Šta je novo?

Intel Coffee Lake

niko ne kapira da mora da se ulozi u plocu za OC najmanje 100e za 4GHz a vrv i vise? na stranu sto je smaranje podesiti sve kako treba, istestirati, da li moze, ne moze, lala.

Ne vredi Chin... sad ces i ti biti off i nerazumljiv...

niko ne kapira da mora da se ulozi u plocu za OC najmanje 100e za 4GHz a vrv i vise? na stranu sto je smaranje podesiti sve kako treba, istestirati, da li moze, ne moze, lala. to sto nema trenutno jeftinih ploca za Intel, bice ih za 3 meseca. da mi treba nova masina ne bih imao nikakve dileme sta da radim - sacekam 3-4 meseca, kupim jeftinije i bolje i ne cimam se nista.
sto se tice testa ne znam ni ja da li je relevatan ali su uglavom ujednaceni, gde je R3 bolji to je do 5% a gde je Intel bolji bolji je 10-15% i sve to out of the box. meni dovoljno da donesem zakljucak ko je pobednik.

Za 3-4 mjeseca AMD je najavio R3 2300x tako da ce tada sahranit tog i3 8100, ako se vec bude cekalo 3-4 mjeseca nece tada niko ni razmisljat o i3 8100 i sadasnjem R3 1200/11300x

Šta ima da kapiramo? Lako je njemu da priča kad ima tog ryzena, a da mu sad odmah treba komp, baš bih voleo da vidim kako bi kupio coffee lake. Kako možete nekome da preporučite neki procesor kao best buy, a on ga ne može kupiti naredna tri meseca?

Prvo smo naglabali bzvz dok procesori nisu izasli, sada se isto bzvz naglaba jer procesora nema u prodaji. Dzaba vise tema i svo zvakanje. Cela prica se svodi na poredjenje s ryzenom cenovno ili u igrama ali procesora nema. U nedostatku Intela vise se o AMD-u prica pa se price preklapaju u vise tema.
BTW, jel neki bauk podici mnozioc na ryzeny na 37? Nije nikakav problem. 90% ljudi i ne rade nikakve testove kad klokuju procesore. Dignu i koriste ga dok ne zapuca nesto. Samo mi "malo ozbiljniji" pustimo prime da vrti x sati i brdo testova, pazimo na sve temperature i da bude max stabilnost u 100% slucajeva. Svi su u fazonu, ja nisam imao problem, to radi. Ne osudjujem, samo primecujem... Ponekad se pitam i ja dali je svo to testiranje vredno vremena ali svejedno odradim.
8100 i 8400 meni imaju smisla samo sa jeftinom plocom. Do tada dzaba sve. Svaki dan se sve vise cudim kako je Intel sebi dozvolio ovako nesto, da bude potpuno nespreman.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

8400 je super kupovina i sa najjeftinijom Z pločom i 3200 memorijom.

Svaki dan se sve vise cudim kako je Intel sebi dozvolio ovako nesto, da bude potpuno nespreman.
Svaku kompaniju vode ljudi a ne machke! :d To znaci da su ti isti ljudi najslabija karika te kompanije. Nekoliko losih ljudi na pogresnim mestima, u pogresno vreme i onda imas, nesto sto ce uci u istoriju - Intel 2017, avion bez pilota, dok baron Rihthofen, u svom crvenom Foker Dr. I trokrilcu kruzi okolo i skida sve sto udje u nisan! :d

Dosta dobar test, naglasak je da li je i5 8400 i 8600K brzi od i7 7700K tu je naravno i poredjenje sa R5 1600x pogotovo na 4ghz i osvrt na crysis3 zanimljivo pogledat.

Svaku kompaniju vode ljudi a ne machke! :d To znaci da su ti isti ljudi najslabija karika te kompanije. Nekoliko losih ljudi na pogresnim mestima, u pogresno vreme i onda imas, nesto sto ce uci u istoriju - Intel 2017, avion bez pilota, dok baron Rihthofen, u svom crvenom Foker Dr. I trokrilcu kruzi okolo i skida sve sto udje u nisan! :d
Ja ne znam sta Intelov avion radi posto municije nemaju. Njihovim avionom mogu samo komarce da prskaju :d

Usput, slazem se za to sto si rekao za ljude na celu kompanije... Ali me zanima dali ce ti ljudi da zglajznu odatle konacno ili ih jednostavno bas briga dok oni imaju mastan profit. Bojim se da ce biti ovo drugo.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

To je pitanje za Intelove akcionare, ovi na vrhu sasvim sigurno osecaju jak bol u predelu prepona zbog toga, feeling u narodu poznat kao kurobolja (lat. penis zabolitis maxima superiorum), ugovorima su se osigurali sa masnim bonusima za svaku opciju. Kad se svedu racuni na kraju fiskalne godine, sto ce reci ovih dana je pocelo svodjenje fiskale 2017 godine (u USA oktobar za vladu a biznis kompanije po izboru) i sasvim je sigurno da ce brojke u vezi desktop cpu da zabole nekoga. Zato su i krenuli "jako" na kraju fiskalne godine, zele da poprave stvar, najludji paper launch ikada, sve po savetu marketing i damage managment timova, a ovaj drugi celu deceniju nije imao posla i normalno je sto sad rade sve ovo sto rade, tj nemaju pojma gde udaraju! :d
Ne brinem se ja za njih, njima lova i ne dolazi iz tog segmenta, oni su deo inner core-a vojno-industrijskog kompleksa u USA, tj propasti nece nikada, barem dok je USA i ratne ekonomije! :d

PS - izvinjavam se Duke & team na off topicu, nadam se da sad neki pojedinci opet nece plakati zbog ovoga... :d

Poslednja izmena:
Dosta dobar test, naglasak je da li je i5 8400 i 8600K brzi od i7 7700K tu je naravno i poredjenje sa R5 1600x pogotovo na 4ghz i osvrt na crysis3 zanimljivo pogledat.

Ostaje još da vidimo Tech Report frame time testove da potvrdi ovo gore... Valjda će i oni uskoro istestirati novi i5.

niko ne kapira da mora da se ulozi u plocu za OC najmanje 100e

Naravno da niko ne kapira.

Zapravo, svako će skapirati, ako ti je mindset podešen na nesrećni buldozer.

Ryzen nije buldozer, ryzen nije 15h.

Postoje igre koje u specijalnim uslovima mogu da iskoriste i 8 thedova i mozda da vide benefit bolje multicore optimizacije procesora kod ryzen-a (sto se vidi u crysis-u), jer se i davno pokazalo da intelov HT u nekim igrama cak smeta a ne pomaze, tako da i6 ima 6 therdova a ruzen 12 dok iako i7 uma usto 12 oni su HT i mozda cak negativno uticu ako igra koristi i nekoj situaciji +6 threada

Da ne bude zabune u DOSTA stvari je intel i dalje bolji, ali ima tamo gde ga je AMD prestigao kao sto je multicore optimizacija jezgara! ali ono sto ovde neki crveni rade to je vec smesno :)

Poslednja izmena:
Postoje igre koje u specijalnim uslovima mogu da iskoriste i 8 thedova i mozda da vide benefit bolje multicore optimizacije procesora kod ryzen-a (sto se vidi u crysis-u), jer se i davno pokazalo da intelov HT u nekim igrama cak smeta a ne pomaze, tako da i6 ima 6 therdova a ruzen 12 dok iako i7 uma usto 12 oni su HT i mozda cak negativno uticu ako igra koristi i nekoj situaciji +6 threada

Da ne bude zabune u DOSTA stvari je intel i dalje bolji, ali ima tamo gde ga je AMD prestigao kao sto je multicore optimizacija jezgara! ali ono sto ovde neki crveni rade to je vec smesno :)
Da i u samom Video kaze covjek fino: Intel ima veci avg fps a amd konzistetan fps sto se najbolje vidi bas u tom crysis3 testu. AMD je dobar posao uradio sa SMT tu nema price, dok recimo u testu far cry jasno se vidi prednost brzi intelovi jezgri.

malo me iznenadilo ovo vezano za i5 8400 da nema neke razlike izmedju 2666 i 3066 memorije dok sa 2133 na 2666 osjetan porast performansi, ispade idealno za njega 2666mhz

Pa ne treba zaboraviti da intel radi na kalemljenju novih funkcija vec skoro celu deceniju, da CPU multicore i HT vuce vec deceniju i da se tu jako malo radilo... jednostavno AMD nije bio pretnja i oni su se koncentrisali na ono sto su mislili da treba a ostalo su pustili niz vodu
Ovo ne znaci da kritikujem intel jer se to UVEK desi ako ne postoji zdrava konkurencija
Koliko sam skontao nova bas nova CPU arhitektura stize sa 10nm tamo negde 2020 zvana Sapphire rapid...

Jedina igra zbog koje bi vredelo uzeti ove procesore, bar po meni, se pravi baš u kriza3 endžinu. Zato su mi bitni ovi testovi u kojima je i kriza, a i digital faundry i tech report sve to lepo istestiraju i obrazlože.

Šta ima da kapiramo? Lako je njemu da priča kad ima tog ryzena, a da mu sad odmah treba komp, baš bih voleo da vidim kako bi kupio coffee lake. Kako možete nekome da preporučite neki procesor kao best buy, a on ga ne može kupiti naredna tri meseca?
procesor moze da se kupi odmah danas, manje vise svi CL, ali se kvari utisak jer su izbacene samo Z370 ploce, tako da neko kome su skuplje ploce bacanje para mora da ceka 3 meseca. Osim toga, ne vidim sto mora komp odmah da se kupi, posebno ako je kucna casual upotreba u pitanju.
@goldi: za sada nista zvanicno nije najavljeno a sve i da bude Zen+ pocetkom proleca sta moze da se ocekuje od njega? Do 10%, realnije 5 i to samo kroz vise klokove, IPC ce 99% biti isti.

Ne vidim kako mogu IPC da dignu tako brzo, osim ako na ryzen+ ne rade dosta duze... klok mogu dici to ne znamo u kakvom im je stanju proizvodni proces, ako se poboljsa dosta i dobitak moze biti lep

procesor moze da se kupi odmah danas, manje vise svi CL...
Jeste, ali.. kada se porede u testovima, porede se po cenovnim tazredima u odnosu na preporučene cene . E cl-ova ima, ali ne po te pare...

Ma ni nema ih, eno na mindfactory.de, 8400 out of stock, rok isporuke nepoznat.

8400 je super kupovina i sa najjeftinijom Z pločom i 3200 memorijom.

Samo ako uz njega iz nekog tebi znanog razloga koristis gpu tipa gtx 1080ti ili titana...Za sve ispod nista iznad 2666mhz rama nije potrebno. Apsolutna je ludost uz lockovan cpu kupiti z370 plocu.

Po stoti put, razlika u ceni 2400 i 3200 16GB kita je 25e, zanemarljiva na period od 3-5 god.

Napisao sam najjeftinija Z370, a to je trenutno 120-125e koliko je i normalna B350 ploča za R5. Za dve godine može da se bocne polovan 8700K npr.

Poslednja izmena:
Gde je tako mala razlika?

Verovatno na kupujem prodajem, kod nas su te sporije ddr4 memorije nenormalno skuoe

Jedina igra zbog koje bi vredelo uzeti ove procesore, bar po meni, se pravi baš u kriza3 endžinu. Zato su mi bitni ovi testovi u kojima je i kriza, a i digital faundry i tech report sve to lepo istestiraju i obrazlože.

Nije ni ta situacija u Crysis 3 pravi reprezent za endžin. Jedina deonica u celoj igri gde AMD bolje diše je taj otvoren nivo sa visokom travom, a baš ta trava pravi razliku. U 99% ostatka igre intel diše bolje. Baš zbog te specifičnosti i uzimaju tu jednu deonicu u test bazu. Sad pitanje da li će ta igra koju spominješi koristiti takvu travu ili neku ekvivalent tome što će doneti prednost. :)

Videćemo kad izađe. Ali sigurno je da će biti cpu zahtevnija od krize.

Po stoti put, razlika u ceni 2400 i 3200 16GB kita je 25e, zanemarljiva na period od 3-5 god.

Napisao sam najjeftinija Z370, a to je trenutno 120-125e koliko je i normalna B350 ploča za R5. Za dve godine može da se bocne polovan 8700K npr.

Razlika u ceni izmedju rama je veca od tih 25e. Cak i na kp, mada je i to nebitno. Ono sto je bitno: Zasto bi vlasnici gtx 1050ti, rx 570, rx 580, gtx 1060, gtx 1070 i Vega rx 56, davali vrci novac (nebitno koliki je) za nesto sto u igrama donosi jedno veliko nista?

Dalje, 120-125e za "normalne" b350 ploce?
"Normalne" b350 ploce su 70-80e na kojima ryzen 5 radi na 3.8ghz, r3 na 3.9-40.ghz. Tomahawk i Prime Plus su ispod 100e.

Dalje, kagano si najveci svirac i fanboy na ovom forumu(koji je lagano postao samo pokusaj od foruma). Ako nista, postoji, ignore opcija, koju ja iz nekog samo meni znanog razloga, do sada, nisam koristio.

"Normalne" b350 ploce su 70-80e na kojima ryzen 5 radi na 3.8ghz, r3 na 3.9-40.ghz.
Normalna B350 ploča je ona na kojoj jednog dana možeš R7 bezbedno da poteraš preko 3.7GHz.

Dalje, kagano si najveci svirac i fanboy na ovom forumu(koji je lagano postao samo pokusaj od foruma). Ako nista, postoji, ignore opcija, koju ja iz nekog samo meni znanog razloga, do sada, nisam koristio.

Ako ti se ne sviđa ovde, idi na SK forum. I ignore je super rešenje, nemam problem sa tim. Nisam ni ja, niti ću.

Poslednja izmena:
Videćemo kad izađe. Ali sigurno je da će biti cpu zahtevnija od krize.

Biće naravno cpu zahtevnija, ali opet to ne mora da znači da će se poklopiti sa tom situacijom sa travom. Mada ako ti je ta scena zaista toliko bitna, onda je jedini izbor 8700k, jer on u toj sceni ima 30% bolje pefromanse od bilo kog drugog procesora na tržištu, tako da drugog izbora nema, naravno kada konačno on dođe na tržište :)
https://youtu.be/CZIVaGcax70?t=10m29s

Poslednja izmena:
Sam si odgovorio.

Nego...nađoh ovo:

4.9GHz pre delida
Pogledajte prilog 238265

4.9GHz(sa višim naponom od potrebnog) i 5GHz posle delida
Pogledajte prilog 238266 Pogledajte prilog 238267

Sa 240mm AIO kulerom, korišćen je TG tečni metal.
Na osnovu ovoga, 5.0-5.2GHz za ozbiljan custom loop nije nikakav problem, naravno sve zavisi kakav primerak dobijemo. :)

Mersenne number primality test program 26.6

Sasvim slučajno se koristi verzija koja nema podršku za AVX, AVX2, FMA3. :D

Pre će biti da neko boji da pusti AVX, AVX2, FMA3, kao crvenkapa vuka. :D

Nazad
Vrh Dno