Šta je novo?

Intel Coffee Lake S 6 Core Desktop Processor Leaked

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sto tebe smara ta prica je tvoj problem. Mozda tebi lova nije bitna jer je imas viska ali drugima sigurno jeste.


Moras malo dublje da zagrebes da bi shvatio poentu. Dodju da se zale oni sa budzetom od 300 evra za procesor, plocu i memoriju i jaucu kako je Coffee Lake 8700k skup? Kapiras? Besmisleno.
Najbolje je da se da dzabe da bi njima bilo po taman. Takvi nikad i nisu bili kupci za ovu klasu.
Nama da spustis cenu ne znam koliko, opet ce biti malo. Mi smo prosto takvi.

Vidovit sigurno nisi a AMD nikada nije dominirao 10 godina pa da znamo kako se ponasa.

Nisam Zorka :d ali znam kako se AMD ponasao, znam kako se svi oni ponasaju i u kom pravcu to vodi. Tu nema razlike. Svi su isti.
No ni to nije poenta ali evo ti link da te samo malo podsetim. ;)

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon 64 FX-62 - ADAFX62IAA6CS (ADAFX62CSBOX).html

Podseti me samo, jesi ti zalazio u Ryzen i Threadreaper temu?

Jesam naravno, na kratko i to argumentovano za jedan jedini detalj i posle sam se povukao. Ovde se i dalje jase bez potrebe oko istih stvari.

Naravno da svako gleda u svoj dzep. Naravno da ce svako da bira sebi sta ce da kupi. Naravno da je AMD jeftiniji. Sto se ti nerviras oko toga?

Kako mogu da se nerviram, pa ja to prvi isticem kao nesto sto je ispravno i objektivno razmisljanje.


Na koji nacin to tebe pogadja? Imas utisak da ti je tema uzurpirana od strane osoba koje ne dele tvoje misljenje ili sta?

Sasvim pogresno. Gore vec receno.

Da ne bi dalje trovali zajednicki temu stavicemo ovde tacku. Bar ja vise necu voditi konverzaciju ako nema veze sa temom.
Nadam se da se slazes sa mnom? Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Pitanje, nevezano od ove prepirke.... Je l ovo kraj za 1151? Debelo se razmišljam između x299 i X399 zbog PCIe laneova. Sad ispade da izlazi 8 core mainstream... Totalno sam pogubljen. Koliko će sad laneova imati taj Z370 tj Z390?
 
Poslednja izmena:
Verovatno je mislio na 1151 a sa z390 ce verovatno biti kraj.
 
Poslednja izmena:
Za*eb... Jurim laneove. Ima li offical informacija..?
 
Trebali su odmah da izbace Z390 i to je to. Ovako opet zezanje korisnika.
Kakve to veze ima sto je nizi nm proces? Prosto ova Intelova politika je uzasna i nema nikakvog smisla.

Voleo bih da mi nekad neko od njihovih inzinjera objasni zasto je potreba za tolikim socket-ima i chip-setovima?
Gde je tu ta kompleksnost i problematika koja ne moze da se resi prostijim putem?!
 
U profitu je logika.

Inače, u firmi imamo nekoliko procesora od €300+ (i7 Haswell i Skylake, K i non-K) i svi odlično rade na B pločama od 80€, imaju dovoljno slotova za RAM, grafiku i sve što treba za posao (ne treba high-end audio, LAN, dizajn u stilu novogodišnje jelke...). Da je unutra ploča od 200-250€, niko ne bi video razliku u radu. Pa te pitam u koju klasu spadaju kupci kojima treba odličan procesor za posao i ništa više, tj. kakva je ploča njima potrebna?
 
U mojoj firmi koja se bavi CAD-om, uglavnom jurimo mATX ploče sa 4 DIMM slota, solidnom naponskom i hladnjacima na istoj. Ostalo je sve višak. Ove moderne "okićene" ploče se uglavnom kupuju za gledanje i pokazivanje (svaka čast izuzecima sa opravdanim dodatnim zahtevima).
 
Pa eno na nekoj temi čovek se žali ta mala pločica i mali noctua mu dovode do trotlovanja ljute kaby mašine (tj cpu a), nije se sit OCovao. Ako hoćeš da pržiš mašinu onda treba od napajanja, kućišta, ploče, memorije, procesora i hlađenja dobro probrati. A ako ćeš na default ili nešto sitno onda nije ni bitno. Posebno firme koje na to gledaju bez i malo emocija samo kako izmusti što veći profit. Ne krivim ih, te nasvirane komponente bi bile kao da farmer poji kravu sa Rosa vodom.
 
Poslednja izmena:
Trebali su odmah da izbace Z390 i to je to. Ovako opet zezanje korisnika.
Kakve to veze ima sto je nizi nm proces? Prosto ova Intelova politika je uzasna i nema nikakvog smisla.

Voleo bih da mi nekad neko od njihovih inzinjera objasni zasto je potreba za tolikim socket-ima i chip-setovima?
Gde je tu ta kompleksnost i problematika koja ne moze da se resi prostijim putem?!

apsolutno se slazem recimo sad kupim neku z370 plocu i i7 8700K sto mi je iskreno u planu, i onda kad izadje 8c/16t necu ga moci stavit na tu plocu nego cu morat i da plocu mjenjam sa nekom z390. Ne znam kako da se izrazim, ali nije fer stvarno.
 
Smara, ali nije problem prodati. Polovne ploče sa intel platforme drže cenu, osim onih koje su u startu koštale 250+ evra. Jedino smara rasklapanje i sklapanje, nekada mi je to pričinjavalo zadovoljstvo, a poslednji put mi se desilo da je nova mašina stojala desetak dana u kutijama dok se nisam naterao da to odradim...
 
Poslednja izmena:
Ma smara to, treba vaditi sve, razbucati sve kablove. Realno, Intel muze sve redom i ne zali. Mada, ako uzmes 8700K neces morati godinama da ga menjas. Jedino ako je bas stvar prestiza a onda nije ni bitno sto se ploca menja. I ovako te ploce i 8 core nece biti za svakoga. Jos seljaci kad stave zvaku na njega :d
 
Eh da su samo kablovi, kamo srece. Zamisli kako je meni, ja moram da skidam block, da to sve vadim jer je guzva u kucistu. Nekad se isecem ma..
Sve u svemu, nije stvar u cimanju vec u njihovom zahebavanju. Prosto vise ne zna covek sta da misli koliko ovo ide u nedogled. Na kraju ce na svakih 6 meseci da menjaju chipset ili socket.

@goldi

Ne da nije fer nego je uzas. Na nama je. Ili prihvatis pravila igre ili se okrenes. Druge nema.
Ja cu videti kakva ce biti platforma. Nesto ne mislim da cu prelaziti na taj 8 core mada mi zvuci primamljivo.
Osinuce tu Intel cenu pa ce podici i cene ploca. 8700k ce ipak biti sweet spot.
 
Hoce sigurno. Definitivno sweet spot 6 jezgara. Doduse mislim 6/12, kao i kod AMD-a. Nekako mi glupo sada da cpu bude 6/6 :S:
 
8700K će biti sweet spot za šta? Dokone entuzijaste? :d

A kome smeta promena platfrome za 8/16, već sad ima opciju sa i7-7800X i X299. To će sigurno trajati duže. Po mom mišljenju bolja opcija. Posebno što postoji mogućnost i za više od 8/16, već sad do 12/24. S druge strane, mislim da mainstream platforme u narednih 4-5 godina sigurno neće ići preko 8/16
 
Ahaha cuj sad sweet spot, a do pre par meseci, odnosno posle izlaska Ryzena - "ne treba nam 6/8 jezgara, 4 jezgra su sweet spot za nas gejmere, amd nema st pa puca jezgra, 6/8 jezgara je za render" i slicni akutni napadi fanbojizma. CPU od 350e sweet spot!? Pa to nije sweet spot ni u USA a kamoli u zalosnoj Sorabiji. Ja lepo pitah pre neku poruku jel su ovu temu preuzeli admini sa Comedy Central foruma, jer ovo sto se ovde moze procitati spada u low level Kursadzije "humor"
Sweet spot je uvek best bang for buck a ne wannabe sta god.
Sic transit gloria mundi! :d
 
Poslednja izmena:
Sweet spot ne postoji još uvek. Potrebne su kaby ST performanse, visok takt 4.5 and up i 8/16 za vrhunski MT, po ceni ražanog. Onda bih mogao da se rastosiljam dva kompa... Tesla za posao u jedan pcie u drugi gaming grafulja i barem 40 pcie laneova...
 
Poslednja izmena:
Nije mi jasno sto su svi zapeli za taj 8700k, pa sta fali i7-7800X??? Svi ga odjednom proglasise da ne valja a realno je dobar procesor!
Sweet spot za 700e - 800e, ploca + proc + ram???
I sta bi sa ovima sto imaju 7700k i sto su mirni 5 godina i predlazu ovde na forumu bezumnima da kupuju i5????
 
To se i ocekuje od 8c/16T inteleovog ICe lake procesora, minimum 4.5ghz i IPC koji moze biti isti ili bolji od kaby. Ja ocekujem da ce to intel isporuciti ipak idu u nizi 10nm proces, naravno kao i uvijek presudna ce biti cijena a tu veliku ulogu moze odigrat zen+
 
To se i ocekuje od 8c/16T inteleovog ICe lake procesora, minimum 4.5ghz i IPC koji moze biti isti ili bolji od kaby. Ja ocekujem da ce to intel isporuciti ipak idu u nizi 10nm proces, naravno kao i uvijek presudna ce biti cijena a tu veliku ulogu moze odigrat zen+

Pa to ce ti Zen+ isporuciti.
 
Ma ne može pravoverni hardver entuzijasta da kupuje AMD, AMD je za sirotinju. Samo Intel i to isključivo model koji je sto evra skuplji od najisplativijeg AMD modela. Poželjno je da razlika u ceni bude i veća, da sa pločom bude oko trista evra. :D
 
Tako je, mi plaćamo merak, sve dok smo brži od AMD sirotinje, nek' košta šta košta :d.

Ozbiljno, šta vam smeta toliko procesor koji nije ni izašao? Naravno, da niko ne očekuje da neko ko je kupio Ryzen-a pređe na CF (bez obizra na performanse). Mada, možda bude i takvih..
 
Bukvalno dosadno, ako si vec platio debelu premiju za K procesor, doplati za Z plocu da imas full masinicu [emoji4]
 
Uopste se ne radi o nekom prestizu vec o skladu.

Komponente moraju da budu u kvalitetu, naponska sekcija na nivou sa dovoljno faza i dovoljno tranzistora po fazi.
To je osnovno. Da ne idem dalje u detalje a ima ih sasvim dovoljno da pravi veliku razliku u citavoj problematici.
To bi isto bilo kao kada bi neko rekao: "Znas kako, imam ovu konfiguraciju i sasvim pristojno mi radi sa kung fu napajanjem od XXX watt-i."
Super. Radi. Dokle i kako i kakav rizik snosis to je vec diskutabilno. Po toj logici sve moze samo sto to ima svoju granicu a na kraju i posledice.
 
Opet konzumirate pechurke! Manite se mistifikacije vrlo jednostavnih stvari.
Postoje odlicne H i B ploce za ljude koji zele samo najvisi fab takt, ne zele da gube garanciju sa oc i kojima je stabilnost na prvom mestu. Stabilnost znaci sklad.
Uostalom, prodaja Z ploca je, ako se dobro secam jednog intervjua neke face iz GB, je jedva 1/8 ukupne prodaje, prosle godine bejashe cini mi se.
 
Čuj sad ovo, gubljenje garancije zbog oc-a :d

Ma ne može pravoverni hardver entuzijasta da kupuje AMD, AMD je za sirotinju. Samo Intel i to isključivo model koji je sto evra skuplji od najisplativijeg AMD modela. Poželjno je da razlika u ceni bude i veća, da sa pločom bude oko trista evra. :D

Nije problem u AMD-u, ja sam se spremao da uzmem Ryzen 1700x/1800x, ako overklokovan postigne ST performanse ekvivalentne barem onim kada su 6700k/7700k na 4.5-4.7Ghz. Naravno da ne želim sa konja na magarca što se tiče gejminga. Ako 8700k ne postigne to, neće se prelaziti ni na to. Kod većine se radi upravo o tome. ;)
 
Poslednja izmena:
Ako je samo gaming u pitanju, naravno da neće biti (primetne) razlike u odnosu na 6700K na 4.5-4.7 GHz. Nema razloga za to :)

@PCBeast
Ne preteruj. Dobre B ploče imaju više nego dovoljno faza i tranzistora za ove procesore. Zapravo i krš H ploče su sasvim dovoljne. Naravno, za posao/zahtevniji rad se ne bira najgore, ali mi nije jasno, šta fali npr. ovoj B250 ploči.
https://www.msi.com/Motherboard/B250-PC-MATE.html
Ne govorim o specifčnim zahtevima koje neko ima kao što su LAN, audio, naponska za OC, veći broj portova i slotova... već o standardnim kao što su 4 modula za RAM, 2-3 diska + optika, 1 grafička, 5-7 USB portova, standarna mreža i zvuk... Šta konkretno meni donosi neka nabudžena Z270 od 200€ u odnosu na ovu od 80€. Da ne idemo u rang 100-120€, za neke odlične B ili lošije Z modele. Jesi li video nekad na šta liče OEM ploče u radnim stanicama? A to su pouzdani računari za ozbiljne poslove.

Sećam se i ranijih diskusija kada je jedan od glavnih argumenata za intel bio upravo taj da možeš i7 na H ploču od 50€, kao i da postoji mogućnost kasnijeg upgrade-a bez promene ploče. Sad izgleda da se vremena menjaju. Međutim sad saznajem da to što je nekad bilo bitno, više nije ;) Sad su skupe ploče obavezne i treba da se menjaju češće nego CPU :d
 
Htedoh i ja da napišem poduži post ali vidim da nema smisla ukrštati koplja sa pojedinima jer drugačije gledaju na sve. Crno je malo crnje a belo ipak nije dovoljno belo.

Intel matične sam uvek kupovao u rangu od ~150 evra koje su bile ubedljivi best buy i ničime nisu zaostajale (pogotovo u performansama) za modelima od 250 i 300 evra.
Srazmerno dimenzionirana naponska koja je hlađena kvalitetnim pasivnim hladnjakom je jedini faktor koji može da utiče na performanse. A to ploče od ~150 evra imaju.

Ne treba mi 8 SATA slotova, ne treba mi RGB light show, ne treba mi 4 PCIe slota X16 jer to nikada neću da koristim. Ne trebaju mi dve LAN kartice, ne treba mi WiFi, ne treba mi Sound blaster XX jer nemam ozvučenje od 800 evra da provalim razliku.
Meni treba mi dobra kupovina za krvavo zarađeni novac. Ploču bilo kojeg proizvođača od 300 ili 400 evra ne bih mogao pre svega sebi da opravdam baš kao ni iPhoneX ili pozlaćenu dasku na WC šolji.

Matične ploče su toliko ogoljene godinama unazad da ne vredi davati preterane pare na njih. Nema više čipsetova na njima, brzine BUS-a, različitih memorijskih kontrolera, bržih / sporjih USB portova, integrisanih grafika. Sve je to otišlo u procesor sada. Zbog čega matične koštaju kao kvalitetni procesori sada? Japanski kondenzatori poskupeli?

Reče jedan kolega sa ovog foruma ne tako davno "kada kupiš precenjeni proizvod XY jeste da platiš više ali onda osećaš da si kupio nešto vredno". E pa nešto sam slabije osećajan na to stranu, više osećam težinu u novčaniku. :D

Da ne bude totalni spam. Za procesor sam rekao da je cena od oko 350 evra najmanja očekivana i za taj novac je po meni opravdano kupiti ovaj najjači procesor ali za ploču dati više od 200 evra bi bilo ipak previše.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno