Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je na 1.5 10A, na 2.5 16A, a na 4mm^2 25A. Valjda tako treba

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Maksimalna trajno dozvoljena struja opterećenja (u amperima) za PVC izolaciju i dve opterećene žile (temperatura ambijenta 30°C za vazduh i 20°C za zemlju):

1,5 kvadrata 14 A
2,5 kvadrata 18,5 A
4 kvadrata 25 A

Kako treba da se štiti prvim slabijim osiguračem, sleduju ove vrednosti koje Jozza navodi, može i 20 A za 4 kvadrata. Ove struje vode do maksimalnih dozvoljenih temperatura izolacije provodnika. Znači, kroz 1,5 kvadrat može da se potera do 3 kW, ali očekujte jako grejanje kablova u zidu i na utičnici.

Dosta današnjih frižidera i zamrzivača ima priključnu snagu od stotinak vati, tako da lako može da se desi da mu ukupna snaga na utičnici, zajedno sa klimom bude tačno 2 kW. Ja bih lično razdvojio klimu na poseban osigurač, zato što ne bih voelo da mi friz i zamrzivač budu na istoj utičnici sa njom.

Poslednja izmena:
Tako treba ali znam da se stavljalo na 2.5mm2 16A ili 20A. Svakako da je 16A sigurnija varijanta.
Ako su mu 2.5mm2 nije frka, sljakace mu sve i nece imati problema. Ako mu je neko nekim slucajem stavio 20A na 1.5mm2 eto pozara u najavi :d
Gledao sam "majstore" koji kuci rese problem iskakanja osiguraca tako sto stave 16 licni u osigurac. Ljudi moji kabl na plafonjeri izgoreo metar u plafonu, pola instalacija nagorelo. Ne stoji taj osigurac dzaba tu.
Cimo, idi kupi par metara kabla i videces odmah debljinu, uporedices sa svojim.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

to mi je bitna debljina zice kada je ogulim,mislim bez izolacije?

Tako treba ali znam da se stavljalo na 2.5mm2 16A ili 20A. Svakako da je 16A sigurnija varijanta.
Ako su mu 2.5mm2 nije frka, sljakace mu sve i nece imati problema. Ako mu je neko nekim slucajem stavio 20A na 1.5mm2 eto pozara u najavi :d
Gledao sam "majstore" koji kuci rese problem iskakanja osiguraca tako sto stave 16 licni u osigurac. Ljudi moji kabl na plafonjeri izgoreo metar u plafonu, pola instalacija nagorelo. Ne stoji taj osigurac dzaba tu.
Cimo, idi kupi par metara kabla i videces odmah debljinu, uporedices sa svojim.

Čuj 16 licni. Ja sam uhvatio "majstora" na delu kako stavlja EKSER u kućište osigurača!

Aj vi koji imate PM001 merac, da li merac prati 24h desavanja, koliko se kad trosilo u roku od 24h ? Koliko je u kom trenutku povuklo struje...

Ja imam neki "pametan", koji je postao glup, pa pokazuje samo trenutnu potrošnju. Naručena 3 kom sa Alija za po 17 USD, pa da vidimo dal' valjaju.

Na aluju nadjoh Broadlink SP3S EU/Contros Smart Wireless WiFi mozes wifi da ukljucujes i iskljucujes i imas sve podatke koje ti na pc-u fonu mozes da pratis tabele potrosnja tad i tad.
Isto to radi i Sonoff pow 16A 3500W diy wifi koji je sad na akciji 8 usd, samo mora povezivanje kablom direktno na njega.

mr008

Ne mozes videti koliko je potroseno za zadnja 24h , pokazuje koliko KW si potrosio od kad si ga zadnji put resetovao , pokazuje koliko W vuce u tom momentu , ma saljem ti manual za njega pa vidi sta radi :)

Videh, oni iznad su dosta bolji, tamo moze da se prati u svakom trenutku koliko trosi uredjaj na 24/7 kroz tabelu.

Ima boljih , no ako ti treba za klimu ovaj je sasvim dovoljan .. Doci ce momenat kad ga vise neces ni gledati tj interesovace te samo sta je spicila na kraju meseca ...

Ma da, to samo u pocetku gledas svaki dan, posle pravis presek od prvog do prvog i bas te briga. Ja to ne bih ni gledao nego me zanima samo da uporedim razliku izmedju sledece dve zime, pre i posle radova.

• Like
Reagovanja: M J
to mi je bitna debljina zice kada je ogulim,mislim bez izolacije?
Da, bitna ti je debljina samog bakra.

Ako je bakar precnika 1,4 mm onda je to žica od 1,5 mm kvadratnih.
Ako je bakar precnika 1,8 mm onda je to žica od 2,5 mm kvadratnih.

Ili da izmeriš kljunastim merilom, ili da ti neko da parče bilo kojeg od ta dva pa da vizuelno uporediš sa onim što je u utičnici.

Pre merenja kljunastim merilom isključiti struju. :)

Jedno pitanje kako jedna klima u prostoru koji se grije sa svojih 45-55℃ na duvanju daje isti efekat kao recimo kamin koji zracj temperaturom 300-350℃?Cime nadoknadjuje tu razliku u temperaturi u odnosu na kamin dal je to kolicina vazduha koji uduvava ili ima jos nesto?

Greje veliku količinu vazduha, do 900m^3/h, dok kamij greje zračenjem u infracrvenom spektru

Znaci li to da ako recimo dve klime izduvavaju 40℃ i i jedna izduvava 350kubika a druga500 kubika vazduha da li ova druga izbaca vise kilovata u prostoru?

Kod on off klima jeste 100% tako, kod invertera je racunica komplikovanija jer zavisi od toga kolikom snagom kompresor gura. Ali ako bi kompresori radili istom snagom ona s jacim izduvom bi vise grejala.

proveravao sam danas,osigurac od 20A nosi samo tu kutiji tj samo tu jednu postojecu uticnicu i nista vise....ostaje mi jos da uporedim debljinu zica :)

cronnin

Pamti podatke kad se izvuce iz struje jer ima bateriju ali kad se resetuje onda krece sve ispocetka ..

Jos malo, pa mi je upakovan ceo stan... soba u kojoj je inace pakao, danas skroz prijatna. Necu nista zimi ustedeti, jer ce toplana isto da me košta, ali ce leti klima manje da radi, a komfor neuporediv.

Steta je sto je zgrada sad sarena, al eto... jos sam platio i komsiji ispod mene da okrece, da bude homogenije.
b512a53cbf00ab44569e2930c416c385.jpg

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Jel moze preporuka za klimu do 27000? Treba ovih dana da kupim..

@cronnin, za 1 prostoriju od 28 kvadrata. Sluzila bi za grejanje zimi i hladjenje leti.

Za te pare se mozes hladiti i dogrevati ali da ti klima bude primarno grejanje to tesko da ce da moze :(

Moze. Ali dok ne ode temp u minus. Kad dodju ozbiljniji minusi morace da dogreva necim jer klima nece moci da postigne a kompresor ce da drnda, da se muci bez gasenja. Iskreno, to je bas cimanje za klimu ali ajde.

Naravno, to i sam shvatam. Sta je najbolje sto moze da se uzme za te pare?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno