Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolika je godišnja (sezonska) potrošnja energije za zagrevanje sobe od ~15kvm?

Sirok je to pojam @mitre , zavisi od sto cudesa , pa i klime koju posedujes ..

Ne bi anon bio ziv da ne kaze koju pametnu :p

Pa eto , sam @jozza je ako se ne varam rekao da mu klima radi super u firmi i to bas ta 18-ka , to i iskustvo @sasamanas nas je izgleda dovelo u zabludu , no ajde videcemo koliku . Ja cekam da vidim konacan sud na kraju sezone , sta tacno ne valja a sta valja i to pod obavezno govoriti onima koji zele da je uzmu .Moze @anon misliti sta hoce , korisnik je ispred svega pa i svake klime , pokaze li se da je Mision lose resenje odmah ga brisemo iz ponude . No znas kako , @jozza zna kako bi trebala da radi jedna dobra klima , ima merac i sve to mu jako lose izgleda , no ja garantujem da istu tu klimu date nekome ko nema merac , ne zna sta je japanac , njemu bi ova klima mozda bila i extra . Sto ljudi , sto cudi , zato ajde da sacekamo i vidimo na kraju jel bar grejala kako treba , ima li to bar snage na minusima .

cimo

Aj proprati i ti to malo ozbiljnije da vidimo sta su tacno mane i ima li kakve koristi od te Midea ..

Ovaj novi izgled foruma mi je bas bezvezan u odnosu na proslu varijantu , a od dodatnih opcija NISTA ..

Sirok je to pojam @mitre , zavisi od sto cudesa , pa i klime koju posedujes ..

Ne bi anon bio ziv da ne kaze koju pametnu [emoji14]

Pa eto , sam @jozza je ako se ne varam rekao da mu klima radi super u firmi i to bas ta 18-ka , to i iskustvo @sasamanas nas je izgleda dovelo u zabludu , no ajde videcemo koliku . Ja cekam da vidim konacan sud na kraju sezone , sta tacno ne valja a sta valja i to pod obavezno govoriti onima koji zele da je uzmu .Moze @anon misliti sta hoce , korisnik je ispred svega pa i svake klime , pokaze li se da je Mision lose resenje odmah ga brisemo iz ponude . No znas kako , @jozza zna kako bi trebala da radi jedna dobra klima , ima merac i sve to mu jako lose izgleda , no ja garantujem da istu tu klimu date nekome ko nema merac , ne zna sta je japanac , njemu bi ova klima mozda bila i extra . Sto ljudi , sto cudi , zato ajde da sacekamo i vidimo na kraju jel bar grejala kako treba , ima li to bar snage na minusima .

cimo

Aj proprati i ti to malo ozbiljnije da vidimo sta su tacno mane i ima li kakve koristi od te Midea ..

Ovaj novi izgled foruma mi je bas bezvezan u odnosu na proslu varijantu , a od dodatnih opcija NISTA ..
Jok ja, neko drugi je imao to na poslu, neki veliki ledeni hodnik, loši uslovi za klimu, pa je ipak grejala dobro. Ali verujem da u tom hodniku nije bio trosed i TV, tako da nema ko da se žali na "hladan tuš. ;)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kolika je godišnja (sezonska) potrošnja energije za zagrevanje sobe od ~15kvm?
Moji su grejali kuću sa izolacijom plafona (10cm vuna) i za 150kvm trošili 6t peleta, ali su dobro grejali. Po toj analogiji, za 15kvm treba 600kg peleta po 4kWh (kad odbijemo gubitke peći) što je 2.400kWh. Sa dobrom klimom to je ~600kWh iz utičnice godišnje. Sa dobrom izolacijom duplo manje. E sad, ovo je gruba računica da se ima red veličine u glavi, ali za svaku preciznu računicu gledaj neki ozbiljniji proračun na osnovu debljine zidova, vrste građevinskog materijala, izolacije, itd.

To mi deluje baš puno, sa tolikom potrošnjom svakako da kupovina klime ima više smisla, iako bi tu izolacija trebalo da bude prioritet.
Ja sam imao otprilike oko 140kwh/m2 godišnje (neka moja interna računica), uz daleko lošije klimatske uslove. Doduše i grejanje je bilo prilično skromno za mene koji sam navikao na blagodeti centralnog.

cekam da mi stigne telefon sa servisa pa cu snimiti ponasanje klime tj podatke sa meraca kako vuce struju i kako se ponasa pa cu okaciti ovde...tu nema lazi i subjektivnog misljenja

To mi deluje baš puno, sa tolikom potrošnjom svakako da kupovina klime ima više smisla, iako bi tu izolacija trebalo da bude prioritet.
Ja sam imao otprilike oko 140kwh/m2 godišnje (neka moja interna računica), uz daleko lošije klimatske uslove. Doduše i grejanje je bilo prilično skromno za mene koji sam navikao na blagodeti centralnog.
Izolacija se radi na proleće. Sve sam ja to duuugo računao i preračunavao. Kontam Mission je novi model na tržištu pa se ide sa nižom cenom za tu snagu, podaci na papiru perfektni, potrebna snaga za grejanje bez izolacije zadovoljena. Al' mućak. Ova zima i nekako, ali kad "legne" 12cm stiropora oko kuće, ovo čudo će da se pali i gasi 6.000 puta na dan. A klima se kupuje za narednih 10 godina.

Ja imam 12-icu, merač nemam ali primetio sam da menja temperaturu vazduha kad se približi zadatoj.

Imam kuću, prizemlje 50 kvadrata i sprat  50 kvadrata,blok na 25 cm i 3 cm heraklit,drveni prozori sa 2x4 mm sa vakum staklom.
Koristio bi samo klime za grejanje kuće.
Da li su dovoljne dve 12-tice da to greju.
Klime koje mi ulaze u budžet su:
Daikin inverter FTXB35CRXB35C
Mitsubishi inverter MSZHJ35VA

Da li je neko imao iskustva sa njima i kako su se pokazale za grejanje na minusu?
Predložite i druge modele ali mi je budžet limitiran za sada?

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zaboravio si da napises tavan, da li gore imas izolaciju, to je najbitnija stavka za grejanje? Ne znam sta je heraklit. Daikin se nije nesto pokazao koliko znam, Mitsubishi je ok ali je slabiji od Fujitsu ASYG 12LLCC koji ti je slican sa cenom, 60k. Dve klime su dovoljne za 50-60m2 ako imas 5cm stiropora izolacije. Za 100m2 mora jace i vise komada klime.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari strucnjaci, imam jedno pitanje, imam neku Midea klimu evo ulazi u petu godinu zivota, sad kako je hladnjikavo ujutru i uvece, a grejna sezona jos uvek nije pocela upalim je malo da greje, ono sto sam primetio je da nakon nekog vremena pocne da duva hladno, nakon 3-4 minuta duvanja hladnog, pocne opet da greje i tako sve u krug, zaista ume da bude neprijatno kada se stane ispod ili se izadje iz kupatila u momentu dok duva tako ladno... Sta se tu desava?

Pozdrav drugari strucnjaci, imam jedno pitanje, imam neku Midea klimu evo ulazi u petu godinu zivota, sad kako je hladnjikavo ujutru i uvece, a grejna sezona jos uvek nije pocela upalim je malo da greje, ono sto sam primetio je da nakon nekog vremena pocne da duva hladno, nakon 3-4 minuta duvanja hladnog, pocne opet da greje i tako sve u krug, zaista ume da bude neprijatno kada se stane ispod ili se izadje iz kupatila u momentu dok duva tako ladno... Sta se tu desava?

Ja imam nove, plaćene po 70.000 din komad, pa isto tako... Midea...

@k1z4
Koji je to model. inverter ili klasicna on/off klima? Da li si radio servis odrzavanja, proveru pritiska, gasa?

Jel Daikin FTXBxx ima preporuku ili ne, Jozza pise da je ok, djalf da se nije pokazao?

Ja imam nove, plaćene po 70.000 din komad, pa isto tako... Midea...
Hoces da kazes da je to normalno?

@k1z4
Koji je to model. inverter ili klasicna on/off klima? Da li si radio servis odrzavanja, proveru pritiska, gasa?
Iskreno nemam pojma koji je model, ne razumem se nesto preterano u klime... Kupljena je pre ~4 godine i placena ~30k dinara, svake godine je dolazio majstor da proverava i dopunjava ako je za to bilo potrebe, tokom leta je radila svih ovih godina najnormalnije i nije bilo nikakvih problema cak je hladila i vise neg sto treba...
U stanu imam i Vivax klimu staru 10 godina i nju recimo kad ukljucim da greje, ona greje, nema oscilacija toplo/hladno kao kod ove Midee, takodje sam primetio da kad setujem temperaturu kod Vivax-a na 24, toliko i bude u dnevnoj sobi, a kod Midee bude uvek stepen ipo ispod setovane temperature (u slucaju kada greje), a kada hladi uglavnom bude suprotno, stavim na 23, ono ode nekad i do 20 stepeni... Midea prolupala nacisto :)

Hoces da kazes da je to normalno?

Iskreno nemam pojma koji je model, ne razumem se nesto preterano u klime... Kupljena je pre ~4 godine i placena ~30k dinara, svake godine je dolazio majstor da proverava i dopunjava ako je za to bilo potrebe, tokom leta je radila svih ovih godina najnormalnije i nije bilo nikakvih problema cak je hladila i vise neg sto treba...
U stanu imam i Vivax klimu staru 10 godina i nju recimo kad ukljucim da greje, ona greje, nema oscilacija toplo/hladno kao kod ove Midee, takodje sam primetio da kad setujem temperaturu kod Vivax-a na 24, toliko i bude u dnevnoj sobi, a kod Midee bude uvek stepen ipo ispod setovane temperature (u slucaju kada greje), a kada hladi uglavnom bude suprotno, stavim na 23, ono ode nekad i do 20 stepeni... Midea prolupala nacisto :)

Nije normalno da se prodaje nešto što nema veze sa specifikacijama, i što samo liči na druge klime a kultura rada tri klase ispod. Moje matore fix-speed Vox (Samsung rebrand) iz 2004-te rade uglađenije. Samo neće da greju ispod -5C.

Jel Daikin FTXBxx ima preporuku ili ne, Jozza pise da je ok, djalf da se nije pokazao?

Nisam ih video lično, samo prenosim utiske korisnika rovaccccc sa drugog foruma, koji je model 35 ugradio u manju dečiju sobu i kaže da je zadovoljan, tj tiha je i malo troši. Nakon toga je za roditelje kupio opet Daikin, samo FTX50gv. Evo šta je napisao za FTXC35C:
Kod fujitsu nemozes raspoznat (promenu brzine kompresora na Nocria klimi) kad ide glatko kao po loju,kao da ima milion razlicitih brzina.
Ovaj mali daikin ima jos nizu modulaciju i on jos ljepse odrzava zadanu temp.
Ja sam daikinom totalno prezadovoljan.
Do sad sam imao najnize +3*C par jutara do sad je radio savrseno.
Preko noci odrzava cijelu kucu i prelijepo to radi.
Svidja mi se sto se ne cuje vanjska,bar za sad,sto nisko modulira,jednostavno kao da nemas klimu.
Jedva cekam minuse da ga testiram :)

Ako bude bar malo dobra i na minusima to ce bit pun pogodak.Ne ocekujem cuda.Ja sam nju birao izmedju fujitsu 09 llca,nisam ju ni poredio sa fujitsu 12 a pogotovo sa lmc.Ne mislim da je klima snazna,njen max power input je 1300w ali za mene je i to previse.Meni je bitno da radi lijepo.A daikin radi prelijepo.

Poslednja izmena:
Zaboravio si da napises tavan, da li gore imas izolaciju, to je najbitnija stavka za grejanje? Ne znam sta je heraklit. Daikin se nije nesto pokazao koliko znam, Mitsubishi je ok ali je slabiji od Fujitsu ASYG 12LLCC koji ti je slican sa cenom, 60k. Dve klime su dovoljne za 50-60m2 ako imas 5cm stiropora izolacije. Za 100m2 mora jace i vise komada klime.
Imam tavan koji je odlično izolovan.
Onda daikin otpada.
Tražim Mitsubiši ili Fujitsu samo da vidim ko ih drži.

Hvala na brzom odgovoru.

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Koja bi trebala da bude temperatura izduva na klimi na odredjenoj temperaturi

Imam kuću, prizemlje 50 kvadrata i sprat  50 kvadrata,blok na 25 cm i 3 cm heraklit,drveni prozori sa 2x4 mm sa vakum staklom.
Koristio bi samo klime za grejanje kuće.
Da li su dovoljne dve 12-tice da to greju.
Klime koje mi ulaze u budžet su:
Daikin inverter FTXB35CRXB35C
Mitsubishi inverter MSZHJ35VA

Da li je neko imao iskustva sa njima i kako su se pokazale za grejanje na minusu?
Predložite i druge modele ali mi je budžet limitiran za sada?

Zašto ne Fujitsu 12 LMCA?
Pdesignh: Daikin 2.8 kW, Mitsubishi 2.4 kW, Fujitsu 3.5 kW
P design H: corresponds to a heating load of 100%.

Ph: Daikin 2.48 kW na -7, Mitsubishi 2.4 kW na -10, Fujitsu 3.1 kW na -7

Poslednja izmena:
Može li neko ko je upućen u FJ nomenklaturu da sumira razlike u klasama oznaka LLCA, LLCB, LLCC, LMCA, LMCE, LUCA, LTCA?

Hvala jozza, sta ti mislis da li bi 35-ca bila prejaka da samo greje decju sobu pa da ipak uzmem 25-cu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Može li neko ko je upućen u FJ nomenklaturu da sumira razlike u klasama oznaka LLCA, LLCB, LLCC, LMCA, LMCE, LUCA, LTCA?

Oznake razlika

Za ove ostale nisam siguran isto idu razlike ulazni, standard, dizajnerski, top.Samo je razlika u oznakama po godini kada su izasle, nexteen to zna.

Poslednja izmena:

LLCA/LLCB/LLCC/LLCE su ulazni modeli, prva dva sa kapilarom, treći je dobio EEV, četvrti dizajnerski unapređen, mada je to meni sve isto. Osnovni modeli imaju SCOP oko 3.4-3.5
LMCA/LMCE su modeli srednje klase, SCOP 4, daljinski upravljač od modela iz više klase, opcija održavanja 10C. Powerfull opcija, opcija utišavanj spoljašnje jedinice.
LUCA modeli su dizajnerski modeli, SCOP 4, nedeljni tajmer, Powerfull mod, eko mod, mod tihe spoljašnje jedinice, 10C heat mod.
LTCA modeli su dizajnerski modeli veće snage u grejanju, SCOP 4,6 dnevni tajmer, nedeljni tajmer, Powerfull mod, eko mod, mod tihe spoljašnje jedinice, 10C heat mod, senzor prisustva osoba u prostoriji, 12-ca ima dvostruki rotacioni kompresor.
To sam izvukao iz glave, a za detalje pogledaj http://www.fujitsu-general.com/eu/products/split/wall/index.html

Poslednja izmena:
@jozza
Zaboravio si da rovaccc ne zivi u Srbiji i da ima znatno bolju cenu za Daikin nego ovde. Ako je covek iz Srbije, nema sanse nista Daikin za iste pare da bude dobro kao Fujitsu jer je on povoljniji ovde.

@windfucker
A da se ti malo otkacis sa ove teme? Posto samo u njoj obitavas (znam jer ovde se ne broje poruke a tvoj broj je 0 i slovima NULA) i vecinom trolujes. Kad stavis neki razuman nick, mesto u kom zivis i potpis priblizan mom, tada ces moci da mi se obracas i da mozda budes relevantan nekome.
A na tvoju konstataciju da pisem napamet, uporedi cene (u Srbiji) i ono sto se dobija za ono sto sam predlozio i bice ti malo jasnije. Fujitsu 12 LLCC ili LLCE je BOLJA klima od obe navedene.

@mrbakero
Mislim da LU nema, nisam video tu funkciju ni u manual ni na daljincu, nisam sad u mogucnosti da proverim jer je u lokalu, next ce reci.

Poslednja izmena:
Oborila na kratko na 626, pa skočila na 757 (čudna neka simetrija) pa se nakon nekog vremena ugasila. To je ona u trpezariji, što greje i kuhinju i ostavu. Ova u dnevnoj sobi (greje i kupatilo) je najviše radila i neće ispod ~860W. Bar je nisam video u manjoj potrošnji.

Da li si probao sa drugim meračem?

Pozdrav ljudi..ako je rastojanje 2m od unutrasnje do spoljasnje da li se to racuna kao 2 m instalacije ili 4m?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno