro mesec dana sa Asus Prime X370 Pro ,Ryzen 1700 i Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15R da sve radi kako treba ,jer nikako memorija nije htela da radi na XMP po defaultu 15-17-17-35 na 3000mhz. Procesor 3,72ghz na 1,27v stock cooler,memara 14-15-15-15-34-62-1T 2933mhz 1.4v,bez "cold boota",beep-ova i ostalih sra*a konacno sa poslednjim biosom(0902),mozda je neko vec pisao, pa da mi ne zamerite. :)

Poslednja izmena:
Eh, to je najbolji ram tj najbrži po QVL od ploče koju imam, verovatno važi i za ostale slično. Cena sitnica oko 200,9528 eur od prilike.

Eh, to je najbolji ram tj najbrži po QVL od ploče koju imam, verovatno važi i za ostale slično. Cena sitnica oko 200,9528 eur od prilike.
Upravo. Samo sam učitao Stiltov profil za zadatu frekvenciju, procesor je na default i skor za fiziku u 3d mark time spy je skočio 9,5% u odnosu na 3200 cl 16-18-18-35.

Sent fra min SM-G955F via Tapatalk

Poslednja izmena:
Uradio sam test koji sam najavio u drugoj temi, pa da tamo ne bude off topic.
u Battlefield1 1080p Ultra vsync off sa gtx1070 na def clock uz 100% fan speed, multiplayer conquest . Na žalost kasno je bilo pa nisam našao istu mapu oba puta. Amien je na i7 a na R7 Soissons.
7700k @5GHz sa 3200MHz ram:
Frames: 64289 - Time: 600000ms - Avg: 107.148 - Min: 86 - Max: 179
99th percentile avg je: 9.280072165 ms.

Ryzen 7 [email protected] sa 3200MHz ram:
Frames: 65653 - Time: 600000ms - Avg: 109.422 - Min: 79 - Max: 180
99th percentile avg je: 9.065946843 ms

Lični utisak, ne bih smeo da se kladim koji je koji cpu.

multiplayer a test na razlicitim mapama, ovo nije vredno ni komentara

Citaj uputstvo koje ti je poslao.

@zeljko :) multiplayer je nezgodan jer je teško napraviti dva puta iste uslove, a nekada u sitne sate i nema puno servera. Pustio sam jutros Amien na rajzenu na 4GHz i dobio
9.136670065 ms 99th percentile avg frametime
a u fraps logu: Frames: 65094 - Time: 600000ms - Avg: 108.490 - Min: 75 - Max: 158

@pmb može i iz windowsa ali probaj prvo u biosu stavi na 1,33v napon i 3700 mhz klok i provrti malo cpu test par min i smanjuj polako napon dok ne nađeš donji stabilno. Posle možeš sa memorijom da se cimaš da vidiš na sajtu proizvođača QVL na koliko da je postaviš. A možeš i krenuti sa niskim naponom pa polako dizati klok, kako više voliš. To je basic uputstvo a verujem da ima i detaljnije ako želiš druge opcije da diraš mada nije nužno za ovako skromne OC

@ Panonski

Jos kada bi mogao da procitas zauzece cpu-a, tj. svih jezgara pojedinacno, verovatno bi video da je 7700k skoro na limitu, dok 1700 ima prostora koliko hoces.

Test je dobar, nemoguce je imati indenticne uslove kada je mp u pitanju.

Ok je test, svaka cast za trud. Sto se tice cpu usage na ryzenu to sara na svim jezgrima po malo. Moracu jednom da uradim SS jer je nemoguce ispratiti real time. Inace BF1 je stvarno sjajna igra za testiranje, dovoljno je zahtevna a opet fenomenalno opeglana.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

7700k nema sta da trazi pored 1700 u mp igrama, dok se osetna prednost ryzen-a se tek vidi prilikom stream-a.

Ja spremio kes za ryzen+1070 ili neku vegu, medjutim nema para u bf1 do sredine sledece godine, tako da sam odustao. xD

Vrh Dno