Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 4

Čekaj, imaš problem sa slabijim mikrofonom ili očajnim kvalitetom snimljenog zvuka?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Snimanje bucnijeg dogadjaja je nemoguca misija i za mnogo skuplje uredjaje.
Tek nekolicina telefona ima haac mikrofone koji se dobro snalaze u tim situacijama.
Mislim da rutom neces nista postici sto se tice kvaliteta snimaka, narocito sto se tice zvuka.

Ako postoji mogucnost podesavanja ''gain-a'' (ili osetljivosti mic-a) svakako treba da iskoristi (u ovom slucaju ''low'' preset) jer razlika moze da bude neverovatna, najcesce u smislu da kvalitet snimljenog zvuka od katastrofalnog moze da bude upotrebljiv.

Ne postoji u kameri podešavanje gaina. Jedino da menjaš parametre audio_platform_info.xml i mixer_paths_mtp.xml u system/etc/

Nije bilo preglasno, ipak je bio koncert na otvorenome, a ja sam bio udaljen 30 metara od zvučnika. Snimljeni zvuk na videu je bio amplitudan, škriputav, alienovski, pokoja riječ se razumije pa onda par sekundi ništa pa opet nešto malo skužiš, ali sve u nekoj lošoj kvaliteti, uz stalni blagi šum. Ne ispada tih audio nego baš nepravilan, deformiran. Uvjeren sam da je do tog buga jer onaj drugi stari xiaomi čistije snima zvuk, iako nisam snimao ovako neki događaj. Sada doma snimam sebe i snimka je ok, ali kad se miješaju glasovi sa strane i ti zvučnici sa koncerta mislim da prste upliće noise cancellation.

Snimanje telefonskog razgovora ugrađenom aplikacijom mi je uvjek slabo. Zatim u 90% , možda i 100% slučajeva kad prilikom telefonskog razgovora ispravim mobitel vodoravno, sugovornik se iste sekunde žali da me odjednom jedva čuje. To su dakle 2 sigurna problema, preko kojih sam jedva prelazio, sad kad sam skužio da i video snimanje nije dobro u nekim situacijama, to je prelilo čašu...

Root-om ništa ne gubim, osim malo živaca, i tako se na garanciju niti ne oslanjam, a srediti ću si barem neki blotware koji je preporučen za micanje. 90% sam siguran da ću si bar nešto od nabrojanih audio bugova riješiti, ili bar malo poboljšati kvalitetu.
Rootom bi mogla prestati raditi bankarska aplikacija ako ju uopće budem stavljao ikada na ovaj mobitel, ali za to postoji opcija u magisku da se root skrije od aplikacija po izboru. Pa i SuperSU mislim da ima tu mogućnost uz neki ''addon''. Sad kad sam se toliko gnjavio za otključavanje bootloadera sigurno ne mislim stati na pola puta, makar mobitel nabio u zid na kraju, to je jasno kao dan.

Čekajte, sad ću upload tog videa...

Poslednja izmena:
Evo, ovaj prvi video je najkritičniji dok giboni pjeva. Primjetite i dodatno pogoršanje zvuka kada sam telefon spustio u vodoravan položaj. Videa mogu poslužiti i kao primjer snimanja u uvjetima slabijeg osvijetljenja, s time sam zadovoljan, dok je kamera mirna slika je dobra, prilično bistra.
https://www.mediafire.com/file/5h5jo3gx758mhmw/VID_20170921_231726.mp4

Evo i drugi video sa istog mjesta, ali ovdje više priča pa ne dolazi bug toliko jasno do izražaja.
https://www.mediafire.com/file/corav97jdk7bpw0/VID_20170921_231350.mp4

Poslednja izmena:
Ako te interesuje, pogledaj fajlove unutar ovog fix zip-a

Nova verzija fixa. https://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=73914743

Zadovoljan sam kvalitetom mikrofona i zvuka tokom poziva. Jedino na adcb id = 1 za handset mic u bučnom okruženju normalno snima.

Na AOSP sam probao, na MIUI verovatno radi, ali treba dodatno podesiti.

Dali moze neko ko je na Los-u da mi proveri transfer fajlova preko bluetootha.

Pusta mi u telefon ove normalne fajlove .jpg .txt .... ali mi ne pusta recimo sa .dat ekstenzijom, ili je bag ili mu je neka security varijanta a to mi bas treba.

Ubi se danas a nisam uspeo da nadjem ni neku 3rd party aplikaciju da radi, niti uspeo da naguglam nesto pametno na tu temu, na MIUI-u to sve radi bez problema.

Ne radi ni ovde.

Poslednja izmena:
Ako te interesuje, pogledaj fajlove unutar ovog fix zip-a

Nova verzija fixa. https://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=73914743

Zadovoljan sam kvalitetom mikrofona i zvuka tokom poziva. Jedino na adcb id = 1 za handset mic u bučnom okruženju normalno snima.

Na AOSP sam probao, na MIUI verovatno radi, ali treba dodatno podesiti.
For handset-mic put DEC1 at 96 and DEC2 at 0 (DEC2 is noise cancelling upper mic, I think)

Ovo je kopirano iz jednog videa. Si probao DEC2 na 0 staviti ?

Mene vjerovatno samo mikrofon zeza, znači prilikom raznih snimanja, uglavnom malo glasnijih. Telefonski razgovor si ne bih dirao jer je čist, osim tog vodoravnog položaja mobitela koji lako mogu izbjeći.
Znači po tome bih trebao čačkati po ''handset-mic'' i ''handset-stereo-dmic'' (adcb id = 1 za handset mic)
Još neku ?

Koji program koristiš za te promjene na fajlama, je li se može dok je spojen mob sa PC-jem pa preko kompjutera mijenjaš fajle nekim programom, možda je praktičnije na velikom ekranu nego na mobitelu. Jedan je napisao da koristi Fx File explorer i nešto da mora u njemu otključati pristup fajli pa ju opet zaključati, preko neke ikone ključanice u aplikaciji, tako nešto

Zenin note 4x u normalnim uslovima zvuk je savrsen. Ako je neki koncert, stavi se prst preko mikrofona ali ne da se zaklopi skroz

Sent from my MI MAX using Tapatalk

For handset-mic put DEC1 at 96 and DEC2 at 0 (DEC2 is noise cancelling upper mic, I think)

Ovo je kopirano iz jednog videa. Si probao DEC2 na 0 staviti ?

Mene vjerovatno samo mikrofon zeza, znači prilikom raznih snimanja, uglavnom malo glasnijih. Telefonski razgovor si ne bih dirao jer je čist, osim tog vodoravnog položaja mobitela koji lako mogu izbjeći.
Znači po tome bih trebao čačkati po ''handset-mic'' i ''handset-stereo-dmic'' (adcb id = 1 za handset mic)
Još neku ?

Koji program koristiš za te promjene na fajlama, je li se može dok je spojen mob sa PC-jem pa preko kompjutera mijenjaš fajle nekim programom, možda je praktičnije na velikom ekranu nego na mobitelu. Jedan je napisao da koristi Fx File explorer i nešto da mora u njemu otključati pristup fajli pa ju opet zaključati, preko neke ikone ključanice u aplikaciji, tako nešto

Nisam stavio 0, nije baš dobro ni da nema cancelation.

Da, ta dva su za snimanje zvuka, prvi za sound recording aplikacije(wapp, viber itd), drugi za camcorder. Ostalo je za podešavanje poziva.

Mozes da izvučeš ta dva xml fajla, preko nekog root explorera(koridtim MiXplorer), na memoriju telefona, pa da ih modifikuješ na kompu pomoću Notepad++.

Posle prebaci fajlove na telefon, u /system/etc/
I podesi dozvole, 644
8ead0b83eba4bc6b89bec0c9b94d39a5.jpg

f0c5738218b8d0c7bdb0d78ff62607af.jpg

a1ad53dca4a557708d89abee7640e7e1.jpg
Screenshot_20170924-173836.png

Poslednja izmena:
Da, trebao sam se sjetiti staviti prst na koncertu....kod snimanja telefonskog razgovora nije pomagao prst (možda i logično)

Žile, koliko je loše ako nema cancellation i kada to smeta najviše ? A u kojoj fajli se namješta onaj moj problem sa snimanjem telefonskog razgovora, isto jedna od one dvije koje sam spomenuo ?

A ove dvije fajle za problem s mic ne trebam dirati ili, šta misliš ?
In build.prop, change these:
ro.qc.sdk.audio.fluencetype=fluence persist.audio.fluence.voicecall=true
persist.audio.fluence.voicerec=false persist.audio.fluence.speaker=true

Nemoj dirati te build.prop linije onda će koristiti druga mtp podešavanja.

Za snimanje tokom poziva se koriste voice-speaker-dmic-ef kada je uključen speakerphone i voice-dmic-ef kada je isključen.

Pa fora je da utiša buku, ovde izgleda radi previše agresivno.

Ko telefonskog poziva, koristi se donji mikrofon. Gornji samo kada je speakerphone uključen (tada donji ne radi).

Poslednja izmena:
Dali moze neko ko je na Los-u da mi proveri transfer fajlova preko bluetootha.

Pusta mi u telefon ove normalne fajlove .jpg .txt .... ali mi ne pusta recimo sa .dat ekstenzijom, ili je bag ili mu je neka security varijanta a to mi bas treba.

Ubi se danas a nisam uspeo da nadjem ni neku 3rd party aplikaciju da radi, niti uspeo da naguglam nesto pametno na tu temu, na MIUI-u to sve radi bez problema.
Probaj da obrises t iz ekstenzije i da ti bude .da
I vidi da li hoce da salje tako...
Ako ima neku security foru, ovako mora da prodje...
Ja tako preko vibera saljem recimo .apk, jer ne moze zvanicno, ali kada obrises, onda moze ;) Posle samo uradis rename i dodas obrisano slovo... :)

Sent from my Redmi Note 4X

Ja sam na RN3 to rešavao tako što svakom fajlu dodam .jpg. Tako abc.dat postane abc.dat.jpg i prolazi sigurno. Posle skinem .jpg i to je to, samo je smor to raditi za mnogo fajlova.

Žile znači ti si sebi složio da valja, znači ispravne postavke su ove koje si dodao u spojler ?
Jel se tamo vide sve. Imaš za pokazati ili kopirati tekst sa svim linijama na kojima si izvršio promjene. Što si sve promjenio ? Ono da se vidi pregledno, svaka čast, dosta je tu posla i testiranja. Bučno okruženje da bar malo popravi, jer ono iz mog videa je smiješno..... Ja ću se onda igrati sa ove četiri dole, to bi mi stvarno trebalo pokriti sve. Znaš koje bi bilo općenito dizanje zvuka, recimo zvono za poruke, zvono za pozive i notifikacije ?
Settings in mixer_paths_mtp:
handset-mic is used for sound recording.
handset-stereo-dmic-ef is used for video recording
voice-dmic-ef is used for calling
voice-speaker-dmic-ef is used while speakerphone is turned on.

Da, testirao sam samo na AOSP i LOS, pošto MIUI ne koristim.

Vidim da ljudi prijavljuju da je loš zvuk, neko ima echo, neko slab zvuk i izobličen mikrofon. Kao da Xiaomi nije koristio isti hardware, na istim podešavanjima se ponaša drugačije. Možda je i do signala/mreže.

U toku poziva se lepo čuje, malo sam pojačao earpiece i mikrofon, kao i speakerphone, jer su bili slabi.

Snimanje sam testirao, na acdb id 1 mi daje najbolje rezultate, ali na AOSP.

Takođe je i zvučnik pojačan, na 84. Na AOSP je slab, na MIUI nije, ako se flešuje zip, biće još jači na MIUI-u.

Nisu sva podešavanja na slikama. Probaću da napišem i objasnim šta sam sve menjao, ljudi mogu da modifikuju kasnije.

Za snimanje poziva, modifikuj voice-dmic-ef i
voice-speaker-dmic-ef. Mada mislim da je loše zbog audio formata i slabog bitrate-a.

Poslednja izmena:
Na starom xiaomi redmi 3 pro je bitrate snimanja telefonskog razgovora sigurno jako nizak kada fajle koje sam sačuvao imaju po 3 MB za 55 minuta snimljenog razgovora, pa je neusporedivo bolje nego ovo na Note 4, jer se ovdje javlja jeka i šum od nikuda, čak i kada su oba sugovornika u tihim prostorijama. Baš se osjeti da mobitel ubacuje neku svoju smetnju, nepravilnu.

Imam osjećaj da će teško sve biti idealno bez gašenja noise cancellationa, a tada druge nesavršenosti nastupaju....a jel se može taj noise cancell samo smanjiti, da bude manje agresivan ?

Ne volim flashovati, radije bih promjenio par stavki ručno da znam šta sam dirao, koliko promjenio itd. Ako je na AOSP-u djelovalo ok, onda će i na MIUI bar te neke postavke imati učinka, samo možda uz male korekcije nekog detalja, bitno da su pronađene mete.
Svakako zapiši sve linije koje si promjenio u odnosu na orginalne, i u koje vrijednosti, to zlata vrijedi.

Koji program preporučujete za gašenje ili uninstall bloatware-a, Titanium backup ili Greenify, jer mislim da rade iste stvari uglavnom, a meni backup opcije ne trebaju ?

Probaj da obrises t iz ekstenzije i da ti bude .da
I vidi da li hoce da salje tako...
Ako ima neku security foru, ovako mora da prodje...
Ja tako preko vibera saljem recimo .apk, jer ne moze zvanicno, ali kada obrises, onda moze ;) Posle samo uradis rename i dodas obrisano slovo... :)

Sent from my Redmi Note 4X

Setio sam se toga odmah ili da promenim ekstenziju u txt (sto u osnovi i jeste) onda bi proslo verovatno bez problema, nego je problem sto odatle odakle saljem nemam tu mogucnost, njegov neki file explorer uopste ne vidi extenzije (kontroler za gps, pravi gps), *** nesto cu da smisljam.

Samo ti rucno lepo podesi apn i sigurno nemas problem

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Samo da javim da sam uradio kao sto si rekao ali ne pomaze. Na Aex romu testiram. Nisam vise siguran da nije raspali Mts u pitanju,landara taj signal gore,dole i dok ga imam pa onda nestane. Ne znam samo sto ga ne prebaci na 3g kad ga izgubi. Mislim da cu se se pomiriti s tim jer ne mogu da se pomirim sa MIUI:)))

Samo da javim da sam uradio kao sto si rekao ali ne pomaze. Na Aex romu testiram. Nisam vise siguran da nije raspali Mts u pitanju,landara taj signal gore,dole i dok ga imam pa onda nestane. Ne znam samo sto ga ne prebaci na 3g kad ga izgubi. Mislim da cu se se pomiriti s tim jer ne mogu da se pomirim sa MIUI:)))
Aj okaci ss kako ti je podesen apn...

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Imam osjećaj da će teško sve biti idealno bez gašenja noise cancellationa, a tada druge nesavršenosti nastupaju....a jel se može taj noise cancell samo smanjiti, da bude manje agresivan ?

Svakako zapiši sve linije koje si promjenio u odnosu na orginalne, i u koje vrijednosti, to zlata vrijedi.

Koji program preporučujete za gašenje ili uninstall bloatware-a, Titanium backup ili Greenify, jer mislim da rade iste stvari uglavnom, a meni backup opcije ne trebaju ?

Na LOS-u, snima: 1min ~ 100KB

Ne znam da li može da se ublaži, probaj da smanjiš DEC2 gain, na manju vrednost.

Zapisaću u toku sledeće nedelje.

A za brisanje bloat-a možeš Titanium da koristiš.

Poslednja izmena:

Prilozi

• Screenshot_20170924-195747.png
    Screenshot_20170924-195747.png
    88.6 KB · Pregleda: 134
  • Screenshot_20170924-195741.png
    Screenshot_20170924-195741.png
    82.3 KB · Pregleda: 121
  • Screenshot_20170924-195727.png
    Screenshot_20170924-195727.png
    75.7 KB · Pregleda: 117
Slaba potražnja :)

Sent from...

Kako slaba? Na S3 ,tvoj slim based Neat je bio najbolji pa onda par mesta slobodno.

Ima potražnje samo je zasićenje ucinilo svoje. Ja umoran od godina testiranja,flesovanja, podešavanja a ne ti od pravljenja toga. Bese to lepo vreme,sad prelazimo na IOS:)))

Moze li se na MIUI-ju iskljuciti vibracija pri paljenju telefona?
Cesto me probudi x)

Fali mi na LOS-u onaj Night Light sa AOSP ili RR. Baš korisna stvar, lepo radi na sistemskom nivou. Live Display nema schedule opciju.
Žile, Žile svaka čast :) Lagano koračaš u dev vode

Sent from...
Hvala, lagano, lagano :D

Kako slaba? Na S3 ,tvoj slim based Neat je bio najbolji pa onda par mesta slobodno.

Ima potražnje samo je zasićenje ucinilo svoje. Ja umoran od godina testiranja,flesovanja, podešavanja a ne ti od pravljenja toga. Bese to lepo vreme,sad prelazimo na IOS:)))
Taj slim mi nikada nije bio nešto, večito sam bio nezadovoljan nečim. Hvala :)
Ja na S2 jos imam tvoj rom, godinama radi i ne bagune ni dalje, nikad hard reset nit bilo sta ;)
Uh taj s2... Neprevazidjen tel. Imam ga i sada, baterija za bacanje ali on radi i radi... Ako verujes tri telefona nosim trenutno, s2, s8 i 4x i najradije vadim s2 ako mogu da biram

Sent from...

Nazad
Vrh Dno