Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavisi odakle je tj iz kog mesta , a ja u Viacomu ne bi uzimao jer oni uslovljavaju garanciju sa 2x godisnjim servisom ..

cimo

Ostavi tu klimu da radi par dana da stabilizuje temp zidova da vidimo sta ce raditi ..

Poslednja izmena:
Ako ti nije ovo o cemu se pise proteklih dana dovoljan razlog da bezis od kineza onda napred :)

Što da beži, zbog toga što je jozza kupio predimenzionisan model, na kome regulacija nije baš najsrećnije rešena!? Za duplex prostor mu tako neki model možda baš i odgovara, pod uslovom da je komfor sa takvim rešenjem zadovoljavajući. Uostalom kome je komfor sa Mideama prihvatljiv teško da ima potrebe da daje puno više novca za ulazni model Fujitsua. Čisto sumnjam da može u nekom razumnom ili nerazumnom roku da isplati razliku u ceni. Ima i snimak pre par strana kako i ubogi 'kinez' može fino da radi...

I Fujitsu 12LT sam predimenzionisao u 30+10kvm izolovanog prostora. Mission 18 je pod ruku LT-u što se tiče snage, znači u 10% razlike. Ali Midea radu puuuuno lošije. Vuče 1200W na ovo vreme kad juri temp, a onda ne zna da spusti ispod 900W. Fujitsu 12LT spusti na 200W i održava temp, i zaboravim da radi. Sa druge strane regulacija sobne temperature kod Fujitsu LT-a je savršena, temperatura "zakucana" samo se decimala menja. Kod Midea Mission 18,.stavim uveče na 24℃, probudio se ujutru šlogiran, na 8m od klime 26,3℃...

Da li ti klime stoje na zid koji nije izoliran? Da nije tu problem ako je zid hladniji pa ona misli da je hladnije nego sto jeste?

@jozza
Problem je što Mission i tvoj LT nemaju 10% razlike u ceni, kao što imaju 10% razlike u snazi. Ako već znaš da greje više od zadatog ti smanji malo i prilagodi potrebama. Meni su sve dosadašnje klime pružale i više nego zadoovoljavajući ugođaj. Matori Carrier-i, i Samsung ugreju ili ohlade sobu po potrebi, i to je to. Niti sam analizirao kako rade, niti premeravao temperaturu u cm, niti mi je smetalo što nekad pirka toplo, a nekad hladno. Jedini problem sa grejanjem sam imao kad samo došao ovde gde sam morao da ložim, pa ujutru kad ustanem cvokoćem na 13-14 stepeni u sobi, a uveče ne mogu da izluftiram kako treba kad skoči temperatura na 26-27. A hodnik i donji sprat leden. I ta muka je rešena sa klimom, razlika od 1-2 stepena mi je potpuno irelevantna, cela kuća je sad fino ugrejana, a ne zviždim više kad proveravam brojilo. Siguran sam da će dobar deo korisnika biti zadovoljan sa dobrim grejanjem za male pare ne ulazeći u detalje kako radi klima, i koliko je precizna.

Znaci vama je normalno da kupis kineza sa dobrim specifikacijama a dobijes smece koje je neupotrebljivo.
Cudne stvari se desavaju na ovoj temi.

Ne nego znači da je svako odgovoran za svoje postupke i da ima izbor.Ako nemam da kešikam 100k za klimu zar mi je zabranjeno da kupim jeftiniju sličnih karakteristika,šta sad po tebi ja sam trebao ili da keširam 120k za klimu a da ne odradim stan u kome živim kako treba ili da kupim ubogog kineza i završim stan.... jer ti veruješ da samo i isključivo Japanci prave vrhunske stvari?

Ako tako gledamo..Apple je kinez,skoro 2/3 Japanskih proizvoda je napravljeno tamo...šta ćemo sa tim????

Ne razumem čemu hajka...jeste ima katastrofa uređaja ali realno svako bira šta želi.

Šta ko može sebi da priušti, i šta je kome upotrebljivo je individualna stvar. I meni bi od svima omiljenog Fujitsua jedino LZ došao u obzir, pa ne pišem okolo da su ostali smeće neupotrebljivo.

Uvek je bolje vise manjih jedinica i prednost je sto mogu da se kupuju u segmentima, nedostatke popunjujes nekom grejalicom na vecim minusima i za par sezona sredis i kucu i ugradis dovoljan broj klima za komfor. 18-tice se uzimaju samo za vece prostore tipa kafici, marketi i slicno.

djalf,meni klima nije direktno na spoljnom zidu nego je na gips ploci pa iza gipsa je zid tako da to nema veze a ovo zadnje sto si rekao,jer smatras da bi bolje bilo da smo uzeli 12-cu i da bi na m ona zavrsavala posao?
@jozza,setovao sam je na 30 stepeni da vidim sta se desava,nije se uopste iskljucivala i pravila pauze pa sa je ja iskljucio jer je postalo pretoplo ali nije ni smanjila potrosnju ispod 1000w....sunce mu žareno,po svemu,meni lici da senzori u unutrasnjoj ne odradjuju posao kako treba i ne daju pravu informaciju spoljnoj jedinici

Evo ovako , svi znate da sam ja jedan od onih koji je predlagao Mideu kao jedno od resenja ako se nama novca za nekog od japanaca ili pak ne zeli japanca , znaci ne mozete reci da sam zatucan kao @vetrojebac na na pa ajde da ja dam neki svoj rezime o celoj situaciji . Kao prvo , da su japanci bolji pa jesu , da nije ni svaki japanac toliko savrsen pa nije , a opet nema ni svako para za nekog japanca ili pak ne zeli dati vise novca jer mu je potreban za jos nesto , tacnije svako ima svoje probleme i brige . Evo ja potvrdjujem da po onome sto je dosad izneseno a vezano za Mission 18 nije kako treba i da klima ne radi kako bi jedna klima trebala raditi a sto nije slucaj sa 12-kom . Znaci i @vetrojebac je delimicno u pravu a i vi ste , nije da klima nije upotrebljiva ali nije da je kako treba a i vi ste jer kontate da nema svako para za japanca ili zeli da sto manje novca , tacnije svako zna sta zeli za svoj novac . Stoji prica da je to cena Fujitsu LM modela i da se za te pare moze uzeti japanac ali kad se gledaju specifikacije onda bi kao Midea bila tu jaca , e tu smo se i zjbli jer niko nije racunao da ne moze modulirati kako treba inace bi sve bilo skoro pa savrseno . Ja sam picajzla i meni takodje ne bi odgovarala , ja cak imam zamerku i na Fujitsu 12LU a kosta 90k , ni ona nije savrsena ali *** bar greje , modulira , i drzi temp kako treba , ni tu po meni nije savrsena ali je OK . Pa ako cemo da trazimo mane ima skoro svaka , samo ova 18-ka ih ima previse i stvarno nije za preporuku , tu su @vetrojeb i @jozza u pravu . Ako uzmete 12LLCC model vi cete videti da i ta klima iako je ulazni model nema nezadovoljnih korisnika , znaci klima radi za sve pare , bar dosad , a eto ulazni je model . Sve u svemu , svako kupuje za svoje pare sta zeli a nase je da mu prenesemo sta valja ili ne , no ja necu vise nikom predlagati Mission 18 dok se ne dokaze suprotno , a Mission 12 i dalje ima moju preporuku ali s tim da cemo videti sta kazu korisnici kako je grejala , pa ako i to radi kako treba onda nema razloga da je ne preporucimo . Ja nisam iskljuciv da se moze naci i poneki dobar kinez , ima i Gree neke modele , malo vise od Midea ali eto ima i nije nemoguca misija naci dobrog kineza ..

Nije uvek bolje, zavisi od unutrašnjeg rasporeda, potreba i ličnog izbora. Meni bi npr. bila i više nego dovoljna jedna Mitsubishi FH50, ili Panasonic VZ12 u hodniku za grejanje cele kuće. Klime zahtevaju servis i održavanje, lakše je održavati jednu nego 3-4. I spoljne i unutrašnje jedinice zauzimaju i ruže prostor, treba ih rasporediti vodeći računa da budu pristupačne za servis, za sprovođenje instalacije, i kondenzata.

Ne pitah @jozzu , da li je raspored takav a da to mogu pokriti dve jace klime ?

sad vec razmisljam da kao jozza posaljem mail i da vidim sta ce da odgovore..prihvatio bih verovatno da mi daju drugu 12-ku umesto ove 18-ke a da mi razlika u novcu pokrije ugradnju te 12-ke

I trebas , mozda je bolje kad se vas dvojca javite sa istim problemom ..

a 18-ku sam kupio samo zato sto je to hodnik u pitanju gde imam 3 prozora i ulazna vrata a ukupno oko 35m2 za grejanje

Crni Ćimo, ne živiš u Murmansku...

@mitar1982
Usteda i komfor imaju svoju cenu. Sta ti mislis, da ostali vidovi grejanja nemaju odrzavanje? Meni je probio radijator u decijoj sobi, dok ja video podize mi laminat. To jos nisam sredio jer mi i ne treba. Kotlovi treba da se ciste, dimnjaci takodje, kotao na gas treba da se cisti od kamenca, toplotna pumpa voda voda propadaju sonde i mora da se ciste i menjaju. Sve trazi odrzavanje. A dve klime kada greju same one se vise prljaju nego kada rade 4 jer sve rade rasterecenije. I onda redje mora da se ciste.
Kad stavis 18-ticu u 30m2 a hoces da dogrejes jos 10m2 drugu prostoriju na minusima ti moras da pojacas i ako sedis kao ja u dnevnu ima da crknes tu 24-25c da bi tamo bilo 21-22c.
Vise klima je zakon, naravno uz dobru izolaciju. Korisnik podrizvan sa elite foruma ima Nocriu i 3x 09LLCA na 135m2 sa odlicnom izolacijom (tavan je neverovatnih 40cm vune!). Malo je reci da se grejao kao kralj uz malu potrosnju i odlican komfor.

@ćimo
Salji mail, tako mozda i pomognes Jozzi

Poslednja izmena:
Raspored je zeznut, kuća je sva u cik-cak. Dule se čudio, iznutra i spolja deluje posve drugačije. Mora BAR tri klime, jedna za spavaću, druga za dnevnu sa kupatilom, i treća za trpezariji, kuhinju i ostavu. Još tri sobe i druga ostava (garderober) se neće grejati. Stoji da sam uzeo jače klime, ali sam verovao toj niskoj modulaciji koja postoji samo na papiru.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Sto ne uze 12LM bar za spavacu od 25m2? Pogotovo sto si znao da ce da se radi izolacija.

Zato što je Midea 880W u minimumu, a Fujitsu 900W :)
Naravno, kako se pokazalo samo na papiru. Tu će biti najgore. Moraću da sakrijem ćaletovu pušku. :p
Inače, za druge prostorije neće biti toliki problem, jer sam i planirao da kotao radi kad je najhladnije, a na sve radijatore sam postavio termo glave, tako da će biti pravo bivalentno grejanje, sa velikom uštedom peleta. Samo da se rešim ovih kalorifera i ugradim prave invertere.

Poslednja izmena:
sad vec razmisljam da kao jozza posaljem mail i da vidim sta ce da odgovore..prihvatio bih verovatno da mi daju drugu 12-ku umesto ove 18-ke a da mi razlika u novcu pokrije ugradnju te 12-ke
Ili da ti ubace unutrašnju 12-cu na tu spoljašnju, jer su sive vijuge unutra, a napolju su bicepsi.

Kupicu uskoro merac potrosnje pa da proverim ovaj jeftini vox inverter kakav management ima. Hladio je bas lepo vrlo lepo tempirajuci zadatu temperaturu nije bilo oscilacija da me "sece" sto mi izuzetno smeta ali ne znam kakav je za grejanje pa cu podeliti saznanja kada ih budem imao :)

@jozza Siguran sam da će dobar deo korisnika biti zadovoljan sa dobrim grejanjem za male pare ne ulazeći u detalje kako radi klima, i koliko je precizna.

Ne sumLjam u to, samo verujem da je fer javno postaviti pitanje šta se dobije za taj novac? Dao sam 257.000din i dobio ono što nisam hteo. Na stranu moje želje, dobio sam sistem koji NE ZADOVOLJAVA ni fabrički deklarisane specifikacije. Na +7℃ je na Eurovent testu Mission 18 sertifikovan da vuče 270W uz COP od blizu 6. Šta misliš, koliki je COP kad ova moja vuče 1000-1200W? Koliko se menja period isplativosti investicije? Da te podsetim, primarni cilj je bio povećanje kvaliteta grejanja sa smanjenjem troškova. Kvalitet je lošiji, jer umesto -0.5℃ do +1℃ sa radijatorima, ovde dobih -1℃ do +2℃. O periodu isplate investicije u ovom "kalorifer" modu grejanja nema svrhe ni razmišljati. Celokupna investicija mi je obesmišljena. Da vas sve podsetim, na kući sam imao dve Vox 12-ce za hlađenje, tako da taj faktor dodate vrednosti pada u vodu. Sve u svemu nemam niti jedan razlog da budem zadovoljan.

@djalf
Panel grejalice ne zahtevaju nikakvo održavanje, zauzimaju malo mesta, i jednostavne su za ugradnju. Ukoliko se klimama pokrije glavni udeo grejanja neće praviti ogromnu potrošnju za zagrevanje pojedinačnih manjih i udaljenih prostorija. Koliko se tu isplati ugradnja pojedinačnih klima slobodno izračunaj. 35 cm izolacije je inače današnji standard ovde, ukoliko je razlika u temperaturi između susednih prostorija, ili još gore u jednoj prostoriji, kao što si naveo znači da taj prostor svakako nije dobro izolovan. "18-ca" je overkill za tako mali prostor.

Potrošnju energije bi trebalo proveriti u skladu sa tabelom ispod, pa videti godišnje energetske potrebe objekta. To može da bude neka osnova za računanje investicije u grejna tela, ili dodatnu izolaciju. Objekti klase D i ispod ne mogu da se računaju u "solidno" ili dobro izolovane.

Pogledajte prilog 237736

Link za kompletan pravilnik.
https://goo.gl/ZJGPDk

@jozza
COP 15 godina starog Carrier-a je >3, ti i u najgoroj varijanti imaš uštedu u odnosu na "konvencionalno" grejanje. Kolika je, i koliko brzo se isplati ne mogu ja da ti izračunam, svakako probaj da zameniš ako može za varijantu koja ti više odgovara.

Poslednja izmena:
Ne nego znači da je svako odgovoran za svoje postupke i da ima izbor.Ako nemam da kešikam 100k za klimu zar mi je zabranjeno da kupim jeftiniju sličnih karakteristika,šta sad po tebi ja sam trebao ili da keširam 120k za klimu a da ne odradim stan u kome živim kako treba ili da kupim ubogog kineza i završim stan.... jer ti veruješ da samo i isključivo Japanci prave vrhunske stvari?

Ako tako gledamo..Apple je kinez,skoro 2/3 Japanskih proizvoda je napravljeno tamo...šta ćemo sa tim????

Ne razumem čemu hajka...jeste ima katastrofa uređaja ali realno svako bira šta želi.
Jeste. Ja izabrao po specifikacijama baš ono što želim, uređaj kao nacrtan za moje potrebe, a dobih mućak koji ne ispunjava specifikacije. Pri tome nije ni malo jeftin.

@djalf:
Sve tri jedinice su na moje insistiranje postavljene na unutrašnje zidove, tako da faktor podhlađenosti spoljnog zida nema uticaja na senzor temperature u unutrašnjoj. Sve tri spoljašnje gledaju u dvorište, nasuprot ulici, radi buke i kondenzat. O svemu sam mislio, i na kraju džaba...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno