Šta je novo?

Nemacka i madjarski pasos/drzavljanstvo (zivot i rad u Nemackoj sa EU pasosem)

Totalno ocekujem odgovor (ako ga bude) u stilu: sta ti neozbiljan sud, nista ne znas gubitnice napaceni, ovo je Njemacka bre, ovde sve radi po ps-u, vi to necete skontati za tisucu vjekova

Nemam komentar na tvoja ocekivanja...

Nekako se mora dokazati,IP nije merodavan a spoofing je lako otkriti...

Preneo sam sta su mi pravnici rekli.Ako oni lazu,lazem i ja...

Licno sam koristio News i online direkt download krekovanih igara,koje koristim od prvog dana ovde,znaci skoro 3 god,torent nikad...
Skinem igru,probam,ako mi je ok,kupim je,ako ne,brisem...

I tako sa klincima kupismo preko 50 igara,naravno ne preko Steam (osim ako nije neka extra akcija) vec Green,G2A i sl...

A taj fazon sam naucio od nemca...

Po nemačkom zakonu odgovornost ima i vlasnik (privatne) wi-fi mreže, ne samo počinitelj. ;)

Poslednja izmena:
Jeste. I vlasnik privatne mreže dostavi sve potrebne dokaze. U mom slučaju ip adresu, vreme, koji torrent i koliko vremenski se skidalo ili seedovalo (sve lepo detaljno) . I nemas neke šanse protiv njih. Lakše ti da platis nego da se zezas s njima i potrosis jos vise love nego što stoji na računu. To je u mom slučaju. Provider je unitymedia. Drugar je kod drugog a i njega su kaznili sa preko 2000€.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Svaka cast ....Meni je tvoj post mnogo pomogao.Pratio sam instrukcije i uradio sve kako si napisao.Hvala!Mog burazera,nije interesovalo sta tu pise pa sad ima za 250 evra manju platu od mene.Radimo u istoj firmi,isti posao.....Hvala jos jednom.Da li bi mogao sad ponovo da mi pomognes?Radim u Nemackoj sa HU pasosem,moja porodica zivi u Srbiji.Oni imaju srpski pasos i sad bih mogao da izvrsim spajanje porodice.Raspitivao sam se,cuo milion kombinacija,pa sad vise ni ne znam sta je potrebno za to.Da li je dovoljno da posaljem supruzi : - ugovor o radu,zadnja 3 izvestaja od plate,ugovor sa stanodavcem pa da Ona dalje resava u Ambasadi Nemacke u BG ili treba jos nesto?Gde se vadi dokument NATIONALES VISUM?U Nemackoj?...ili u Srbiji?

Nemacka.jpg

Nekad treba i sopstvenu pozadinu malo pomeriti. ;)

...a i srece imati. ;)

Ako neko ima vremena ko je otišao u Nemačku da malo više piše o dokumentima, na primer na kojim dokumentima ste sve stavljali apostil, šta ste sve prevodili od diploma kod sudskog tumača (da li samo najviši stepen obrazovanja ili i diplomu srednje i osnovne škole), da li su vam priznali diplome ili ste morali da polažete razliku nekih ispita, šta sve može od dokumenata da se odradi u Srbiji a šta može tamo...

I koliko u svim nedoumicama oko dokumenata pomaže ambasada Nemačke u Beogradu?

Poslednja izmena od urednika:
Ako neko ima vremena ko je otišao u Nemačku da malo više piše o dokumentima, na primer na kojim dokumentima ste sve stavljali apostil, šta ste sve prevodili od diploma kod sudskog tumača (da li samo najviši stepen obrazovanja ili i diplomu srednje i osnovne škole), da li su vam priznali diplome ili ste morali da polažete razliku nekih ispita, šta sve može od dokumenata da se odradi u Srbiji a šta može tamo...

Nemačka priznaje naše diplome od H+ i jače bez nostrifikacije. Ovde možeš da vidiš gde se vodi tvoja diploma:

http://anabin.kmk.org/anabin.html

Radim u Nemackoj sa HU pasosem,moja porodica zivi u Srbiji.Oni imaju srpski pasos i sad bih mogao da izvrsim spajanje porodice.

Nista ne znam o tome

...a i srece imati. ;)

Samo prave informacije i ne pametovati (kao vecina) i sreca sama dodje...

Nemačka priznaje naše diplome od H+ i jače bez nostrifikacije. Ovde možeš da vidiš gde se vodi tvoja diploma:

http://anabin.kmk.org/anabin.html

Ako si u Nemackoj prvo krenuti odavde:

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/de/

Potrazis svoje zanimanje i ako ga ima na spisku, dobijes kontakt i resavas...

Nisam u Nemačkoj, zanima me dok sam još u Srbiji šta sve treba da se odavde pokupi od dokumenata da kasnije tamo ne bi bio problem.

• Like
Reagovanja: M J

Meni nisu bas mnogo pomogli. Za neke nedoumice sam im se obracao mailom i dobijao krajnje ne razumljive odgovore. Nisam ocekivao da na svako moje pitanje pisu traktat, ali mogli su odgovoriti sa vise od 2 (kratke) reci. Na kraju sam otisao do ambasade i stekao utisak da nas mnogi od tamo zaposlenih (narocito obezbedjenje ispred ambasade) dozivljavaju kao stoku, a ne ljude. Sreca pa ima Nemaca koji rade u ambasadi, tako da sam odgovore dobio na nemackom.

@DukeLander
Dzaba prave informacije ako se nema malo srece koja ce da pogura sve. Vec 2 godine pokusavam da odem u Nemacku i radim sve sto je do mene da odem tamo. U medjuvremenu sam savladao i zvanicno polozio nemacki B2 nivo; bio u Nemackoj nekoliko puta (po par meseci); isao u jedan od njihovih centara za savetovanje oko zaposlenja, isao u njihov biro za zaposljavanje; non-stop slao pisma i aplicirao i najdalje sto sam uspeo da doguram su intervjui za posao. Svaki intervju ide super do momenta kada skontaju da nemam EU pasos i da moraju da se cimaju oko papirologije za radnu dozvolu. Diploma mi je zvanicno priznata, struka deficitarna, ali srece nema...

Nisam u Nemačkoj, zanima me dok sam još u Srbiji šta sve treba da se odavde pokupi od dokumenata da kasnije tamo ne bi bio problem.

Treba ti diploma (ako je za profesiju gde se traži) i CV sa referencama, ništa drugo. Naravno EU pasoš je veliki plus.
Šalješ CV i zakazuješ intervjue. Kad dobiješ ponudu za posao (posle uspešnog razgovora) ti poslodavac šalje ponudu i prijavljuješ se u ambasadu za vizu. Kad dobiješ vizu krećeš u Schwabenland.

Ja sam razumeo (vrv i ostali) da ti vec imas bugarski pasos... imas link u prvom postu pa tamo nastavite diskusiju,prebacicu tamo tvoje postove jer im ovde nikako nije mesto

Da li stvarno veruješ u click-bait 'vesti' koje se kopi-pejstuju sa jednog na drugi portal i služe za loženje naroda, lajkanje i šerovanje po fejsbuku!?

Jeste da tako zvuči ali informaciju sam dobio od ljudi koji prate situaciju, kažu da će biti nekih promena, samo je pitanje šta. Ne verujem da će pustiti baš bez ičega da se može otići jer to nisu imali ni Mađari i Poljaci, ali situacija jeste takva da su im potrebni ljudi određenih profila, a to će biti okrenuto da oni dođu lakše u DE.

Osim sto nema niceg novog u "vesti" takodje i dezinformacije.

Npr ne treba ti nemacka ambasada da bi radio bez EU pasosa u Nemackoj.
Treba ti samo poslodavac koji ce ti resiti boravisnu i radnu dozvolu i gotovo, licno znam dosta primera, cak imamo i na forumu nekoliko takvih clanova.
Takodje agencije su skroz nepotrebne, cak sta vise pozeljno ih zaobici ako je moguce jer skidaju kajmak sa ledja radnika.

A to je inače "samo"? To će da uradi bilo koji poslodavac? Hajde malo realnosti, molim te.

I sada kako covek da odreaguje kada neko napise ovakvu glupost? Pojma nemas i pozivas se na realnost...

Garantujem ti da sedeci kod kuce ces vrlo tesko naci posao ili poslodavca koji ce ti srediti bilo sta jer eto, ti tvrdis da imas neki skill ili papir koji je trazen.
To nemca ne zanima... kao sto ni jednog mog od dosadasnja 3 poslodavca nije zanimalo sta "znam" ili mi pise u CV vec izvoli probni rad pa da vidimo.

Obicni poslovi tipa pomocnik, fizikalac i sl tesko da ce ti neko srediti bez nekog poznanstva. Ali npr nasih varioca sa srb pasosem imas gomilu npr oko Frankfurta jer je tu jaka potraznja za istima...
Moze on da prica sta hoce ali dok ne pokaze prvi var on nikog ne zanima...

Tako da ako stvarno nesto znas sto je trazeno i stvarno si odlucio da palis treba prvo "samo" da mrdnes zadnjicu i ostalo se sve samo otvara...
Govorim o slucaju gde ides i ne kucas vec rusis sva vrata. Licno ne znam slucaj gde neko koji je sve dao od sebe nije uspeo ili da je neko nasao dobar posao jer ima lepe oci...

Ali da ce minimum prvih pola godine biti tesko, to garantujem. Kad to preguras, na konju si.

Otišao skoro jedan komšija u Nemaćku, kao u kuvar...

Radi kod hrvata, restoran, sve rade momci i devojke odavde, sa balkana. Vezao ga 2 godine sa vizom ;)

Al baš ga briga, 1800 eura. Dvokratno radno vreme. Ima smeštaj, hranu...

I sada kako covek da odreaguje kada neko napise ovakvu glupost? Pojma nemas i pozivas se na realnost...

Garantujem ti da sedeci kod kuce ces vrlo tesko naci posao ili poslodavca koji ce ti srediti bilo sta jer eto, ti tvrdis da imas neki skill ili papir koji je trazen.
To nemca ne zanima... kao sto ni jednog mog od dosadasnja 3 poslodavca nije zanimalo sta "znam" ili mi pise u CV vec izvoli probni rad pa da vidimo.

Obicni poslovi tipa pomocnik, fizikalac i sl tesko da ce ti neko srediti bez nekog poznanstva. Ali npr nasih varioca sa srb pasosem imas gomilu npr oko Frankfurta jer je tu jaka potraznja za istima...
Moze on da prica sta hoce ali dok ne pokaze prvi var on nikog ne zanima...

Tako da ako stvarno nesto znas sto je trazeno i stvarno si odlucio da palis treba prvo "samo" da mrdnes zadnjicu i ostalo se sve samo otvara...
Govorim o slucaju gde ides i ne kucas vec rusis sva vrata. Licno ne znam slucaj gde neko koji je sve dao od sebe nije uspeo ili da je neko nasao dobar posao jer ima lepe oci...

Ali da ce minimum prvih pola godine biti tesko, to garantujem. Kad to preguras, na konju si.

Znači hirurgu nije potrebna diploma, niti CV, samo dođe i pokaže kako operiše, pa ako mu uspe, primljen je. :d

To o čemu pričaš važi za nisko kvalifikovanu jeftinu radnu snagu, za sloj koji je tek iznad nekvalifikovane radne snage. Tako je svuda u svetu osim u zemljama gde nema dovoljno radnih mesta, tj. gde kompanije mogu da budu izbirljive kod zapošljavanja. Za visoko kvalifikovanu radnu snagu potrebni su i papiri i CV, pa tek onda može da se uđe u bilo kakvu ozbiljniju priču gde može da se pokaže šta se zna i šta se ne zna. A i tu mnogo toga zavisi od toga da li je zanimanje deficitarno na datom tržištu ili ne.

Poslednja izmena:
  • Like
To se podrazumeva... ni pomislio nisam da treba objasnjavati tako osnovne stvari...

• Like
Šta se podrazumeva? Ko je uopšte pričao o VKV radnicima, ja sve vreme pričam o diplomiranim stručnjacima. Po tebi su svi koji su hteli odavno u DE, samo onaj ko nije " mrdnuo drupe" još uvek "sedi" u Srbiji? Upireš prst u sve koji nisu uspeli da su lenji a ne znaš šta je ko uradio.

A to je inače "samo"? To će da uradi bilo koji poslodavac? Hajde malo realnosti, molim te.

Nije pojenta da li neko hoće da te primi ili neće, koliko je njih otišlo ili nije, i zašto neko jeste neko nije, već...

...za Nemačku, ako neki poslodavac hoće da primi baš tebe, ni on ni ti u samoj Nemačkoj nemate problema da (ti iz Srbije) legalno počneš da radiš, zakonski ravnopravno sa nemačkim radnikom (uz sve beneficije zaista dobrog zakona o radu u DE), uz relativno jednostavnu proceduru. Sve to je za razliku od nekih drugih zemalja EU, gde je za non EU državljane vrlo teško početi legalno raditi čak i ako nađaš poslodavca koji želi tebe da primi.

Kao što Duke reče, konobara, lopatara uz mešalicu ili poštara, naravno da teško da će neko tek tako primiti/pozvati. Ali stručnjake iz različitih najčešće tehničkih oblasti (univerzitetsko obrazovanje), kao i deficitranih majstora (bez nekh diploma, ali sa dobrom iskustvom (varioci, bravari, električari, kuvari, šoferi, med. sestre)), bogami hoće, ako nekom poslodavcu baš takav treba. Medicina jeste malo specifičnija. Ali i to funkcioniše.

Dakle, prednost Nemačke jeste u tome da nemate problem da počnete legalno da radite, ako nekom poslodavcu zaista trebate. Vaše je samo da nekome zaista i ustrebate. :p

Prednost mađarskog pasoša jeste da sa njime legalno možete da radite u svim zemljama EU, i da uz njega možete lakše da se motate po EU i tražite neki posao. To traženje u stvari i jeste problem, ako niste baš neko sa (stvarnim) doktoratom i velikim iskustvom u matematičkom modeliranju kretanja fluida na temperturama plazme, npr. :p

Plus, sa EU pasošem, relativno lako nađete i menjate i nedeficitarne poslove (konobar, čistač, perač sudova...)

Poslednja izmena:
Vrh Dno