Šta je novo?

Intel Coffee Lake S 6 Core Desktop Processor Leaked

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko god da je bio klok i da je na 3.7 slab je to rezultat naspram cene. Ako mu je takav skor na 3.7 to je cpu od oko 250e a ne blizu 400e. 250e pa ko hoce vodu, Z plocu, delid OC neka ulaze dalje, samo tada ima smisla cena/perf. Ako je K na defoltu ovakav onda je zakljucan jos slabiji i tek onda nije jasna cena i7+B ploca naspram R5+B350.

Pusti ih neka veruju da R5 ima bolji MT score od 8700K u R15, a ja znam da 7700K na 5GHz dostiže 1200, a kao stock 8700K 1230, ma važi. Ko zna na kom je kloku bio, sigurno nije na 4.3GHz za sva jezgra.
Ako je skor takav onda je ili boost zakazao ili jezgra ne komuniciraju dovolno dobro. Pretpostavicemo da je boost. Ako nije bio boost na svim jezgrima onda znaci da ima problema s visokom temperaturom. 1600x mora biti sporiji, tu nema price. Ali 1700 klokovan ce mu praviti ozbiljne probleme, to je tesko da ostvari. Realno svaki 1700 moze na 1700 poena sa osrednjim coolerom. Za 8700k bice gimnastike za hladjenje, to potpisujem.
Ljudi, treba biti realan. Ne ocekujte cuda od 8700k jer je poprilicno jasno sta nudi. 7700k sa 6 jezgara je realnost. Nista vise i nista manje. Kao takav je odlican. Problem je i dalje cena platforme. Za manje para dobija se vise procesorske snage na 1700. Nisu direktni konkurenti i ne treba ih porediti. Jedan je s vise jezgara, drugi s vecim klokom. Birajte sami sta mislite da vam je bolje ali nemojte ratovati jedni s drugima oko gluposti.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Niko ne kaze da su rezultati tacni, ali to je ono sto je do sad procurilo, mozda procesor radi na nekom niskom taktu pa ima ovako los MT skor, rezultati u ST su sasvim ocekivani mislim da su realni i da ce biti bas ovakvi kao na testovima sto onda implicira da su mozda i MT rezultati tacni i da je uzrok nizak radni takt procesora kad se optereti... naravno opet kazem sve su ovo nagadjanja, ali nemamo o cemu drugo diskutovat dok ne izadju zvanicni testovi.

Cekajte bre ljudi. Ja sam tek sad stigao kuci i citam tekst natenane. Jel moguce da toliko palamudite a niko da ne pogleda da za pismene lepo pise da je clock bio 3.7GHz!?
Sta se pametuje toliko bzvz. To je sasvim normalan rezultat. Racunajte da moze da nategne nesto preko 1600 na 5GHz i to je najrealnija moguca cifra. Malo ce biti sporiji od 1700 ali i dalje treba sacekati testove sa potrosnjom struje i temperaturom jer ce mu to biti najveci neprijatelji. Bez skalpiranja i sa ozbiljnim hladjenjem ne ocekujte tolike klokove, to je moja procena. S druge strane 1700 sa osrednjim hladjenjem ce biti brzi u MT za manje para. Sve je to sasvim ocekivano. Barem sam ja to ocekivao, ne znam cime se ostali zanose.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Mora da radi na niskom taktu, kako zadovoljio TDP.

Edit: Pisao sam goldi-ju.

Poslednja izmena:
3.7ghz pise jer je defolt klok taj a boost se ne vidi u cinebench vec treba hw monitor ili nesto drugo za frekfence i ne znaci da je test odradjen na 3.7. E sad ako je all core boost ispod 4ghz to je sto je. Neka se uzme i da je radjen na 3.7 R5 na 3.7 je tu negde ako ne i koji poen brzi. Ne znam ako sa 7770k ne moze tek tako na 5ghz nije mi realno da ce 6/12 tek tako na tih 5ghz pre ce biti da ce 4.5ghz biti neko normalno stanje za svaki dan bez delida. Temperature i potrosnja ostaje da se vide, da budu nize od 7700k nema sile obzirom da je ista arhitektura u pitanju.

Racunajte da moze da nategne nesto preko 1600 na 5GHz i to je najrealnija moguca cifra. Malo ce biti sporiji od 1700

Ja to pričam sve vreme, stock vs stock takoreći egal, dakle i7 1300-1400cb vs 1400cb R7 1700 u R15. Max OC, [email protected] do 1600cb vs [email protected] 1700+ cb.

stock i7 8700K(4.3GHz all core clock) vs stock R7 1700(3.2GHz all core clock) su u najgorem slučaju jednaki u MT. Isti odnos će biti i 4.8-5.0GHz vs 3.8-4.0GHz ako Intel može da ide toliko.

Zbog toga sam napisao da je realan scenario i7 na 4.7GHz vs R7 na 3.9GHz, tj. biće i7 veoma blizu u MT

Od OC potencijala zavisi da li može da stigne R7 na max kloku, jer mora da ima 900-1000MHz viši klok od Ryzen-a da bi držao korak. Ne verujem da će lako moći na 4.9-5.0GHz, 4.7-4.8GHz zvuči realnije i biće nešto slabiji od R7 na 3.9-4.0GHz.

Poslednja izmena:
Ovo je zove kontrola štete :d

Prvo smo počeli od R5 da bi došli do R7. To valjda znači da je R5-ica slabija od CF (zaključno sa i5-icom 8400), dakle ostaje samo R7-ica dostojan protivnik u ST i MT, bar sam ja tako razumeo iz ove teme.

Ovo su sve mainstream, a ne HEDT procesori.

E sad, kolika je razlika u ceni X370 i Z370 platforme?

Predstavili ste Coffee Lake da košta kao da je Skylake-X , koji je inače odlična platforma, ali i dosta skuplja za obične korisnike (diskutabilno i za profi korisnike).

ne znaci da je test odradjen na 3.7

Vrlo verovatno jeste.

Pogledaj malo bolje sliku (desno):

Core-i7-8700K-CPUZ.jpg

Mada je slika iz određenih razloga, opet malo čudna. :D

I još jedna (8700):

GBGKRUS.jpg

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je 6/12 procesor slabiji od 6/6 procesora, pogotovo zakljucanog. Moze samo bolji da bude, pogotovo ako se gleda odnos cena/performanse.
Otkljucan ce biti bolji za gaming i slicno, ali je opet druga klasa procesora.

Skylake-X je les od platforme, kao i Kaby Lake-X, od odlicne platforme daleko u svakom smislu.

Lose si razumeo [emoji4]

Poslednja izmena:
@sam63 na cinebench pise i7 8700k a i po onim tabelama pise da je defolt 3.7 za njega. Kao sto sam napisao i da je na 3.7 ocekivao sam nesto visi rezultat obzirom da R5 daje i veci skor na istom kloku. Elem kad izadje zvanicno videcemo koja je cena i sta se nudi.

@sam63 na cinebench pise i7 8700k a i po onim tabelama pise da je defolt 3.7 za njega. Kao sto sam napisao i da je na 3.7 ocekivao sam nesto visi rezultat obzirom da R5 daje i veci skor na istom kloku. Elem kad izadje zvanicno videcemo koja je cena i sta se nudi.

Sve i da radi na 3700mhz ispade da je AMD-ovi 6c/12T na 3.7Ghz brze, nema logike...

Na slici je namerno prikazan jedan thread na 3,7 GHz, kako bi zabunili ljude i skrenuli pažnju sa glavne stvari. ;)

Tako da je sasvim izvesno 6 x 3,7 GHz.

Poslednja izmena:
Bude li on radio na 3.7Ghz onda OC od 5ghz su pusti snovi pojedinaca :d

Znaci 4.5ghz gornji limit, okvirno. Dboro i to je ok.

Sve i da radi na 3700mhz ispade da je AMD-ovi 6c/12T na 3.7Ghz brze, nema logike...
Kako nema, SMT bolje skalira. Ali pošto ima viši all core clock, stiže stock R7 1700, tako da očekujem do 1400cb u R15, svakako više od max nasviranog R5.

Ovo je zove kontrola štete :d

Prvo smo počeli od R5 da bi došli do R7. To valjda znači da je R5-ica slabija od CF (zaključno sa i5-icom 8400), dakle ostaje samo R7-ica dostojan protivnik u ST i MT, bar sam ja tako razumeo iz ove teme.

Ovo su sve mainstream, a ne HEDT procesori.

E sad, kolika je razlika u ceni X370 i Z370 platforme?

Predstavili ste Coffee Lake da košta kao da je Skylake-X , koji je inače odlična platforma, ali i dosta skuplja za obične korisnike (diskutabilno i za profi korisnike).

Ti sta si razumeo to je prica za sebe, zavisi od pojedinca. Ja sam pricao svo vreme da je nerealno da 1600X bude brzi i nije brzi. Svako ko to tvrdi lupeta. Problem je sto je platforma sa 1600/1600x duplo jeftinija. Ne znam dali si to skontao.
Razlika izmedju X370 i Z370 je uvek u korist X370 ako racunamo da ce se u Z370 ubosti 8700x. Ploce su jeftinije, procesori su jeftiniji. Ko hoce da akcenat stavi na gaming performanse sa top grafikom 8700K je pravi izbor. Za sve ostale R5 ili R7 najtoplija preporuka. Ima Intel tu jos procesora u ponudi ali nijedan ni priblizno ne izaziva interesovanje kao 8700K. Realno, svi ostali ne mogu da pridju cenovno ili performansama 1600+B350. Imaju ok procesore ali cene nisu ok. AMD je postavio nove standarde i dok Intel jos ne spusti cene prodaja nece biti dovoljno dobra.
Svi smo cekali 6 jezgara dugo godina i Intel je propustio svoju sansu jer je cedio kupce polako. Nije dovoljno da daju samo jos 2 jezgra po istoj ceni u odnosu na prethodnu generaciju. Jeste, prodavace se, cak ce im i skociti market share onog trenutka kad izadje u prodaju ali to ne menja cinjenicu da AMD daje vise procesorske snage sa R7 1700 za manje para. Sad samo sednes i razmislis sta je bolja kupovina. Ja sam svoju odluku doneo pre mesec i po dana i opet bih isto uradio iako sam bio na I5 punih 8 godina.

Kako nema, SMT bolje skalira. Ali pošto ima viši all core clock, stiže stock R7 1700, tako da očekujem do 1400cb u R15, svakako više od max nasviranog R5.

Da SMT bolje skalira i vjerovatno neutralise prednost IPC-a kod i7 8700K pa dodjemo u situaciju da procesori na istom kloku od 3.7ghz imaju manje vise iste performanse u MT, naravno ST performanse mnogo bolje jer intelov procesor boostuje visoko plus ima bolji IPC.

Sve u svemu na cijenu koja gotovo sigurno nece biti ispod 350e ostavlja mi vec sada nekako gorak ukus mnogo skuplji a ne toliko drasticno brzi.

Da SMT bolje skalira i vjerovatno neutralise prednost IPC-a kod i7 8700K
Ta prednost je oko 7-8% [emoji57]

Kada cenu uključimo u priču, jasno je da ne može da nadmaši onaj 1600X za 187e na KP. :)

Ali...ako ide do 5GHz, daću do 350e pa neka ide život, ne više od toga, samo zato jer imam hlađenje tj. uslove da postignem taj klok.

Poslednja izmena:
Kada cenu uključimo u priču, jasno je da ne može da nadmaši onaj 1600X za 187e na KP. :)

Ni priblizno! Intel ne moze nicim ni izdaleka da prismrdi takvim performansama za te pare. 1600/1600x se prodaju kao alva. To su jedini procesori koji nestaju kod uvoznika, ostalih ima uvek. Meni samo nije jasno kako polovina foruma vec nije kupila R5 1600/1600x. Za te pare nikada nismo imali takve performanse. Nije sramota preci na AMD ;)

Nije sramota nego vecini za trenutne potrebe nije neophodno odraditi upgrade, bez obzira na visak ili manjak para u dzepu.

Ta prednost je oko 7-8% [emoji57]

Ali...ako ide do 5GHz, daću do 350e pa neka ide život, ne više od toga, samo zato jer imam hlađenje tj. uslove da postignem taj klok.

5ghz su sigurno visoka ocekivanja, ali ajde sacekat pa cemo vidit :)

@Saj nema tu sramote uvijek se gledao performance/price kako stvari stoje tu R5 1600/x dolazi u prvi plan.

@Update: ipak izgleda bili smo u pravu procesor prilikom testa je radio na 3.7ghz
Core-i7-8700K-CPUZ.jpg

Primjecujem neke nelogicnosti koliko vidim vrti test sa jednim jezgrom takt pokaziva 3.7 ghz, multi 154 sve nesto cudno...

Poslednja izmena:
Nije sramota nego vecini za trenutne potrebe nije neophodno odraditi upgrade, bez obzira na visak ili manjak para u dzepu.
Bas tako.
Ja bih prvi presao, ali za moje potrebe je i ovo sto imam vise nego dovoljno, i ima bitnijih stvari na koje moze da se potrosi novac :D

Neki od nas smo se nadali boljim cenama za intel procesore, da ce po cenama trenutnih ici osma generacija.
Dobro, sve ove cene koje smo videli do sad su najverovatnije early adopters cene, videcemo kroz neko vreme.

Poslednja izmena:
Sećam se da je 7700K na KP bio preko 400e na početku, tako će i sada biti.

@[SAJ]ber Kurajber

Pa ja pitam koliko precizno je razlika između 2 platforme. A ne što nisu duplo skuplji već nisu ni blizu tog procenta. Realno razlika između sve platforme je 50-150e u zavisnosti od modela i njegove brzine. Ako Intel bude davao lošije perfomanse, neka hvala, ali ako budu bolje od AMD-ove ponude, logično je da bude i cena veća.
Brže komponente nisu nužno i ekonomičnije, ne znam odakle ovaj kriterijum za kupovinu.
8700k sigurno neće biti najprodavaniji već 8600k, koji će isto biti jači od 1600x.

A pola foruma nije prešlo na Ryzen jer kad su čekali 5 godina, mogu da sačekaju i kraj godine da Intel odgovori i da se cene ustabile. Pa onda biraj!
Niko nije lud da se sada zaleće i kupuje Ryzen. Pogotovo jer su uporedni bench-evi pred vratima!

Poslednja izmena:
Ni priblizno! Intel ne moze nicim ni izdaleka da prismrdi takvim performansama za te pare. 1600/1600x se prodaju kao alva. To su jedini procesori koji nestaju kod uvoznika, ostalih ima uvek. Meni samo nije jasno kako polovina foruma vec nije kupila R5 1600/1600x. Za te pare nikada nismo imali takve performanse. Nije sramota preci na AMD ;)

Mozda zato sto polovina foruma nema 400 i nesto evra da pljune za tri komponente

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno